Parke nasıl temizlenir?

Zemin kaplama alanında en sık kullanılan materyallerden biri olan parkelerin temizliği özel bir ilgi ve dikkat gerektirir. Organik bir dokuya sahip olan parkelerin su ve temizlik ürünleri ile teması bazı istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Parke temizliğinin püf noktalarını bilirsek bu gibi durumları kolayca önleyebiliriz. İster ahşap, ister lamine, isterse laminat parke olsun tüm parke temizleme yöntemleri bir taraftan zemine temiz ve doğal bir görünüm kazandırır. Bir taraftan da parkelerin kullanım ömürlerini uzatır. Temizlik işleri sırasında yapılan hatalar ise zeminde istenmeyen görüntüler oluşturur. Aynı zamanda da parkenin aşınmasına ve ömrünün kısalmasına neden olur. En kaliteli parke temizleyiciler bile kullanım hataları nedeniyle bazı sorunlara yol açabilir. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, parke temizliği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Eğer parke nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız, ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Parke temizliğinin püf noktalarını paylaşacağımız bu yazımızda kolay parke temizliğinin ipuçları yer almakta. 

Parke temizliği için gerekli malzemeler nelerdir?

Aslına bakarsanız parke temizliği basit ve kolay bir iştir. Şu şartla ki, temizlik için doğru ürünleri seçmek ve uygulamayı da doğru şekilde yapmak gerekir. Parke temizliği için gerekli malzemelerin başında şüphesiz ki parke temizleyici yer alır. Piyasada parke temizleyici olarak en çok parke silme deterjanı veya parke yüzey temizleyici, parke leke çıkarıcı ve parke parlatıcı tercih edilir. Parke temizlik ürünleri olarak da bilinen bu ürünlerin her birinin özellikleri ve kullanım şekilleri farklıdır. Nitekim parke silme deterjanı, halk arasında parke deterjanı olarak da bilinir. Çok kirli parkelerin temizliğinde parke deterjanlarını kullanmak gerekir. Çünkü çok kirli parkeleri temizlemek için diğer ürünler zayıf kalır. Parke deterjanları aynı zamanda da parke yüzey temizleyici olarak bilinir. Bu ürünleri dilerseniz parkelerinizin günlük temizliğinde de kullanabilirsiniz. Ancak parkede leke varsa bu ürünlerin yetersiz kalması mümkündür. Bu gibi durumlarda parke leke çıkarıcı kullanmak gerekir. Parkelerinizde matlaşma oluşmuşsa bu durumda parke parlatıcı kullanabilirsiniz. 

Diğer taraftan, parke silmek için paspas da yine en önemli malzemelerden biridir. Eğer iyi bir parke paspası kullanırsanız bu ürünler parkelere zarar vermez. Ayrıca temizlik kovası, yer bezi ve fısfıs da parke temizliğinde işe yarar. Eğer parke üzerinde leke oluşmuşsa, temizlik sırasında bulaşık süngeri kullanmalısınız. Fakat uygulama sırasında dikkatli olmalısınız. Aksi durumda yüzey zarar görür. Dolayısıyla parke temizliğinde bulaşık teli gibi sert araçları kullanmamak gerekir. Parke temizliğinde dilerseniz buharlı parke temizleyici de kullanabilirsiniz. Bu ürünler buhar gücünden yararlandığı için yüzeyi derinlemesine temizler. Böylelikle parkeleri silerken fazla efor harcamazsınız. Eğer parke temizliğini kimyasal ürünlerle değil de doğal ürünlerle yapmak isterseniz, deterjan ve diğer temizlik ürünlerinin yerine beyaz sirke kullanabilirsiniz. Nitekim doğal parke temizliği özellikle beyaz sirke ile harika sonuçlar verir. Parke ve fayans temizliği beyaz sirke ile aynı zamanda da daha ekonomiktir. Sirke kokusundan kurtulmak için ise ortamı iyice havalandırmak gerekir. 

Parke temizliğine nasıl başlanır?

Ofiste veya evde parke temizliği yapmak için öncelikle parkenizi temizliğe hazır hale getirmelisiniz. Parkenizin üzerinde halı, kilim veya başka eşyaların olması mümkündür. İmkanınız varsa bunları kaldırarak tüm yüzeyi daha kolay temizleyebilirsiniz. Yerinden kaldırmada güçlük çektiğiniz eşyaların altını ise en azından ayda bir kez temizlemeniz iyi olur. Bu sayede parkenizin kullanım ömrü uzar. Parke temizleme işlemleri sırasında aceleci davranmamalı, tüm uygulamaları özenle yapmalısınız. Aksi durumda parkeniz yeterince temiz olmaz. Hatta temizlik sırasında yüzeyde çizilme oluşması mümkündür. Bu gibi durumlarda parkeniz zeminde kötü bir görüntü meydana getirir. Parkelerinizi temizliğe hazır hale getirmek için ilk olarak üzerindeki eşyaları kaldırın. Ardından emiş gücü yüksek bir elektrikli süpürge ile parkelerinizi iyice süpürün. Bu aşamada elektrikli süpürge kullanmanız etrafa toz yayılmasını önler. Üstelik diğer fırça ve süpürge çeşitleri yüzeyde aşınmaya neden olur. Eğer ahşap veya lamine parke kullanıyorsanız özellikle parke aralarındaki tozlar ve kirler için elektrikli süpürge kullanmanızda yarar var. 

Parkenizi elektrikli süpürgeyle iyice süpürdükten sonra parke temizleme suyu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada sadece parke temizlik ürünlerini tercih etmelisiniz. Çünkü bu ürünler parke temizliği için gerekli özelliklere sahiptir. Bunların yerine başka ürünler kullanmanız durumunda parkeniz az veya çok zarar görecektir. Örneğin çamaşır suları parke temizliği için uygun ürünler değildir. Aynı şekilde tuz ruhu veya tiner gibi maddeleri de parke temizliğinde kesinlikle kullanmamalısınız. Piyasada kolayca bulabileceğiniz ahşap parke temizleyici çeşitleri, parke temizleme suyunu kolayca hazırlamanızı sağlar. Ölçü olarak her ürünün üzerinde kullanım ölçüsü mevcuttur. Genellikle 1 kova su için 1 ölçü ahşap parke temizleyici kullanmak yeterlidir. Eğer parkeleriniz çok kirliyse, ölçüyü yoğunlaştırmak yerine işlemi tekrarlamak daha iyi bir yaklaşımdır. Bu sayede yoğun kıvam nedeniyle parkenizin zarar görmesini önlersiniz. Üstelik yüzeyde kaygan bir tabaka oluşmasını da engellersiniz. Uygulamayı ise parke temizleme paspası ile yapmanız büyük kolaylık sağlar. 

Ahşap parke temizliği nasıl yapılır?

Parke çeşitleri içinde ahşap parke günümüzde pek tercih edilmeyen bir parke çeşididir. Çünkü öncelikle maliyeti yüksektir. Su ve neme karşı dayanıklılığı da zayıftır. Bu nedenle ahşap parke temizliği çok dikkat gerektiren bir iştir. Nitekim ahşap parkelerde en çok meşe, gül ve dişbudak ağaçları ön plandadır. Ancak bu ağaçlardaki ahşap dokular neme dayanıksızdır. Dolayısıyla ahşap parke temizliğinde bol su kullanmamak gerekir. Parke temizleme suyunu paspasla uygulayacaksanız paspasınızın mop kısmını iyice sıkmalısınız. Temizlik bezi ile silme işlemi yapacaksanız aynı şekilde bezinizi de iyice sıkmalısınız. Mop veya bezi iyice sıkmak ahşap parkenin daha kısa sürede kurumasını sağlar. Buna ek olarak uygulama sırasında zemine su sızmaması için de dikkatli olmalısınız. Çünkü zemine sızan su nedeniyle alt kısımda rutubetli bölgeler oluşur. Bu da parkenizin çürümesini hızlandırır. Döşemede şilte yoksa rutubet daha hızlı ilerler. Çünkü beton zemin rutubeti daha hızlı yayar. 

Ahşap parke temizliği sırasında en sık yapılan hatalardan biri, fayans temizliğinde kullanılan ürünleri ahşap parkeye uygulamaktır. Çoğu zaman ekonomik nedenlerle kullanıcılar fayans temizliği ve parke temizliği için aynı ürünleri tercih eder. Oysa ahşap zemin temizliği diğer zemin temizliği çeşitlerinden önemli birtakım farklılıklara sahiptir. Her şeyden önce fayans yüzeyi inorganik bir yapıdadır. Ahşap parke ise organik yapıdadır. Fayans yüzeyi neme karşı dayanıklıyken ahşap parke dayanıksızdır. Fayans temizleme ürünleri fayans yüzeyine zarar vermez. Ancak ahşap parkelerde organik dokuların içine nüfuz eder. Bu da dokuların ölümüne ve ahşabın çürümesine yol açar. Fayans üzerinde kalan nem ortam sıcaklığı sayesinde kolayca buharlaşır. Ahşap yüzeyin ise içine işler ve ortamda kötü koku oluşturur. Fayans temizleyiciler aynı zamanda da ahşap yüzeyde matlaşma meydana getirir. Ahşap parke temizleme işleriniz sırasında ahşap parke temizleyici kullanmanız durumunda bu sorunlarla karşılaşmazsınız. Çünkü parke temizlik ürünleri organik dokuları besler ve güçlendirir. Bu sayede parkeleriniz çürümez ve matlaşmaz. 

Lamine parke temizliği nasıl yapılır?

Ahşap parkeler gibi lamine parkelerde de tümüyle doğal malzemeler vardır. Bu nedenle lamine parke temizliği de dikkat ve özen gerektiren bir iştir. Parke çeşitleri arasında lamine parkenin de suya karşı dayanıklılığı düşüktür. Dolayısıyla lamine parke temizliğinde yüzeye bol su içeren uygulamalar yapmaktan kaçınmalısınız. Bununla birlikte lamine parkelerin temizliği, ahşap parkelere oranla daha kolaydır. Çünkü lamine parkede uygulanan üretim teknikleri temizlik işlerini kolaylaştırıcı etki gösterir. Lamine parke temizliğinde iyi bir ahşap temizleyici kullanırsanız zeminde ilk günkü gibi canlı ve parlak bir görüntü elde edebilirsiniz. Ayrıca temizlik periyotlarını da ihmal etmemelisiniz. Diğer taraftan lamine parke temizlik ve bakım işlerinde sabun gibi temizlik ürünlerinden uzak durmalısınız. Nitekim pH derecesi yüksek sabunlar lamine parkenin kısa sürede matlaşmasına neden olur. Ağır deterjanlar, solventli ürünler, amonyak gibi kimyasallar da lamine parkenin cilasına zarar verir. Bu gibi durumlarda temizlik ve bakım işleri için yüzeye parke sistre uygulamak gerekir. 

Laminat parke temizliği nasıl yapılır?

Zemin kaplama materyalleri içinde bakım ve temizliği en kolay ürünler laminat parkelerdir. Sıkıştırılmış talaş üzerine reçine emdirilmiş kağıt baskıya elde edilen laminat parkelerin temizliği, bu üretim tekniği sayesinde daha kolaydır. Ahşap ve lamine parkelerde tümüyle doğal malzemeler vardır. Oysa laminat parke çeşitlerinde farklı yoğunluklara sahip lifler mevcuttur. Lif yoğunluğuna göre laminat parkeler ya MDF, ya da HDF türündedir. Her ikisinin de suya karşı direnci yüksektir. Ancak yine de laminat parke temizliği sırasında dikkatli olmak gerekir. Çünkü zemine sızan nem nedeniyle parke tutkalında zamanla erime başlar. Laminat parke temizliğinde sert kıllı fırçalar veya paspaslar kullanmamak gerekir. Yumuşak paspaslar daha iyi bir seçimdir. Ve tabii, parke temizleme suyunda sadece ahşap parke temizleyici kullanmak gerekir. Aksi durumda laminat yüzey zarar görür. Laminat parke deterjanı çeşitlerinin temel özelliği, yüzeyde matlaşma meydana getirmeden etkin temizlik sağlamalarıdır. Bunlara dikkat ederseniz laminat temizliği basit bir iş haline gelir. 

Sirke ile parke temizliği nasıl yapılır?

Parke temizliği hakkında en merak edilen sorulardan biri “Doğal parke temizliği nasıl yapılır?” sorusudur. Bu bağlamda en çok “Parke sirke ile silinir mi?” sorusunun cevabı merak edilir. Doğal yöntemlerle parke temizliği içinde en etkili yöntem sirke ile parke temizliğidir. Özellikle beyaz sirke iyi bir parke temizleyicisidir. Nitekim bir kova su için bir fincan veya yarım bardak beyaz sirke yeterlidir. Bu yöntem bir taraftan doğal olduğu için tercih konusudur. Bir taraftan da ev ekonomisine katkı sağlar. Ancak işyerlerinde beyaz sirke ile parke temizliği uygun değildir. Çünkü temizlik sırasında oluşan kötü kokular çalışanların motivasyonlarını olumsuz etkiler. Özellikle büyük işyerlerinde parke temizliğinde beyaz sirke kullanmak çeşitli şikayetlere neden olur. Eğer beyaz sirke ile parke temizliği yapmada kararlıysanız, çalışanların bulunmadığı bir sırada bu işlemi yapabilirsiniz. Ve tabii, ortamı yeterince havalandırmayı da ihmal etmemelisiniz. Çünkü ortama sinen sirke kokusunu daha sonra temizlemek zordur. 

Parke temizliği sırasında nelere dikkat etmek gerekir?

Parke temizliğinin en önemli püf noktası, parke temizliğine iyi hazırlanmaktır. Bunun için öncelikle parke üzerindeki eşyaları mümkünse kaldırın. Böylelikle tüm yüzeyi temizliğe hazırlayın. Ardından parkeyi iyice süpürün. Bu aşamada el süpürgesi veya fırça kullanmak etrafa toz bulaştırır. Oysa elektrikli süpürge kullanarak tozu önlersiniz. Üstelik parke aralarında toz veya kir kalmaz. Özellikle ahşap ve lamine parkelerde parke aralarının temizliği önemlidir. Çünkü bu kısımlarda tozlar ve kirler kolayca birikir. Vakumlu süpürgeler parke aralarında toz ve kir bırakmamak için en uygun seçimlerden biridir. Süpürme aşamasının ardından parke temizleme suyu hazırlamaya geçebilirsiniz. Bu aşamada sadece parke temizlik ürünlerini tercih etmelisiniz. Çünkü diğer ürünlerin parkenize az veya çok zarar vermesi mümkündür. Uygulama sırasında parke temizleme paspası kullanmanız çok fazla eğilip bükülmenize gerek kalmadan işlerinizi bitirmenizi sağlar. Bununla birlikte yüzeyde hiç nem bırakmamaya özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü başta ahşap parkeler olmak üzere parke çeşitleri su ve nemden zarar görür. 

Parke temizliği sırasında parkenize zarar vermeyen temizlik ürünlerini tercih etmelisiniz. Bu bağlamda özellikle ahşap zemin temizliği ürünlerini tercih etmelisiniz. Çünkü ahşap yüzeyi organik dokudadır ve bu dokuların beslenmesi gerekir. Oysa fayans temizleyici ve benzeri ürünler organik dokuları öldürerek parkenin çürümesine yol açar. Ayrıca ne tür bir parke kullanıyor olursanız olun, temizlik ürünlerini ölçüsünde kullanmalısınız. Dahası temizliğin ardından yüzeyde nem bırakmamalısınız. Çünkü yüzeyin nemli kalması durumunda zemine sızma oluşur. Bu konuda laminat parkeler daha avantajlıdır. Ancak bunları da nemli bırakmamalısınız. Parkenizde leke oluşmuşsa, leke temizliğinde mutlaka parke leke çıkarıcı kullanmalısınız. Uygulama sırasında kesici cisim kullanmamalısınız. Parkenizde matlaşma şikayetiniz varsa parlatıcı uygulamadan önce temizliğini mutlaka sağlamalısınız. Aksi durumda parlatıcı beklentilerinizi karşılamaz. Dahası yüzeyde nem varken parke parlatıcısını kesinlikle uygulamamalısınız. Çünkü bu durumda parlatıcı parke dokularına nüfuz edemez ve matlaşmayı gideremez. Ve tabii, tüm bu işlemler sırasında temizlik eldiveni kullanmayı da ihmal etmemelisiniz. 

Ofis dostu ahşap temizleyiciler Ofix.com’da!

Parke temizliği hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce küçük bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Online ofis marketiniz Ofix.com, ofislerin en çok tercih ettiği ahşap temizleyicilere uygun fiyat avantajıyla sahip olma fırsatı sunuyor. Sitemizde satışı devam eden tüm ahşap temizleyici çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için de burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir