Lavabo nasıl temizlenir?

Koronavirüs salgını nedeniyle evimizde ve ofisimizde lavaboları daha sık kullanmaya başladık. Temizlik kurallarına ve hijyen koşullarına uygun şekilde yapılan lavabo temizliği, kullanıcıların sağlığını korumasına ve kendilerini daha iyi hissetmelerine katkı sağlıyor. Kir pas içindeki lavabolar ise hem enfeksiyonların yayılmasına, hem de motivasyonun düşmesine yol açabiliyor. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, lavabo nasıl temizlenir konusunu ele alacağız.

Lavabo temizliği niçin önemlidir?

Mutfak, banyo ve tuvalet temizliğinde en son sırayı lavabo temizliği almakta. Fakat bunun nedeni, lavabo temizliğinin önemsiz olması değil, en sona bırakılmasının emek ve zaman kaybına yol açmamasıdır. Lavabolar sık kullanıldığı için çok kolay kirlenir ve temizliği en sona bırakıldığı için çoğu zaman ihmal edilir. Oysa lavabo ve çevresindeki nem, mikropların kolayca çoğalıp yayılmasını sağlar ve bu durum, çeşitli sağlık risklerini beraberinde getirir.

Temizlik ve hijyen daha çok fiziksel koşullarla ilgili olmakla birlikte, insan psikolojisi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Günlük temizliği yapılmayan lavabolar daha hızlı sararır, musluk ve çevresinde kararmalar ve su lekeleri artar. Böyle bir lavaboda ellerimizi yıkadığımızda, psikolojik açıdan ellerimizi yeterince temiz hissetmemiz zordur. Günlük temizliği hijyen şartlarına uygun şekilde yapılan lavabolar ise temizlikten aldığımız keyfi arttırır ve kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.

Lavabo temizliğine kendimiz için olduğu gibi, birlikte yaşadığımız insanlar ve misafirlerimiz için de özen göstermeliyiz. Lavabolar mutfak, banyo ve tuvaletlerin vitrini gibidir. Evimize veya ofisimize gelen misafirlerimizin bizim için olumlu düşünceler geliştirmelerini istiyorsak lavabo temizliğini kesinlikle ihmal etmemeliyiz. 

Lavabolar hangi sıklıkla temizlenmeli?

Aslında en güzeli, lavabo temizliğini günlük temizlik rutinlerinin bir parçası haline getirmektir. Hatta ofis ortamı gibi çok sayıda kişinin bulunduğu ortamlarda lavabo temizliğinin günde birkaç kez yapılması gerekebilir. Bu yapılamıyorsa şayet, en geç 2 günde bir bunu yapmak gerekir. Ofisinizde bu temizlik haftada 1 yapılıyorsa, gerekli temizlik ve hijyen koşullarının sağlanması konusunda ilgili kişileri mutlaka uyarmalısınız.

Lavabonuz tıkanmışsa, önce tıkanıklığı aşmalısınız.

Temizliğe başlarken ilk olarak, lavabonuzun tıkalı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Tıkanıklık varsa önce tıkanıklığı aşmalısınız. Uzun süre temizliği yapılmayan lavaboların tıkanması daha kolaydır. Fakat günlük temizliği yapılan lavabolarda da zaman içinde tıkanma oluşabilir. Tıkanıklığı aşmak için lavabo açıcı kullanabilirsiniz. Kullandığınız ürün yeterince güçlüyse, lavabonuzun gider kısmında biriken kirler ve kalıntılardan tamamen ve kolayca kurtulabilirsiniz.

Lavabo açıcı kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Lavabo açıcılar için piyasada farklı markalara ait pek çok ürün bulunmakta. Seçtiğiniz ürünü nasıl kullanmanız gerektiğini üzerindeki kullanma talimatından öğrenebilirsiniz. Bazı ürünler atık maddeler, donmuş yağlar ve benzeri atıklarla tıkanan giderin üzerine doğrudan uygulanabildiği gibi, bazılarını sıcak suyla birlikte uygulamak gerekmekte. Hatta bazı ürünler, oda sıcaklığındaki suyla bile kullanılabilmekte. Seçtiğiniz ürünü kullanma talimatında belirtildiği şekilde kullanırsanız iyi bir sonuç alabilirsiniz. Aksi takdirde, en güçlü ürünler bile iyi bir sonuç vermeyebilir ve tıkanıklık devam edebilir.

Lavabo açıcısını kullanırken ayrıca, ürüne kesinlikle temas etmemeye, ürünü üzerinize sıçratmamaya ve solunum yolunuzdan uzak tutmaya dikkat etmelisiniz. Elle temas oluşmuşsa, ellerinizi bol suyla birlikte yıkamalısınız. Lavabo açıcısını lavabonuzun diğer kısımlarının temizliğinde kullanmamalı, miktar konusunda belirtilen ölçüye uygun şekilde kullanmaya dikkat etmelisiniz. 

Lavabo türlerine göre lavabo temizliği nasıl yapılır? 

Lavabo temizliği, lavabonun türüne göre farklı konulara dikkat etmeyi gerektirir. En yaygın lavabo türleri mermer ve paslanmaz çelik olduğu için, lavabo temizliği konusunu bu iki tür için ayrı ayrı ele alacağız.

Mermer lavabolar nasıl temizlenir?

Mermer dayanıklı bir malzeme olsa da temizlenmediği zaman çok kolay sararır. Mermer lavabolarda leke oluşumu daha kolaydır ve leke temizliği paslanmaz çelik lavabolara oranla daha zordur. Bu nedenle, mermer lavabonuzu sık aralıklarla temizlemeniz gerekir. Mermer lavabo temizliği için en ideal ürün amonyaklı çamaşır suyudur. Kurumuş çay ve kahve lekeleri ile diğer lekeleri hızlı bir şekilde çözen bu ürünler, mermer yüzeyin zarar görmesini önlemekte. Temizlik sırasında amonyaklı çamaşır suyunu yüzeye uyguladıktan sonra lavaboyu yumuşak bir süngerle ovmanız yeterli. İşlemin ardından lavabonuzu bol suyla durulamalı, yüzeyde çamaşır suyu kalıntısı bırakmamalısınız.

Çamaşır suları iyi bir temizleyici olsa da kokusu ve ciltte yol açabileceği zararlardan dolayı bazı kullanıcılar tarafından tercih edilmeyebiliyor. Lavabo temizliği için eğer çamaşır suyu kullanmak istemiyorsanız, yağ ve benzeri lekeleri temizlemek için yağ çözücüler kullanabilirsiniz. Lekeleri temizlemek için bu ürünleri yüzeye uyguladıktan sonra bir süre beklemeli, daha sonra yüzeyi bol suyla durulamalısınız. Mermer yüzeyinde oluşan daha büyük lekeler için yağ çözücülerle birlikte oksijenli su kullanabilirsiniz. Yüzeyde pas lekesi oluşmuşsa, oksalit asit içeren çözücüler kullanmanız gerekebilir. Bununla birlikte, mermer lavaboya bu gibi kimyasalları çok sık uygulamamalısınız. Daha hafif sararmalar içinse Arap sabunu kullanabilirsiniz.

Paslanmaz çelik lavabolar nasıl temizlenir?

Paslanmaz çelik lavabolar günümüzde daha sık kullanılmakta. Hem dayanıklı, hem de şık olan bu lavaboların temizliği mermer lavabolara oranla daha kolaydır. Üstelik, ömürleri daha uzundur ve maliyetleri daha düşüktür. Paslanmaz çelik lavaboların temizliği için kullanılabilecek temizlik ürünü çeşitleri daha fazladır. Lavabonuzu temizlemeden önce üzerine bir miktar sıcak su dökerseniz, kir ve lekelerin yumuşamasını sağlar, temizlik işlerinizi daha kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

Lavabonuzun temizliğini yaparken lavabonuza çamaşır suyu, yağ çözücü veya bulaşık deterjanı uyguladıktan sonra nemli bir sünger ile lavabonuzu ovmanız yeterli. Zor lekeler için süngerinizin sert kısmını kullanabilirsiniz. Fakat bulaşık teli gibi sert cisimler kullanmaktan kaçınmalısınız. Ovma işlemi bittikten sonra lavabonuzu bol suyla durulayabilirsiniz. Lavabonuzun ışıl ışıl parlaması için çelik parlatıcı uygulayabilirsiniz.

Editörün Tavsiyesi: Domestos Dağ Esintisi Çamaşır Suyu

Lavabo temizliği hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ofislerin en çok sipariş verdiği çamaşır suyu olan Domestos Dağ Esintisi çamaşır suyunu kısaca tanıtmak istiyoruz. Dünya genelinde 190 ülkede faaliyet gösteren Unilever firmasının bir markası olan Domestos, temizlik ürünleri piyasasında çok önemli bir hacme sahip. Yoğun kıvamlı özel formülü sayesinde Domestos ürünleri mutfak, banyo ve tuvaletlerde mükemmel bir temizlik kalitesi ve hijyen sağlamakta. 750 gram ağırlığında ve dağ esintisi kokulu bu ürünlerle lavabonuzda temizlik ve hijyen konusunda etkin sonuçlar alabilirsiniz. Bu ürünleri sipariş vermek için burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir