Ofiste İyi Bir Gün Geçirmenin 10 Temel Kuralı

Beyaz yakalılar zamanlarının çoğunu ofiste geçirmekte. Ofiste çalışmak bazı açılardan faydalı olsa da birçok bakımdan verimsiz ve can sıkıcı olabilir. Ofiste geçirdiğimiz zamanı daha verimli ve keyifli hale getirmek için bazı konulara dikkat etmemiz şart. Ofiste iyi bir gün geçirmenin temel kurallarını bilirsek, ofis ortamında oluşan pek çok dezavantajlı durumu ortadan kaldırabiliriz. Bu sayede hem iş performansımız artar, hem de yaptığımız işlerden daha fazla keyif alabiliriz. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Güne erken başlamalısınız.

Ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı listemizin ilk sırasında güne erken başlamak var. Yaptığınız iş ne olursa olsun, güne erken başlarsanız bilişsel yeteneklerinizi daha etkin şekilde kullanabilirsiniz. Nitekim, iş hayatında başarıyı yakalamış tüm üst düzey yönetici ve iş adamlarının ortak özelliklerinden biri güne erken başlamaktır. Güne erken başlayan kişiler gün içinde zamanlarını daha etkin ve verimli şekilde kullanır. Güne geç başlamanız durumunda ise dikkat ve odaklanma güçlüğü yaşayabilirsiniz. Güne geç başlayan kişilerin bilişsel yeteneklerini etkin şekilde kullanamadıklarını gösteren pek çok bilimsel çalışma mevcut. Eğer zihin gücüne dayalı ve yaratıcılık gerektiren bir işte çalışıyorsanız, güne erken başlamayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

İşe erken gitmelisiniz.

Listemizin ikinci sırasında işe erken gitmek var. Bu kuralı yalnızca trafiğe yakalanmamak için değil, ofiste iyi bir gün geçirmek için de değerlendirmelisiniz. İşe erken gittiğinizde, ortama daha kolay adapte olursunuz. İş arkadaşlarınız gelinceye kadar günlük planınızı yapabilir, hatta çay veya kahve yudumlamaya bile başlamış olabilirsiniz. İşe herkesten önce gitmek hemen tüm başarılı yöneticilerin ortak özelliklerinden biridir. İşe herkesten sonra gitmek sanılanın aksine, herhangi bir statü farkı veya ayrıcalık yaratmaz. Aksine, iyi bir programlama yapmadığınızı ve zamanınızı doğru şekilde kullanamadığınızı gösterir. Ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı içinde işe erken gitmeyi alışkanlık haline getirirseniz arkadaşlarınıza örnek olur, onları da motive edebilirsiniz.

Programınızı önceden hazırlamalısınız.

Ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı listemizin üçüncü sırasında program yapmak var. Verimli çalışmanın olmazsa olmazlarından biri olan program yapmak, gün içinde hangi işi ne zaman yapacağınızı bilmeniz sağlar. Bu sayede işleriniz arasında önceliği hangi konuya vermeniz gerektiği hakkında kafa karışıklığı yaşamazsınız. Program yaparken her şeyden önce, yapılması veya kontrol edilmesi gereken işler arasında önem veya öncelik bakımından bir sıralama yapmalısınız. Programınızın üst sırasına, en önemli veya en acil konuları yazmalı, daha az önemli işlere daha alt sıralarda yer vermelisiniz. Günlük mesainiz bitmeden önce ertesi günün programını yaparsanız, eve hem daha huzurlu şekilde gidersiniz, hem de yeni güne daha huzurlu şekilde başlarsınız.

Zor işleri ertelememelisiniz.

Ofiste geçirilen süreyi verimsiz ve can sıkıcı hale getiren konuların başında zor işleri ertelemek yer alıyor. İş hayatında başarıya götüren süreçler aslında zor işler için sergilediğiniz tutumla yakından ilgilidir. Ertelediğiniz işler siz erteledikçe çözümsüz kalır. Zamanında çözülemeyen sorunlar giderek büyür. Hatta bir zaman sonra çözümsüz hale bile gelebilir. Ki bu durum hem sizin için, hem de işletmeniz açısından birçok kayba yol açabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı içinde zor işleri ertelemekten kaçınmalısınız. Bu konuda dilerseniz, zor işleri sabah erken saatlerde halletmeyi tercih edebilirsiniz. Günün her saatinde zihnimiz aynı bilişsel niteliklere sahip olmayabiliyor. Güne yeni başlayan zihnin bilişsel kapasitesi en üst düzeydeyken zor işlerle uğraşmak daha kolay gelebilir. 

Ekip çalışmasına önem vermelisiniz.

Ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı içinde beşinci sırada ekip çalışmasına önem vermek var. Tek başına yapıldığında çok zor gelen pek çok iş ekip çalışması içinde çok daha kolay hale gelmekte. Yaptığınız iş ne olursa olsun, işin tüm aşamalarını tek başınıza yapmaya kalkışmamalısınız. Eğer sadece kendi alanınıza odaklanır ve diğer konularda iş arkadaşlarınızla güçlü bir iletişim içinde olursanız işleriniz daha güzel ve keyifli hale gelir. Ekip çalışmasına önem verdiğiniz sürece daha verimli çalışabilirsiniz. Başkalarıyla birlikte bir şeyler yapmaktan hoşlanmıyorsanız, bunun esas nedenlerini tespit etmelisiniz. Ve olanaklı çözüm yolları geliştirmelisiniz. Bu sayede başkalarının deneyimlerinden yararlanabilir, işlerinizde kalite artışı sağlayabilirsiniz. 

Sağlıklı beslenmelisiniz.

Toplumumuzun hemen her kesiminde olduğu gibi beyaz yakalılar arasında da bozuk beslenme şekilleri giderek yaygınlaşıyor. Buna bağlı olarak karbonhidrat krizleri veya gece gelen açlık krizleri oluşabiliyor. Ülkemizde karbonhidrat ağırlıklı beslenme alışkanlıkları maalesef pek çok hastalığa ve sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı içinde sağlıklı beslenmeye dikkat ederseniz hem verimliliğiniz artar, hem de sağlığınızı korursunuz. İçinde bulunduğumuz kış döneminde vücudunuzun karbonhidrat isteği artmış olabilir. Fakat bu şekilde beslenirseniz şeker metabolizmanız büyük zarar görür. Ve bu durum iş performansınızı olumsuz etkiler. Vücudunuzun protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller bakımından ihtiyaçlarını dengeli şekilde karşılayarak sağlıklı beslenebilirsiniz. Bu sayede iş performansınız ve verimliliğiniz artacaktır.

Egzersiz yapmalısınız.

Ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı listemizin yedinci sırasında egzersiz yapmak var. Günün büyük bir bölümünü ofiste masa başı işlerde geçiren beyaz yakalılarda gün içinde kas ve eklem ağrıları oluşabiliyor. Oysa, ofiste yapılabilecek egzersizler ile bu ağrıların pek çoğundan kurtulabilirsiniz. Örneğin başı yavaşça öne, arkaya ve yanlara doğru eğmek, omuzları yukarı doğru 3 saniye kaldırmak, öne ve arkaya doğru hareket ettirmek gibi basit egzersizler yeterli olabilir. Bu egzersizler kan dolaşımınızı hızlandırır, dokularınıza daha fazla oksijen ulaşmasını sağlar. Bilişsel fonksiyonlarınızı daha etkin şekilde kullanmak içinse sol elinizi çalıştıran egzersizleri tercih edebilirsiniz. Bu egzersizler parmakta uyuşma gibi şikayetlere de iyi gelir. 

Ofisinizi temiz ve düzenli tutmalısınız.

Listemizin sekizinci sırasında ofisi temiz ve düzenli tutmak var. Ofiste verimliliğin düşmesine ve iş yükünün artmasına yol açan en önemli konulardan biri temizlik ve düzenin sağlanamamasıdır. Dağınık bir ofis ortamı, başta dikkatsizlik ve zaman kaybı olmak üzere motivasyonu düşüren pek çok soruna yol açar. Çalışırken dikkatinizi dağıtan her şey, işinize yoğunlaşmanızı engeller ve iş yükünüzün artmasına yol açar. Dağınık ortamlarda sürdürülen işler, öfke kontrolünü de olumsuz etkiler. Çalışma ortamlarıyla ilgili yapılan araştırmalara göre, ofis masası dağınık yöneticilerin çalışanlar üzerinde etki gücü daha azdır. Ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı içinde ofisinizi temiz ve düzenli tutarsanız bunun pek çok faydasını görürsünüz. 

Ofisinizi sık sık havalandırmalısınız.

Ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı listemizin dokuzuncu sırasında ofisi sık sık havalandırmak var. Kış aylarında artan ısınma ihtiyaçları nedeniyle ofisi havalandırmak çoğu zaman unutulabiliyor. Ofis sıcaklığını düşürmemek adına ihmal edilen bu durum çalışanların yeterince oksijen alamamasına yol açmakta. Ofiste ısınmak için eğer klima kullanıyorsanız ve üstelik, klimanızın filtresini temiz tutmuyorsanız, havayla bulaşan enfeksiyonlara çok daha kolay yakalanabilirsiniz. Gün içinde yeterince temiz hava girişi sağlanmayan ortamlarda enfeksiyonlar hızla yayılacağı için ofisinizi sık sık havalandırmayı ihmal etmemelisiniz. Bu konuda iş arkadaşlarınızın da bilinçlenmesini sağlayabilir, havasız bir ortamda çalışmanın zararlarını anlatabilirsiniz. 

Ofis sıcaklığınıza dikkat etmelisiniz.

Listemizin onuncu sırasında ofis sıcaklığına dikkat etmek var. Hepimizin bildiği gibi, kış aylarında ofis sıcaklığını korumak zorlaşıyor. Ofis sıcaklığı konusunda ideal aralık 20 ile 26 derece arasındadır. Ofis sıcaklığınızın 26 derecenin üzerine çıkması, terlemeye bağlı olarak vücudunuzda sıvı kaybını arttırır ve baş ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetlere yol açar. Ofiste iyi bir gün geçirmenin 10 temel kuralı içinde ofis sıcaklığınızın 20 ile 26 derece arasında olmasına dikkat etmelisiniz. Ofisinizde ısı kaybı yüksekse, pencere ve kapı bantları ile ısı izolasyonu sağlayabilirsiniz. Pencere ve kapılarınızın kasa kısımlarında çatlak veya kırılmalar oluşmuşsa, silikon kullanarak bu kısımları kapatabilirsiniz. Ofisinizde ısı kaybını önlerseniz klima veya kombinizi fazla çalıştırmanıza gerek kalmaz. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir