Klozet nasıl temizlenir?

Hem evlerde, hem de ev dışı ortamlarda klozet temizliği, temizlik ve hijyen ile ilgili en önemli konuların başında geliyor. Enfeksiyonların kolayca yayılması için en elverişli ortamlardan biri olan klozetler, temiz görünse bile mikropların hızla üreyebileceği alanlardan biridir. Özellikle de ev dışı ortamlarda ihmal edilen klozet temizliği hem kişisel hijyen, hem de toplum sağlığı açısından birçok riskler barındırıyor. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, klozet temizliği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Klozet temizliği niçin önemlidir?

Klozet temizliği, tuvalet temizliğinin en önemli parçalarından biridir. Tuvaletten sonra klozet temizliğine gereken özen gösterilmediğinde klozette mikroplar hızlıca çoğalıp yayılır ve birçok hastalığa yol açar. Tuvalet temizliği konusunda kişisel hijyen ne kadar önemliyse, klozet temizliği de toplum sağlığı için o denli önemlidir. Klozetin kapak ve çevresinde, kenar kısımlarında, sifon bölümünde biriken mikroplar elle veya vücutla temas halinde özellikle paraziter ve mikrobik bağırsak hastalıklarının hızla yayılmasına yol açar.

Bu gibi durumların önüne geçmek için klozet kapağı örtüsü ve benzeri önlemler alınsa da temizlik ve hijyen şartlarını taşımayan klozetlerde enfeksiyonların yayılmasını tümüyle önlemek mümkün değildir. Daha etkin sonuçlar alabilmek için klozet temizliği konusunda gerekli şartları mutlaka sağlamak gerekir. Özellikle ev dışı ortamlarda klozetler aşırı kirli olabilmekte. Böyle bir ortamla karşılaşırsanız, temizlik ve hijyen koşullarını sağlamadan tuvaleti kullanmamalısınız. İster evde, isterseniz ev dışı ortamlarda olsun klozet temizliği konusunda gördüğünüz olumsuz durumları ilgili kişilere mutlaka bildirmeli, kullandığınız klozeti temiz bırakmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Ofiste klozet temizliği niçin önemlidir?

Günün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz ofisimizde enfeksiyonlara yakalanmamak için temizlik ve hijyene büyük özen göstermeliyiz. Ofiste temizlik işleri konusunda yapılması gerekenler günlük, haftalık ve aylık olarak değişebilmekte. Ofisinizde en sık kullandığınız alanların günlük temizliği çok önemli. Ofisinizde kendi çalışma alanınıza gösterdiğiniz özeni banyo ve tuvalet temizliği, özellikle de klozet temizliği için de göstermelisiniz. Bu özeni gösterirseniz, hem kişisel temizlik ve hijyeninizi sağlamanız kolaylaşır, hem de motivasyon ve iş verimliliğiniz artar.

Mutfak, banyo ve tuvalet temizliğinde çamaşır suları, mikroplara karşı etkin bir koruma sağlamakta. Bununla birlikte, klozet temizliği genel kanının aksine, klozete çamaşır suyu döküp bir süre bekledikten sonra kenarları biraz fırçalayıp sifonu çekmekten ibaret değildir. Aslına bakarsanız, sırf bu uygulama bile çamaşır suyunun gücünden dolayı pek çok mikroptan kurtulmayı sağlar. Fakat, klozet temizliği için sırf bu uygulamayla yetinirseniz klozette kalan mikropların çoğalmasını önleyemez, enfeksiyonların yayılmasını engelleyemezsiniz.

Ofiste klozet temizliği konusunda haftalık temizlik uygulamaları çoğu zaman yetersiz kalmakta. Çünkü ofis tuvaleti sık kullanıldığı için kısa sürede kirlenir ve kısa sürede temizlenmesi gerekir. Temizliği için haftalık temizlik periyodunuzun tamamlanmasını beklemeden, gerek gördüğünüz durumlarda temizlik işlerinizi yapmalı veya ilgili kişilere eksikleri bildirmeli, klozetin temiz kalmasını sağlamalısınız.

Klozet kapağı nasıl temizlenir?

İlk olarak klozet kapağından başlamalısınız. Klozet kapağını derinlemesine temizleyebilmeniz için kapağı çıkarmanız gerekir. Nitekim, klozet kapağının yalnızca görünen kısımlarını temizlemeniz yeterli değildir. Kapağın klozete takıldığı bölümlerinde kalacak mikroplar da enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle, klozet kapağını temizlerken kapağı yerinden çıkarıp temizlemeye çalışmalısınız.

Klozet kapağını yerinden çıkarmanız için kapağı sabit tutan kelebek somunları çıkarmalısınız. Bu somunları çıkardığınızda klozet kapağını yerinden kolayca çıkarabilirsiniz. Hem bu sayede, klozet temizliği sırasında en zor kısımlara bile rahatlıkla ulaşabilir ve klozetinizin içini, kenarlarını ve dışını güzelce temizleyebilirsiniz. Klozet kapağını temizlemek için, temizlik süngeri veya bezinizi biraz ıslatıp üzerine deterjan dökebilirsiniz. Deterjan yerine dilerseniz antibakteriyel sabun veya sprey de kullanabilirsiniz. Süngeri veya temizlik bezini klozet kapağı etrafında gezdirerek kapağın leke, mikrop ve küflerden arınmasını sağlayabilirsiniz.

Klozet temizliği sırasında hijyenle ilgili daha iyi bir sonuç almak için çamaşır suyu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Fakat çamaşır suyunu klozet kapağının üzerine değil, temizlik süngeriniz veya bezinizin üzerine dökmelisiniz. Çamaşır sunuyu klozet kapağı gibi ciltle temas eden yüzeylere doğrudan uygularsanız istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilirsiniz. Ayrıca, miktar konusuna da dikkat etmeli, yoğun miktarda çamaşır suyu kullanmaktan kaçınmalısınız. Temizliğin ardından kurulama işlemleri için kağıt havlu kullanabilirsiniz.

Klozetin kenar kısımları nasıl temizlenir?

Kenar kısımları mikroplar için en elverişli yaşam alanlarından biridir. Mikroplar klozetin özellikle iç kenar kısımlarını çok sever. Sifon çekildiğinde bu kısımlara su ulaşması, mikropların temizlendiği anlamına gelmez. Ya da klozetinizin yan kısımlarında leke gözükmemesi yeterince temiz olduğu anlamına gelmez. Klozet kenarlarında biriken mikropların yanı sıra leke, küf ve kireç kalıntıları da sifonu çekseniz bile klozetin ve tuvaletin kötü kokmasına yol açabilir.

Klozetin kenar kısımlarını ve taharet musluğunu temizlemek için çamaşır suyu ve kireç çözücü kullanabilirsiniz. Piyasada bulunan bazı kireç çözücüler kireç kalıntılarının yanı sıra diğer lekelerin temizliği için de güzel sonuçlar sağlamakta. Kireç çözücü yerine dilerseniz amonyaklı krem de kullanabilirsiniz. Ancak hijyen konusunda daha etkin sonuçlar almak için kenar kısımlarında da çamaşır suyunu tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, klozetin iç kısmını temizlemek için kullanacağınız fırçayı kenar kısımlarını temizlemek için kullanmamalısınız.

Temizlik sırasında kullandığınız ürünlerin tüm yüzeye yayıldığından emin olmalı, durulamadan önce uygun özelliklere sahip bir tuvalet fırçası ile kenar kısımları iyice fırçalamalısınız. Klozet eğer uzun süre temizlenmemişse ve lekeler çok güçlüyse, fırçalamadan önce daha uzun süre bekleyebilir, klozetinizi fırçalayıp yıkadıktan sonra aynı uygulamayı tekrar edebilirsiniz. Bekleme süresi 1-2 saat sürebileceği gibi, çok ağır kirler için 1 gece boyunca da sürebilir.

Klozetin içi nasıl temizlenir?

İçini temizlemeden önce ilk olarak sifonu çekmeli ve su seviyesinin minimuma inmesini beklemelisiniz. Su çizgisinin altında veya üzerinde kahverengi lekeler oluşmuşsa bunlardan kurtulmak için kireç çözücü kullanabilirsiniz. Kireç çözücüyü yüzeye uygulayıp bir süre bekledikten sonra fırçayla yüzeyi ovarak parlatabilirsiniz. Daha sonra sifonu çekerek yüzeyi durulayabilir, bu sırada fırçanızı temizleyebilirsiniz.

Klozet temizliği için kireç çözücü kullanmak istemiyorsanız, doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Bu yöntemler içinde özellikle beyaz sirke daha etkilidir. Fakat sirkeyi uygulamadan önce klozetteki tüm suyu boşaltmanız gerekir. Sirkeyi yüzeye uyguladıktan sonra 1-2 saat beklemeli, ardından fırça ile yüzeyi ovarak temizlemelisiniz. Klozetinizin doğal yöntemlerle daha parlak görünmesi için karbonat kullanabilirsiniz. Klozetinize bir miktar karbonat döküp yarım saat kadar bekledikten sonra sifonu çekerseniz daha parlak bir görüntü elde edebilirsiniz.

Rezervuar nasıl temizlenir?

Klozet temizliği içinde rezervuar temizliği, en az 3 ayda 1 yapılması gereken bir uygulama. Rezervuar temizliği için gereken özeni gösterirseniz hem klozetinizde kötü koku oluşmasını önler, hem de rezervuarın ömrünü uzatabilirsiniz. Rezervuar parçaları suyun içinde kaldığı için yüzeyi çabuk kireçlenir. Kireçlenme nedeniyle ortamda hem kötü koku oluşur, hem de rezervuarın ömrü kısalır. Uzun süre temizlenmeyen rezervuarlar nedeniyle ortama bir tür yosun kokusu yayılabilir, kireçlenme nedeniyle mekanik arızalar meydana gelebilir.

Bu gibi durumların önüne geçmek için rezervuarınızın kapağını kaldırıp içine bir miktar kireç çözücü dökebilir, fırçayla ovalayarak rezervuar temizliğinizi yapabilirsiniz. Ve tabii, rezervuar temizliği için de farklı bir fırça kullanmalı, klozet temizliği için kullandığınız fırçaları rezervuarda kesinlikle kullanmamalısınız.

Editörün Tavsiyesi: Domestos Dağ Esintisi Çamaşır Suyu

Klozet temizliği hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix’in  verilerine göre ofislerin en çok sipariş verdiği çamaşır suyu olan Domestos Dağ Esintisi çamaşır suyunu kısaca tanıtmak istiyoruz. Dünya genelinde 190 ülkede faaliyet gösteren Unilever firmasının bir markası olan Domestos, temizlik ürünleri piyasasında çok önemli bir hacme sahip. Yoğun kıvamlı özel formülü sayesinde Domestos ürünleri mutfak, banyo ve tuvaletlerde mükemmel bir temizlik kalitesi ve hijyen sağlamakta. 750 gram ağırlığında ve dağ esintisi kokulu bu ürünlerle klozet temizliği sırasında etkin sonuçlar alabilirsiniz. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir