Lazer metre nedir ve nasıl kullanılır?

Dijital ölçüm aletlerinden biri olan lazer metre, her türlü hassas ölçüm işlerinde hızlı, kolay ve başarılı sonuçlar vermekte. Günümüzde lazer teknolojileri hızla gelişirken hassas ölçüm işlerinde de çeşitli kolaylıklar oluşuyor. Örneğin duvar yüzeyinin ölçümü veya oda hacim tespiti gibi işlerde en doğru sonuçlara lazer metre ile kolayca ulaşırsınız. Bu ürünlerin tripod ile sabitlenerek kullanılması hassas ölçüm işlerinde kesinlik derecesini arttırıyor. Yaptığınız işin gereği olarak hassas ölçüm ihtiyaçlarınız çok ise iyi bir lazer metre ile bu ihtiyaçlarınızı kolayca karşılarsınız. Gelişmiş özelliklere sahip lazer metreler, mesafe ölçümünün yanı sıra hacim ve eğim ölçümlerinde de pratik çözümler sunuyor. İleri lazer teknolojileri sayesinde artık tek bir araçla farklı pek çok ölçümü kolayca ve doğru şekilde yapmak mümkün. Peki lazer metre nedir ve nasıl kullanılır? Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, lazer metreler hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Bu ürünlerle henüz tanışmamışsanız ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Lazer metre nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse lazer metre, lazer ışınlarıyla hassas ölçümler yapmayı sağlayan dijital bir ölçüm aletidir. Piyasada kolayca bulabileceğiniz herhangi bir lazer metre, hassas mesafe ölçümlerinde en kesin ve en doğru sonuçları verir. Dolaylı uzunluk ölçümü gerçekleştiren lazer metreler örneğin duvar yüzeyi ölçümünde en pratik araçlardan biridir. Dolaylı yükseklik ölçümlerinde de lazer metrelerin sağladığı kolaylıklar fazladır. Gelişmiş özelliklere sahip lazer metreler mesafenin yanı sıra eğim ve hacim ölçümleri de sağlar. Oysa klasik ölçüm aletleri söz konusu olduğunda mesafe, eğim ve hacmi ölçmek için farklı araçlar kullanmak gerekir. Lazer metrenin en önemli avantajı, tek araçla farklı ölçümleri kolayca yapmasıdır. Ayrıca ürünlerdeki ileri lazer teknolojileri hata ihtimalini sıfıra indirir. Böylelikle inşa, montaj vb. işlerde kusursuz sonuçlar ortaya çıkar. Oda hacim tespiti ve benzeri ölçüm işlerinde gerekli bilgilere kolayca ulaşırsınız. Diğer araçlarla ölçüm yapmak için harcayacağınız zamanı lazer metre sayesinde başka işleriniz için kullanabilirsiniz. 

Lazer metre nerelerde kullanılır?

Her türlü yapı işinde lazer metre kullanmak mümkündür. Lazer metrenin en fazla kullanıldığı sektörlerin başında inşaat ve mühendislik gelmekte. Hassas mesafe ölçümleri konusunda lazer metrelerin sunduğu mükemmel çözümler hata ihtimalini ortadan kaldırıyor. Bu gibi alanlarda en küçük bir hesaplama hatası bile tüm projeye zarar veren sonuçlar doğurur. Lazer metreleri en çok kullanan meslek gruplarından biri harita mühendisleridir. Yaptıkları işlerin gereği olarak harita mühendisleri en doğru sonuçlara bu ürünlerle ulaşır. Nitekim haritacılık alanında milimetrik bir hata bile büyük bir yanılma payı yaratır. Bu alanların yanı sıra dekorasyon alanında da lazer metreler pratik çözümler sağlar. Dekore etmek istediğiniz alanın hacmini veya mesafesini belirlemek için lazer metreden kolayca yararlanırsınız. İster ev dekorasyonu olsun, isterse ofis dekorasyonu için lazer metrenin sağladığı çözümler çok fazladır. Bununla birlikte, kullanacağınız lazer metrenin ihtiyaçlarınıza uygun özelliklere sahip olması gerekir. Çünkü her lazer metrede her özellik yoktur. 

Lazer metre nasıl kullanılır?

Bu ürünlerle henüz tanışmamış kullanıcılar, lazer metrenin nasıl kullanıldığını merak eder. Kısaca ifade edecek olursak lazer metrelerde diyot adı verilen özel bir yarı iletken mevcuttur. Diyotlar, akımı bir yönde iletirken diğer yönde engelleyen özel bir devre elemanıdır. Bir yönden ilettikleri akım çok güçlüdür. Diğer yönden ilettikleri akım ise çok küçüktür. Diyotta direncin küçük olduğu yön, iletim yönünü oluşturur. Lazer metrelerde farklı diyot lazer sistemleri kullanıldığı için özellikler farklılaşır. Standart bir lazer metreyle örneğin hizalama yaparken, birbirini dik şekilde kesen iki adet doğrusal lazer ışını kullanılır. Bu ışınları izleyerek hizalama işlemini kolayca yapabilirsiniz. Hizalama sırasında çapraz çizgiler ve düşey çizgiler de yerine göre daha pratik çözümler sunar. Lazer metreyle mesafe ölçümü yapmak için, ürünü referans noktasına sabitleyip ölçüm tuşuna basmanız yeterlidir. Ardından ikinci referans noktasını belirlemek için aletten lazer ışını çıkar. İkinci noktayı da tanımladığınızda lazer metre mesafe ölçümünü sağlar. 

Ülkemizde lazer metreler en çok iki nokta arasındaki mesafe ölçümlerinde kullanılmakta. Piyasada en yaygın lazer metrelerde mesafe ve uzunluk ölçümü konusunda hassas çözümler mevcuttur. Nitekim lazer distomat ve çapraz çizgi lazerleri mesafe ölçümünde hata ihtimalini ortadan kaldırır. İki nokta arasındaki kuş bakışı mesafeyi ölçmede lazer metrenin zemine paralel şekilde tutulması gerekir. Aksi durumda ne yazık ki kullanıcı hatası nedeniyle yanlış ölçüm oluşması mümkündür. Ürünü zemine paralel şekilde tutmak için tripod kullanmak en basit çözümdür. Daha gelişmiş özelliklere sahip lazer metreler ise hacim ve eğim ölçümleri için de çözümler sunar. Bu ölçümleri yapmak için öncelikle lazer metrenin ekranını kullanarak ölçüm seçeneğini işaretlemelisiniz. Yapacağınız tüm ölçümler, ürünün içindeki diyot lazer sistemi sayesinde en doğru şekilde sonuçlanır. Ürünün ön kısmındaki tuşu ve paneli kullanarak dilediğiniz ölçümü kolayca gerçekleştirirsiniz. Üründen yansıyan lazer ışınları ihtiyaç duyduğunuz sonuçları almanızı sağlar. 

Lazer metrenin faydaları nelerdir?

Bu ürünlerin en önemli faydası, hassas ölçüm işlerinde hata ihtimalini ortadan kaldırmasıdır. Eğer lazer metre kullanımı konusunda hata yapmazsanız dilediğiniz ölçüm sonucuna en doğru şekilde ulaşırsınız. Standart bir lazer metreyle hassas mesafe ölçümleri konusunda hızlı ve kesin sonuçlar elde edersiniz. Daha gelişmiş özelliklere sahip lazer metrelerle ise her türlü ölçüm ihtiyacınızı tek bir ürünle karşılarsınız. Bu da farklı ölçüm ihtiyaçları için farklı araçlar kullanma gereksiniminizi ortadan kaldırır. Dolayısıyla gelişmiş özelliklere sahip lazer ölçüm araçları hesaplama ve ölçüm işlerinde birçok bakımdan tasarruf sağlar. Öncelikle ölçüm araçları için harcayacağınız maliyeti azaltır. Aynı zamanda da ölçüm süresini kısaltır. Örneğin dekorasyon alanında hizmet veriyorsanız, tüm ölçüm işlerinizi lazer metre sayesinde birkaç dakikada tamamlamanız mümkün. Bu da size diğer işleriniz için zaman kazandırır. Ülkemizde birçok alanda lazer metre kullanımı artarken hesaplama hataları azalıyor. Buna bağlı olarak inşaat, mühendislik, dekorasyon, haritacılık gibi alanlarda daha mükemmel sonuçlar ortaya çıkıyor. 

Lazer metre fiyatları nedir?

Piyasada lazer metre fiyatları ürünün markası, modeli ve teknik özelliklerine göre değişmekte. Çok çeşitli fonksiyonlara sahip lazer metreleri günümüzde her türlü yapım ve inşaat alanında görmekteyiz. Fakat eğer sadece mesafe ölçümü için lazımsa standart bir lazer metrenin fiyatı daha uygundur. Bu ürünler için yaklaşık 500 liralık bir bütçe yeterlidir. Daha ileri özelliklere sahip lazer ölçüm araçları için fiyatlar artmaya başlar. Örneğin eğim ölçme özelliğine sahip lazer metre fiyatları 1500 ile 2500 lira fiyat aralığındadır. Ürünler arasındaki fiyat farkı marka tercihine göre de değişir. Bu bağlamda, büyük markaların lazer ölçüm araçları fiyatları 15 bin ile 20 bin lira fiyat aralığına kadar yükselir. Lazer metre set fiyatları ise 30 bin lira ve üzerine çıkabilmekte. Lazer metre ne kadar diye merak eden kullanıcılar, piyasada kendi bütçelerine en uygun ürünü kolayca bulabilirler. Daha ekonomik çözümler için ise online satış kanallarını değerlendirebilirsiniz. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir