Koronavirüs salgınıyla birlikte temizlik ürünlerine artan talep, sahte deterjan konusunda dolandırıcıların iştahını kabarttı. Bu süreçte internetten satış kanallarının öne çıkmasıyla birlikte dolandırıcılar sahte deterjan satışında önemli bir avantaj elde ettiler. Temizlik ürünleri içinde özellikle toz deterjanların sahtelerini orijinallerinden ayırt etmek kolay değildir. Ünlü markaların ambalajları taklit edilerek satışa sunulan sahte deterjanlar, halihazırda kamuoyunun gündeminde üst sıralarda yer almakta. Sahte deterjan üreticilerine yapılan polis baskınları, haber bültenlerinin yanı sıra televizyon dizilerine de konu oldu. Bu tür haber ve programlar, sahte deterjan konusunda tüketicilerin farkındalıklarını arttırmalarına katkı sağlıyor. Sahte deterjan satışının internet üzerinden hizmet veren pazaryerlerine kadar sıçramış olması, kamuoyunun bu konudaki endişelerini arttırıyor. En önemli pazaryerlerine duyulan güveni bile sarsan bu gibi durumlar, tüketicilerin sahte deterjanlara karşı dikkatli olmalarını gerektiriyor. Peki sahte deterjan nasıl anlaşılır? Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, sahte deterjanı anlama konusunda faydalı bilgiler paylaşacağız.
Sahte Deterjan Fiyatı
İster perakende satış noktaları olsun, isterse online satış kanallarında deterjan fiyatları için belli bir fiyat aralığı vardır. Ürünün markası ve gramajına bağlı olarak fiyatlar değişir. Ancak bununla birlikte gerçek deterjanlar ile sahte deterjanlar arasındaki fiyat farkı 5 ile 10 kat düzeyinde olabilmekte. Bu bakımdan, sahte deterjanla ilgili olarak tüketicilerin dikkat etmeleri gereken noktaların başında fiyat farkının geldiğini söyleyebiliriz. Başka bir deyişle, piyasa fiyatının çok çok altında olan ürünlere şüpheyle yaklaşın. Sahte toz deterjan nasıl anlaşılır diye merak edenler için ilk ve en önemli nokta ürünün fiyatıdır. Nitekim 1 kilo toz deterjan fiyatına 10 kilo toz deterjan türündeki satış şekilleri piyasa gerçekleriyle bağdaşmamakta. Piyasada hiçbir üretici firma bu tür bir maliyeti karşılama gücüne sahip değil. Satıcı eğer üretici değil de dağıtıcı veya aracıysa, bu durumda üründen daha fazla şüphe edebilirsiniz. Çünkü zararına satışta bile bu kadar yüksek bir maliyeti göze almak mümkün değildir.
- Sahte deterjan üreticilerine yapılan polis baskınları her geçen gün artıyor.
Bahse konu olan eğer Ariel, Bingo, Omo, Peros, Persil gibi büyük markaların ürünleriyse aradaki fiyat farkı tüketiciler için önemli bir ipucudur. Bu bağlamda internet kullanıcıları arama motorları üzerinden örneğin “Sahte Ariel nasıl anlaşılır?” türünden soruların cevaplarını öğrenmek istiyor. Büyük markaların ürünleri maalesef sahte deterjan üreticileri için önemli bir cazibe kaynağıdır. Çünkü büyük markalara duyulan güvenin yüksek olması, sahte deterjan üreticilerinin işlerini kolaylaştırıyor. Bu gibi durumlarda internet üzerinden basit bir fiyat karşılaştırması yapmak, ürünün ve satıcının güvenirliliği konusunda önemli bir ipucu sağlar. Bununla birlikte, zaman zaman tüm satış kanalları deterjan veya başka ürünlerde kampanya veya promosyon yapar. Bu nedenle indirimli deterjan fiyatları konusunda bu iki durumu birbirine karıştırmamak gerekir. Gerçek ürünler söz konusu olduğunda satıcılar, kampanya maliyetlerini hesaplamak ve kâr marjlarını düşünmek durumundadır. Bu yüzden indirim oranları sınırlıdır. Piyasa fiyatının çok çok altında olan ürünlere ise temkinli yaklaşmanızda yarar var.
- Büyük markalara duyulan güven nedeniyle en çok bu markaların ürünlerinin sahtesi yapılmakta.
Sahte Deterjan Ambalajı
Günümüzde ambalaj üretimi konusunda teknolojik imkanlar oldukça geniş. İmkanların bu kadar geniş olması, sahte deterjan üreticilerinin işlerini kolaylaştırmakta. Öyle ki sahte ürünleri sırf ambalajlarına bakarak orijinallerinden ayırt etmek zordur. Diyelim ki perakende satış noktasından veya internetten uygun fiyata deterjan buldunuz. Ürünün fiyatından şüphe etmediniz ve ürünü teslim aldınız. Bu durumda ürünün sahte olup olmadığını anlamak için ambalajını mutlaka kontrol etmelisiniz. Bu noktada bazı güçlüklerle karşılaşabilirsiniz. Çünkü günümüz baskı teknolojileri orijinal ambalajların neredeyse aynını taklit etme özelliğine sahip. Hatta ambalajdaki seri numarası bile orijinalinin birebir aynısı olabilir. Fakat bu durum, aynı zamanda da sahte deterjanı anlamak için önemli bir ipucu sağlar. Eğer birkaç paket toz deterjan aldıysanız ürünlerin seri numaralarına mutlaka bakın. Bu numaraların tekrar etmemesi gerekir. Eğer tekrar ediyorsa ürünün sahte olduğundan şüphe edebilirsiniz. Ayrıca ambalaj kalitesi, baskı renkleri, harf ve imla hataları da önemli bir ipucudur.
- Ürünlerin üzerinde aynı seri numarası tekrar ediyorsa sahte olduklarından şüphe edebilirsiniz.
Sahte Deterjan Görüntüsü
Sahte deterjanın görüntüsü de ambalajı gibi gerçeğine çok yakın olabilir. Bu yüzden sırf görüntüsüne bakarak da bir deterjanın sahte olup olmadığını anlamak zordur. Ancak bununla birlikte sahte toz deterjanlar gerçek ürünlere göre daha ince bir görünüme sahiptir. Böyle oldukları için elle temasın ardından yapış yapış bir iz bırakırlar. Fakat deterjanın sahte olup olmadığını anlamak için elle kontrol iyi bir yöntem değildir. Ürün gerçek bile olsa deterjana doğrudan temas eden ellerde önemli hasarlar oluşur. Cilt çatlakları üzerinden vücuda kimyasal maddelerin girmesi vücutta kanserojen etkiler yaratır. Dolayısıyla toz deterjan söz konusu olduğunda çok ince taneli, adeta pudra görünümlü ürünlerden şüphe edebilirsiniz. Fakat bu sizi kesin bir sonuca götürmez. Bir deterjanın sahte olup olmadığını diğer yöntemlerle daha iyi anlayabilirsiniz. Bu yöntemler içinde aslında en etkilisi kokudur. Şu şartla ki, kokuyu fazla solumamalısınız. Zaten ürünün ambalajını açtıktan sonra kötü kokusu bir süre sonra etrafa yayılmaya başlar.
- Sahte deterjan, orijinaline göre daha ince tanelidir ve pudrayı andırır.
Sahte Deterjan Kokusu
Deterjanın sahte olup olmadığını anlamada şüphe etmeniz gereken konulardan biri de deterjanın kokusudur. Nitekim sahte deterjanların kokusu, alışılmış deterjan kokusundan ciddi ölçüde farklıdır. Ürünün ambalajını açar açmaz bu farkı hissetmeye başlarsınız. Sahte deterjan havayla temas ettikçe kokusundaki değişim artar. Çünkü bileşimindeki kimyasal maddeler havayla temasın ardından çözünmeye başlar. Sahte deterjanı kapalı bir kutu içinde tutsanız bile bu kokunun etrafa yayılmasını önleyemezsiniz. Aldığınız deterjan eğer sahteyse kötü kokusu sadece banyoyu değil, tüm evi kaplar. Sahte Ariel veya sahte Omo ürünlerinde bu kokuya tahammül etmek zordur. Eğer bir deterjanın sahte olduğundan şüphe ediyorsanız ambalajını açıp bir süre havayla temas etmesini sağlayın. Sahte deterjanı anlamada bu yöntem etkili bir yöntemdir. Fakat kontrol işlemi sırasında ürüne yaklaşıp deterjanı kesinlikle koklamayın. Çünkü solunum yoluyla vücudunuza girecek kimyasal maddeler solunum yollarınıza zarar verir. “Sahte Omo nasıl anlaşılır?” türünden soruların cevaplarını merak edenler ürünleri solumamaya özellikle dikkat etmeli.
- Aldığınız deterjan sahteyse kötü kokusu tüm eve yayılacaktır.
Sahte Deterjan Temizlik Kalitesi
Yukarıdaki yöntemlerle sahte deterjanı fark etmemiş ve bu nedenle kullanmış olabilirsiniz. Bu durumda çamaşırlarınız yeterince temizlenmeyecektir. Ki bu da deterjanın sahte olup olmadığını anlamak için önemli bir ipucudur. Bu noktada kullanıcıların miktar konusuna özellikle dikkat etmeleri lazım. Çünkü gerçek deterjanlar çok az miktarda kullanıldıklarında bile temizlik ve hijyen konusunda başarılı sonuçlar verir. Sahte deterjanlarda ise temizlik kalitesi çok düşüktür. Hijyeni sağlamak ise mümkün değildir. Diğer taraftan, deterjanın köpürüp köpürmemesi sahte olup olmadığını anlamak için yeterli değildir. Bu bağlamda “Orijinal Ariel nasıl anlaşılır?” veya “Orijinal Omo nasıl anlaşılır?” diye merak edenlerin dikkatli olmaları gerekir. Deterjanın köpürüp köpürmemesi çamaşır makinesi içindeki suyun sertliği, kireç miktarı, sıcaklığı gibi farklı unsurlara bağlıdır. Hatta bir deterjan ne kadar az köpürürse o kadar iyidir. Sahte deterjan köpük yapmadığı için bir bakıma orijinaline benzer. Ancak temizlik kalitesi orijinalinin katbekat altındadır. Renkli veya beyaz çamaşırlara verdiği zarar da katbekat fazladır.
- Orijinal deterjanlar az miktarda kullanıldığında bile başarılı sonuçlar verir.
Sahte Deterjanla Karşılaşınca Yapılması Gerekenler
Yukarıda kısaca özetlediğimiz yöntemler, “Sahte deterjan nasıl anlaşılır?” sorusu bağlamında tüketiciler için faydalı yöntemlerdir. Ancak sahte deterjan ile karşılaşan tüketicilerin yapması gereken başka işler de var. Her şeyden önce, piyasa fiyatının çok çok altında ürünlerle karşılaşmanız durumunda üretici firmayla/markayla iletişime geçmeniz birçok bakımdan faydalıdır. Sahte deterjan üretimi daha çok büyük markaların ürünleri için söz konusu. İnternet üzerinden firmanın/markanın iletişim bilgilerine ulaşarak konu hakkında kendilerine bilgi verirseniz aslında birçok riski henüz baştan önlersiniz. Nitekim yetkililer ilgili kişilerle iletişime geçer ve ürünün orijinal olup olmadığı ortaya çıkar. Aldığınız deterjanın orijinal olup olmadığından emin olamadıysanız, bu durumda da yine üretici firmayla iletişime geçebilirsiniz. Bu durumda firmadan ürünü incelemesini isteyebilirsiniz. Ürünün orijinal mi sahte mi olduğuna dair en doğru bilgiye bu şekilde ulaşırsınız. Ürünün sahte olduğunu anladığınız anda satıcılar ve aracılar hakkında suç duyurusunda bulunmalısınız. Sonraki süreçler Savcılık makamları tarafından takip edilir ve tarafınıza bilgi verilir.
- Ürünün orijinal olup olmadığını anlamada güçlük çekiyorsanız üreticisiyle iletişime geçip ürünü incelemesini isteyebilirsiniz.
Sahte deterjan satışları, kamuoyunda internet üzerinden hizmet veren pazaryerlerine karşı da bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Büyük markaların ambalajlarının birebir aynılarını yapan dolandırıcılar, tüketicileri aldatmak için pazaryerlerini kullanabilmekte. Dolayısıyla pazaryerleri, sahte deterjan satışı konusunda cazibe merkezleri olmaya başladı. Kargo teslim alırken dikkat edilmesi gerekenler bu gibi durumlarda yetersiz kalabiliyor. Çünkü kargonuzu açarak teslim alsanız bile deterjanın sırf ambalajına bakarak sahte olup olmadığını anlayamazsınız. Burada kritik nokta, pazaryerlerinden veya internet üzerinden alışveriş yapmayı sonlandırmak yerine doğru çözüm ve mücadele stratejilerine sahip olmaktır. Nitekim online satış yapan işletmeler, ürünlerin içeriğini denetleme yetki ve sorumluluğuna sahip değildir. Başka bir deyişle, sahte çamaşır deterjanı konusunda online kanallar da aslında tüketiciler gibi mağdur edilmekte. Bu bakımdan, sahte deterjan konusunda aslında toplum olarak farkındalıklarımızı yüksek tutmamızda yarar var. Sahte deterjan ile mücadele konusunda elde edeceğimiz her başarı, dolandırıcıların işlerini daha fazla zorlaştıracaktır.
- Online kanaldan aldığınız deterjanın sahte çıkması o kanala duyduğunuz güveni sarsmamalı.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Ofis Malzemeleri
Bizzat başıma geldi. Resimlerde gözüken markayı satın almıştım, makineye bile zarar verdi.
Erdsl
Dolap uygulamasından aldım ve sahte çıktı dikkatlı olun derim
çETİN kAYA
turkuaz marketten aldım, marka ALO matik, 8 kilo 157 TL, çamaşırlar suya girip çıkmış sadece, temizlik “SIFIR”