Merhaba sevgili okurlarım! Tasarruf konulu blog dizimin 13. bölümüne hoş geldiniz. Bu hafta tadınızı kaçıracak bir konuyu ele alacağım! Malumunuz, şeker zamları şu sıralar gündemden düşmüyor. Şeker ithalatı fiyatları düşürür mü, bilemem. Fakat tüketim miktarlarımızı düşürmemiz şart. Tasarruf konulu blog dizimi takip edenler, bazı yöntemler konusunda işyerlerinin daha avantajlı olduğunu söylediğimi hatırlayacaktır. Bu hafta durum farklı. Çünkü şeker tasarrufu konusunda evler daha avantajlı. Evet arkadaşlar, evde şeker tüketmeye kıyamayanlar, ofiste şekeri fazladan fazladan tüketiyor. “Beleş” nasıl olsa! Peki işverenler artan şeker maliyetinin altından nasıl kalkacak? Beni tanıyanlar, nasıl taraf tuttuğumu iyi bilir. Baştan söyleyeyim, bu hafta işverenlerin tarafını tutacağım! Ey sevgili patronlar, şeker tasarrufu için henüz önlem almadıysanız lütfen bir an önce alın. Ofiste şeker tasarrufu yöntemleri ile çalışanların tadı biraz kaçabilir. Olsun, zararı yok. Şekeri azaltmak zaten sağlık için gerekli ve faydalı. Ofiste şeker tasarrufu yöntemleri işte huzurlarınızda…
İyi bir yönetici her zaman örnek olmalı.
İsrafı önlemek için yaptıklarımız, söylediklerimizden çok daha etkilidir sevgili arkadaşlar. Hangi konuda olursa olsun, hiçbir konuda eylem ile söylem arasında fark olmamalı. Eğer yöneticiyseniz, çalışanlar eylemleriniz ile söylemleriniz arasındaki tutarlılığı mutlaka görmeli. Tasarruf konusunda da durum budur. Siz eğer odanızdaki ışığı kapatmadan toplantıya giderseniz, çalışanlara ışığı gerekmedikçe kullanmayın diyemezsiniz. Deseniz de sizi ciddiye almalarını beklemeyin. Belki sizden çekindikleri için yanınızda hassas davranırlar. Siz olmadığınızda ise eski alışkanlıklar devam eder. Ofiste tasarruf yöntemleri konusunda yöneticiler her zaman örnek davranışlar sergilemeli. Fakat bunu uyarı ya da fırça şeklinde yapmamalısınız. Örneğin, çalışanlarla birlikte odanızdan çıkarken ışığı kapatın. Çalışanlar tasarrufa verdiğiniz önemi görsün. 5 dakikalığına lavaboya giderken bile bunu yapın. Önce siz örnek olun ki onlar da sizi örnek alsınlar. Yoksa hiçbir tasarruf yönteminden başarılı sonuçlar beklemeyin. Şeker tasarrufu konusunda da yine rol modeli siz olun. Şeker zaten zararlı bir şey. Siz azaltırsanız, sizi görüp onlar da azaltır.
- Tasarruf konusundaki söylemleriniz asla fırça şeklinde olmamalı. Çalışanlara doğru bilgiler aktarın ve örnek olun. Bu sayede onlar zaten kendi istekleriyle şekeri azaltır.
Şekeri açıkta bırakmak israfı arttırır.
Ofisinizde çay ve kahve tüketimi için ortak kullanıma açık bir alan varsa şekeri nasıl bulundurduğunuz önemlidir sevgili patronlar. Ortak kullanıma açık alanlarda şeker kutusunun kapağını kapalı tutmak zordur. Üstelik ısı yayan araçlar nedeniyle bu ortamlarda sıcaklık yüksektir. Ki bu da şekerin hızlı bayatlamasına neden olur. Şekerin üzerinde kağıt olması bu durumu değiştirmez. Çünkü ortamdaki yüksek sıcaklığa karşı kağıdın etkisi zayıf kalır. Bayatlayan her şeker israf demektir. Ofiste şeker tasarrufu yöntemleri içinde bu bağlamda şöyle bir tavsiyem olacak. Şekeri büyük hacimli ve derinlikli bir kapta kesinlikle saklamayın. Daha küçük ve genişçe bir şekerlik kullanın. Bu sayede israf ihtimali doğal olarak azalır. Şeker kabının ağzını kapalı tutmak konusunda da öncelikle siz örnek olun. Çalışanlar şeker kabını kapatırken sizi mutlaka görsünler. Bu yöntem, atacağınız fırçalardan çok daha etkili olur. Ayrıca şeker kağıdının sıcaklığa karşı yeterince koruyucu olmadığını da uygun bir dille anlatın.
- Açık alanlarda şekeri küçük bir kapta tutarsanız israf ihtimali azalır.
Şeker kabını ağzına kadar doldurmayın.
Bunu belki söylememe bile artık gerek yok sevgili patronlar. Çünkü ağzına kadar dolu şeker kaplarını yakın dönemde neredeyse hiç görmüyoruz. Şekere gelen zamlar tüketim miktarının düşmesini doğal olarak sağlamakta. Ağzına kadar dolu şeker kapları, fazla şeker tüketme isteğini tetikler. Bu durum bir taraftan maliyet yaratır. Bir taraftan da sağlık risklerini arttırır. Şekerin, yani rafine kesme şeker veya toz şekerin zararları hakkında son yıllarda farkındalıklar epeyce arttı. Şeker tüketimini henüz azaltmayan kişiler için şeker zamları belki bir vesile olur. Ancak siz yine de şekeri sınırlamak gerektiğini hatırlatın ve rol modeli olun. Ofiste şeker tasarrufu yöntemleri içinde en başarılı sonuçları ancak iyi bir rol modeli olduğunuzda alırsınız. Çayınızı 3 şekerle içiyorsanız mesela, çalışanların şekeri azaltmasını söylemeniz çok abes bir durum olur. Dahası beyaz şekere karşı esmer şekerin daha sağlıklı olduğuna da inanmayın. Bu konuda detayları Beyaz şeker mi, esmer şeker mi? blogumda bulabilirsiniz.
- Şeker kabındaki şeker miktarı arttıkça tüketimi özendirici bir durum oluşur.
Şeker için ideal saklama koşullarına dikkat edin.
Hangi şeker türü olursa olsun, şeker için ideal saklama koşullarına dikkat etmek lazım sevgili arkadaşlar. Bunların başında, şekeri plastik kaplarda değil, cam kaplarda saklamak geliyor. Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu ortamlarda buna dikkat etmek lazım. Aksi takdirde ne yazık ki sadece şeker bayatlamaz. Aynı zamanda da plastik nedeniyle sağlık riskleri ortaya çıkar. Dahası, şekeri cam kapta saklamak da yetmez. Cam kavanozun ağzını kapalı tutmalısınız. Kavanozu güneş ışığından da korumak gerekir. Çünkü bu gibi durumlarda da şekerin bayatlaması israfı arttırır. Ofiste şeker tasarrufu yöntemleri içinde bunlar kayıp ve fireleri önlemede çok etkilidir. Bu bağlamda başka bir detaya girmeyeyim. Bu konuyu daha önce yazmıştım. Şeker nasıl saklanır diye merak edenler şeker için ideal saklama koşulları konulu blogumu okuyabilir. Bu vesileyle şekeri buzdolabında saklamanın doğru bir yöntem olmadığına da bir kez daha işaret edeyim. Böyle yaparsanız buzdolabındaki nem nedeniyle şeker kullanılamaz hale gelir.
- Şekeri doğru şekilde saklarsanız kayıp ve fireleri önlersiniz.
Sıcak içecek servislerinde şekeri bardağın yanına değil, tepsiye koyun.
Ülkemizde en yaygın sıcak içecek servis şekli, bardağın yanına iki adet kesme şeker kondurmaktır sevgili arkadaşlar. Zannedilir ki herkes çayını iki şekerle içer. Şekerin kağıt koruması yoksa zaten servis sırasında nemden etkilenmesi mümkündür. Üstelik kağıdı olsa bile sıcaklıktan etkilenmesi de mümkün. Benim gibi şeker kullanmayan insanlar bu tür israf şekillerine fena halde sitem ediyor. Yahu, sen benim çayımı iki şekerle içeceğimi nereden biliyorsun? Sıcak içecek servisi yapan sevgili kardeşlerim, bardağın yanına şeker koymaktan vazgeçin artık. Şekeri güzel ve küçük bir kabın içinde tepsiye koyun. Şeker kullanmak isteyen şekerini tepsiden alsın. Ve kabı kesinlikle ağzına kadar doldurmayın. Dolu kaplar tüketimi özendiriyor. Şekeri az koyarsanız, insanlar diğerlerinin de şeker kullanmak isteyeceğini düşünür. Böylelikle iki şeker yerine tek şeker alabilirler. Veya hiç almazlar. Bu tür vesileleri yaratın ki bir taraftan şeker israf olmasın. Bir taraftan da ofiste şeker tasarrufu yöntemleri başarılı olsun.
- Bu arkadaş, tepsiye şeker koymayı unutmuş. Ve bu duruma çok üzülmüş. Boşver kardeşim, şeker kullanmak isteyen bi’zahmet kendi şekerini kendisi alsın. Belki gitmeye üşenir ve şeker kullanmaz. Daha iyi.
Çalışanların sağlıklı içecek tüketimini teşvik edin.
Malumunuz, önümüz yaz. Serinlemek için ofislerde içecek tüketimi artacak. Hep merak konusu olmuştur, çay hakikaten harareti alır mı? Alır arkadaşlar, evet, sıcak yaz günlerinde hararetinizi alması için çay içebilirsiniz. Ancak bunun anlamı bol şekerli çay içmek değildir. Çayın sıcaklığı vücudun ter atmasını kolaylaştırır. Bu nedenle çay içenler kendilerini daha ferah hisseder. Bu konuyu da daha önce ele almıştım. Detayları Çay hakikaten harareti alır mı? blogumda bulabilirsiniz. Bununla birlikte su tüketmek çay tüketmekten çok daha sağlıklı ve faydalıdır. Çünkü çayın bileşimindeki etken maddeler vücudun su tüketimini arttırır. Özellikle sıcak yaz günlerinde buna dikkat etmek lazım. Ofiste şeker tasarrufu yöntemleri içinde su tüketimini teşvik etmek daha iyi bir yaklaşımdır. Dilerseniz sağlıklı detoks suları konusunda da teşvik edici bir tutum izleyebilirsiniz. Naneli, maydanozlu, limonlu detoks suları vücudun toksinlerden kurtulması için çok faydalıdır. Ofiste şeker tasarrufu yöntemleri içinde bu yöntemler şeker tüketimini doğal olarak azaltır.
- Su tüketimini teşvik konusunda da örnek olmayı ihmal etmeyin.
Ofiste şeker tasarrufu yöntemleri ile bu haftanın da sonuna geldik sevgili arkadaşlar. Tasarruf konulu blog dizim haftaya 14. bölümüyle huzurlarınızda olacak. Haftaya bakalım hangi konuda tasarruf yöntemleri paylaşacağım? Bu sorunun cevabını öğrenmek için 1 hafta beklemeniz lazım. Tekrar görüşünceye kadar hoşça kalın. Hepinize daha az rafine şekerli, ama daha tatlı ve keyifli günler diliyorum.
Ofixboy…