Ofisimizde çok sayıda dosya, klasör ve belge var. Kullandığımız ofis mobilyalarından aksesuarlara kadar her şey olası bir yangında kolayca tutuşabilir ve iş güvenliği alanında birçok tehlikeye yol açabilir. Bu gibi istenmeyen durumların önüne geçmek için işyerlerinde yılda en az bir kez yangın eğitim ve tatbikatı yapılmakta. Ofiste yangın anında neler yapmak gerektiğini bilirsek, olası kayıpları en aza indirip hem kendimiz ve iş arkadaşlarımız, hem de şirketimiz açısından daha olumlu sonuçlar elde edebiliriz. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, ofiste yangın anında neler yapmak gerektiği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
Asla panik yapmamalısınız.
İstenmeyen durumlarda yaşanan kayıp ve yaralanmaların, oluşan hasar ve zararların en önemli nedenlerinden biri panik yapmaktır. Panik aslında, kişide birdenbire ortaya çıkan güçlü bir korku ve endişe duygusudur. Panikle baş etmenin en iyi yolu ise beklenmedik durumlara karşı kişinin olabildiğince hazır olmasıdır. İşyerlerinde yılda en az bir kez yapılması zorunlu olan yangın eğitim ve tatbikatları, paniği önleyecek doğru bilgilerin aktarılmasını sağlıyor. Bu eğitim ve tatbikatlar sırasında edindiğiniz bilgileri yangın ve benzeri istenmeyen durumlarda etkin bir şekilde kullanarak panikten büyük oranda kurtulabilirsiniz. Bu nedenle, ofiste yangın anında yapılması gerekenler listemizin ilk sırasına paniği önlemeyi koyuyoruz.
- Yangını duyurmak için vakit kaybetmemelisiniz.
Yangın butonuna basmalısınız.
Ofisinizde yangın oluştuğunu gördüğünüzde, vakit geçirmeden yangın butonuna basmalısınız. Yangın butonu yoksa durumu iş arkadaşlarınıza kendiniz haber vermelisiniz. Yangın butonuna basıldığında, yangın sirenleri çalmaya başlar. Yangını siz fark etmemiş olsanız bile, ofisinizdeki yangın dedektörleri olası bir yangın anında otomatik olarak devreye girecektir. Fakat yangın oluştuğunu görmüşseniz, sirenlerin devreye girmesini beklemeden yangın butonuna basmanız gerekir. Yangın sirenlerinin duyulmasıyla birlikte tüm ofis çalışanları, ofiste yangın çıktığı bilgisini alır ve daha önce belirlendiği şekilde tahliye ve yangına müdahale işlemleri başlar.
Ofisi derhal terk etmelisiniz.
Yangınla karşılaşan kişilerin yaptığı hataların başında, kendilerini güvene almak adına balkona çıkıp beklemek ve yangına yanlış şekilde müdahale etmek geliyor. Oysa yangın eğitimi ve tatbikatlarında da belirtildiği üzere, yangın sirenini duyduğunuzda içeride veya balkonda beklemek yerine ofisi mümkün olan en kısa sürede terk edip toplanma alanında bir araya gelmelisiniz. Yangına müdahale etmek için ofisinizde bir ekibin daha önce mutlaka belirlenmiş olması gerekir. Ve bu ekibin, yangın türleri ve hangi yangına hangi yangın tüpleri ile müdahale etmeleri gerektiği hakkında önceden mutlaka bilgilendirilmiş olması gerekir.
- Yangın anında ofisi terk etmek için acele etmelisiniz.
Yangın söndürme ekibindeki arkadaşlarınız, yangına ilk müdahaleyi kendilerine öğretildiği şekilde yapacaktır. İşi onlara bırakmak yerine yangına bilgisiz kişilerin müdahale etmesi, maalesef oluşan kayıp, yaralanma, hasar ve zararların büyümesine yol açıyor. Nitekim, yanıcı malzemelerin cinsine göre yangınlar 3 sınıfta incelenir. A sınıfı yangınlar kağıt, ahşap, kumaş vb. katı madde yangınlarıdır. B sınıfı yangınlar akaryakıt, solvent, tiner gibi yanıcı ve parlayıcı sıvı yangınlarıdır. C sınıfı yangınlar ise metan propan ve LPG gibi yanıcı ve parlayıcı gaz yangınlarıdır. Bu yangınlara yapılan her türlü yanlış müdahale, yangının büyümesine ve kayıpların artmasına yol açar. Yangın söndürme ekibiniz bu konuda gerekli bilgilere sahip olduğu için ofiste yangın anında ilk müdahaleyi onlara bırakıp derhal toplanma alanına yönelmelisiniz.
Acil çıkış merdivenlerini kullanmalısınız.
Yangın anında ofisinizdeki elektrik sistemi zarar göreceği için asansör veya yürüyen merdivenleri kesinlikle kullanmamalısınız. Ofisten çıkarken olabildiğince seri şekilde hareket etmeli, yangından etkilenmemesi adına yanınıza ofis araç ve gereçleri almak için vakit kaybetmemelisiniz. Yanınıza alacağınız özel eşyalar taşıma gücünüzün üzerinde kesinlikle olmamalı. Ofisinizde daha önceden belirlemeniz gereken acil durum ekibiniz, tahliye işlemleri sırasında izdihamı önlemek için kendilerine öğretildiği şekilde süreci yönetmeye çalışacaktır. Yapacakları uyarıları gözeterek acil çıkış merdivenlerine yönelmeli, bu sürede etrafa duman yayılmışsa dumandan etkilenmemek için nefes alıp vermenizi kontrol altında tutmalısınız.
- Yapılacakları önceden belirlerseniz, yangını daha kolay atlatabilirsiniz.
Ofiste yangın anında iş bölümünü gözetmelisiniz.
Yangın eğitim ve tatbikatları sırasında yangına müdahale konusunun yanı sıra, yangın anında uygulanacak iş bölümü hakkında da önemli deneyimler kazandırılmakta. Nitekim, ofiste yangın anında koruma ekibiniz, şirketiniz için değerli evrak ve belgeleri koruma altına almaya çalışacaktır. Kurtarma ekibiniz, tüm odaları en sondan başlayıp kontrol ederek içeride kalan veya yangından haberi olmayan kişiler varsa onları acil çıkış merdivenlerine doğru yönlendirecektir. İlk yardım ekibiniz, yanına alacağı ilk yardım çantası ile ilk müdahaleleri toplanma alanında yapacaktır.
Tüm çalışanların sayımı ve eksik kişilerin tespiti, toplanma alanında yöneticiler tarafından gerçekleştirilecek, yangının durumuna göre İtfaiye ve Ambulans gibi birimlerle iletişim acil durum ekip şefiniz tarafından sağlanacaktır. Ofiste yangın anında uygulanması gereken iş bölümü özetle bu şekilde olup bu iş bölümünün korunması tüm çalışanların sorumluluğudur. Bu bakımdan, ofiste yangın anında uygulanması gereken iş bölümü daha önceden mutlaka belirlenmeli ve tüm çalışanların buna uygun şekilde hareket etmesi sağlanmalı. Bu iş bölümüne uygun şekilde yapılmayan davranışlar çalışanların hem kendi hayatlarını, hem de başkalarının hayatlarını riske sokabilir, şirketin uğrayabileceği hasar ve zararları arttırabilir.
Editörün Tavsiyesi: Çakır Yangın Tüpü 6 kg
İş güvenliği ile ilgili en önemli araçların başında gelen yangın tüpleri, ihmal edilmesi halinde büyük kayıplara yol açabilecek ürünlerden biridir. Üstelik, yangın türlerine uygun şekilde üretildiği için hangi yangın türünde hangi yangın tüpünün kullanılması gerektiği sıkça karıştırılır. Bu gibi durumların önüne geçmek için Çakır yangın tüpü 6 kg iyi bir seçim olabilir. Fazla ağır olmadığı için yangına ilk müdahalede kolay ve pratik çözümler sunan bu ürünleri A, B ve C tipi yangınlarda güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. 18 bar çalışma basıncına sahip kuru kimyevi tozlu bu ürünleri online ofis marketiniz Ofix.com üzerinden sipariş vermek için burayı tıklayabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Jantes Mühendislik
Merhaba Trakya bölgesinde hizmet veren bir mühendislik firmasıyız. Yangın Tesisatı, Alt Yapı Tesisatı, Havalandırma Sistemleri gibi hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz