Mülakattan Sağ Çıkmanın Yolları

Merhaba sevgili beyaz yakalılar, yeni bir Ofixboy gününde daha birlikteyiz. Sizler için hazırladığım kariyer yönetimi yazıları umarım faydalı oluyordur. Bu hafta sizlere, mülakattan sağ çıkmanın yolları hakkında birkaç şey söyleyeceğim. İş hayatının olmazsa olmazlarından biri olan mülakatlarda başarılı olmanın püf noktalarını bilirseniz, sahip olduğunuz yetenekleri geliştirerek kendinizi en iyi ve en güzel şekilde ifade edebilir, kariyerinizde daha emin adımlarla yükselebilirsiniz. Mülakattan sağ çıkmanın yolları işte huzurlarınızda… 

Sözsüz iletişim pratikleri yapmalısınız. 

Beden diliyle ilgili yapılan araştırmalara göre, iletişimde sözcüklerden daha çok sözsüz iletişim unsurları etkin. Beden dilinizi doğru ve etkin bir şekilde kullanırsanız, sözcüklerle anlatabileceğinizden çok daha fazlasını beden dilinizle anlatabilir, karşınızdakileri etkilemeyi başarabilirsiniz. Mülakat sırasında ilk izlenim çok önemli. Mülakata başlarken karşı tarafa sözcüklerden önce beden dilinizle doğru mesajlar vermelisiniz. Bunu yapmak için karşınızdaki kişiyle göz teması kurmalı, omuzlarınızı fazla dik veya alçak tutmamalı, tokalaşırken elini fazla sıkmamalısınız. 

Dikkatli dinlemeli, gereksiz konuşmalardan kaçınmalısınız. 

Mülakatı yapan kişi, yerinize oturduğunuz an size işle ve şirketle ilgili pek çok bilgi aktarmaya başlayacaktır. Eğer karşınızdakine dikkatli bir şekilde kulak vermezseniz çok önemli şeyler kaçırabilirsiniz. Bu nedenle, iletişim sırasında düşünce akışınızı mülakatı yapan kişinin temposuyla bir tutmaya çalışmalı, dikkatinizi söylenenlere odaklamalı, araya soru sıkıştırmamalı, sormak istediğiniz soruları karşı taraf sözlerini bitirdikten sonra sormalısınız. Mülakatta her iki taraf da birbirini en kısa sürede ve en iyi şekilde tanımak ister. Dolayısıyla, işle ve şirketle ilgili konular dışında soru sormaktan kaçınmalı, size sorulan sorulara vereceğiniz cevapları gereksiz ayrıntılara boğmamalısınız. Kısa ve öz konuşursanız, karşı taraf üzerinde daha olumlu bir imaj yaratabilirsiniz. 

Kullanacağınız sözcükleri özenle seçmelisiniz. 

Mülakat sırasında argo ve uygunsuz sözcükler işverenin duymak isteyeceği en son sözcüklerdir. Hangi sektörde olursanız olun, mülakatların adaylar için resmi değerlendirme olduğunu unutmamalısınız. Kullanacağınız sözcükler günlük hayatta kullandığınız sözcüklerden farklı olarak siyasi, dini, ırksal veya etnik hiçbir çağrışımı olmayan sözcükler olmalı. Mesleğinizle veya sektörünüzle ilgili terim ve jargonları kullanırken fazla abartıya kaçmamalı, karşı taraf terim ve jargonlarla konuşuyorsa cevap verirken siz de aynı terim ve jargonları kullanmalısınız. 

Çaresiz de görünmemelisiniz, kibirli de.

Mülakat sırasında “Lütfen beni işe alın!” mesajı veren bakışlar veya imalarda bulunursanız, işverenin size ilgisi azalacaktır. Bu tür bakış veya imalar özgüven eksikliğinin en somut örnekleridir. Mülakat sırasında sakin olmalı ve kendinize güvenmelisiniz. Eğer işi yapabileceğinize inanıyorsanız, bu inancınız bakışlarınıza ve duruşunuza da yansır ve işverenin güvenini kazanabilirsiniz. Ancak, çizgiyi aşıp aşırı özgüvenli davranırsanız, bu durum kibir ve saygısızlık olarak algılanabilir. Mülakat sırasında ölçülü bir tevazu içinde olmalı, gereksiz nezaket oyunlarından kaçınmalı, karşı taraf sizi övdüğü zaman onu övme yarışına girmemelisiniz. Bu gibi davranışlar mesleki yeterliliğiniz hakkında şüphe uyandırır. 

Tüm okurlarıma başarılı mülakatlar diliyorum. 

Ofixboy…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir