Yemek pişirilen ortamlarda ocaklar en fazla kirlenen yüzeylerin başında geliyor. İster evde, isterse ev dışı ortamlarda ocak temizliği hem hijyen, hem de motivasyon açısından oldukça önemli. Temiz bir ocakta pişirilen yemekler daha sağlıklı olduğu gibi, yemek yapmaktan alınan keyfi de arttırıyor. Temizliği ihmal edilen ocaklarda ise yağ ve kir kolayca birikebiliyor ve bu durum hem sağlık risklerine yol açıyor, hem de yemek pişirmenin keyfini kaçırıyor. Peki, ocak temizlerken nelere dikkat etmek gerekir? Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, ocak temizliği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
- Ocak temizliği için gereken malzemeler nelerdir?
- Ocak temizliği nasıl yapılır?
- Gazlı ocak temizliği nasıl yapılır?
- Inox ocak temizliği nasıl yapılır?
- Seramik ocak temizliği nasıl yapılır?
- Emaye ocak temizliği nasıl yapılır?
- İndüksiyonlu ocak temizliği nasıl yapılır?
- Editörün Tavsiyesi: Ceyfix Mikrofiber Temizlik Bezi 40 x 40 cm – Mavi
Ocak temizliği için gereken malzemeler nelerdir?
Ocak temizliği için her şeyden önce, kullanmanız gereken malzemeleri doğru bir şekilde seçmelisiniz. Nitekim, ocak türünüze uygun olmayan temizleyiciler kullanırsanız ocak yüzeyine zarar vermeniz kaçınılmazdır. Ocak temizliği için genellikle bulaşık deterjanı, bulaşık süngeri ve temizlik bezi kullanılır. Ocak türünüz uygunsa, hijyen için bulaşık deterjanına oranla daha etkili sonuçlar almak için çamaşır suyu da kullanabilirsiniz. Fakat ocak türünüz uygun değilse, bulaşık deterjanı veya çamaşır suyu yüzeye büyük zararlar verebilir. Hatta inox ocak kullanmaktaysanız, bulaşık süngerinin sert kısmını kullanmaktan bile kaçınmalı, inox yüzeyler için uygun özelliklere sahip mikrofiber temizlik bezlerini tercih etmelisiniz.
Ocak temizliği nasıl yapılır?
Ocak temizliğinde ilk olarak, ocağınızın tellerini kaldırmalı ve ocağınızı temizliğe hazırlamalısınız. Daha sonra, ocağınızın yüzeyine uygun bir bulaşık deterjanı ile bulaşık süngerinizi veya temizlik bezinizi hazırlamalı, kirlerin üzerinden önce hafifçe geçerek deterjanın yüzeye temas etmesini sağlamalısınız. Birkaç dakika beklediğinizde, yüzeydeki kirleri temizlemeniz daha kolay olacaktır. Süre dolduktan sonra, bulaşık süngerinizi veya temizlik bezinizi biraz ıslatıp üzerine tekrar deterjan dökebilirsiniz. Süngeri ocak etrafında gezdirerek ocağınızın kirlerden arınmasını sağlayabilirsiniz.
- Ocağınızın temizliğini ihmal etmemelisiniz.
Ocak temizliği için çamaşır suyu kullanmak istiyorsanız, çamaşır suyunu ocağınızın üzerine değil, süngerin üzerine dökmelisiniz. Nitekim, çamaşır sunuyu ocak gibi hassas yüzeylerde doğrudan uygulamak istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilir. Ayrıca, miktar konusuna da dikkat etmelisiniz. Yoğun miktarda çamaşır suyu kullanırsanız, ocak türünüz çamaşır suyu kullanımı için uygun olsa bile yoğun miktar nedeniyle ocağınızda istenmeyen görüntüler oluşabilir.
Ocak temizliğinde en sık ihmal edilen konulan başında gaz düğmelerinin temizliği geliyor. Temizlik ve hijyen konusunda etkin sonuçlar almak için gaz düğmelerinin üzerinden geçmekle yetinmemelisiniz. Düğmelerin altında biriken kirler ve yağlar, kısa bir süre içinde birer mikrop yuvası haline gelebilir. Ocak düğmelerinin temizliğini ise düğmeleri ocaktan çıkarıp ılık suda bulaşık deterjanıyla yıkayarak yapabilirsiniz.
- Ocağınız temizse, yemek yapmak daha keyifli hale gelir.
Gazlı ocak temizliği nasıl yapılır?
Ocak temizliği hakkında paylaştığımız bu genel bilgilerin ardından yazımızın bu kısmında, türlerine göre ocak temizliği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Eğer gazlı ocak kullanmaktaysanız, ocağınızın çıkarılabilir parçalarını temizlemek için bu parçaları 15 dakika kadar sıcak suda bekletebilirsiniz. Bu sayede kirler yumuşar ve daha kolay temizlenir. Izgara üzerinde yağ birikmişse, yağ çözücü kullanmadan önce ızgaranızı da sıcak suda bekletebilirsiniz. Bu sayede ızgaranıza daha az kuvvet uygulayarak yağ çözücüyle etkin sonuçlar alabilirsiniz. Dilerseniz, sıcak suyun içine bulaşık deterjanı veya Arap sabunu da katabilirsiniz. Bu yolla kirler ve yağlarla mücadelede daha etkin sonuçlar alabilirsiniz.
Ocağınızın çakmak kısmını temizlemek için yumuşak bir fırça kullanmalısınız. Yüzey temizliği içinse uygun bir bulaşık süngeri veya temizlik bezi kullanabilirsiniz. Gazlı ocak temizliği için deterjan kullanmak istemiyorsanız, doğal malzemelerden yararlanarak temizlik macunu hazırlayabilirsiniz. Bunun için 1 kaşık karbonat, bir miktar tuz ve su yeterli olabilir. Gazlı ocağınızın günlük temizliği içinse doğal ürünler arasında beyaz sirkeyi tercih edebilirsiniz. 1 litre su için çeyrek bardak beyaz sirke yeterli olacaktır. İnatçı lekeler için bu karışıma 1 limon suyu ekleyebilirsiniz.
- Ocak yüzeyinde kir kalmadığından emin olmalısınız.
Inox ocak temizliği nasıl yapılır?
Inox ocaklar estetik yönden birçok kullanıcıya daha şık gelmekte. Bununla birlikte, inox ocak temizliği daha zordur ve daha fazla dikkat gerektirir. Inox ocağınızı temizlerken kesinlikle bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, bulaşık teli gibi ürünler kullanmamalısınız. Çünkü bu ürünler, inox ocağınızın renginin açılmasına ve yüzeyinin çizilmesine yol açar. Inox ocak temizliği için, inox yüzeyler için özel olarak geliştirilmiş inox temizleyiciler kullanmalısınız. Dahası, inox ocağınızı doğal yöntemlerle temizlemeye çalışmamalı, sirke ve benzeri ürünleri bile kullanmaktan kaçınmalısınız. Aynı durum, ankastre setler için de geçerli.
Inox ocağınızın günlük temizliği için, az nemli ve yumuşak bir temizlik bezi kullanabilirsiniz. Ocağınızı temizledikten sonra yüzeyde nem kalmadığından emin olmalı, ocak yüzeyinde su lekesi bırakmamalısınız. Inox ocaklarda su lekeleri, istenmeyen görüntülerin oluşmasına yol açtığı gibi, ocağın renginin solmasına ve estetik güzelliğini yitirmesine yol açabilmekte.
- Inox ocak temizliği için yalnızca inox temizleyicileri kullanmalısınız.
Seramik ocak temizliği nasıl yapılır?
Seramik ocaklar da tıpkı inox ocaklar gibi, mutfakta estetik yönden çok şık bir görüntü oluşturur. Fakat bu ocakların hem kullanımı, hem de temizliği diğerlerine oranla daha zordur. Seramik ocak kullanıyorsanız, yüzeyde bir çatlak oluşmuşsa derhal ürünün fişini çekmeli ve yetkili servisle temasa geçmelisiniz. Seramik ocak temizliği için doğru malzemeler seçmeli, temizlik sırasında bıçak veya kesici maddeler kullanmamalısınız. Ürününüzle birlikte seramik cam temizleme spatulası gelmişse, bunu kullanarak ocağınızın temizliğini sağlayabilirsiniz. Gelmemişse, piyasada kolayca bulabileceğiniz bir seramik cam temizleme spalutası temin etmelisiniz.
Seramik ocağınızın üzerine şekerli yiyecekler dökülmüşse, camın soğumasını beklemeden spatula kullanarak temizliği sağlamalısınız. Ocağınızın üzerinde bulaşık teli kullanmamalı, yüzeyi nemli bir mikrofiber bezle silmelisiniz. Seramik ocağınızı doğal yöntemlerle temizlemek istiyorsanız, yüzeyde oluşan lekeler için az miktarda karbonat kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, ocağınızı her kullanım sonrası nemli bir bezle temizlerseniz, yüzeyde kir veya yağ birikmesini önler, ocağınızı daha uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
- Ocak yüzeyinde seramik cam temizleme spatulasından başka sert bir cisim kullanmamalısınız.
Emaye ocak temizliği nasıl yapılır?
Emaye ocak temizliği diğerlerine oranla daha kolay sayılabilir. Emaye ocak kullanıyorsanız, temizlik için bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, çamaşır sodası veya sirkeli limonlu suyu tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, emaye ocak temizliği sırasında kullanacağınız ürünleri yüzeye fazla baskı uygulamadan kullanmalısınız. Temizlik sırasında özellikle ocağınızın kıvrım yerlerine dikkat etmelisiniz. Bu kısımlara uygulanan fazla baskı, ocak yüzeyinde aşınmalara yol açabilmekte. Emaye ocak temizliği konusuna günlük olarak özen gösterirseniz, yüzeyde aşınma olmaksızın ocağınızı uzun süreler kullanabilirsiniz.
İndüksiyonlu ocak temizliği nasıl yapılır?
İndüksiyonlu ocaklar da yine estetik yönden çok şık, ama kullanımı ve temizliği bir o kadar özen gerektiren ürünlerdir. İndüksiyonlu ocak temizliğine başlamadan önce, ocağınızın iyice soğuduğundan emin olmalı, sıcak ocağın üzerine soğuk su dökmemelisiniz. Ocak temizliği sırasında, tel veya sert bezler kullanmaktan kaçınmalı, özellikle ocak göstergelerinin bulunduğu bölümü temizlerken çok hassas davranmalısınız. Temizliğin ardından ocağınızın iyice kurumasını sağlamalı, yüzeyde su lekeleri oluşmasını önlemelisiniz. Ocağınızı tamamen kurumadan çalıştırmamalısınız.
- İndüksiyonlu ocağınızı temizlemek için iyice soğumasını beklemelisiniz.
Editörün Tavsiyesi: Ceyfix Mikrofiber Temizlik Bezi 40 x 40 cm – Mavi
Ocağınızın türü ne olursa olsun, temizlik için mikrofiber bezlerden yararlanabilirsiniz. Online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ofislerin en fazla sipariş verdiği mikrofiber bezler içinde yer alan Ceyfix mikrofiber temizlik bezi 40 x 40 cm – mavi bu konuda iyi bir seçim olabilir. 40 x 40 cm ölçüsündeki bu ürünler ince yapılı olduğu için her türlü tozu ve kiri etkin bir şekilde hapsetmekte. Antibakteriyel özelliğe sahip bu ürünleri sipariş vermek için burayı tıklayabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…