Mouse alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Günümüzde birçok işimizi bilgisayar başında yapıyoruz. Bilgisayarı mousela birlikte kullanmak bize hız ve zaman kazandırıyor. Kullandığımız mouse ihtiyaçlarımıza uygunsa, kazandığımız hız ve zaman artıyor, yaptığımız işleri daha kolay ve keyifli hale getirebiliyoruz. İhtiyaçlarımızı karşılamayan mouselar hızımızı düşürüyor, keyfimizi kaçırıyor. Peki, mouse alırken nelere dikkat etmek gerekir? Ofix sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, mouse alışverişlerinize ışık tutmak için mouselar hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

İhtiyaçlarınıza uygun olmalı.

Mouse türleri konusunda piyasada pek çok alternatif var. Kablolu mouselar, kablosuz mouselar, mekanik mouselar, optik mouselar, lazer mouselar, bükülebilen mouselar ve dokunmatik mouselar bunlar içinde en yaygın olanları. Sizin için en iyi mouse, kullanım ihtiyaçlarınıza en uygun mouse olacaktır. Eğer ofiste yalnızca Microsoft Office programları üzerinden çalışıyor ve internette fazla gezinmiyorsanız, duyarlılığı yani dpi değeri fazla olmayan bir mouse işinizi görmenizi sağlar. Fakat Adobe veya Autodesk programları gibi programlar kullanıyor ve çizim, grafik, tasarım vb. işlerle uğraşıyorsanız dpi değeri yüksek bir mouse kullanmalısınız.

Günlük ofis işleri için kullanacağınız mouseun dpi değerinin 800-1000 arasında olması yeterlidir. Bu gibi işler için yüksek dpi değerine sahip, örneğin 4000 veya 5000 dpi değerinde bir mouse kullanırsanız, imleci ekran üzerinde istediğiniz noktaya getirmekte güçlük çekebilirsiniz. Ekran çözünürlüğü yüksek bir bilgisayarda çalışıyorsanız, örneğin 1024×768 ekran çözünürlüğünde mouseunuzun dpi değerinin 2000’den az olmaması gerekir. Daha yüksek çözünürlükler için dpi değeri 3000-3500 arasında olmalı. Grafik, tasarım vb. işler için kullanacağınız mouseunuzun dpi değerinin 4000-5000 aralığında olması büyük kolaylık sağlar. Bilgisayarınızda oyun oynayacaksanız yüksek dpi değerine sahip bir mousela oyunu daha hızlı ve keyifli bir şekilde oynayabilirsiniz.

Diğer taraftan, mouseların üzerinde farklı işlevleri yerine getirmek için özel olarak tasarlanmış bazı tuşlar bulunur. Programlanabilir tuşlar olarak ifade edilen bu tuşlar, klavye üzerinde birkaç tuşla yapılabilecek işlemleri tek tuşla yapmayı mümkün kılmak için tasarlanmıştır. Özellikle çizim ve grafik işlerinde ve bilgisayar oyunlarında bu tuşlar büyük kolaylıklar sağlar. Fakat bu tür bir mouseu sıradan ofis işleri için kullandığınız bilgisayarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız. Kullanacağınız mouse ihtiyaçlarınızla birebir örtüşmeli, kullanım sırasında kafa karıştırmamalı, farkında olmadan yanlış işlemler yapmanıza yol açmamalı.

Optik mouse mu toplu mouse mu?

Optik mouseların kullanımı her geçen gün artıyor, toplu mouseların üretimi giderek azalıyor. Toplu mouselara oranla daha yüksek bir algılama gücü ve tarama kapasitesine sahip olan optik mouselar, hatta daha iyisi lazer mouselar hassas görüntü, çizim, grafik vb. işlerle uğraşanlar için olmazsa olmaz bilgisayar ekipmanları içindedir. Bu tür mouseların bir kısmında dpi değerini anlık olarak takip edebileceğiniz göstergeler bulunur. Çizim ve grafik işlerinde bu göstergeler büyük kolaylık sağlar. Ayrıca, toplu mouselara oranla optik ve lazer mouseların temizliği daha kolaydır.

Mouseunuzu sık kullanacaksanız optik mouselar, az kullanacaksanız toplu mouselar, yüksek duyarlılık gerektiren işlerde kullanacaksanız optik veya lazer mouselar daha doğru bir seçim olabilir. Bilgisayar oyunlarına ilgi duyuyorsanız, yüksek dpi değerine sahip lazer mouseları tercih etmelisiniz. Düşük dpi değerine sahip mouselar bilgisayar oyunları sırasında sizi yavaşlatır ve keyfinizi kaçırır. Bilgisayar oyunu oynamıyor ve teknik çizim ve grafik gibi işlerde çalışmıyorsanız, lazer mouseları kullanmanıza gerek yok.

Kablolu mouse mu kablosuz mouse mu?

Kablolu mouseun da kablosuz mouseun da kendilerine göre olumlu ve olumsuz özellikleri var. Enerjiyi bilgisayarınızdan aldığı için pile ihtiyaç duymaz. Fakat kablodan dolayı masanızın üzerinde görüntü kirliliği yaratır ve hareket alanınızı kısıtlar. Kablosuz mouselar ise kabloların yarattığı görüntü kirliliğinden kurtarır, ama pil kullanmanızı gerektirir. Mouseunuzun pili azaldıkça etki mesafesi azalır ve duyarlılığı zayıflar.

Hız ve performans bakımından mouselar karşılaştırıldığında, kablolu mouseların kablosuzlardan daha iyi sonuçlar verdiği söylenebilir. Ofisinizde kabloların yarattığı görüntü sizi rahatsız etmiyorsa, kablolu mouse kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kablolu mouse almak istiyorsanız, kablo uzunluğunun ihtiyaçlarınıza uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Kablosuz mouse kullanacaksanız, mouseunuzu şarj edilebilir piller ile kullanmanızı tavsiye ederiz. Piyasada bulunan bazı mouselar hem kablolu, hem de kablosuz olarak kullanılabilmekte. Mouse kullanım ihtiyaçlarınız eğer değişkenlik gösteriyorsa bu tür bir ürün almayı tercih edebilirsiniz.

Ergonomik bir tasarıma sahip olmalı.

Piyasada farklı tasarımlara sahip pek çok mouse bulabilirsiniz. Elinize uygun olmayan ve tam oturmayan mouselar kullanım sırasında bazı sorunlara yol açacaktır. Karpal tünel sendromu gibi bazı hastalıklar, yanlış mouse kullanımıyla yakından ilişkili. Üstelik, pek çok mouse yalnızca sağ el kullanımına uygun olarak tasarlanmakta. Mouseunuzu eğer sol elinizle kullanacaksanız, alacağınız mouseun sol el kullanımını destekleyip desteklemediğini mutlaka öğrenmelisiniz. Mouseunuz elinize tam olarak oturmalı, uzun süreli kullanımlar sırasında ağrı oluşmasına yol açmamalı. Tutuş özellikleri iyi olmalı, parmaklarda rahatsızlık hissi uyandırmamalı.

Kullanacağınız mouse ayrıca, USB port üzerinden çalışabilmeli, istenildiği zaman kolayca çıkartılıp bir başka bilgisayarda kullanılabilmeli. USB port üzerinden çalışan mouseların kullanımı daha kolaydır. Ofiste kullanacağınız mouseda ışık özelliğinin olmasını pek tercih etmemelisiniz. Dikkat gerektiren bir iş üzerinde çalışırken yakınınızda sürekli yanıp sönen bir mouse dikkatinizi dağıtabilir.

Ofis dostu mouselar Ofix’te!

Mouse alışverişlerinize ışık tutmak için mouselar hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix’in verilerine göre ofislerin en çok sipariş verdiği üç mouseu kısaca tanıtacağız. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için OfixPlus üyesi olabilirsiniz.

Logitech M171 Kablosuz Mouse

Listemizin ilk sırasında, Logitech M171 kablosuz mouse var. 97.7 x 61.5 x 35.2 mm ebatındaki bu ürünler, 1 adet AA pille çalışmakta. Etki mesafesi 10 metre olan bu ürünleri Windows, Mac, Linux gibi işletim sistemlerinde sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Trust 21949 Ziva Kablosuz Mouse

Listemizin ikinci sırasında, Trust 21949 Ziva kablosuz mouse var. Eğer daha basit bir optik mouse ofis işlerinizi görmeniz için yeterli olacaksa bu ürünler iyi bir seçim olabilir. Siyah renkli, tak çalıştır özelliğine sahip, her iki elle kullanımı destekler.

Trilogic M11U Kablolu Mouse

Listemizin üçüncü sırasında, Trilogic M11U kablolu mouse var. Mouse tercihinizi kablolu mouselardan yana yapmak istiyorsanız bu ürünler iyi bir seçim olabilir. USB 1.1 ve 2.0 ile uyumlu olan bu ürünler, şık bir tasarıma sahip ve kablosunu özel makarası içinde saklamanız mümkün. Bu sayede kablo kirliliği yaratmıyor. 

Ofix’te satışı devam eden diğer mouseları inceleyebilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir