Sağlık Açısından Su Tüketimi

Sağlık açısından su tüketimi, elzem bir öneme sahip. Öyle ki iç organlarımızdan beynimize, sağlıklı bir şekilde düşünebilmemizden zinden hissetmemize kadar pek çok açıdan etkili. Su vücudumuzdaki tüm hücre, doku, organ ve sistemin çalışmasını sağlar. Dengeli bir yaşam için insan bedeninin en büyük gereksinimleri arasında yer alır. Özellikle her gün fiziksel gereksinimlerimizi karşılayacak ölçüde su tüketimine dikkat etmeliyiz. Bu noktada kimileri her gün en az 2 LT su içmemiz gerektiğini söylerken kimilerine göre bu oran daha az ya da daha fazla olmalı. Peki, aslında doğru olan ne? Günde ne kadar su tüketilmeli? İnsan bedeni ve sağlık açısından su tüketiminin önemi ve faydaları neler? Tüm bu sorularınız ve daha fazlasının yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz. Su hakkında merak edilen soruları bu içeriğimizde derledik.

Sağlık Açısından Su Tüketimi

Su ve İnsan Yaşamı

İlk olarak altını çizmemiz gereken önemli bir konu var. Hastanede ya da okullarda duymuş olabileceğiniz bir söze dikkat çekmeliyiz: “Hastalık yoktur, hasta vardır.” Peki bu ne demek? Su tüketimi ile bu söz arasında nasıl bir bağlantı var? Esasında bu sözle ifade edilmek istenen her bireyin kendisine has bir metabolik yapısının, iç dengesinin olduğudur. Yani günde mutlaka şu kadar su içmelisiniz demek bu yüzden doğru değildir. Kişinin kilosu, sağlık sorunları, yaşı gibi faktörlere bağlı olarak sağlıklı su tüketim oranı değişkenlik gösterir. Ancak öyle ya da böyle su tüketimi 7’den 70’e herkes için oldukça önemli bir konudur.

Günlük Su Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Hidrasyon adı verilen “su dengesi”nin korunması ile vücut fonksiyonları yerine getirilebilir. Bu vücut fonksiyonları arasında pek çok konu başlığı yer alır:

  • Sağlık ve yaşam için gerekli biyokimyasal tepkimeler
  • Yiyeceklerin sindirimi ve emilimi
  • Vücut ısısının denetimi
  • Hücre, doku, organ ve tüm sistemlerin çalışması
  • Zararlı maddelerin vücuttan atılması

Su, insan bedeni için en önemli yaşam kaynağıdır. Vücut sistemlerimizin sekteye uğramaması yani sağlık açısından su tüketimi muhakkak her birey tarafından dikkat edilmesi gereken bir konu başlığıdır. Sizinle gerekli ön bilgileri paylaştığımıza göre günlük su tüketimi hakkında bilgi verebiliriz.

Sağlık Açısından Su Tüketimi

Gün içinde solunum, terleme, idrar ve dışkıyla kaybedilen suyun içecek ve yiyeceklerle yeniden kazanılmasına “vücut su dengesi” adı verilir. Ortalama olarak Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı veriler çerçevesinde günlük kaybedilen su oranı şu şekildedir:

  • 1500 ml/gün; metabolizma sonucu zararlı maddelerin süzülmesi için böbreklerde ihtiyaç duyulan su oranı
  • 500 ml/gün; deriden terleme yoluyla kaybedilen su oranı
  • 300 ml/gün; bağırsaklar yoluyla kaybedilen su oranı
  • 300 ml/gün; solunum yoluyla kaybedilen su oranı

Sonuç olarak yetişkin bir birey günde ortalama 2-2.5 LT su kaybeder. Elbette bu veriler ortalama olarak ifade edilmektedir. Kişinin gün içinde yaptığı fiziksel aktivitelere bağlı olarak alması gereken sıvı miktarı değişiklik gösterir. Eğer çok yoğun fiziksel aktiviteler yapmıyorsanız günlük 2 ya da 2,5 LT su tüketimi yeterlidir. Günlük su tüketimi hesaplaması; 35 ml x vücut ağırlığı ile basitçe yapılabilir. Böylelikle bedeniniz için kaç ml suyun yeterli olduğunu hesaplayabilirsiniz.

Sağlık Açısından Su Tüketimi

Suyun Sağlığımıza Faydaları Neler?

  • Vücut için en doğal ve önemli sıvı kaynağı sudur.
  • Vücut ısısının dengesini korumaya yardımcı olur.
  • Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasından etkili bir rol oynar.
  • En küçük birimden en büyük birime kadar; hücre, doku, organ ve sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Zararlı maddelerin terleme ya da dışkı aracılığıyla vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Eklemlerin kayganlığının sağlanmasını destekler.
  • Ayrıca kalsiyum, flor ve magnezyum gibi mineralleri sağlar.

Sağlık açısından su tüketimi kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Özellikle gün içinde yoğun bir tempoda çalışan herkes için hem fiziksel sağlığı destekler hem de kendinizi daha zinde hissetmenize yardımcı olur. Bebeklerde ise dehidrasyon riski daha yüksektir. Bu yüzden kendiniz, bebeğiniz, çocuklarınız ve sevdiklerinizin sağlığını korumak için su tüketimi konusundan her zaman dikkatli olmalısınız.

Aşırı Susuzluğa Dikkat!

Sağlık açısından su tüketimi oldukça hassas bir konudur. Çünkü eğer yeteri kadar su tüketmezseniz su kaybı tehlikesi ile karşı karşıya kalırsınız. Kaybolan sıvının yerine konmamasına dehidrasyon adı verilir. Bu ise kan hacminin azalması, yetersiz dolaşım, besin ögelerinin organ ve dokulara iletilememesi gibi birçok soruna neden olur. Sağlık açısından su tüketimi bu yüzden önemlidir. Uzun süreli olarak su tüketiminize önem vermezseniz, sağlığınızı kalıcı olarak olumsuz yönde etkileyecek durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden fiziksel yapınıza, günlük fiziksel aktivitelerinize bağlı olarak bedeninizin ihtiyaç duyduğu kadar suyu mutlaka tüketmelisiniz. Peki, siz günlük su tüketiminize dikkat ediyor musunuz?

su tüketmezsem ne olur

Yetersiz Su Tüketiminde Neler Yaşanır?

Vücutta su kaybı hafif, orta ve ileri seviyelerde farklı bulguların ortaya çıkmasına neden olur. Bu belirtiler hafiften şiddetliye doğru seyreder. İnsan bedeninin sorunsuz bir şekilde çalışması için mutlaka günlük kaybettiği su oranını dengelemesi gerekir. Sağlık açısından su tüketimi kaçınılmaz bir gerçek!

Hafif ve orta ölçekte su eksikliğinde; ateş, ağızda ve mukozada kuruluk, algıların zayıflaması, hafif sersemlik, uygu hali ve yorgunluk, çarpıntı, kısa ve uzun hafızada zayıflık, kas güçsüzlüğü gibi belirtiler kendisini gösterir. Eğer su eksikliği devam ederse ileri susuzlukta; aşırı susama, hipotansiyon, hipertermi, kehribar ya da koyu sarı idrar gelmesi, göz kürelerinde çökme, sinirlilik, bilinç kaybı gibi belirtilerle seyreder.

Kendinizi susuz bırakmanız sağlığınız açısından yapabileceğiniz en olumsuz sonuçların doğmasına neden olur. Daha zinde, dinç ve sağlıklı bir birey olmak için muhakkak her gün kaybettiğiniz oranda su tüketmelisiniz.

Su Tüketimi Hakkında Merak Edilen Sorular

1 Günde En Fazla Kaç Litre Su İçilmeli?

Su tüketim oranı kişinin fiziksel özellikleri, kilosu, metabolizması ve gün içinde yaptığı fiziksel hareketlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kilonuzu 35 ml ile çarparak ortalama kaç ml suya ihtiyaç duyduğunuzu en basit hali ile hesaplayabilirsiniz.

Bu noktada belirtmemiz gereken bir nokta var. Bedensel tüm ihtiyaçlarımızda olduğu gibi sağlığınız için su tüketiminde de bir denge oluşturmalısınız. Günlük ihtiyacınız olan suyu tüm güne yaymalısınız. Hepsini bir anda tüketmeniz pek mümkün olmadığı gibi sağlıklı da değildir. Düzenli ve sık aralıklarla su tüketmeyi alışkanlık haline getirerek düzenli su tüketiminin faydalarına birebir tanıklık edebilirsiniz.

Çok Su İçmek Neye Fayda Sağlar?

Düzenli ve ihtiyacınız kadar su tüketmek vücudunuzdaki tüm sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler. Kendinizi daha dinç ve zinde hissedersiniz. Algılarınız daha açık hale gelir. Birdenbire sebepsiz gelen yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Kabızlık ve hazımsızlığı önler. Ancak bedeninizin ihtiyacından fazla su tüketimi faydadan çok zarara neden olur.

1 Günde Hiç Su İçmezsek Ne Olur?

Her gün bedenimiz bizim için durmadan çalışır. Gün boyu terleriz, tuvalete gideriz, nefes alırız, besleniriz. İşte tüm bunlar için su tüketimi en temel ihtiyaçlarımızdandır. 1 gün boyunca su içmemek demek o gün içerisinde kaybedilen suyun yerine konmaması anlamına gelir. İlk etapta belirgin semptomlar ortaya çıkmaz. Ancak bunu alışkanlık haline getirirseniz, dehidrasyonun ortaya çıkmasına sebep olursunuz.

Fazla Su İçmek Böbreklere Zarar Verir mi?

Fazla su tüketimi böbreklerin olması gerekenden fazla çalışmasına neden olur. Bu durumda vücuttaki yararlı potasyum, sodyum ve birçok mineral atılmazktadır. Dolayısıyla vücut dengesi bozulur ve işlevsel faaliyetler olumsuz anlamda etkilenir. Sonuç olarak sağlık açısından su tüketiminin muhakkak dengeli olması şarttır.

su tasarrufu

Su Tüketimi ve Su Tasarrufunun Önemi

En önemli yaşam kaynağımız; su! Tüm yaşamsal faaliyetlerimiz için büyük bir öneme sahiptir. Sadece vücudumuz için değil dünya için de su çok önemli bir kaynaktır. İnsan yaşamının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için su tüketiminde olduğu gibi su tasarrufu konusunda da oldukça hassas davranmalıyız. Su tasarrufu nasıl yapılır bilmek istiyorsanız sizlerle paylaştığımız içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir