Efendim, bugün günlerden 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Öncelikle tüm Ofix.com ekibi olarak bu anlamlı gününüzü kutluyoruz. Her geçen yıl daha büyük bir sorun haline gelen çevre kirliliği konusunda farkındalıklarımızı arttırmak ve gerekli önlemleri almak için bu gibi özel günler çok faydalı. Çevre kirliliğini önlemenin en iyi yollarından biri, atıkların geri dönüşüme kazandırılması. Ofisimizde alabileceğimiz basit birtakım önlemlerle çevrenin korunmasına katkı sağlayabiliriz. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, ofiste geri dönüşüm için neler yapılabileceği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
- Atıkların geri dönüşümü niçin önemlidir?
- Döngüsel ekonomi modeli çözüm olabilir mi?
- Ofiste geri dönüşüm için neler yapmak gerekir?
- Atıklarımızı ayrıştırmalıyız.
- Ambalaj atıklarında hacim küçültme uygulamalıyız.
- Pet şişelerin etiketlerini sökmeli, kapaklarını çıkartmalıyız.
- Cam atıklarınız için cam kumbaralarından yararlanabilirsiniz.
- Yeşil ofise giden yol Yeşil Ofix’ten geçer!
Atıkların geri dönüşümü niçin önemlidir?
Ülkemizde yılda yaklaşık 5 milyon kamyon çöp toplanıyor. Bu kamyonları uç uca eklerseniz, dünyanın çevresini bir kez dolaşır. Peki, dünya genelinde durum ne dersiniz? Birleşmiş Milletleri’in açıkladığı rakamlara göre 2012 yılında 1.3 milyar ton katı atık üreten dünyamızda 2025 yılı itibariyle yıllık katı atık miktarı 2.2 milyar tona ulaşacak. Bugün itibariyle okyanuslarda 150 milyon ton plastik atık var ve bunların çözünmesi için yüzlerce yıl gerekiyor.
Konuyla ilgili yapılan hesaplamalara göre, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılında okyanuslarda 3 ton balığa karşı 1 ton plastik atık olacak. 2050 yılında ise balıklardan çok plastik atık olacak. İşin ilginç tarafı, dünya genelinde sanayi atıklarının artış oranı, sanayileşmenin artış hızından daha yüksek. Yani zannedilenin aksine, çevre kirliliğinin artışının esas nedeni sanayileşme değil, atık yönetiminin başarılı bir şekilde uygulanamaması. Hal böyle olunca, artan kirlilik nedeniyle su ve gıda güvenliğimiz her geçen gün azalıyor, çevresel riskler ekonomik risklerin önüne geçiyor.
- 2050 yılında denizlerde balıklardan çok plastik atık olacağı tahmin ediliyor.
Günümüzde pek çok şirket, artan çevre kirliliği karşısında özellikle de plastik atıklarını azaltma sözü vermekte. Bu noktada gıda ve içecek imalatçıları ile perakendecilere büyük sorumluluklar düşüyor. Greenpeace gibi çevreci örgütlerin yakın takibinde olan Unilever, Nestle, Coca Cola gibi şirketler, plastik ambalaj kullanımlarını azaltmak konusunda her yıl yeni bir söz veriyor. Fakat maalesef, bu sözlerin büyük bir bölümü yerine getirilmiyor. Çevre kirliliğinin yanı sıra nüfus artışı ve kaynak israfını da hesaba kattığımızda, dünyanın geleceğinin pek de iç açıcı olmayacağını söyleyebiliriz.
Döngüsel ekonomi modeli çözüm olabilir mi?
Artan çevre kirliliği karşısında pek çok gelişmiş ülke, sürdürülebilir üretim ve tüketim süreçlerini destekleyen döngüsel ekonomi modelini uygulamaya başladı. Bu modelde çevre kirliliğini önlemek için iki temel yöntem izleniyor. Bunlardan ilki, atıklardan enerji üretimi, ikincisi ise atıkların geri dönüşümünün sağlanması. Bu iki yöntem sayesinde atıkları doğa için tehdit olmaktan çıkartıp ülke ekonomisi için fırsata dönüştürüyorlar.
Örneğin İsveç’te uzun yıllardır başarıyla uygulanan bu modelde “Sıfır atık!” söylemi benimsendi. Atıkların neredeyse tümü, ya enerjiye dönüştürülüyor, ya da geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılıyor. Bu konuda İsveç, dünya genelinde örnek teşkil edecek pek çok projeyi hayata geçirdi. İsveç’te 3 ton çöpten 1 ton akaryakıta eş değerde enerji üretimi yapılıyor. Atıklardan ısı ve elektrik enerjisi üretimi, İsveç’in yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde de giderek yaygınlaşıyor. Nitekim atıklar, özellikle de bölgesel ısıtma ve soğutma sistemleri için mükemmel bir enerji kaynağı.
- Ofisimizde kullanacağımız geri dönüşüm kutuları, çevre kirliliğini azaltabilir.
Döngüsel ekonomi modelinde atık yönetimi, kesin birtakım kurallara bağlanmakta ve sistemin aksamaması için özel birtakım teşvikler uygulanmakta. Bu bağlamda İsveç örneği, atıkların geri dönüşümünün yalnızca sosyal normlara değil, aynı zamanda yasalara ve teşviklere de bağlı olduğunu göstermekte. Örneğin, sokağa veya piknik alanlarına çöp atanlara ağır cezaların getirilmesi ve her türlü metal kutu ile plastik için depozito ödenmesi gibi uygulamalar, çevre bilincinin yükselmesine katkı sağlıyor. Döngüsel ekonomi modelinde çevre kirliliği en alt düzeye çekildiği gibi, ekonominin gelişmesine de katkı sağlanıyor.
Ofiste geri dönüşüm için neler yapmak gerekir?
Çevre kirliliği ve atık yönetimi konularına bu şekilde kısaca dikkat çektikten sonra, yazımızın bu kısmında ofiste geri dönüşüm için neler yapılabileceği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Fakat şunu özellikle belirtmek isteriz. Çevre bilinci gibi sorumluluk gerektiren konularda birilerini uyarmaktan çok örnek olmak daha etkilidir. Burada paylaşacağımız önerileri başkalarından beklemek yerine öncelikle siz yapmaya çalışırsanız, başkaları da sizi örnek alır ve gereğini yapar. Bunları başkalarından beklerseniz, onlar da sizden bekleyip hiçbir zaman eyleme geçirmeyebilirler.
Atıklarımızı ayrıştırmalıyız.
Ofiste geri dönüşüm için ilk olarak atıklarımızı ayrıştırmamız gerekir. Geri dönüşüme kazandırılabilecek atıklar genel olarak plastik, cam, metal, kağıt, karton, ahşap ve kompozit olmak üzere 7 grupta sınıflandırılabilir. Ofisimizde ortak alanlara koyabileceğimiz geri dönüşüm kutularıyla bunların ayrışmasını sağlayabiliriz. Ve tabii, atıkları bu kutulara mümkün olduğunca temiz şekilde bırakmalıyız. Bu sayede atıklar, firesiz bir şekilde geri dönüşüm süreçlerine kazandırılabilir.
- Atıklarımızı geri dönüşüm kutularına temiz bırakmalıyız.
Ambalaj atıklarında hacim küçültme uygulamalıyız.
Ülkemizde ambalaj için en çok kağıt ve karton kullanılmakta. Bu atıklar bazen küçük hacimlerde olabileceği gibi, bazen de fazla yer tutabilmekte. Ofisinizde eğer büyük bir geri dönüşüm kutusu yoksa, ambalaj atıklarınızın hacmini küçülterek ilgili kısımlarda toplanmasını sağlayabilirsiniz. Daha az yer kaplayan ambalajlar, taşıma maliyetinizin düşmesine ve verimliliği arttırmanıza katkı sağlayacaktır.
Ambalajlarda geri dönüştürülebilirlik düzeyi oldukça yüksek ve üstelik, bunların gübreye dönüştürülmesi bile mümkün. Ambalaj atıklarınızı doğru bir şekilde biriktirir ve geri dönüşüme kazandırırsanız, hem çevrenin korunmasına, hem de ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Pet şişelerin etiketlerini sökmeli, kapaklarını çıkartmalıyız.
Pet şişelerin yüzeylerinde ve kapaklarında farklı kimyasal maddeler kullanılmakta ve bu nedenle, geri dönüşüm süreçleri de farklı olmalı. Geri dönüşüm kutusuna atacağımız pet şişelerin etiketlerini sökmeli, kapaklarını çıkartmayı unutmamalıyız. Kapakları çıkarttığımız sürece, pet şişeler ile kapaklarını aynı yerde biriktirebiliriz. Etiketleri ise kağıt toplama kutusuna bırakmalıyız. Ve tabii, pet şişe kullanımımızı sınırlandırmamızda da yarar var.
- Ülkemizde yılda ortalama 90 bin ton pet şişenin geri dönüşümü sağlanmakta.
Cam atıklarınız için cam kumbaralarından yararlanabilirsiniz.
Ofisinizde kullanmadığınız cam şişeler veya kavanozlar da yine, ofiste geri dönüşüm bağlamında önemli materyaller arasında. Bu atıkları geri dönüşüm kutunuzda biriktirdikten sonra en yakın cam kumbarasına atabilirsiniz. Cam kumbarasının yeşil tarafına renkli, beyaz tarafına şeffaf cam atıklarınızı atmalısınız. Ayrıca, cam atıkları götürmek için kullandığınız poşetleri cam kumbarasının içine atmamalısınız. Ofisinizin yakınlarında cam kumbarası yoksa, bağlı bulunduğunuz belediyeden yakınlarda bir yere cam kumbarası koymasını talep edebilirsiniz.
Yeşil ofise giden yol Yeşil Ofix’ten geçer!
Ofiste geri dönüşüm için neler yapılabileceği hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘da hizmete devam eden Yeşil Ofix kategorimizden de kısaca bahsetmek istiyoruz. WWF Yeşil Ofis Programı‘nı tamamlayarak yeşil ofis diplomasını alan ilk online ofis marketi Ofix.com‘da oluşturduğumuz Yeşil Ofix kategorisinde, tüm doğa dostu ofis sarf malzemelerini bir araya getirdik. Kırtasiyeden gıdaya, temizlik ürünlerinden ofis mobilyalarına kadar 150’den fazla doğa dostu ürünü bu kategoride kolayca bulabilir, ofisinizi yeşil ofis haline getirebilirsiniz.
5 Haziran Dünya Çevre Günü‘nüz tekrar kutlu olsun…
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
metin
Ülkemizde bulunan geri dönüşüm çalışmalarına ufak da olsa bir destek olmuşsunuz. Bilgilendirme için emeğinize sağlık.
İzmir Hurda
Geri dönüşümün önemini dünyamızın hızlı bir şekilde kirlendiğini ve bu konuda daha duyarlı olmamızın gerekliliğini anlatan Gerçekten faydalı bir makale olmuş hızla yok ettiğimiz dünyanın geri dönüşü yok ancak bunun etkilerini azaltmanın yolları var eğitim
Ataşehir klima servisi
Ataşehir Klima Servisi
Klima Servis 2000 yılından beri klima cihazlarınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için hizmet vermekte. Amacımız sunduğumuz servis hizmetinden çok gelir elde etmek değil, uygun fiyatlarla sorunlarınızı kaliteli şekilde çözerek güveninizi, saygınızı ve sevginizi kazanmak.
Klima Servisi cihazlarınızın sağlıklı, verimli, sessiz, çevreye duyarlı ve faydalı çalışması için bakım hizmetleri sunarken bu hizmetler isteğinize göre tek seferlik veya periyodik olarak gerçekleştirilebilir. Cihazınız arızalanmadan bakım yaptırmanız her zaman sizin yararınıza olurken umulmadık zamanlarda arızalar vermeyerek sizleri yarı yolda bırakmalarının ihtimali düşürülür.
Ataşehir Klima Servis klima servisi, klima bakımı, klima montajı, klima sökme takma, klima alt yapı hazırlama, klima bakır boru döşeme gibi klima cihazlarını ilgilendiren tüm sorunlarda marka, model ve sorun ayırt etmeden kaliteli müdahalelerde bulunarak sorunlarınızın çözülmesini sağlar.
İstanbul Hurdacı
Geri dönüşümün Türkiye ekonomisine olan katkısının ve nelerin geri dönüşüme kazandırılmasıyla ilgili detaylı bilgilendirme harika olmuş.
Sercan
Benzer bir blog yazısı Sifiratiksepeti.com’da da var, ofislerimizde sıfır atık geri dönüşüm yapmamız gerekli.
Ebru Bektaşoğlu
Merhabalar,
Atıksız yaşam konusunda yazınızda paylaştığınız faydalı bilgiler için teşekkür ederim. 💚 Daha az atık çıkarmak için öncelikle tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Herhangi bir ürün satın almadan önce o ürünün bizim için istek mi yoksa ihtiyaç mı olduğuna doğru karar verirsek daha bilinçli alışveriş yapabilir, evimizin kalabalıklaşmasını da önlemiş oluruz.
Daha sade, atıksız ve ferah bir yaşam dilerim.
Hurdacı
Her türlü hurda alımı yapmaktadır hurdacı firması olarak size en yakın hurdacı firması Enyakinhurdaci.com