LAN nedir?

Birden fazla bilgisayarın ve uygun özelliklere sahip donanımların oluşturduğu LAN bağlantıları, veri paylaşımı ve iletişim konularında kolay ve ekonomik çözümler sunuyor. Ofisinize kuracağınız LAN bağlantısı sayesinde örneğin her masada bir yazıcı bulundurmaktansa tek bir yazıcıyı ortaklaşa kullanabilir, yazıcı maliyetinizi düşürebilirsiniz. IP veya normal kameralar, kart okuyucular veya parmak okuyucular, harici bellekler ve depolama ürünleri ile diğer akıllı cihazlarınızı da özel birtakım protokoller sayesinde LAN bağlantınız içinde senkronize bir şekilde kullanabilirsiniz. Ofisinizin farklı lokasyonlardaki birimleri arasında iletişimi daha ekonomik ve güvenli hale getirebilirsiniz. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, LAN hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Kısaca LAN

Kısa adı LAN olarak bilinen Local Area Network, Türkçeye Yerel Ağ Bağlantısı olarak çevrilmekte. Birden fazla bilgisayarın ve uygun özelliklere sahip donanımların oluşturduğu en küçük bilgisayar ağını ifade eden LAN sayesinde aynı oda veya ofis içindeki tüm bilgisayarları birbirine bağlamak ve bunlar arasında veri paylaşımında bulunmak mümkün. Ana bilgisayar tarafından kontrol edilen LAN için en bilinen örnekler arasında, internet kafelerdeki bilgisayar ağları yer almakta. Tıpkı internet kafelerdeki gibi bu bağlantıları kullanarak ofisiniz içindeki tüm bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlayabilir ve veri paylaşımını kolaylaştırabilirsiniz. Aynı şekilde, evde birden fazla bilgisayar arasında da küçük bir LAN bağlantısı kurarak veri paylaşımını kolaylaştırabilirsiniz.

Bir modem veya router üzerinden kurulan yerel ağlar dış bağlantılara tümüyle kapalı olabileceği gibi, internet omurgasıyla birlikte de kullanılabilir. Öyle ki, internet omurgasıyla kurulan LAN bağlantıları sayesinde binlerce makineden oluşan bir yerel ağ kurmak mümkün. LAN bağlantısı içinde yer alan IP adresleri farklı ağ protokolleri kullanabilir. Bu protokoller içinde en sık tercih edilenin TCP-IP protokolü olduğunu söyleyebiliriz. Bu protokol sayesinde yerel ağa bağlı cihazlar, internet omurgası üzerinden dış bağlantıları da alabilir. Aslına bakarsanız, internetin kendisi de bu tür bir ağ bağlantısıdır. Küçük bir yerel ağ bağlantısı kurmak için yapılan çalışmaların sonucunda ortaya çıkan ethernetin icadı sayesinde tüm bilgisayarlar ve uygun özelliklere sahip cihazlar birbirine bağlanabilmekte.

LAN bağlantılarının özellikleri nelerdir?

LAN bağlantılarının en önemli özelliği, kablo ve özel soketlerle kurulmasıdır. Ağ içindeki bilgisayarlar ve diğer cihazlar ağ birimlerine kablo üzerinden ulaşır. Bu yönüyle LAN bağlantıları, Wi-Fi ağlarına göre daha hızlıdır ve büyük boyutlu verilerin daha kısa sürede iletilmesini sağlar. Bununla birlikte, bazı özel protokoller sayesinde LAN bağlantılarını kablosuz hale getirmek de mümkündür. Kısa adı WAN olan Wide Area Network, yani Geniş Alan Bağlantısı ile yerel ağınızı kablosuz hale getirebilirsiniz. Ne var ki, LAN hızına oranla WAN hızı düşebilir. Öyle ki, kablo üzerinden kuracağınız bir LAN bağlantısında 100 Mbps’lik bir hıza sahipseniz, WAN bağlantısında hızınız 1.5 Mbps’e kadar düşebilir. Bu bakımdan, network ağları içinde LAN’ın en hızlı bağlantı şekli olduğunu söyleyebiliriz.

LAN bağlantıları ayrıca, stabil bağlantılardır ve bağlı bulundukları yerden ayrılamazlar. Switch, ethernet kartı ve CAT-5 ya da UTP kablolardan oluşan bu bağlantılar, aynı zamanda genel ağa bağlanarak çalışan sistemlerin ağ geçidini oluşturur. Böylelikle farklı sistemlerin senkronize bir şekilde çalışması sağlanır. Bu bağlantılar ofislerde daha çok baskı çözümleri için tercih edilse de ethernet kartı olan tüm donanımlar için de kullanılabilir. Örneğin, IP veya normal kameralar, kart okuyucular veya parmak okuyucular, harici bellekler ve depolama ürünleri ile diğer akıllı cihazlar, özel birtakım protokoller sayesinde bu bağlantılarla senkronize bir şekilde çalışabilir.

LAN bağlantıları işletmelere ne gibi kolaylıklar sağlar?

İşletmelerde kurulan LAN bağlantıları, kurum içi veri paylaşımını büyük ölçüde kolaylaştırmakta. Nitekim, bu bağlantılar sayesinde işletmeler, kurum içi iletişim ve veri paylaşımı konusunda kolay ve ekonomik çözümler geliştirmekte. Örneğin, çıktı alınması gereken bir iş yapıyorsanız, ofisinizde her masada bir yazıcı bulundurmak yerine genel kullanıma açık tek bir yazıcı kullanabilirsiniz. Ofisinizdeki tüm bilgisayarların yazıcıya bağlanmasını LAN bağlantısıyla sağlayabilir, bu sayede yazıcı maliyetinizi azaltabilirsiniz. Bu gibi nedenlerden dolayı günümüzde pek çok işletme, hatta kamu kurumunda bile bu bağlantılar tercih edilmekte.

İşletmelerde LAN bağlantıları, iletişim maliyetlerinin de düşmesini sağlıyor ve iletişimi daha güvenli hale getiriyor. LAN bağlantısıyla sağlanan iletişim herhangi bir ek ücrete tabi olmadığı gibi, işletmenin sürdürdüğü iletişimi ve veri paylaşımını daha güvenli hale getiriyor. Bu konuda örneğin, bankalarda kullanılan LAN bağlantıları büyük bir öneme sahip. Bir bankanın farklı lokasyonlardaki şubelerinin birbirleriyle doğrudan iletişim kurması için LAN bağlantıları çok daha güvenlidir. Dışarıdan erişime kapalı olan bu ağlar, birden fazla firewall kullanılarak daha güvenli hale getirilmekte. Bu sayede, paylaşılan verilerin üçüncü kişiler tarafından kullanılması önlenmekte.

İşletmelerde daha çok kablolu LAN bağlantıları tercih edilse de kablolu ağa ek olarak oluşturulan WAN bağlantıları sayesinde işletme içinde dijital verilere mobil ulaşım da sağlanabilmekte. Dolayısıyla, ofisinizde LAN bağlantısına ek olarak WAN bağlantısı bulundurmanızda yarar var. Bu sayede örneğin, bilgisayarınıza ulaşamadığınız bir ortamda, söz gelişi mola yaparken, e-posta hesabınıza WAN üzerinden erişebilirsiniz. E-postanıza cep telefonunuzdan internete bağlanarak erişmektense şirketinizin WAN bağlantısını kullanarak erişim sağlamanız daha güvenli ve ekonomiktir.

Editörün Tavsiyesi: Tp-Link TL-WR841N Kablosuz Router N 300 Mbps 2 Anten

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, WAN bağlantısı kullanarak yerel ağınızı kablosuz hale getirebilirsiniz. Eğer iyi bir router kullanmazsanız, bağlantı hızınız ciddi ölçüde düşer ve ağ üzerinden iş yapmakta zorluk çekersiniz. Fakat iyi bir router kullanarak hız sorunu yaşamadan yerel ağınıza mobil erişim sağlayabilirsiniz. Bilgisayarların ve internet ağıyla bağlantı kurabilme özelliği olan cihazların birbirine bağlanmasını sağlayan routerlar, ofisinizde mobil olarak kesintisiz ve kaliteli bir veri akışı ve iletişim sağlayabilir. Online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre kullanıcılarımız router konusunda en çok Tp-Link TL-WR841N kablosuz router N 300 Mbps 2 anten ürünümüzü tercih etmekte. HD video akışı gibi kesintiye duyarlı uygulamalar için ideal 300 Mbps kablosuz hız ve 5 dBi anten gücüne sahip bu ürünleri buradan sipariş verebilir, kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir