Merhaba sevgili beyaz yakalılar, bu haftaki blogumda bizden bir haber paylaşmak istiyorum. Benim sevgili şirketim Ofix‘te farklı sektörlerden farklı konuları ele aldığımız OfixTalks etkinliklerimizin 2020 yılının ilk buluşmasında Farkındalıklı İletişim’in kurucusu Büşra Akman, 28 Ocak Salı günü konuğumuz oldu. Kendisinden iletişimin temel kavramlarını ve Şiddetsiz İletişim yöntemini dinledik. Ofixboy kardeşiniz bendeniz, bu haftaki blogumda Büşra Akman‘ın sunumundan aldığım notları paylaşacağım.
Büşra Akman ve Farkındalıklı İletişim
İş ilişkilerimizi sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz ve kariyerimizde yükselebilmemiz için iletişim şeklimize dikkat etmemiz şart sevgili arkadaşlar. “İletişim 101” başlığı altında yaptığı sunumda Büşra Akman iletişimin hem teorisi, hem de pratiği hakkında çok önemli bilgiler paylaştı. İlk olarak iletişimin var olabilmesi için gereken bileşenlerden bahseden Büşra hanım bilgi kaynağı, mesaj, kanal ve alıcı kavramları hakkında bilgi verdi. Bu bölümü takip eden dinleme egzersizinde basit bir “Nasılsın?” sorusuna, karşımızdaki muhatabımızın verdiği yanıtları bir buçuk dakika boyunca yanıt vermeden ve vücudumuzla onaylamadan dinlemekte ne kadar zorlandığımızı gördük.
- Farkındalıklı İletişim’in Kurucusu Büşra Akman
Bu egzersizi takiben Büşra hanım, insanların karşılaştıkları durumlarda verdikleri donma, savaşma ve kaçma gibi biyolojik tepkiler hakkında bilgi verdikten sonra bunların iletişime uyarlanmış hallerinden bahsetti. Cevap vermeyi reddetme, boş bakışlarda bulunma gibi hallerin donma haliyle özdeşleştiğini, tartışma, bağırma gibi hallerin savaşma içgüdüsü taşırken geri çekilme, savunmaya geçme gibi hallerin ise kaçma içgüdüsü tarafından tetiklendiğini öğrendik.
Tüm bunların yanında güvenli bir iletişimin rahat bir yüz ifadesi, göz kontağı, sakin ve yumuşak bir ses tonu halini yarattığını fark ettik. Günlük hayatımızdaki iletişimin büyük çoğunluğunun şikayet etme, talep etme, teşhis etme, tavsiye verme, eleştiri, suçlama ve yargılama ile dolu olduğunu gördük. İletişimimizi genellikle neyin doğru neyin yanlış, kimin haklı kimin haksız olduğu üzerine kurguladığımızı konuştuk. Böyle yaptığımızda bu iletişim alışkanlıklarının yanlış anlaşılmalara, hayal kırıklıklarına vb. yol açtığını anladık.
- Sunum sırasında iletişimle ilgili farkındalıklarımızı geliştirdik.
Şiddetsiz İletişim
Tüm bu tespitleri takiben Büşra hanım, klinik psikolog Marshall Rosenberg tarafından geliştirilen şiddetsiz iletişim kavramından bahsetti. Şiddetsiz iletişimin temelde bizi yaptıklarımızın veya söylediklerimizin arkasındaki ihtiyaçlarımızla bağlantı kurmaya yönlendirdiğini öğrendik. Bu yöntemle söylemlerimizin temelinde yatan insani ihtiyaçlarımızı fark edebileceğimizi, duygu ve ihtiyaç sözlüğümüzü geliştirerek hissettiklerimizi daha berrak ifade edebileceğimizi gördük.
Şiddetsiz iletişimi hayatımıza uygulamak için;
1- Yargılarımızdan bağımsız gözlem yapmak,
2- O anda içimizde ortaya çıkan duyguları fark etmek,
3- Değer ve isteklerimizi ifade ederek ihtiyaçlarımızı dile getirmek,
4- Olumlu bir dille ricalarda bulunmak
gerektiğini öğrendik ve kurumsal hayattan çeşitli durumları ele alarak öğrendiklerimizin pratiğini yapmaya çalıştık.
- Sayın Büşra Akman’a sunumundan dolayı teşekkür ediyoruz.
Ofix ekibi tarafından memnuniyetle karşılanan sunumundan dolayı sayın Büşra Akman’a teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz. Şiddetsiz iletişim hakkında merak ettiğiniz her türlü soru için Büşra hanıma ulaşabilirsiniz.