Havaların soğumasıyla birlikte evlerde ve ofislerde kombi kullanımı artmaya başladı. Günün büyük bir kısmını geçirdiğimiz evimizde veya ofisimizde ısınmamızı sağlayan kombiler, doğru kullanıldığı zaman hem ısınma konforumuzu korur, hem de ısınma masraflarımızı azaltır. Yanlış kullanıldığında ise ısınma konforumuzu bozar ve doğal gaz faturasını epeyce yükseltir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ekim ayı itibariyle internet kullanıcıları, doğal gaz kombi tasarruf yöntemleri konusunda arama motorları üzerinden bilgi sahibi olmak istiyor. Bu bağlamda en çok şu sorular soruluyor: Kombide tasarruf nasıl sağlanır? Kombide doğal gaz tasarrufu nasıl gerçekleşir? Tasarruflu kombi kullanmanın püf noktaları nelerdir? Ekonomik kombi kullanımı nasıl olur? Kombi tasarruf ayarları nelerdir? Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, kombide tasarruf yöntemleri hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Tasarruflu kombi kullanımı konusunu araştırıyor ve doğal gaz tasarrufu yapmak, doğal gaz kombide tasarruf yollarını öğrenmek ve ısınma maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız, bu yazımızda çok şey bulabilirsiniz.
- Kombinizin doğru yere monte edildiğinden emin olmalısınız.
- Menfezleri açık tutmalısınız.
- Kombinizin yıllık bakımını yaptırmalısınız.
- Kombinizi sık kapatıp açmamalısınız.
- Kombinizi geceleri kapatmamalısınız.
- Peteklerinizin dışı kadar içini de temiz tutmalısınız.
- Baca temizliğini ihmal etmemelisiniz.
- Su basıncına dikkat etmelisiniz.
- Termostatik vana kullanmalısınız.
- Ortam sıcaklığını kontrol etmelisiniz.
- Sıcaklığı 20 derece dolayında tutmak tasarruf sağlar.
- Sıcak havalarda kombinizin sıcaklık değerlerini düşürmelisiniz.
- Sıcak su ayarı için musluğu değil, kombinizi kullanmalısınız.
- Sıcak su termostatı için ideal sıcaklık 40 derecedir.
- Peteklerinize reglaj ayarı yapmalısınız.
- Kullanmadığınız odaların petek vanalarını kapatmalısınız.
- Kombiyi ekonomik kullanmak için en az 3 radyatör çalıştırmalısınız.
- Peteklerin üzerine veya önüne hiçbir şey koymamalısınız.
- Isı izolasyonu sağlamalısınız.
- Sıcak su borularınızın havayla temasını kesmelisiniz.
- Ortamdaki ısı kaybını önlemelisiniz.
- Kombiden Tasarruf Etmenin Püf Noktaları İçin 21 Madde
- Servis365 ile henüz tanışmadınız mı?
Kombinizin doğru yere monte edildiğinden emin olmalısınız.
Evlerde ve ofislerde hem ısınmak, hem de sıcak su ihtiyacını karşılamak için en sık tercih edilen ürünlerin başında kombiler geliyor. Ne var ki yanlış ve verimsiz kullanım şekilleri nedeniyle enerji maliyetleri ciddi ölçüde artıyor. Buna bir de elektriğe ve doğal gaza yapılan zamlar eklenince, doğru kombi kullanımı ve kombide tasarruf yöntemleri daha da önemli hale geliyor. En tasarruflu kombi çeşitlerinde bile dikkatsizlik nedeniyle yüksek doğal gaz faturaları ile karşılaşmak mümkündür. Nitekim kombi tasarruf yöntemleri hakkında farkındalıklarınız arttıkça kombinizi daha verimli kullanırsınız. Böylelikle ısınma maliyetleriniz azalır ve doğayı korursunuz. Kombinizi verimli kullanmak için her şeyden önce, doğru yere monte edildiğinden emin olmalısınız. Kombi montajı konusunda dilerseniz teknik servis hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Kombiniz eğer açık balkon, merdiven boşluğu, baca duvarı veya toplu kullanım alanlarından birine monte edilmişse, kombide tasarruf yöntemleri açısından pek çok sıkıntıyla karşılaşabilirsiniz.
- Kombiniz doğru yere monte edilmemişse doğal gaz tasarrufu sağlamada zorluk çekebilirsiniz.
Kombi montajı konusunda ülkemizde pek çok yanlışla sıkça karşılaşmaktayız. Başta mekan darlığı ve estetik nedenler olmak üzere birçok nedenden dolayı kombiler balkonlara veya toplu kullanım alanlarına monte edilebiliyor. Kombiniz eğer mekan darlığı veya başka bir nedenle balkona veya toplu kullanım alanlarına monte edilmişse, ya balkonunuzu kapatmalı ya da kombinizi bir dolap içine almalısınız. Açık balkonlara, baca duvarlarına, hatta asansör boşluklarına monte edilen kombilerde doğal gaz tasarrufu konusunda istenilen sonuçlar elde edilemez. İnternet üzerinden “Doğal gaz tasarrufu için neler yapmalıyız?” sorusuna cevap arayan kullanıcılar, kombide tasarruf yöntemleri konusunda bu noktayı çoğu zaman gözden kaçırır. Yanlış yere monte edilen kombilerin doğru noktalara taşınması elbette önemli bir maliyet yaratır. Ancak bu maliyet, orta ve uzun vadede kombide tasarruf yöntemleri ile geri döner. Aksi durumda kombi tasarruf cihazı kullanmak bile fayda sağlamaz. Kullanmadığınız odaların peteklerini kapatmak gibi önlemler de yetersiz kalır. Kombiyi kapatıp açmak ise enerji maliyetlerini arttırır.
- Kombinizin doğru yere monte edilmesi için teknik servisinizle iletişime geçebilirsiniz.
Menfezleri açık tutmalısınız.
Kış aylarında kombi kullanımı konusunda en sık yapılan hatalardan biri, ortam sıcaklığını korumak adına menfezleri kapatmaktır. Kombide tasarruf yöntemleri bağlamında uzak durmanız gereken bu uygulama, yalnızca kombinizin enerji verimliliğinin düşmesine yol açmaz. Aynı zamanda da hayati riskler yaratır. Kombinin gerçekleştirdiği yanma olayının sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için ortama oksijen girişinin sağlanması gerekir. Bu da ancak menfezlerin açık olmasıyla mümkündür. Menfezleri kapatıp gün içinde ortama pencereleri açmak yoluyla temiz hava girişi sağlamak, kombide tasarruf yapmak için yeterli olmaz. Açık menfezler, olası bir doğal gaz kaçağı durumunda zehirli gazların ortamdan çıkmasını sağlayarak hayat kurtarır. Doğal gaz tasarrufu nasıl yapılır diye merak edenler, menfezleri açık tutma konusuna da gereken özeni göstermeli. Aksi durumda kombiniz ortamdaki yetersiz oksijen nedeniyle yanma olayını verimsiz şekilde gerçekleştirerek enerji maliyetinin artmasına yol açar. “Kombi kullanımı nasıl olmalı?” sorusuna cevap verirken menfezlerin açık olması gerektiğine de özellikle dikkat çekmek gerekir.
- Menfezler kapalıysa kombiniz verimli çalışmaz.
Kombinizin yıllık bakımını yaptırmalısınız.
Kombilerin enerji verimliliğini arttıran ve ömürlerini uzatan yöntemler içinde kombi bakımı en önemli konuların başında geliyor. Kombide tasarruf nasıl yapılır diye merak edenlerin kombi bakımına özen göstermesi gerekir. Çünkü yıllık bakımı ihmal edilen kombilerde doğal gazı tasarruflu kullanma yöntemleri istenilen sonuçları vermez. Kombi en verimli nasıl kullanılır diye merak edenler konunun sadece doğal gaz kullanımıyla ilgili olduğunu düşünme eğilimindedir. Hangi kombi daha tasarruflu diye merak ediyorsanız, bu soruya belli bir markanın belli bir ürünüyle değil, bakımlı kombiler şeklinde cevap verebiliriz. Kombi kullanımı ve bakımı marka ve ürünlerden daha önemli bir konudur. Marka tercihiniz ne olursa olsun, bakımlı kombi tasarruflu kullanım konusunda her zaman için daha avantajlıdır. Kombide tasarruf yöntemleri içinde kombinize eğer her yıl Eylül-Ekim döneminde bakım yaptırırsanız, sonbahar ve kış dönemini daha verimli ve sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Kombi bakımı için yapacağınız masraf, kombiyi tasarruflu kullanma konusunda elde edeceğiniz kazancın yanında çok küçük kalacaktır.
- Düzenli kombi bakımı yaptırırsanız enerji tüketiminiz azalır.
Kombi bakımı sırasında temizlenen filtreler ve petekler, kombide tasarruf yöntemleri içinde oldukça etkilidir. “Kombi en tasarruflu nasıl kullanılır?” sorusuna verilecek cevaplar temizlik ve bakımı ihmal edilen filtre ve petekler nedeniyle hayal kırıklığı yaratır. Bu bağlamda ülkemizde maalesef pek çok sorunla karşılaşılıyor. Kombi bakımı daha çok kombi arızası ortaya çıktığında akla geliyor. Oysa kombi bakımının ihmal edilmesi nedeniyle oluşan masraflar, kombi bakım masraflarından çok daha yüksektir. Kombi faturanızın yüksek gelmesinden şikayet ediyorsanız bunun nedenini enerji maliyetlerine bağlama kolaycılığına kaçmamalısınız. Nitekim enerji maliyetleri elbette her yıl artıyor, bu da doğal gaz faturalarına yansıyor. Ancak doğal gaz kombide tasarruf konusunda sadece bir etkendir. Diğer etkenleri ihmal etmemek gerekir. Dolayısıyla “Doğal gaz kombiyi nasıl tasarruflu kullanabilirim?” sorusunu yalnızca fatura dönemlerinde sormamalısınız. Kombide tasarruf yöntemleri yalnızca doğal gaz faturanızı düşürmez. Aynı zamanda da kombinizi daha verimli kullanmanızı sağlar. Tasarruflu kombi çeşitleri için de bakım ve temizlikle ilgili konular ihmal edilmemeli.
- Kombi bakımı enerji verimliliği sağladığı gibi, kombinizin ömrünü de uzatır.
Kombinizi sık kapatıp açmamalısınız.
Kombide verimliliği azaltan konuların başında, kombinin sık kapatılıp açılması geliyor. İşin ilginç tarafı, bu yanlışın kombide tasarruf yöntemleri bağlamında yapılıyor olmasıdır. Kombide tasarruf yapmak adına böyle bir yola başvurmak maalesef hem kombiye zarar veriyor, hem de enerji tüketimini arttırıyor. Soğuk kış günlerinde bu konu çok daha önemli hale gelmekte. Ortam sıcaklığı istenilen düzeye ulaştığında kombi tasarrufu adına kombiyi kapatmak tercih edilebiliyor. Kısa süreliğine dışarıya çıkarken de yine kombi kapatılabiliyor. Bunu yapmak yerine kombide tasarruf yöntemleri içinde kombinizi açık ve kısık ayarda tutarsanız daha verimli kullanabilirsiniz. Kombiyi kapatmak genel kanının aksine, kombiyi tasarruflu kullanma konusunda olumlu bir sonuç sağlamamakta. Kombinin kapalı kalması duvarların, tavanın ve zeminin soğumasına yol açar ve kombiyi yeniden açtığınızda yaklaşık 2 kat fazla enerji tüketmesine neden olur. Kombide tasarruf yöntemleri içinde kombinizi, soğuk kış günlerinde kısık ayarda açık tutmalısınız. Bu sayede ortam ısısı sabit kalır ve enerji tüketiminiz azalır.
- Kombinizi kapatmak yerine kısık ayarda açık tutarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Kombide tasarruf yöntemleri konusunda yoğuşmalı kombilerin avantajları yüksektir. Sonbahar ve kış döneminde internet kullanıcıları “Yoğuşmalı kombi tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunu sıkça sorar. Bu kombilerin en önemli özelliği, baca gazını yoğunlaştırarak kaybedilen ısıyı geri kazanmalarıdır. Yoğuşmalı kombi sistemleri hem ısınma, hem de sıcak suya erişim konusunda daha ekonomik sonuçlar yaratır. Fakat bu sistemlerin verimli çalışabilmesi için sıcaklığın belli bir düzeyde sabit kalması gerekir. Yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız, kombide tasarruf yöntemleri içinde baca gazı sıcaklığının 56, kazan suyu sıcaklığının ise 50 dereceyi geçmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi durumda yoğuşma gerçekleşmeyeceği için kombinizde enerji tasarrufu sağlayamazsınız. Yoğuşmalı kombi tasarruf konusunda daha etkili olsa da yanlış kullanımları önlemek gerekir. Yoğuşmalı kombinizi sık açıp kapatırsanız yoğuşma süreci verimli şekilde gerçekleşmeyebilir. Ayrıca yoğuşmalı kombi tasarruflu kullanım seçenekleri konusunda cihazınızın kullanım kılavuzuna göz atmayı da ihmal etmemelisiniz. Kombinizi ne kadar iyi tanır ve özelliklerinden nasıl yararlanacağınızı bilirseniz kombide tasarruf yöntemleri konusunda daha başarılı olursunuz.
- Yoğuşmalı kombinizi yüksek sıcaklıkta çalıştırmamalısınız.
Kombinizi geceleri kapatmamalısınız.
Kombide tasarruf yöntemleri bağlamında en sık sorulan sorulardan biri, “Kombi gece kapatılmalı mı?” sorusudur. Bu sorunun arka planında aslında kombiyi geceleri kapatmanın tasarruf konusunda gerekli ve faydalı olduğuna yönelik bir algı mevcut. Gece kombi kapatılmalı mı diye merak ediyorsanız, kesinlikle hayır cevabını verebiliriz. Geceleri kapatılan kombilerin enerji sarfiyatları artar. Gece boyunca kombi kapalı kalacağı için ortam ısısı düşecektir. Isının düşmesi duvarları ve tavanı etkileyeceği gibi, zemini ve eşyaları da etkiler. Kombi tasarruf yöntemleri adına bu yola başvurursanız sabah uyandığınızda veya işe gittiğinizde buz gibi bir ortamla karşılaşabilirsiniz. Bu şekilde kombi tasarrufu sağlanamayacağı gibi, cihazınızın daha fazla efor sarf ederek ömrünün kısalmasına yol açabilirsiniz. Buz gibi bir evi veya ofisi ısıtmak için kombiniz normalden daha fazla enerji tüketecektir. Kombide tasarruf yöntemleri içinde kombiyi geceleri kapatmak yerine düşük ayarda çalıştırmayı tercih edebilirsiniz. Bu şekilde ortam sıcaklığı düşmez, cihazınız fazla efor sarf etmez, daha az enerji tüketimi sağlanır.
- Geceleri kapatılan kombi nedeniyle enerji tüketimi artar.
Her yıl sonbahar ve kış aylarında “Gece yatarken kombi kapatılmalı mı?” sorusu arama motorları üzerinden en çok cevap aranan sorulardan biri haline gelmekte. Kombiyi gece kapatmak ile kombide tasarruf yöntemleri arasında kurulan yanlış birtakım ilişkiler, kombi kullanıcılarının kafasını karıştırabiliyor. Kombi gece kapatılmalı mı diye merak eden kullanıcılar, sosyal medyada yapılan yanlış birtakım paylaşımlar sonucu geceleri kombiyi kapatma yoluna gidebiliyor. Kombi tasarruf yöntemleri söz konusu olduğunda yanlış bilgilerin yol açtığı kayıpları önlemek de en az diğerleri kadar etkin bir yöntemdir. “Gece kombi kapatılmalı mı?” sorusuna evet cevabını veren paylaşımların altına bunun yanlış olduğunu yazarsanız, bu konuda yanlış bilgilerin yayılmasını önlemeye katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca, “Gece yatarken kombi kapatılmalı mı?” sorusu kadar peteklerin kapatılıp kapatılmayacağı da merak konusudur. Kombide tasarruf yöntemleri içinde peteklerinizi de kapatmamalısınız. Aksi durumda ortam ısısı düşer ve kombi tekrar çalıştırıldığında daha fazla enerji sarfiyatı gerçekleşir, kombide doğal gaz tasarrufu sağlanamaz.
- Geceleri petek vanasını düşük kademeye getirebilirsiniz.
Peteklerinizin dışı kadar içini de temiz tutmalısınız.
Kombide tasarruf yöntemleri içinde en önemli konulardan biri de peteklerin iç temizliğini sağlamaktır. Kombi nasıl verimli kullanılır diye merak edenlerin büyük kısmı, petek temizliğine neredeyse hiç önem vermemekte. Oysa kombili ısıtma sistemlerinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri, peteklerin üst kısmının ısınıp alt kısmının ısınmamasıdır. Bu sorun genellikle petek içinde oluşan paslanma ve kireçlenme nedeniyle ortaya çıkar. Kombide tasarruf yöntemleri içinde peteklerinizin yıllık bakımını yapar veya yaptırırsanız, bu sorunla pek karşılaşmazsınız. Benzer şekilde, peteğinizin yalnızca alt kısmı ısınıyor, fakat üst kısmı ısınmıyorsa, tesisatınızdaki fazla havayı çıkartmanız gerekir. Peteğinizdeki vanaların pislik tutucu filtresinin de yılda bir kez temizlenmesi gerekir. Aksi durumda oluşacak tıkanma nedeniyle peteklerinizden alacağınız randıman azalır. Dönüş vanasındaki pislik tutucu filtre tıkanırsa peteklere su girişi sağlanamayabilir. Bu gibi konularda dilerseniz, yetkili servisinizden hizmet alabilirsiniz. Kombi temizliği ile kombide tasarruf yöntemleri daha etkin hale gelir. Kombi yakıt tasarrufu konusunda petek içi ve kombi temizliğinin önemi büyük.
- Vanadaki pislik tutucu filtre temizlenmezse peteğinizin randımanı düşer.
Peteğinizin iç temizliğini ihmal etmeniz durumunda içinde biriken pislik sonucu çamurlaşma oluşabilir. Periyodik kombi bakımının en önemli avantajlarından biri, bu gibi konularda etkin çözümler sunmasıdır. Evde veya ofiste kullandığınız kombili ısıtma sistemlerinde temizlik ve bakım için ayıracak zamanınız yoksa veya bu işler için gerekli ekipmanlara sahip değilseniz, teknik servis hizmetlerini değerlendirebilirsiniz. Kombi tasarruflu kullanım önerileri konusunda paylaşılan bilgiler aslında bir bütündür. Bunlar içinde bir konuyu ihmal ettiğinizde diğerlerinden elde edeceğiniz faydalar azalır. Tasarruflu kombi kullanımı konusunda teknik servisinizin sağlayacağı temizlik ve bakım hizmetleri, düşündüğünüzden de etkin sonuçlar almanıza yardımcı olur. Evlere oranla ofis ısıtma sistemlerinde bu şekilde elde edilebilecek tasarruf miktarı çok daha yüksek düzeydedir. Tasarruflu kullanım konusu sadece bir bilinç konusu değil, aynı zamanda da teknik bilgi ve beceri konusudur. Peteklerinizin içini ve pislik tutucu filtresini temiz tutarsanız içerisinde çamurlaşma oluşmaz, enerji verimliliği artar, enerji sarfiyatı azalır.
- İç temizliği yapılan peteklerin randımanı artar.
Baca temizliğini ihmal etmemelisiniz.
Kombilerde enerji tüketimini arttırmasının yanı sıra insan hayatını tehdit eden konular içinde baca kirliliği üst sıralarda yer almakta. Müstakil kullanım için hermetik kombiyi tercih ediyorsanız, normal şartlar altında baca kirliliği sorununu pek yaşamazsınız. Hermetik kombiler kullanım için gerekli oksijeni dışarıdan alır. Atık gazı atmak için de özel baca sisteminden yararlanır. Hermetik kombiler dış cephesi olan bir yere monte edildiği için baca kirliliği konusunda daha avantajlıdır. Bu avantaj, kombi yakıt tasarrufu için de fayda sağlar. Kombi nasıl ekonomik kullanılır diye merak edenler için kombi seçiminde hermetik kombilerin bacalı kombilere oranla daha iyi bir seçim olduğunu söyleyebiliriz. Bacalı kombilerde baca kirliliğine çoğu zaman gereken özen gösterilmemekte. Baca kirliliği de yine kombinizin daha fazla doğal gaz tüketmesine yol açar. Üstelik zehirlenme riskini arttırır. Bacalı kombi kullanıyorsanız, baca temizliğini kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Aksi durumda kombinizin enerji tüketimi artacağı gibi, ortamda biriken karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlenme tehlikesi yaşarsınız.
- Kombi zehirlenmelerinin en önemli nedeni kombiden yayılan karbonmonoksit gazıdır.
Evinizin veya ofisinizin bulunduğu dairede baca konusunda sıkıntı çekiyorsanız ve ısıtma sisteminiz yerden ısıtma sistemiyse, kombide tasarruf yöntemleri içinde yoğuşmalı kombi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Nitekim yoğuşmalı kombi tasarruf konusunda daha iyi bir performans sergiler. Yoğuşmalı kombi tasarruf oranı markadan markaya değişse de diğer kombilere oranla daima yüksektir. Dilerseniz, yoğuşmalı kombi tasarruflu kullanım seçeneklerini cihazınızın kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz. Kombi kullanıcıları her yıl sonbahar ve kış aylarında “Yoğuşmalı kombi nasıl tasarruflu kullanılır?” sorusunu sıkça sorar. Yoğuşmalı kombiler baca gazını yoğunlaştırarak ısıyı geri kazandıkları için kombide tasarruf yöntemleri konusunda daha avantajlıdır. Bununla birlikte, yoğuşmalı kombi kullanma imkanınız yoksa diğer tasarruf yöntemleriyle birlikte baca temizliğine de gereken özeni gösterirseniz tasarruf konusunda başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Ve tabii, baca temizliği konusunda yeterli bilgi ve deneyiminiz yoksa bu konuda da teknik servis hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Teknik servisinizin sunacağı baca temizleme hizmeti, kombinizi daha verimli ve sağlıklı şekilde kullanmanıza büyük katkı sağlayacaktır.
- Baca temizliğini ihmal ederseniz kombinizin randımanı düşer ve zehirlenme riskiniz artar.
Su basıncına dikkat etmelisiniz.
Kombinizi verimli kullanmak için, kombi üzerinde bulunan su basınç göstergesinin 1-2 bar arasında olmasına dikkat etmelisiniz. Basınç göstergesindeki değişimlere karşı da duyarlı olmalısınız. Su basıncının olması gereken düzeyin altına inmesi veya üzerine çıkması enerji sarfiyatını arttırır. Kombinizi en verimli şekilde çalıştıracağınız basınç düzeyi 1.5 ile 2 bar arasıdır. Kombide tasarruf yöntemleri içinde kombinizi bu düzeyde çalıştırırsanız enerji tasarrufu konusunda iyi bir sonuç alırsınız. Kombide her 2-3 ayda bir su eksilmesi olur ve bu nedenle basınç düşer. En iyi kombi çeşitlerinde bile bu durum oluşur. Hatta petekleri temizleme konusuna gereken özeni gösterseniz bile bu eksilme oluşur. Petek içi temizliği sırasında da su basıncı düşer. Bu gibi durumlarda, su vanasını açarak su kaybının giderilmesini sağlamalısınız. Su kaybıyla sık sık karşılaşıyorsanız, tesisatınızda su sızıntısı ihtimali yüksektir. Eğer basınç çok sık düşüyorsa, yetkili servisinize başvurup kombi tesisatınızı mutlaka inceletmelisiniz. Kombi tasarruf ayarları konusunda yetkili servisiniz sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.
- Kombinizin su basınç değeri 1.5-2 bar arasında olmalı.
Kombi bakımı sırasında eğer kombi temizleme sıvısı veya tesisat temizleme kimyasalı kullanılmışsa, peteklerinize su akışı daha kolay sağlanır. Ki bu da kombide tasarruf yöntemleri içinde önemli bir avantaj sağlar. Tesisat temizleme kimyasalları sayesinde kombinizin iç yüzeyi temizleneceği için çamurlaşma önlenir. Suyun daha etkin şekilde devinimi sağlanır. Petek içi kirliliği nedeniyle kombiniz su dolaşımını sağlamak için gereğinden fazla efor sarf edebilir. İç temizliği ihmal edilen petekler nedeniyle kombide su basıncının düşmesi çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kombiden en iyi verim nasıl alınır diye merak eden kullanıcıların su basıncını dikkatli şekilde takip etmesi gerekir. Kombi basıncı sık sık değişmeye başlamışsa petek içi kirliliği artmış olabilir. Ayrıca sık açılıp kapatılan kombilerde de su basıncını korumak zorlaşır. Kombide tasarruf yöntemleri içinde bu konulara da dikkat ederseniz enerji tüketiminizi ciddi ölçüde azaltabilirsiniz. Fakat elbette uzun süre evde veya ofiste olmayacaksanız kombinizi kapatmanız en doğru çözümdür.
- Kombiler hakkında yeterli bilginiz yoksa iç kısma herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız.
Termostatik vana kullanmalısınız.
Kombide tasarruf yöntemleri içinde en etkili yöntemlerden biri de termostatik vana kullanmaktır. Bu vanaların en önemli özelliği ortam ısısını istenilen düzeyde sabit tutmayı sağlamalarıdır. Bu sayede ortamda ısı kontrolü sağlanır ve kombi daha az enerji sarf eder. Termostatik vanaları tüm peteklere takabilirsiniz. Böylelikle evde veya ofiste her odanın ısısını ayrı ayrı kontrol edebilir, istediğiniz düzeyde sabit kalmasını sağlayabilirsiniz. Kombinizde eğer oda termostatı varsa, termostatik vana kullanmanıza gerek yoktur. Çünkü oda termostatı, oda içindeki sıcaklığın istenilen düzeye ulaşmasının ardından kombinin enerji sarfiyatını durdurur. Fakat oda termostatınız yoksa kombide tasarruf yöntemleri içinde kullanacağınız termostatik vanalar sayesinde enerji sarfiyatınız azalır. Termostatik vanalarda genellikle 5 kademe vardır. Bunlardan birini seçerek bulunduğunuz ortamın ısısının sabit kalmasını sağlayabilirsiniz. Ortamdaki ısı miktarını azaltmak için ısı kademesini düşürebilirsiniz. Isı miktarını arttırmak içinse vanayı daha üst kademelere getirebilirsiniz. Hiç kullanmadığınız odalarda vanayı kapatabilirsiniz. Az kullandığınız odalarda ise vananızı 1 veya 2. kademeye getirebilirsiniz.
- Termostatik vanalarla ortamın ısısını sabit tutabilirsiniz.
Bu bağlamda en çok merak edilen konulardan biri de yoğuşmalı kombide termostatik vana kullanımıdır. Ülkemizde yoğuşmalı kombi kullanımı her geçen gün artarken bu konuya merak artıyor. Yoğuşmalı kombilerde kazan suyu sıcaklığının 50 dereceyi geçmemesi gerekir. Soğuk kış günlerinde yoğuşmalı kombinizi 45-50 derecede çalıştırabilirsiniz. Yoğuşmalı kombi tasarruflu kullanım seçeneklerinde bu aralık yeterlidir. Bu sayede yoğuşmalı kombi tasarruf oranı yüzde 40 dolayında gerçekleşebilir. Isınma konforu açısından oda sıcaklığını termostatik vanalar ile düzenleyebilirsiniz. Vanalardaki her kademe belli bir sıcaklık değerine karşılık gelir. 1. kademe 12, 2. kademe 16, 3. kademe 20, 4. kademe 24 ve 5. kademe 28 dereceye ulaşmanızı sağlar. Kombide tasarruf yöntemleri içinde termostatik vanalar doğru kullanıldığında ısıtma verimliliği sağlanır. Yoğuşmalı kombi fatura farkı bilinçli kullanım sayesinde yüzde 35 dolayında gerçekleşebilir. Daha iyi sonuçlar için kablosuz oda termostatı kullanabilirsiniz. Yoğuşmalı kombide termostatik vana kullanımı konusunda karşılaşabileceğiniz sorunlara karşı kablosuz oda termostatı daha iyi bir çözüm olabilir.
- Termostatik vanalardaki kademelerin hangi derecelere karşılık geldiğini biliyor musunuz?
Ortam sıcaklığını kontrol etmelisiniz.
Kış aylarında kombi kullanımı artarken kombi çalıştırma şekillerindeki yanlışlar ve ihmaller doğal gaz faturasının yükselmesine neden olabiliyor. İster evde olsun, isterse ofiste, kombi kullanımı süresince sıcaklığa karşı dikkatli olmalısınız. Ortam sıcaklığı olması gereken düzeyin üzerine çıktığında bu hem iş performansınızı olumsuz etkiler, hem de faturanın artmasına yol açar. Evde veya ofiste çalışırken veya iş yaparken vücut sıcaklığınız arttığında kombinizin sıcaklığını düşürebilir, petek vanasını bir kademe indirebilirsiniz. Geniş bir evde veya ofiste çalışıyorsanız ortam sıcaklığını kontrol altında tutmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu nedenle oda termostatı kullanımı daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir. Oda termostatı ile sağlayabileceğiniz her 1 derecelik farkta doğal gaz tasarrufu konusunda yüzde 5 ile 7 arasında başarı elde edebilirsiniz. Termostat kullanımı sıcaklığı kontrol altında tutmak için büyük avantaj sağlar. Evlerde ve ofislerde enerji maliyetlerini azaltmak için kablosuz oda termostatı kullanımı her geçen gün artmakta. Sıcaklığı kontrol altında tutmak ısınma konforunuzu ekonomik şekilde sağlamanıza yardımcı olabilir.
- Vana değişimi için teknik servisinizden hizmet alabilirsiniz.
Sıcaklığı 20 derece dolayında tutmak tasarruf sağlar.
Kombi kullanırken nasıl tasarruf edilir diye merak edenler, kombi kullanılan ortamda sıcaklığın kaç derece olması gerektiğini öğrenmek ister. Isınma konforu açısından en ideal sıcaklık değerinin 20 derece dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu sıcaklığın çok üzerine çıkılması ortamda bulunan tüm canlıları olumsuz etkiler. Soğuk havalarda ortamdaki sıcaklık değerinin 25 derece ve üzerine çıkmasına dönük bazı talepler oluşabilmekte. Kombi nasıl tasarruflu kullanılır diye merak edenler, ortam sıcaklığının 20 derece dolaylarında olmasına dikkat etmeli. 20 derecenin altına inildiğinde veya üzerine fazla çıkıldığında tasarruflu kombi kullanımı mümkün değildir. “Kombi kaç derecede tasarruf sağlar?” sorusuna 20 derecenin altında verilen cevaplar ısınma konforunu sağlamak için yeterli değildir. Kombiden en iyi verim nasıl alınır diye merak ediyorsanız, kombi çalıştırdığınız ortamda sıcaklığın 20 derece dolayında olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Sıcaklık olması gerekenin çok üzerine çıktığında kombiyi kapatmak iyi bir çözüm olabilir. Ancak doğal gaz tasarruf yöntemleri içinde kombinin uzun süre kapalı kalmaması gerektiğini de unutmamalısınız.
- Sıcaklığın çok yükseldiğini fark ettiğiniz anda kombinizi kapatmalısınız.
“Kombide tasarruf nasıl yapılır?” sorusu bağlamında “Kombiyi kaç derecede çalıştırmak gerekir?” sorusu da sıkça sorulmakta. Kombiyi kaç derecede çalıştırmanız gerektiği, kombi kullandığınız ortamın genişliğine ve radyatörlerin uzunluğuna göre değişebilir. Öyle ki, aynı genişlikte iki ortamın birinde kısa, diğerinde uzun radyatör kullanılmışsa kombinin çalıştırılması gereken sıcaklık değeri farklı olacaktır. Genel olarak ifade etmek gerekirse, bir ortamda uzun ve kapasitesi yüksek radyatörler varsa ortam sıcaklığını 20 derece dolayında tutmak için kombiyi 60 derece kalorifer suyu sıcaklığında çalıştırabilirsiniz. Radyatör uzunluğu ve kapasitesi düştükçe kombiyi daha yüksek sıcaklıkta çalıştırmak gerekebilir. Kısa radyatörler için kombi sıcaklık değeri 70 derece ve üzerine çıkabilir. Kombiyi en verimli kullanma seçenekleri radyatör uzunluğu ve kapasitesiyle yakından ilgilidir. Bulunduğunuz ortamda küçük radyatörler kullanılmışsa ortamda ısı konforunu sağlamak için kombinizi daha yüksek sıcaklıkta çalıştırmanız gerekebilir. Bu bakımdan, küçük radyatör kullanmanın kombide tasarruf konusunda iyi bir çözüm olmadığını unutmamalısınız.
- Uzun radyatörler kombide tasarruf konusunda daha iyi bir tercihtir.
Sıcak havalarda kombinizin sıcaklık değerlerini düşürmelisiniz.
Küresel ısınmanın sonucu olarak günümüzde kış ayları daha ılık geçiyor. Kış ortasında bazı günler hava sıcaklıkları epeyce yükseliyor. Dolayısıyla bu zaman dilimlerinde kombi tasarruflu kullanım seçenekleri içinde kombinin sıcaklık değerlerini düşürmek gerekir. Çünkü bu da ciddi bir tasarruf imkanı demektir. Kombinizi tüm sonbahar ve kış sezonu boyunca aynı sıcaklık değerlerinde çalıştırmamalısınız. Aksi durumda ne yazık ki kombiden tasarruf etmenin yolları konusunda istediğiniz sonuçları alamazsınız. Başka bir deyişle kombinin tasarruflu kullanımı konusunda hava sıcaklıkları en önemli müttefikinizdir. Havanın sıcak olduğu günlerde kombinizin sıcaklık değerlerini düşürerek enerji maliyetinizi azaltabilirsiniz. Dolayısıyla kombiyi tasarruflu kullanma seçenekleri içinde bulabildiğiniz bu gibi fırsatları değerlendirebilirsiniz. Kombi yakıt tasarrufu özellikle hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde yüksek düzeylere ulaşır. Doğru kombi kullanımı faturaların yarı yarıya düşmesini sağlar. Sonuçta güneş enerjisi ve kombi kullanımı arasında kuracağınız ilişkiler, orta ve uzun vadede enerji maliyetlerinizi azaltır. Tasarruflu kombi çeşitleri, sizi bu konuda uyarabilecek güçlü sensörlere sahiptir.
- Hava sıcaklıklarında artış gözlemlediğinizde kombinizin sıcaklık değerlerini düşürmelisiniz.
Sıcak su ayarı için musluğu değil, kombinizi kullanmalısınız.
Kombiler sadece ısınmak için değil, aynı zamanda da sıcak su ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Fakat ne var ki, en tasarruflu kombi markası bile sıcak suyun maliyetini düşürmede yetersiz kalabilir. Evde veya ofiste ellerinizi yıkamak için sıcak suyu tercih edebilirsiniz. Fakat sıcak su ayarını kombiden değil de musluktan yapmamalısınız. Çünkü bu durumda kombinizin doğal gaz tüketimi artar. Başka bir deyişle kombide tasarruf yöntemleri içinde sıcak su ayarını musluktan değil, kombiden yapmalısınız. Bu sayede kombi yakıt tasarrufu artar. Dolayısıyla kombide sadece sıcak su kullanımı konusunda maliyet kontrolü için dikkatli olmalısınız. Sonuçta ellerinizi yıkarken kombiden sıcak su gelmesini beklediğinizde bu hem su kaybına, hem de doğal gaz sarfiyatının artmasına yol açar. Yani sıcak suya daha çabuk ulaşmak adına kombinizi yüksek sıcaklıkta çalıştırmamalısınız. Kombide tasarruf yöntemleri içinde su sıcaklığı ayarını düşük tutabilirsiniz. Bu sayede suyu ılıştırmak için fazla su kullanmanıza gerek kalmaz. Kısacası, sıcak su ayar düğmesini 50 derecenin üzerine çıkarmamalısınız.
- Kombiyi sıcak su için kullanırken israfın önüne geçmelisiniz.
Sıcak su termostatı için ideal sıcaklık 40 derecedir.
Kombide tasarruf yöntemleri bağlamında sadece ısınırken değil, sıcak su kullanırken de kombi kullanıcılarının farkındalıklarını arttırmaları gerekir. Soğuk kış günlerinde elde bulaşık yıkarken veya banyo yaparken kullanılan sıcak su kombide tasarruf yöntemleri bağlamında bazı kayıplara neden olabilir. Özellikle banyo yaparken sıcak su termostatını 50 derecenin üzerine çıkarmak yönünde bazı eğilimlerin olduğunu söyleyebiliriz. Evin diğer odalarına göre banyoda sıcaklık daha düşük olabilir. Banyo yaparken bu nedenle sıcaklığın daha yüksek tutulması istenir. Oysa su termostatının 50 derecenin üzerine çıkarılması kombide tasarruf yöntemleri bağlamında elde edilen kazanımların kaybına yol açabilir. Su sıcaklığını bu şekilde arttırmak yerine banyonuzun sıcaklığını kontrol edip 20 ile 24 derece arasında olmasını sağlarsanız, su termostatını yüksek derecelere çıkarmak durumunda kalmazsınız. Banyonuzu ısıtmak için dilerseniz fanlı ısıtıcıları kullanabilirsiniz. Bu sayede sadece suyla temas ederken değil, banyoda geçirdiğiniz süre boyunca üşüme hissetmezsiniz. Elde bulaşık yıkamanız gerektiğinde de iyi bir bulaşık eldiveni kullanarak sıcak su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Sıcak suyla vücudunuzu ısıtmak yerine ortamı ısıtırsanız kombide tasarruf sağlayabilirsiniz.
Peteklerinize reglaj ayarı yapmalısınız.
Kombi kullanımı ile ilgili en sık karşılaşılan sorunlardan biri, kombiye yakın petekler iyi ısındığı halde uzaktaki peteklerin iyi ısınmamasıdır. Bu sorun özellikle normal vanalı peteklerde daha sık görülür. Bu gibi durumlarda kombi tasarruf yöntemleri yetersiz kalır. Çünkü az ısınan odalar için kombiyi yüksek ısıda çalıştırmak veya termostatik vanayı yüksek kademeye getirmek gerekir. Bu yüzden enerji sarfiyatı artar. Oysa bu sorun aslında kombiden değil, peteklerden kaynaklanır. Dolayısıyla uzaktaki peteklerin iyi ısınmaması sorununu reglaj ayarları ile çözersiniz. Kombide tasarruf yöntemleri içinde reglaj ayarı, uzak peteklerin iyi ısınmaması nedeniyle artan enerji sarfiyatını azaltır. Başka bir deyişle reglaj ayarı yapılan kombi tasarruflu kullanım konusunda daha iyi bir performans sergiler. Bu yüzden kombi bakımı sırasında petek temizliği yaptıranlar reglaj ayarını da yaptırır. Çünkü petek temizletme sırasında sağlanan reglaj ayarı kombide tasarruf yöntemleri konusunda avantaj sağlar. Diğer taraftan petek temizliği ücreti farklı servislere göre değişir. Ancak genel olarak bütçenizi zorlamayacak düzeydedir.
- Normal vanalar yerine termostatik vanalar kullanırsanız reglaj sorunuyla daha az karşılaşırsınız.
Kombide tasarruf yöntemleri içinde reglaj ayarı yapmak için, öncelikle peteklerinizin alt ve üst vanalarını tamamen açmalısınız. Ardından, kombinize en yakın ve en çok ısınan peteğin su giriş vanası olan üst vanasını tümüyle kapatın. Kapatma işlemi için vanayı saat yönünde çevirebilirsiniz. Ardından, vanayı 1 cm kadar saat yönünün tersine doğru çevirerek açın. Daha sonra, en çok ısınan ikinci peteğin vanasını 2 cm kadar açın ve bu işlemi son peteğe kadar devam ettirin. En az ısınan peteğin üst vanası tamamen açık olmalı. 10-15 dakika bekledikten sonra, üst vanaları biraz daha açarak en az ısınan peteğe ısının daha iyi ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Peteklere uygulanan reglaj ayarı kombi tasarruf ayarları içinde en önemlilerinden biridir. Kombide doğal gaz tasarrufu sağlamak için reglaj ayarlarını kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Kombiden uzakta kaldığı için az ısınan bir peteğin daha çok ısınması için kombinizi yüksek ısıda çalıştırmanıza gerek yok. Reglaj ayarını yaparak sorunu ekonomik şekilde çözebilirsiniz.
- Reglaj ayarını doğru yaparsanız uzaktaki peteği ısıtmak için ısı kademesini arttırmanıza gerek kalmaz.
Kullanmadığınız odaların petek vanalarını kapatmalısınız.
Geniş bir evde yaşıyor veya geniş bir ofiste çalışıyorsanız, kombili ısıtma sistemi ile tüm odaları ısıtmakta zorluk çekebilirsiniz. Evinizde veya ofisinizde kullanılmayan odalar varsa, kombide tasarruf yöntemleri içinde bu odalarda petek vanalarını kapalı tutmalısınız. İster evde olsun, isterse ofiste, geniş dairelerde kullanılmayan odalarla sıkça karşılaşılmakta. Evlerde misafir salonları, ofislerde toplantı odaları bazı günler hiç kullanılmayabiliyor. Kullanılmayan odalardaki vanaları kapatmak, kombide yakıt tasarrufu sağlayacağı gibi, diğer odaların daha iyi ısınmasına da katkı sağlayacaktır. Kullanmadığınız bir odayı ısıtmak için harcayacağınız enerji nedeniyle diğer odaların ısınma maliyeti artar. Kombide tasarruf yöntemleri içinde kullanmadığınız odaların petek vanalarını kapatarak kombinizde enerji verimliliğini arttırabilirsiniz. Gün içinde çok az kullandığınız odalar içinse petek vanalarını açmak yerine fanlı ısıtıcılar veya infrared ısıtıcılar kullanabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kombi kullanmak enerji maliyeti açısından daha masraflı olabilir. Kombide tasarruf yöntemleri içinde diğer ısınma seçeneklerinden de etkin şekilde yararlanabilirsiniz.
- Kullanılmayan odanın peteğini kapatmak doğal gaz faturanızı düşürebilir.
Kombiyi kapatmadan petekleri kapatmak kombi tasarrufu konusunda önemli bir kazanım sağlayabilir. Ancak bunu yaparken, kullanmadığınız odanın kapısını kapatmayı ihmal etmemelisiniz. Aksi durumda diğer oda ve holdeki sıcaklık, kullanmadığınız soğuk odalar nedeniyle düşebilir. Oda termostatı kullanımı bu gibi sıcaklık değişimlerine karşı farkındalıkların artmasını sağlar. Aynı şekilde yerden ısıtmalı evde kombi kullanımı kapatılan petekler sayesinde önemli bir enerji tasarrufu sağlar. Fakat kullanılmayan odalardan yükselen soğuk hava, diğer odalardan gelen sıcak havayla birleşirse ısınma maliyetini arttırır. Dolayısıyla kullanmadığınız odaların kapısını kapalı tutarak kombide tasarruf yöntemleri konusunda daha başarılı olursunuz. Kullanmadığınız odaların kapalı kalması için ev halkını uyarmanızda da yarar var. Nitekim bu gibi konularda artan farkındalıklar doğal gazı tasarruflu kullanma konusunda önemli sonuçlar doğurur. Sonuçta doğal gaz faturası tasarrufu için aslında kombi kullanıcılarının elinde birçok fırsat mevcuttur. Önemli olan, tüm fırsatları etkin şekilde kullanmak için gerekli farkındalıklara sahip olmaktır.
- Peteği kapattıktan sonra odanın kapısını kapatmayı ihmal etmemelisiniz.
Kombiyi ekonomik kullanmak için en az 3 radyatör çalıştırmalısınız.
Kombi tasarrufu bağlamında en merak edilen konulardan biri de tasarruflu kombi kullanımı sırasında en az kaç radyatör çalıştırmak gerektiğidir. Nitekim “Kombi ekonomik nasıl kullanılır?” diye düşünen kombi kullanıcıları, kombi kullanımı sırasında en az kaç radyatörün çalıştırılması gerektiğini öğrenmek ister. Öncelikle, kombide tasarruf için tüm radyatörleri çalıştırmak doğru değildir. Ancak 3’ün altında radyatör çalıştırmak da kombiye zarar verir. Kombiyi en ekonomik nasıl kullanırım diye merak eden kullanıcılar, sonuçta en az 3 radyatör çalıştırarak kombide tasarruf sağlayabilirler. Çünkü kombinin düzgün çalışması için sistemin devirdaimi sağlaması gerekir. Oysa 3’ün altında radyatör çalışırsa devirdaim düzgün şekilde işlemez. Bu bağlamda özellikle dubleks evde kombi kullanımı zordur. Nitekim dubleks evlerde kombide tasarruf yaparken sistemin sorunsuz çalışabilmesi için açık radyatör sayısını 5’e çıkarmak gerekir. Aksi durumda sistem devirdaim için daha fazla enerji harcar. Bu nedenle kombide tasarruf için bu gibi konuları da hesaba katmak gerekir.
- Sistem için gerekli devirdaimin sağlanabilmesi için en az 3 radyatörü açık tutmalısınız.
Kombide tasarruf konusunda petek kapatmayla ilgili farklı kanallarda farklı yorumlarla karşılaşabilirsiniz. Nitekim en tasarruflu kombi yorumları bile bazen yanıltıcı olabilir. İnternette örneğin “peteği kapatmak doğal gaz tasarrufu sağlamaz” şeklinde yorumlarla karşılaşabilirsiniz. Kombiyi kapatmadan petekleri kapatmak aslında tartışmalı bir konudur. Her şeyden önce, kombi kullanımı sırasında sadece tek bir odada radyatör çalıştırmamalısınız. Çünkü bu kullanım şekli kombinize zarar verir. Üstelik kombide tasarruf konusunda olumlu sonuçlar vermez. Ancak en az 3 radyatör çalıştırır, kullanmadığınız odalardaki petek vanalarını kapatırsanız durum değişir. Bu sayede kombide tasarruf yöntemleri bağlamında avantaj kazanırsınız. Petek kapatmanın kombide tasarruf sağlamadığı düşüncesi, aslında yanlış kullanım şekilleriyle ilgilidir. Çalışan petek sayısı 3’ün altına indiğinde kombide tasarruf sağlanamaz. Fakat kullanılmayan odanın peteğini kapatmak kombide tasarruf sağlar. Yani doğal gaz tasarrufu için petek kapatmak ancak doğru şekilde uygulandığında doğru sonuçlar verir. Buna karşın doğal gaz evde tek petek yakmak ile tasarruflu kullanım oluşmaz.
- Tek radyatör çalıştırmak kombide tasarruf sağlamaz.
Peteklerin üzerine veya önüne hiçbir şey koymamalısınız.
Evde veya ofiste kimi zaman yer darlığından, kimi zaman da dekoratif amaçlarla peteklerin üzerine veya önüne bir şeyler konulabiliyor. Estetik açıdan çok şık bir görüntü yarattığı düşünülen objeler aslında kombide tasarruf yöntemleri konusunda sakıncalıdır. Çünkü başarılı sonuç almayı engeller. Peteklerin üzerine veya önüne bir şeyler koyarsanız, peteklerin yalnızca kendisini ısıtmasına yol açarsınız. Bu da ısıyı dağıtmasını engeller ve böylelikle enerji tüketimini arttırır. Unutmamalısınız ki petekler ısıyı hava yoluyla iletir. Yani peteğin etrafa ısı yayabilmesi için havayla temas etmesi gerekir. Petek üzerinde veya önünde oluşan engeller bu teması kestiği için tasarruflu kombi kullanımı konusunda istenilen sonuçları vermez. Bu gibi durumlarda odalar iyi ısınmayacağı için kombinizi yüksek ısıda çalıştırmanız gerekir. Sonuçta kombi yakıt tasarrufu estetik tercihlerden daha önemli bir konudur. Kombide tasarruf yöntemleri içinde peteklerinizden tam randıman alabilmek için üzerine veya önüne hiçbir şey koymamalısınız. Ev veya ofis dekorasyonunuzu buna uygun şekilde yaparsanız, kış aylarında ısınma ihtiyaçlarınızı daha ekonomik şekilde karşılayabilirsiniz.
- Peteklerin havayla temasını keserseniz kombinizi yüksek ısıda çalıştırmanız gerekebilir.
Isı izolasyonu sağlamalısınız.
Sonbahar ve kış döneminde düşen hava sıcaklıkları, insanlara olduğu kadar binalara da ısı kaybettirir. Bu yüzden dışarıda soğukların arttığı bir sırada evinizi veya ofisinizi ısıtmak için daha fazla enerji harcarsınız. Fakat bulunduğunuz binada ısı izolasyonu sağlanmışsa, ısınma giderleriniz daha düşük olur. Binada ısı izolasyonu yoksa, bulunduğunuz dairede izolasyon yaptırmanız da yine ısınma masraflarınızı azaltır. Ki bu oran, en iyi şartlarda yüzde 50’ye kadar çıkar. Dolayısıyla kombide tasarruf yöntemleri içinde ısı izolasyonu konusunda sağlayabileceğiniz iyileştirmeler hakkında çekimser olmamalısınız. Nitekim ısı izolasyonu için birçok seçenek vardır. Hatta basit birtakım önlemler bile düşündüğünüzden daha etkin sonuçlar verir. Başka bir deyişle kombide doğal gaz tasarrufu sadece kombi ve doğal gazla ilgili değildir. Ortamdaki ısı kaybını önleyerek de ciddi ölçüde tasarruf sağlarsınız. Üstelik ısı izolasyonu için ayıracağınız kaynaklar enerji tasarrufu ile size geri döner. Dahası ısı izolasyonuyla birlikte kombiniz daha az çalışacağı için daha uzun ömürlü olur.
- Isı verimliliği hakkında teknik servisinizden bilgi alabilirsiniz.
Isı izolasyonu konusunda en başarılı uygulamalar dış cephe yalıtımı ile sağlanır. Dolayısıyla kombide tasarruf yöntemleri dış cephe yalıtımının uygulandığı binalarda daha başarılı olur. Bununla birlikte, binalara dış cephe yalıtımı uygulamak her zaman kolay ve mümkün değildir. Böyle bir imkanınız yoksa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları koyabilirsiniz. Nitekim bu levhaların en önemli özelliği, ısı kaybını azaltarak radyatörlerin ısıyı ortama yaymasına imkan sağlamasıdır. Dolayısıyla “Doğal gaz kombi tasarrufu nasıl yapılır?” sorusuna cevap arayanlar dış cephe yalıtımı ile ısı levhalarına da dikkat etmelidir. Zira peteklerin arkasına ısı yalıtım levhaları koymak iyi bir tasarruf fırsatıdır. Dekoratif nedenlerle bunları kullanamıyorsanız mekanda değişiklikler yapabilirsiniz. Böylelikle kombide tasarruf yöntemleri içinde bu levhaları kullanabilirsiniz. Kombide tasarruf konusunda fırsatların çok olması, geliştireceğiniz yaratıcı çözümlere imkan sağlar. Başka bir deyişle kombiden tasarruf için elinizdeki bütün fırsatları kullanmalısınız. Bu sayede doğal gaz faturanız ciddi oranda düşecektir.
- Kombiden tasarruf yapmak için elinizdeki tüm fırsatları değerlendirdiğinizden emin misiniz?
Sıcak su borularınızın havayla temasını kesmelisiniz.
Kombide tasarruf yöntemleri içinde sıcak su borusu üzerindeki ısı kayıplarını önlemek de etkili bir yöntemdir. Kombide ısınan sıcak suyun peteklere veya musluğa ulaşması sıcak su borularıyla sağlanır. Kombi tesisatınız gerekli standartlara uygun ise sıcak su boruları havayla temas etmez. Fakat tesisatınızda böyle bir özellik yoksa sıcak su borularınızda ısı izolasyonu sağlamalısınız. Çünkü sıcak su borularındaki yalıtım malzemeleri, sıcak suyun dolaşımı sırasında ısı kayıplarını önler. Oysa açıkta kalan sıcak su borularında oluşan ısı kayıpları tasarrufa zarar verir. Yani petek tasarrufu yapmak için öncelikle sıcak suyun peteklere ısı kaybı oluşmadan ulaşması gerekir. Aksi durumda petekleri düşük ayarda çalıştırmak ısınma konforunuzu bozar. Aynı şekilde doğal gazda sadece sıcak su kullanmak da bu yolla ekonomik hale gelir. Üstelik yalıtım malzemesi masraflarınız kısa sürede size geri döner. Dolayısıyla sıcak su borularınızın havayla temasını kesmek için almanız gereken önlemleri ihmal etmemelisiniz.
- Sıcak su borularınızın havayla temasını kesmek için yalıtım malzemelerini kullanabilirsiniz.
Ortamdaki ısı kaybını önlemelisiniz.
Kombide tasarruf yöntemleri içinde ısı kaybına yol açan konulara da dikkat etmelisiniz. Özellikle pencere ve kapı kenarlarından giren soğuk hava, ortam ısısını düşürerek kombi kullanımınızı arttırır. Evinizde veya ofisinizde ısı izolasyonu sağlamak için pencere ve kapı kenarlarında koruyucu bant kullanabilirsiniz. Nitekim pencere ve kapı kenarlarındaki lastik bantlar zamanla özelliklerini kaybeder. Bu yüzden oluşan her hasar, kombi tasarruf önlemlerinin başarısız olmasına yol açar. Kombi yakıt tasarrufu konusunda başarılı olmak için pencere ve kenarlarına koruyucu bant çekmeyi ihmal etmemelisiniz. Kombide tasarruf yöntemleri içinde bu işlemi özellikle sonbahara girerken yapabilirsiniz. Bu kısımlarda çatlama veya kırılma oluşmuşsa, silikon kullanarak ısı kaybını önleyebilirsiniz. Fakat silikon, sadece küçük çatlaklar ve boşluklar için etkin çözümler sunar. Oysa daha büyük çatlaklar veya boşluklar için köpük ve süngerler iyidir. Hatta balonlu naylon ile doğal gaz tasarrufu da sağlamanız mümkündür. Bu önlemler de kombide tasarruf yöntemleri bağlamında faydalıdır.
- Isı kaybını önlerseniz kombinizi daha verimli kullanabilirsiniz.
Ortamdaki ısı kaybını önlemede PVC çerçeve ve çift cam kullanımı başarılı sonuçlar verir. Oysa kombi tasarruflu kullanım önerileri ahşap çerçeve ve tek cam kullanımı durumunda yetersiz kalır. İnternet üzerinden “En tasarruflu kombi hangisi?” sorusuna cevap arayanlar, özellikle ısı kaybına dikkat etmeli. Çünkü kombi yakıt tasarrufu kombiyi kullanacağınız ortamla yakından ilişkilidir. Nitekim doğru şekilde çalışan tüm kombilerde doğal gaz tasarrufu gerçekleşir. Böylelikle çevre sorunları azalır. Unutmayın ki evlerde ve ofislerde enerji sarfiyatının artması yalnızca ekonomik bir sorun değildir. Aynı zamanda da doğayı tehdit eder. Oysa kombide tasarruf yöntemleri bağlamında elde edeceğiniz her olumlu gelişme, bütçenizi ve doğayı korur. Özellikle kombiye takacağınız tasarruf cihazı pek çok sorunu önler. Ayrıca kombili ortamlarda kalın giysiler de kombide tasarruf yöntemleri bağlamında faydalıdır. Hatta gece yatarken perdeleri kapatmak bile ısı kaybını önler. Bu sayede kombide tasarrufa katkı sağlar.
- Teknik servisinizle görüşmeden tesisatta bir değişiklik yapmamalısınız.
Kombiden Tasarruf Etmenin Püf Noktaları İçin 21 Madde
Kombide tasarruf yöntemleri bağlamında paylaştığımız bu bilgileri maddeler halinde sıralamak gerekirse, kombiden tasarruf etmenin püf noktalarını 21 maddede özetleyebiliriz:
1- Kombinizin doğru yere monte edildiğinden emin olmalısınız.
2- Menfezleri açık tutmalısınız.
3- Kombinizin yıllık bakımını yaptırmalısınız.
4- Kombinizi sık kapatıp açmamalısınız.
5- Kombinizi geceleri kapatmamalısınız.
6- Peteklerinizin dışı kadar içini de temiz tutmalısınız.
7- Baca temizliğini ihmal etmemelisiniz.
8- Su basıncına dikkat etmelisiniz.
9- Termostatik vana kullanmalısınız.
10- Ortam sıcaklığını kontrol etmelisiniz.
11- Sıcaklığı 20 derece dolayında tutmak tasarruf sağlar.
12- Sıcak havalarda kombinizin sıcaklık değerlerini düşürmelisiniz.
13- Sıcak su ayarı için musluğu değil, kombinizi kullanmalısınız.
14- Sıcak su termostatı için ideal sıcaklık 40 derecedir.
15- Peteklerinize reglaj ayarı yapmalısınız.
16- Kullanmadığınız odaların petek vanalarını kapatmalısınız.
17- Kombiyi ekonomik kullanmak için en az 3 radyatör çalıştırmalısınız.
18- Peteklerin üzerine veya önüne hiçbir şey koymamalısınız.
19- Isı izolasyonu sağlamalısınız.
20- Sıcak su borularınızın havayla temasını kesmelisiniz.
21- Ortamdaki ısı kaybını önlemelisiniz.
- Bu 21 madde sayesinde kombi kullanırken tasarruf sağlayabilirsiniz.
Servis365 ile henüz tanışmadınız mı?
Kombide tasarruf yöntemleri hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, kombi bakım ve temizliği hizmetleri dahil olmak üzere ofisinizin her türlü bakım, onarım, dezenfeksiyon vb. işlemleri için hizmet alabileceğiniz Servis365‘ten kısaca bahsetmek istiyoruz. 2012 yılında faaliyete başlayan Servis365, kurumsal müşteri pazarının ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye’de gerçek anlamda “retail facility management” kültürünü hayata geçirmek için kurulan bir sistemdir. Tekil işletmelerden büyük perakende zincirlerine, ofislerden orta ölçekli tesislere kadar geniş müşteri kitlesine hizmet veren Servis365‘in deneyimli kadrosu, ihtiyaç duyduğunuz teknik bakım, onarım, dezenfeksiyon hizmetlerine tek noktadan, hızlı, kapsamlı ve organize çözümler üretmekte. İklimlendirme-havalandırma sistemleri bakımı, aydınlatma sistemi bakımı, elektrik tesisat ve pano bakımları, tadilat-renovasyon hizmetleri gibi 50’den fazla başlıkta hizmet alabileceğiniz Servis365 ile henüz tanışmadıysanız burayı tıklayabilirsiniz.
- İşletmenizde ihtiyaç duyduğunuz tüm bakım, onarım, dezenfeksiyon vb. işlemler için Servis365’in üstün hizmet kalitesini deneyimleyebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…