Petek nasıl temizlenir?

Petekli ısıtma sistemlerinde enerji verimliliğini sağlamanın en önemli unsurlarından biri petek temizliğidir. Yılda bir kez temizlenen peteklerden iyi randıman alınır, bu sayede enerji sarfiyatı azalır. Bakım ve temizliği ihmal edilen petekler nedeniyle ısıtma sistemlerinde tasarrufa dönük uygulamalar yetersiz kalır. Petekli ısıtma sistemlerinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan peteklerin üst kısmının ısınıp alt kısmının ısınmaması sorunu, petek içi kirliliği ile yakından ilgilidir. Peteğinizin yalnızca alt kısmı ısınıyor, üst kısmı ısınmıyorsa bu durumda peteğinizde hava birikmiş olabilir. Petek vanalarındaki pislik tutucu filtrenin de yılda bir kez temizlenmesi gerekir. Aksi durumda peteklerinizden tam verim alamazsınız. Pislik tutucu filtrenin tıkalı olması, peteğe su girişini engeller. Bu gibi sorunlardan kurtulmak için petek temizliği konusunda dilerseniz kombi bakım ve temizliği hizmeti veren yetkili servislerle iletişime geçebilirsiniz. Ya da dilerseniz petek temizleme yöntemleri ile bu işleri kendiniz de gerçekleştirebilirsiniz. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, petek temizleme yöntemleri hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Petek Temizleme Yöntemleri

Petekli ısıtma sistemleri söz konusu olduğunda geniş bir yelpazeye yayılan ürün çeşitliliğinden bahsedebiliriz. Bunlar içinde en fazla tercih edilenlerin tek panel radyatörler, çift panel radyatörler, yatak radyatörler, dikey radyatörler ve kolon radyatörler olduğunu söyleyebiliriz. Aslına bakarsanız, en iyi ısıyı veren petek çeşidi diye bir şey yoktur. Tüm petek çeşitleri doğru şekilde kullanıldığında ısınma ihtiyaçlarını etkin şekilde karşılar. Petek çeşitleri arasındaki en önemli farklar maliyet ve dekorasyon bakımından oluşan farklardır. Kaloriferli ısıtma sistemlerinde alüminyum döküm petekler daha fazla tercih edilir. Bunun nedeni, ısının alüminyum yüzeyden havaya geçmesinin, ısınan havanın yükselerek soğuk havanın yerini almasının daha kolay olmasıdır. Kombili ısıtma sistemlerinde ise birçok petek çeşidi kullanılabilir. Bunlar içinde tek panel radyatörler, içinde tek panel barındıran radyatörlerdir. Daha ince yapıya sahip bu petekler, kombi kullanımı sırasında suyun daha hızlı devirdaim yapmasını sağlar. Çift panel radyatörler daha fazla kapasitede su alabilir. Geniş alanlar için daha iyi bir seçimdir. 

Petek çeşitleri içinde yatak radyatörler, yüksekliği az olan pencere altı veya dolap altı gibi alanlarda tercih edilir. Evlerde ve işyerlerinde kombili ısıtma sistemlerinde pencere altlarında en fazla kullanılan petek çeşidi yatak radyatörlerdir. Dikey radyatörler ise yerden tavana doğru uzun bir şekle sahiptir. Genişliği az olan duvarlarda dikey radyatörler tercih edilir. Kolon radyatörler ise üst ve alt kısımlarında bağlı kanatçıklardan oluşur. Dökme demirden yapıldıkları için diğerlerine oranla bunlar daha geç ısınır ve daha geç soğur. Bu petek çeşitlerinin yanı sıra havlupan radyatörler de özellikle banyo ısıtmasında tercih edilebilir. Üzerine havluların asılabileceği modern bir radyatör çeşidi olan havlupanlar, banyoda ısınmayı sağlar. Evde veya işyerinde ne tür bir peteğe sahip olursanız olun, petek temizliği konusunu asla ihmal etmemelisiniz. Petek temizleme yöntemleri ile yılda bir kez yapacağınız temizlik işleri, enerji sarfiyatınızı ciddi ölçüde azaltacaktır. Yazımızın bu kısmında, petek temizleme yöntemleri ile ilgili temel noktalara kısaca işaret edeceğiz. 

Isıtma sisteminizi kapatmalısınız.

Petek temizleme yöntemleri içinde ilk olarak, temizliğe başlamadan önce ısıtma sisteminizi kapatmalısınız. İster kalorifer olsun, isterse kombi, evde petek içi nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız ilk yapmanız gereken şey sistemi kapatmaktır. Isıtma sistemlerinde ısının yayılması sıcak suyun devirdaimi ile sağlanır. Petek temizliği için sistemi kapattığınız anda devirdaim kesilir. Sistemi kapatmak için kombinizin yanı sıra petek vanalarını da kapatmalısınız. Peteklerde ısı ayarını ve sıcak su dolaşımını sağlayan iki farklı vana mevcuttur. Bu vanalardan ısı vanasını kolayca kapatabilirsiniz. Sıcak su vanasını kapatmak içinse İngiliz anahtarı kullanmanız gerekecektir. Petek temizleme yöntemleri içinde petek temizliğine başlamadan önce yanınızda bir İngiliz anahtarı bulundurmalısınız. Vanayı kapatırken çevirme işlemini kaç kez yaptığınızı da aklınızda tutmanızda yarar var. Peteği yeniden çalıştırırken aynı sayıda çevirme işlemi yapmanız gerekecek. Bu işlemler sırasında zemine bir leğen koyabilirsiniz. Çıkacak kirli suyun zemine akmasını bu sayede önleyebilirsiniz. Aksi durumda zeminde ciddi bir kirlilik oluşabilir. 

Peteği duvardan sökmelisiniz.

Sistemi kapatıp vanaları radyatöre bağlayan cıvataları gevşettikten sonra petek temizleme yöntemleri içinde peteği duvardan sökmeniz gerekir. Cıvataların gevşemesiyle birlikte etrafa kirli sular yayılmaya başlayabilir. Bu duruma mutlaka hazırlıklı olmalısınız. Peteği duvardan sökerken de yine içindeki kirli suyun yüzeye yayılma ihtimali söz konusudur. Petek temizliği için iyi bir hazırlık yapmışsanız, bu işler sırasında önemli bir sorunla karşılaşmazsınız. Radyatör anahtarı ile su çıkış vanasını açtığınızda kirli suyun leğene akması gerçekleşecektir. Bu nedenle leğenin yeterince büyük olması gerekir. Petek temizleme işlerinin en önemli zorluklarından biri de budur. Kalorifer peteği temizleme sırasında karşılaşabileceğiniz bir sorun da peteğin ağırlığıdır. Kaloriferli ısıtma sistemlerinde demirdöküm petekler kullanıldığı için bunların ağırlığı panel radyatörlere oranla daha fazladır. Petek temizliği sırasında ağır kaldırmak durumunda kalan kullanıcıların özellikle bel bölgesinde bazı sorunlar yaşamamak için çok dikkatli olmaları gerekir. Kombi petek temizleme işleri ise kalorifer petek temizliğine göre daha kolay olabilir. 

Petek içini banyo küvetinde temizleyebilirsiniz.

Petek temizliği konusunda arama motorları üzerinden en çok cevap aranan sorulardan biri, “Peteklerin içi nasıl temizlenir?” sorusudur. Petek içi temizliği için kullanılan özel makineler, bu işlemi zahmetsiz şekilde yapmayı sağlar. Kombide tasarruf yöntemleri bağlamında yetkili servisiniz tarafından sağlanacak petek içi temizliği hizmeti ile petek temizliği konusunda başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Petek içi temizliğinde kullanılan makineler ilaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki çeşittir. Petek içi temizliği uzun yıllardır yapılmamış peteklerde pas, kireç veya çamur oluşumu görülebilir. Bu gibi durumlarda petek içi temizliği için ilaçlı petek temizleme makineleri daha başarılı sonuçlar verir. Yılda bir kez bakım ve temizliği yapılan petekler içinse ilaçsız petek temizleme makineleri kullanılabilir. Petek temizleme makinesi için erişim imkanınız varsa, peteği duvardan sökmeden de iç temizliğini sağlayabilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa petek içini temizlemek için peteği banyo küvetine taşımanız gerekecektir. Fazla büyük ve ağır petekleri taşımak için yardım almanızda da yarar var. 

Petek vanasına hortum takarak temiz su girişi sağlamalısınız.

Petek temizleme yöntemleri içinde peteğinizi banyo küvetinde temizleyecekseniz, taşıma işlemi sırasında petekten akacak kirli suya karşı önleminizi almalısınız. Bunun için naylon poşet veya eski bir havlu kullanabilirsiniz. Küvete getirdiğiniz peteğin vanasına hortum geçirdiğinizde, petek içi temizliği için peteğinize temiz su girişi sağlanacaktır. Bazı durumlarda sadece su kullanmak bile yeterli olabilir. Petek temizliğini her yıl düzenli şekilde yapıyorsanız aslında peteğinizin içinde fazla miktarda pas veya çamur oluşumu söz konusu olmaz. Bu işi epeyce ihmal etmişseniz, petek temizleme yöntemleri içinde iyi sonuçlar almak için pas ve kireç sökücü kullanabilirsiniz. Petek içine önce bu ürünlerden bir miktar dökebilir, ardından 10 dakika kadar bekleyebilirsiniz. Petek fazla ağır değilse küvet içinde biraz hareket ettirerek temizlik maddesinin daha iyi nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz. Süre bitiminde hortum kullanarak petek içine temiz su girişi sağlayabilirsiniz. Kalorifer peteğinin içi nasıl temizlenir diye merak edenler, petek temizleme yöntemleri ile bu şekilde güzel bir sonuç elde edebilirler. 

Petek tıkalıysa kimyasal madde kullanmanız gerekebilir.

Petek temizliği ile ilgili en sık karşılaşılan sorunlardan biri de petek içi tıkanıklığıdır. Uzun süre bakım ve temizliği ihmal edilen kalorifer peteklerinde bu sorunla daha sık karşılaşılır. Ayrıca banyolarda kullanılan havlupan radyatörlerde de petek içi tıkanıklığı oluşabilir. Tıkanıklığa neden olan tortular eğer büyük kütlelere ulaşmışsa pas ve kir sökücü kullanmak işe yaramayabilir. Tortular eğer petek içinden çıkamayacak kadar büyük bir boyuta ulaşmışsa, bu durumda petek içi temizliğinin sağlanabilmesi için kimyasal maddelerin kullanılması gerekebilir. Bu gibi durumlarda ilaçlı petek temizleme makinesi kullanmak, petek temizleme yöntemleri konusunda daha iyi sonuçlar verir. Bu makinelerde kullanılan özel birtakım ilaçlar tortulara derinlemesine nüfuz ederek parçalanmalarını sağlar. Eğer böyle bir imkanınız yoksa, petek içi temizliği sırasında iyi bir lavabo açıcı kullanabilirsiniz. Toz, sıvı veya jel halinde uygulayabileceğiniz bu ürünler sıcak suyla birleştiğinde zorlu tıkanıklıkları aşmanızı sağlayabilir. Petek temizleme yöntemleri içinde daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olabilir. 

Peteği duvara tekrar monte etmelisiniz.

Küvet içinde sağladığınız petek içi temizliğinin ardından peteğinizin dış yüzeyini temizlemeniz gerekir. Bunun için kullanabileceğiniz malzemeler sabun, deterjan veya yüzey temizleyici olabilir. Peteklerin dış yüzeyini temizlemek için çamaşır suyu iyi bir seçim olmayabilir. Çamaşır suları güçlü bir kimyasal bileşime sahip olduğu için petek temizliği sırasında boyanın aşınmasına neden olabilir. Az miktarda kullansanız bile yapacağınız ovma işlemleri nedeniyle peteğin dış yüzeyinde renk atmaları oluşabilir. Arap sabunu da çok köpürdüğü için uygun olmayabilir. Petek dış yüzey temizliği için sıvı sabun veya bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Dilerseniz genel yüzey temizleyicileri de petek dış yüzey temizliği için kullanabilirsiniz. Küçük bir kapta hazırlayacağınız temizleme suyunu bulaşık süngeriyle uygulayarak petek dış yüzey temizliği sağlayabilirsiniz. Durulama içinse küvet musluğunu kullanabilirsiniz. Durulama işleminin ardından, uygun bir temizlik bezi veya kağıt havlu kullanarak fazla nemi almalısınız. Nemi aldıktan sonra peteği yerine taşıyabilir ve duvara tekrar monte edebilirsiniz. Vanaları da taktıktan sonra peteğinizi kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Petek içindeki havayı boşaltmalısınız.

Peteğinizi duvara monte ettikten sonra tesisatı açtığınızda petek su almaya başlayacaktır. Vanaları güzelce sıktıysanız herhangi bir sızıntıyla karşılaşmazsınız. Ancak bununla birlikte, petek içi temizliği yaparken peteğin içine hava girmiş olacaktır. Peteğinizi verimli kullanabilmeniz için içeride kalan havayı çıkarmanız gerekir. Aksi durumda peteğiniz tümüyle sıcak suyla dolmaz ve düşük randıman verir. Dahası, içeride kalan oksijen nedeniyle peteğinizin paslanması ve ileride daha düşük bir randıman vermesi de mümkündür. Bu gibi risklerin önüne geçmek için, peteğinize su girişi sağladıktan sonra içeride kalan havayı çıkarmak için basit bir tornavida kullanabilirsiniz. Peteğin üst kısmında yer alan ve purjör adı verilen hava atıcıyı saat yönünde çevirerek içeride kalan havanın çıkışını sağlayabilirsiniz. Yeni tip peteklerin hepsinde purjör bulunur ve bu işlem basit bir tornavidayla rahatlıkla yapılabilir. Purjör kısmından sıcak su gelmeye başladığında içerideki tüm hava çıkmış demektir. Petek temizleme yöntemleri içinde bu yöntem, petek içinde pas oluşumunu etkin şekilde önler. 

Rutin temizlik işlerini ihmal etmemelisiniz.

Petek içi temizliğini yılda bir kez yapmanız yeterlidir. Bu işlemi her yıl Ekim-Kasım aylarında yaparsanız, sonbahar ve kış döneminde petek verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Ancak peteğinizin dış yüzeyini haftada en az bir kez temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Peteklerin iç yüzeyinde olduğu kadar dış yüzeyinde de tozlanma ve kirlenme nedeniyle verimlilik düşebilir. Kalorifer içi nasıl temizlenir konusu kadar kalorifer dışı temizliği de önemlidir. Kalorifer temizleme konusunda dış yüzeyin ihmali enerji verimliliğini azalttığı gibi, sağlık açısından da sakıncalı bir durumdur. Kalorifer petek temizliği ihmal edildiğinde yüzeyde biriken toz ve kir nedeniyle ortamda sağlıksız koşullar oluşur. Soğuk kış günlerinde ortama temiz hava girişi azalacağı için tozlanma ve kirlilik nedeniyle özellikle üst solunum yollarında enfeksiyon riskleri artabilir. Petek temizleme servisi ile petek içi temizliği hizmeti alsanız bile dış yüzey temizliğini sizin sağlamanız gerekebilir. Petek temizleme yöntemleri ve püf noktalarını bilirseniz, dış yüzey temizliğini de kolayca gerçekleştirebilirsiniz. 

Petek temizleme yöntemleri içinde dış yüzey temizliği için peteğinizin öncelikle aralarını ve arkasını elektrikli süpürgeyle temizleyebilirsiniz. Petek temizliği sırasında elektrikli süpürge kullanmak, yüzeyde biriken toz ve kirden kolayca kurtulmanızı sağlar. Ardından sabunlu bez veya yüzey temizleyici kullanarak dış yüzeyde kalan toz ve kirden kurtulabilirsiniz. Kalorifer peteklerinin ara kısımlarını temizlemek için temizlik bezini bir sopaya geçirerek kullanabilirsiniz. Bezi sopaya sabitlemek için dilerseniz koli bandı kullanabilirsiniz. Petek araları için yapacağınız temizlik işlemini tüm petekler için gerçekleştirmeyi ihmal etmemelisiniz. Yüzeyde silme işlemi yaparken sıvı sabun kullanabilirsiniz. Arap sabunu gibi fazla köpüren temizlik ürünleri petek temizleme yöntemleri içinde iyi bir seçim olmayabilir. Temizlik sırasında zemine temizlik bezi veya kağıt havlu koyarsanız, olası bir akma durumunda zeminin kirlenmesini önleyebilirsiniz. Petek önünde panel veya kaplama malzemeleri kullanıyorsanız, bunların temizliğini de ihmal etmemelisiniz. Temizlik sırasında ayrıca temizlik eldiveni kullanmalısınız. Bu işlemlerin ardından yüzeyde kalan tüm nemi almalısınız. 

Peteğinizin içinde zamanla hava oluşabilir.

Kombi petek temizliği konusunda profesyonel destek alsanız bile, zamanla peteğinizin içinde hava oluşabilir. Kombinizin markası ve modeli ne olursa olsun, bu durumla tüm kombi kullanıcıları karşılaşabilir. Petek içinde zamanla oluşan havanın nedeni, tesisat içinde kullanılan suyun içindeki oksijendir. Suyun kimyasal bileşiminde oksijen ve hidrojen bulunur. Sürekli ısıtılıp soğuyan suda hidrojen atomları zamanla ayrışarak petek içinde hava oluşmasına neden olabilir. Kombi petek bakımı sırasında temizlenen petekler kullanıma hazırlanırken içeride kalan havanın çıkışı sağlanır. Ancak yine de petek içinde hava oluşumu devam eder. Petek temizleme yöntemleri içinde iki haftada bir purjör vanasını kontrol ederseniz petek içinde oluşan havanın çıkışını sağlayabilirsiniz. Bu sayede petekleriniz daha iyi ısınır ve enerji verimliliği artar. Peteklerinizde oluşan havayı temizlemek için periyodik bakım dönemlerini beklememelisiniz. Peteklerin iyi ısınmamasından şikayet ettiğiniz zaman ilk yapmanız gereken işlerden biri, peteklerde hava olup olmadığını kontrol etmektir. Petek içinde oluşan hava temizlendiğinde peteklerinizin üst ve alt kısımları eşit şekilde ısınır. 

Servis365 ile henüz tanışmadınız mı?

Petek temizleme yöntemleri hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, kombi ve petek bakım ve temizliği hizmetleri dahil olmak üzere ofisinizin her türlü bakım, onarım, dezenfeksiyon vb. işlemleri için hizmet alabileceğiniz Servis365‘ten kısaca bahsetmek istiyoruz. 2012 yılında faaliyete başlayan Servis365, kurumsal müşteri pazarının ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye’de gerçek anlamda “retail facility management” kültürünü hayata geçirmek için kurulan bir sistemdir. Tekil işletmelerden büyük perakende zincirlerine, ofislerden orta ölçekli tesislere kadar geniş müşteri kitlesine hizmet veren Servis365‘in deneyimli kadrosu, ihtiyaç duyduğunuz teknik bakım, onarım, dezenfeksiyon hizmetlerine tek noktadan, hızlı, kapsamlı ve organize çözümler üretmekte. İklimlendirme-havalandırma sistemleri bakımı, aydınlatma sistemi bakımı, elektrik tesisat ve pano bakımları, tadilat-renovasyon hizmetleri gibi 50’den fazla başlıkta hizmet alabileceğiniz Servis365 ile henüz tanışmadıysanız burayı tıklayabilirsiniz. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir