Evlerde ve işyerlerinde zemin kaplamada kullanılan parkeler zaman içinde aşınır ve zeminde hoş olmayan görüntüler yaratır. Parke temizliğinin ihmali veya özensiz şekilde yapılması parkelerin kullanım ömrünün azalmasına neden olur. Özellikle masif ve lamine parkeler söz konusu olduğunda temizlik ve bakım işleri son derece önemlidir. Çünkü düzenli şekilde temizlik ve bakımı yapılan parkeler ortama güzellik katar, daha uzun bir kullanım ömrü kazanır. Masif ve lamine parkelerde oluşan yıpranmalar nedeniyle bunlara zaman zaman parke sistre uygulamak gerekir. Parkeyi oluşturan dokular bu işlem sayesinde derinlemesine temizlenir, çiziklerden arınır. Sistre işlemi sırasında yüzeye uygulanan cila, zemine harika bir görünüm kazandırır. Bu işlemler sonucunda ortamda enerji yükselir, motivasyon artar. Birlikte geçirilen süre daha keyifli hale gelir. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, parke sistre hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Parke sistre nedir ve nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Parke sistre nedir?
Kısaca ifade etmek gerekirse parkelerin bakım yapılarak yenilenmesi işlemine sistre denir. Sistre sözcüğü, Rumcada bir tahtanın pürüzlerini giderip onu dümdüz hale getirmeye yarayan sistire şeridinden gelmekte. İnce metal veya çelik bir şeritle yapılan sistre işlemleri ahşap yüzeylerde pürüzsüz ve estetik yönden başarılı sonuçlar yaratır. Sistre işleminde temel amaç, yüzeyi temizlemek ve onarmak, böylelikle cila işlemine hazırlamaktır. Tüm ahşap yüzeylere uygulanabilecek sistre işlemleri, yüzeyin ilk günkü gibi temiz, bakımlı ve güzel görünmesini sağlar. Aynı zamanda da kullanım ömürlerini uzatır. Parke sistre işlemleri masif ve lamine parkelere uygulanır. Nitekim temizlik ve bakımı uzun süre ihmal edilen parkelerde çizilmeler artar. Çizilen kısımlarda kararma başlar. Hatta oluşan boşluklarda yosunlaşma bile görülebilir. Her ne kadar çizilmeye ve sürtünmeye dayanıklı olsa da masif ve lamine parkeler zaman içinde yıpranır. Hatta temizlik sırasında kullanılan yanlış ürünler bile parke yüzeyini dış etkenlere karşı zayıflatır. Bu gibi durumlarda yüzeye parke sistre uygulamak gerekir.
- Parkeler sistre işlemlerinin ardından ilk günkü gibi temiz, bakımlı ve güzel görünür.
Geleneksel parke olarak da bilinen masif parkeler, uygun kaliteye sahip iyi kurutulmuş ahşaplardan yapılır. Yaklaşık 20 mm kalınlıkta ince tabakalardan oluşan şeritler halinde kesilen ahşaplar, zeminde sağlam ve dayanıklı bir yüzey oluşturur. Masif parkeler sert ağaçlardan elde edildikleri için aslında çizilme ve sürtünmeye dayanıklıdır. Ancak yine de zaman içinde aşınırlar. Masif parkelerin yanı sıra lamine parkeler de günümüzde en fazla tercih edilen zemin kaplama çözümlerinden biridir. Bunların maliyetleri masif parkelere oranla daha yüksektir. Parke temizliği ve bakımı ise daha kolaydır. Bu nedenle evlerde ve işyerlerinde masif parkelerin yanı sıra lamine parkeler de sıkça kullanılır. Üstelik ısı yalıtımı konusunda da lamine parkeler masif parkelere göre daha avantajlıdır. Ne var ki masif parkeler ve lamine parkeler zaman içinde yıpranır. Temizlik ve bakımı ihmal edilen, yüzeyi çiziklerle dolu bu parkeler ortamda görüntü kirliliği yaratır. Bu gibi durumlarda parke sistre işlemleri sayesinde harika sonuçlar elde etmek mümkündür.
- Bulunduğunuz ortamda enerji ve motivasyonu arttırmak için parke sistre yapabilir veya yaptırtabilirsiniz.
Parke sistre nasıl yapılır?
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki parke sistre yapımı özel uzmanlık gerektiren bir iştir. Eğer parkelerinize sistre yaptırmak istiyorsanız bu konuyla ilgili birtakım bilgi ve deneyimlere sahip olmanız gerekir. Aksi durumda parke üzerinde çeşitli hasarlar oluşur ve parkenin kullanım ömrü kısalır. Üstelik uygun ekipmanlara sahip değilseniz etrafta ciddi bir kirliliğe yol açmanız da mümkündür. Nitekim profesyonel parke sistre makinesi ve ekipmanları etrafı kirletmemek için gerekli teknik özelliklere sahiptir. Bu tür araçlara sahip değilseniz parke sistre yaptırmak için sistre hizmeti veren profesyonel firmalarla iletişime geçebilirsiniz. Bu firmaların kullandığı özel makine ve ekipmanlar, sistre yaptırmak istediğiniz ortamda toz kaldırmadan ve zahmetsizce sistre işlemi gerçekleştirir. Son teknoloji ürünü makine ve ekipmanlara sahip firmalar tozsuz sistre cila makinesi kullandıkları için etrafı kirletmezler. Bu hizmetin maliyeti ise bulunduğunuz lokasyon ve yüzeyin büyüklüğüne göre değişir. Parke sistre yaptırmadan önce firmalar arasında metrekare birim fiyatları üzerinden karşılaştırma yapabilirsiniz.
- Uygun makine ve ekipmanlara sahip değilseniz parke sistre için profesyonel firmalardan hizmet alabilirsiniz.
Eğer parke sistre konusunda profesyonel hizmet almak istemiyor ve kendi işinizi kendiniz yapmak istiyorsanız, parke sistre için iyi bir sistre makinesi temin etmelisiniz. Sistre makinelerinin temel özelliği, sistre işlemlerini kolayca ve etrafı kirletmeden yapmalarıdır. Bu makinelerin fiyatları, marka ve modelleri ile sahip oldukları teknik özelliklere göre değişir. Ahşap bakım ve onarım işlerine meraklıysanız ve sistre işlemini kendiniz belirli aralıklarla tekrarlamak istiyorsanız iyi bir parke sistre makinesi temin etmenizde yarar var. Çünkü bu makinelerle parke sistre yapmak daha kolaydır. Üstelik bunlar kullanıcı hatalarını önleyici birtakım mekanizmalara da sahiptir. Böylelikle yüzeyin fazla aşınmasını engeller. Sistre cila makine fiyatları arasında karşılaştırma yapmak için dilerseniz internet üzerinden arama motorlarını kullanabilirsiniz. Parke sistre işlemi zımparalama, macunla dolgu ve cilalama adımlarından oluşur. Sistre işleminin ilk aşamasında parke yüzeyini güzelce zımparalayın. Ardından parke aralarını ve yüzeyde oluşan boşlukları macunla doldurun. Son aşamada ise yüzeye sistre cila uygulayın.
- Parke sistre işlemi zımparalama, macunla dolgu ve cilalama adımlarından oluşur.
Parke sistrede zımparalama nasıl yapılır?
Masif veya lamine parkeye uygulayacağınız sistre işleminin ilk aşamasını zımparalama oluşturur. Parke bakımı konusunda güzel sonuçlar almak istiyorsanız bu aşamaya çok önem vermelisiniz. Çünkü zımparalama ne kadar başarılı olursa diğer aşamalar da o kadar başarılı olur. Ahşap parke bakımı sırasında karşılaşılan sorunların en önemli nedenleri zımparalama aşamasında yapılan hatalardan kaynaklanır. Kullandığınız makinenin teknik özellikleri yeterliyse parke yüzeyini kolayca zımparalayarak temizleyebilirsiniz. Zımparalama işlemi parke çeşitleri içinde sadece masif ve lamine parkelere uygulanır. Çünkü bu yüzeyler zımparalama için uygun özelliktedir. Oysa laminat parke zımparalama için uygun değildir. Dolayısıyla parke sistre işlemleri laminat parke üzerinde uygulanmaz. Diğer taraftan, masif veya lamine parke üzerinde zımparalama yapmadan önce yüzeyin kuru olması gerekir. Aksi durumda işlem başarılı sonuçlar vermez. Zımparalama işleminde ideal olan, uygulamayı ince tabakalar şeklinde toplam üç seferde tamamlamaktır. Uygulamayı tek seferde ve derinlikli şekilde yapmanız durumunda kötü sonuçlar görmeniz mümkündür.
- Zımparalamayı zemin kuruyken ve ince tabakalar şeklinde toplam üç seferde tamamlamalısınız.
Profesyonel kullanıma uygun bir sistre makineniz yoksa zımparalama işleminin ardından etrafta epeyce toz birikecektir. Yüzeyden bu tozu temizlemeden parke sistrenin diğer aşamalarına geçmemelisiniz. Yüzeye uygulayacağınız macunla dolgu işlemi ancak yüzeydeki tüm tozu temizlediğinizde başarılı sonuçlar verir. Aksi durumda yüzeydeki tozlar macuna yapışır. Zımparalama işleminin öncesinde olduğu gibi sonrasında da yüzeyin ıslak kalmaması gerekir. Bu nedenle temizlik aşamasını tamamladıktan sonra yüzeyden tüm nemi almalısınız. Yüzeyde nem kalırsa macun ve cila başarılı sonuçlar vermez. Zımparalamanın özellikle üçüncü aşamasında yüzeyde bazı delik veya oyuklarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar ahşabın doğal yapısından veya kenar boşluklarından kaynaklanır. Zımpara tozunu temizlerken bu kısımlarda hiç toz kalmadığından emin olmalısınız. Eğer profesyonel bir parke sistre makineniz yoksa tüm tozu temizlemek için emiş gücü yüksek bir elektrikli süpürge kullanmalısınız. Diğer taraftan, parke süpürgeliklerini zımparalamak için ellerinizi kullanmanız gerekir. Bu aşamada çok dikkatli olmalı, ellerinize ve yüzeylere zarar vermekten kaçınmalısınız.
- Zımparalamanın ardından oluşan tozu emiş gücü yüksek bir elektrikli süpürgeyle temizleyebilirsiniz.
Parke sistrede macunla dolgu nasıl yapılır?
Parke üzerinde uygulayacağınız sistre işleminin ikinci aşamasını macunla dolgu oluşturur. Bu aşamada dilerseniz piyasada kolayca bulabileceğiniz ahşap macun çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Veya zımparalama aşamasında oluşan tozları bir kenarda toplayarak üzerine vernik ekleyip kendi dolgu macununuzu kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Aslına bakarsanız, dolgu macununu bu şekilde hazırlamanız renk uyumsuzluğunu önlemek bakımından daha güzel sonuçlar verir. Eğer parkenizin rengi piyasada zor bulunan bir renkse, macun için bu yöntemi kullanmanızı özellikle tavsiye ederiz. Ancak bu işle uğraşmak istemiyor ve piyasada parkenizle uyumlu ahşap macununu kolayca bulabiliyorsanız dolgu sırasında hazır macun kullanabilirsiniz. Bu işlemi düzgün şekilde yapmak için macunu ince tabakalar haline uygulamanız gerekir. Yüzeyde kalan fazla macunu temizlemek için spatula kullanabilirsiniz. Macunun kuruma süresi yarım saat ile 1 saat arasında değişir. İlk uygulama istediğiniz sonucu vermezse uygulamayı tekrarlayabilirsiniz. Ancak her seferinde yüzeyde pürüz bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Pürüzleri temizlemek için kesinlikle zımpara kullanmamalı, uygulama sırasında spatuladan yararlanmalısınız.
- Macunla doldu yaparken yüzeyde pürüz bırakmamalısınız.
Parke sistrede cilalama nasıl yapılır?
Parke sistresinin son aşamasını cilalama oluşturur. Bu işlem sırasında kullanılan cilaya sistre cilası denir. Sistre cilaları masif ve lamine parkelerin ilk günkü gibi ışıl ışıl bir görünüm kazanmasını sağlar. Piyasada kolayca bulabileceğiniz sistre cila çeşitleri masif ve lamine parke üzerinde kullanıma uygun özelliktedir. Bu ürünler sürtünme ve çizilmelere karşı zeminde koruyucu bir tabaka oluşturur. Fakat laminat parkeye cila uygulanmaz. Cilalama konusunda en başarılı sonuçları sistre cila makineleriyle alabilirsiniz. Bu makineler rengi solmuş parkeler üzerinde de güzel sonuçlar verir. Ancak cilayı uygulamadan önce zımparalama ve dolgu aşamalarını yapmanız durumunda daha güzel sonuçlar alırsınız. Eskimeye yüz tutmuş parkeleriniz doğru bir sistre cila uygulaması sayesinde eskisinden bile daha güzel bir görünüm kazanabilir. Profesyonel sistre işlemleri, sistre makineleri veya sistre cila makineleriyle yapılır. Böyle bir makineniz yoksa cilayı uygun bir fırça yardımıyla uygulayabilirsiniz. Tercihe göre su bazlı veya solvent bazlı cila kullanabilirsiniz. Selülozik veya sentetik cilaları da değerlendirebilirsiniz.
- Sistre cila makineniz yoksa cilalamayı uygun bir fırçayla gerçekleştirebilirsiniz.
Parke sistre konusunda güzel sonuçlar almak için cilalama aşamasına da çok dikkat etmelisiniz. Son aşama olan cilalamada yapacağınız küçük bir hata, ileride can sıkan sonuçlar doğurur. Bu aşamada en sık yapılan hatalardan biri, cilayı kalın bir tabaka şeklinde uygulamaktır. Oysa böyle bir şeye hiç gerek yok. Unutmamalısınız ki ahşap aslında organik bir yapı malzemesidir. Tüm organik dokular gibi ahşabın da nefes alması gerekir. Özellikle zeminde parlak bir görüntü sağlamak adına fazla cila uygulamanız ahşabın nefes almasını engeller. Diğer taraftan, cilanın kuruma süresine de dikkat etmelisiniz. Bu süre en az 2 saattir. Bazı cila çeşitlerinde 5 saat ve üzerine çıkabilir. Bu konuda en doğru bilgiyi ürünün kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Yüzeye ikinci bir kat uygulamak istiyorsanız kuruma süresi dolmadan kesinlikle uygulama yapmamalısınız. Solvent bazlı cilalardan farklı olarak su bazlı cilaların kuruma süresi daha uzundur. İşlemler sırasında acele etmezseniz parke sistre işlemlerinde güzel sonuçlar alabilirsiniz.
- Cilayı ince tabaka şeklinde uygulayıp kuruma süresine dikkat ederseniz başarılı bir uygulama gerçekleştirebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…