Saç dökülmesi, çeşitli nedenlere bağlı olarak hemen her yaşta görülebilen en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Kişinin sosyal ilişkilerine ve psikolojik durumuna zarar veren bu sorun, başka birtakım sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Saç dökülmesine karşı etkin bir mücadele verebilmek için her şeyden önce, saç dökülmesinin nedenlerini ve çözüm yollarını bilmek gerekir. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, saç dökülmesi konusunu ele alacağız ve saç dökülmesini önleme yolları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
- Saçlar neden dökülür?
- Genetik Nedenlere Bağlı Saç Dökülmesi
- Mevsim Geçişlerine Bağlı Saç Dökülmesi
- Demir Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi
- Hormonal Bozukluklara Bağlı Saç Dökülmesi
- Sağlıksız Beslenmeye Bağlı Saç Dökülmesi
- Yoğun Strese Bağlı Saç Dökülmesi
- Hamileliğe Bağlı Saç Dökülmesi
- Kimyasal Maddelere Bağlı Saç Dökülmesi
- Kemoterapiye Bağlı Saç Dökülmesi
- Saç dökülmesini önlemek için neler yapmak gerekir?
- Sağlıklı beslenmelisiniz.
- Saç köklerinizi beslemelisiniz.
- Saç derinizde kan dolaşımını hızlandırmalısınız.
- Saç türünüze uygun şampuan kullanmalısınız.
- Saçlarınızı her gün yıkamamalısınız.
- Saçlarınızı banyodan hemen sonra kurutmamalısınız.
- Saçlarınıza yüksek ısı uygulamamalısınız.
- At kuyruğu ve örgüden kaçınmalısınız.
Saçlar neden dökülür?
Öncelikle biraz saç dökülmesinden bahsedelim efendim. Saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında genetik nedenler, mevsim geçişleri, demir eksikliği, hormonal bozukluklar, sağlıksız beslenme, yoğun stres, hamilelik, kimyasal maddeler ve kemoterapi gibi nedenler üst sıralarda yer alıyor. Sağlıklı bir saç derisinde, günde ortalama 100-150 adet saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilmekte. Saç dökülmeleri mevsim geçişlerinde daha yoğun olmakla birlikte, bu miktarın üzerinde ve 2 aydan uzun sürmesi durumunda bir dermatologa başvurmanızda yarar var. Uzun süreli saç dökülmeleri yalnızca saç derisiyle ilgili olmayıp çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir.
- Günde 150 adetten fazla saç teliniz dökülüyorsa bir dermatologa başvurmalısınız.
Genetik Nedenlere Bağlı Saç Dökülmesi
Saç dökülmesinin nedenleri arasında genetik nedenler ilk sırada yer alıyor. Genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi hem kadınlarda, hem de erkeklerde görülse de erkeklerde görülme sıklığı daha fazla. Öyle ki, saç dökülmesi sorunu yaşayan erkeklerin yüzde 50’sinde genetik nedenler belirleyici oluyor. Bu tür saç dökülmeleri kronik olduğu için ilerleyen yaşla birlikte kellik oluşabiliyor ve kesin çözüm için saç ekimi gerekebiliyor. Saç dökülmesine karşı erken yaşlardan itibaren alınmaya başlanan birtakım önlemler, dökülme hızını yavaşlatabilmekte. Örneğin mezoterapi ve PRP tedavisine bağlı olarak saç dökülmesi yavaşlatılabilmekte.
Mevsim Geçişlerine Bağlı Saç Dökülmesi
Mevsim geçişlerinde vücudumuzda meydana gelen değişimlerden cildimiz olduğu kadar saç derimiz de etkileniyor. Cildin nem dengesinin bozulması ve derideki koruyucu tabakaya zarar veren uygulamalar saçlarda önce kepeklenmeye, ardından kuruluğa ve son olarak dökülmeye yol açabiliyor. Mevsim geçişlerinde saçların canlı ve parlak görünmesi adına yapılan pek çok uygulama, saç derisinde nem kaybı ve yağlanmaya yol açabiliyor, her gün yıkanan saçlar daha fazla dökülebiliyor.
- Mevsim geçişlerinde saç dökülmesi artabilir.
Demir Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi
Vücudumuzda doku ve hücrelere oksijenin taşınmasında demirin çok önemli bir işlevi var. Daha çok kansızlık olarak bilinen demir eksikliği nedeniyle saç derisi yeterince beslenemiyor ve saçlar dökülebiliyor. Demirin saç derisine faydası o kadar büyük ki, saç dökülmesinin nedeni demir eksikliği olmasa bile demir alımını arttıran kişilerde saç dökülmesinin yavaşladığı bilinmekte. Bununla birlikte, saç dökülmesi şikayetiniz varsa demir takviyesi kullanmadan önce hekiminize başvurmalısınız. Nitekim, demir takviyeleri midede yanma, hazımsızlık ve kabızlık gibi bazı yan etkilere yol açabilmekte.
Hormonal Bozukluklara Bağlı Saç Dökülmesi
Hormonal bozukluklar da yine, saç dökülmesinin nedenleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Hormonal bozukluk yaşayan kişilerde adet gecikmeleri veya düzensizlikleri, aşırı tüylenme, aşırı akne, aşırı kilo alma gibi sorunlar oluşabilmekte. Hormonal bozukluklara bağlı saç dökülmesi önemli bir sağlık sorunu olduğu gibi, başka birtakım sorunların da habercisi olabilir. Bu bulguları bir arada yaşamaktaysanız, vakit geçirmeden bir sağlık kurumuna başvurup kan testi yaptırabilirsiniz.
- Hormonal bozukluklar, saçları ve tüm metabolizmayı etkileyebilir.
Sağlıksız Beslenmeye Bağlı Saç Dökülmesi
Sağlıksız beslenme nedeniyle vücutta oluşan vitamin ve mineral eksikliği, saç dökülmesine yol açabilmekte. Özellikle mevsim geçişlerinde artan vücudun enerji ihtiyacını karşılamak adına tüketilen bol karbonhidratlı besinler ve alınan toksik kaloriler saç dökülmesini hızlandırabiliyor. Sağlıksız beslenmeye bağlı olarak vücutta azalan B12 ve D vitaminleri, folik asit, biotin ve çinko seviyesi saç kaybına yol açtığı gibi, saç folikülünden yeni saç üretilmesini de engellemekte.
Yoğun Strese Bağlı Saç Dökülmesi
Yoğun stres altında yaşamak, modern hayatın yarattığı sorunlardan biri. Yoğun stres altında yaşayan kişilerde artan kortikotropin ve kortizol seviyesi, vücudun hemen tüm fizyolojik süreçlerine zarar vermekte. Üstelik yoğun stres, anksiyete ve psikozların tedavisinde kullanılan ilaçlar da saç dökülmesine yol açabilmekte. Hatta, saç kaybının kendisi bile kişide stres ve anksiyete düzeyini arttırdığı için saç dökülmesinde kısır döngü yaratabiliyor.
- Stres ve saç dökülmesi, birbirini sürekli besler.
Hamileliğe Bağlı Saç Dökülmesi
Tıp literatüründe postpartum saç dökülmesi olarak ifade edilen hamilelik sonrası saç dökülmesi, hamilelik dönemi boyunca dökülmesi gerektiği halde dökülmemiş saçların doğumdan 2-3 ay sonra aniden ve hep birlikte dökülmesidir. Hamileliğe bağlı saç dökülmesi, çoğu zaman kendiliğinden durmakta. Fakat kişide başka birtakım sağlık sorunları varsa saç dökülmesi devam edebilir. Bu gibi durumlarda vakit geçirmeden bir dermatologa başvurmak gerekir.
Kimyasal Maddelere Bağlı Saç Dökülmesi
Saçların daha güzel görünmesini sağlamak adına saçlara sürülen jöle, briyantin, saç köpüğü gibi ürünler, içerdiği kimyasal maddelerden dolayı saç derisine zarar verebilmekte. Bu gibi ürünleri kullanıyorsanız, akşam yatmadan önce saçlarınızı mutlaka yıkamalısınız. Saçınıza sürdüğünüz bir ürünü temizlemeden yeni bir uygulama yaptığınızda, saç derinizde oluşan zararlar artıyor ve daha yoğun bir saç dökülmesi oluşabiliyor.
- Saçlarınıza kimyasal madde uygulamaktan kaçınmalısınız.
Kemoterapiye Bağlı Saç Dökülmesi
Saç dökülmesinin nedenleri arasında kemoterapiye bağlı saç dökülmesi özel bir durumu ifade etmekte. Kemoterapi alan hastalarda saç dökülmesi kullanılan ilaçlardan kaynaklandığı için, kemoterapinin sona ermesiyle birlikte saç köklerinde yeni saçlar oluşabilmekte. Kemoterapinin ardından yeni saçlar çıkmaya başlamamışsa, sorunun çözümü için bir dermatologa başvurabilirsiniz.
Saç dökülmesini önlemek için neler yapmak gerekir?
Saç dökülmesini kısaca bu şekilde ele aldıktan sonra yazımızın bu kısmında, saç dökülmesini önleme yolları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Fakat şu noktayı özellikle vurgulamak istiyoruz. Burada paylaşacağımız bilgiler yalnızca genel sağlık bilgileri olup herhangi bir hastalığın tedavisine yönelik değildir. Saç dökülmesi sorununuz varsa, vakit geçirmeden bir dermatologa başvurmanızda yarar var. Saç dökülmesi sorununuzu çözecek en doğru bilgileri dermatologunuzdan alabilirsiniz.
- Saç dökülmesi ihmale gelmez.
Sağlıklı beslenmelisiniz.
Saç dökülmesini önleme yolları listemizin ilk sırasında sağlıklı beslenme var. Sağlıklı beslenmeyi belli bir dönemle sınırlamayıp tüm hayatınıza yayarsanız, pek çok sağlık sorununu zaten hiç yaşamazsınız. Sağlıklı beslenmek için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, sebze ve meyve, baklagil, sağlıklı yağlar, tam tahıllı besinler ve kuruyemişler çok faydalı. Tüm bu besinleri ölçüsünde tüketirseniz, vücudunuzun protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını dengeli bir şekilde karşılayarak daha sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.
Saç köklerinizi beslemelisiniz.
Listemizin ikinci sırasında, saç köklerini beslemek var. Saç dökülmesini önleme yolları içinde saç köklerinizi beslemek için B12 ve D vitaminleri, folik asit, biotin ve çinko bakımından zengin besinleri tüketebilirsiniz. Mevsim şartlarını dikkate alırsanız, bu mevsimde örneğin portakal tüketiminizi arttırabilirsiniz. Portakalın faydaları içinde yer alan kansızlığı azaltıcı etkisi, B12 ve folik asit bakımından zengin bir içeriğe sahip olmasından kaynaklanıyor. Portakal üstelik, C vitamini yönünden zengin olduğu için vücudun demir emilimini arttırıyor ve kansızlıkla mücadeleyi destekliyor.
- Kan dolaşımını hızlandırmak için saç derinize masaj yapabilirsiniz.
Saç derinizde kan dolaşımını hızlandırmalısınız.
Saç dökülmesini önleme yolları listemizin üçüncü sırasında, saç derisinde kan dolaşımını hızlandırma var. Saç köklerini besleyen kılcal damarlarda kan akışı yavaşladığında saçlar yeterince beslenemediği için dökülme oluşabiliyor. Saç derinizde kan dolaşımını hızlandırmak için saçlarınıza masaj yapabilir, masaj sırasında zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Masajın ardından saçlarınızı ılık suyla yıkayabilirsiniz. Saçlarınızı tararken dişli taraklar yerine tahta tarakları tercih edebilirsiniz.
Saç türünüze uygun şampuan kullanmalısınız.
Listemizin dördüncü sırasında, saç türüne uygun şampuan kullanmak var. Saç türünüze uygun olmayan bir şampuan kullanırsanız, saç derinizin nem ve yağ dengesi bozulur ve saçlarınızın dökülmesini önlemekte zorluk çekersiniz. Oysa kuru saçlar, normal saçlar ve yağlı saçlar için özel olarak üretilen şampuanları kullanarak daha sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.
- Erkeklerde tepe açıklığı, büyük ölçüde hormonal ve genetik nedenlere dayanmakta.
Saçlarınızı her gün yıkamamalısınız.
Hangi saç türüne sahip olursanız olun, saçlarınızı her gün yıkamaktan kaçınmalısınız. Saç türünüze uygun bir şampuan kullansanız bile sık yıkanan saçlarda nem ve yağ dengesini korumak zordur. Saç dökülmesini önleme yolları içinde saçlarınızı 2 günde 1 yıkayabilirsiniz. Saçlarınızı temiz ve bakımlı tutmak için her gün yıkamanıza gerek yok.
Saçlarınızı banyodan hemen sonra kurutmamalısınız.
Banyodan hemen sonra saçları kurutmak, saç dökülmesini tetikleyici etkiler yaratabilmekte. Nemli saçlar, kuru saçlara oranla daha dayanıksızdır. Nemli saçlara yapılan uygulamalar saç köklerinin daha fazla zarar görmesine yol açabilir. Banyodan çıktıktan sonra saçlarınızı havluyla iyice kurulamalı, saç kurutma makinesiyle kurutmak için acele etmemelisiniz. Banyodan hemen sonra saçlara fön çekmek de yine, saçların dökülmesine yol açabilmekte.
- Yanlış fön çekimi nedeniyle saçlar büyük zarar görmekte.
Saçlarınıza yüksek ısı uygulamamalısınız.
Saça şekil vermek için kullanılan maşa ve düzleştiriciler, yaydıkları yüksek ısı nedeniyle saçlara zarar verebilir ve kırılmalarına yol açabilir. Yüksek ısı nedeniyle saç köklerinizde oluşan tahrişler başka birtakım nedenlerle birleştiğinde saçlarınızın dökülme hızını arttırabilir. Saç dökülmesi sorununuz varsa, saçlarınızı düşük ısıda kurutmaya dikkat etmeli, şekillendirmek için maşa veya düzleştirici kullanmamalısınız.
At kuyruğu ve örgüden kaçınmalısınız.
Saç dökülmesini önleme yolları listemizin sekizinci sırasında, at kuyruğu ve örgüden kaçınma var. At kuyruğu ve örgüler, saçlara ve saç derisine ciddi zararlar verebilmekte. Özellikle de sıkı örgüler nedeniyle saçların nefes alması zorlaşıyor, saç derisinde ve köklerde çeşitli tahrişler oluşabiliyor. At kuyruğu ve örgüden kaçınarak saçlarınızın nefes almasını ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlayabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
seda
dökülme sürece başlayan sacı durduramazsınız biraz yaşam biraz stres biraz ırsi biraz yediklerimiz içtiklerimiz ama sonuç değişmez ..sonunda saç ekim 🙂
Boyacı
Bilgi için teşekkürler. Ne yaparsan yap, dökülüyor be başkan.