Veri depolama araçları, ilerleyen teknolojiyle birlikte hızla gelişiyor. 1990’lı yıllarda disk ve CD’lerle hayatımıza girmeye başlayan bu araçlar, Sandisk ürünleriyle daha küçük, ucuz ve kullanışlı hale geldi. Veri depolamada sınırları zorlayan Sandisk‘in ürünlerini ofisimizde ve mobil cihazlarımızda sıkça görmekteyiz. Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da her Pazartesi ele aldığımız başarı hikayelerine bu hafta, Sandisk markasıyla devam ediyoruz.
Sandisk Markasının Doğuşu
Sandisk markasının doğuşu, 1988 yılına kadar uzanıyor efendim. California’da küçük bir elektronik şirketinde çalışan Eli Harari, taşınabilir elektronik cihazlardaki HDD’lerin yerini alabilecek yeni bir veri depolama ünitesi geliştirmek istiyordu. O güne kadar elektronik verileri saklamak için kullanılan teknolojiler hem çok pahalıydı, hem de işlevsel değildi. Harari, daha küçük ve işlevsel araçlarla çok daha fazla veri depolamayı sağlamak istiyordu.
- Eli Harari (1945- )
Sistem Flash adını verdiği bu çalışmalar, 1980’lerin sonlarına doğru meyvelerini vermeye başladı. Ve yakın arkadaşları Jack Yuan ile Sanjay Mehrotra‘yla birlikte şirketini Sundisk ismiyle kurdu. Şirketin ismi, Harari‘nin kızı tarafından “neşeli ve güneşli” gibi çağrışımlar yapsın diye bu şekilde konuldu. Veri depolama araçları üzerine yoğunlaşan şirket, 1990’lı yıllarda bu alanda yeni ve pratik çözümler geliştirdi. Kurduğu iş birlikleriyle temel standartların oluşmasında da çok önemli rolleri yerine getirdi.
1990 yılında şirket, hızla gelişmekte olan notebook bilgisayarlar ve dijital fotoğraf makineleri gibi teknolojik ürünlerde kullanılmak üzere flash bellekler üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. 4 MB flash yongası tabanlı ilk ürünleri, flash bellekler için çok önemli bir dönüm noktası oldu. HDD’ye alternatif olarak geliştirdikleri dünyanın ilk flash tabanlı SSD’si ise 20 MB kapasiteye ulaşmıştı. Bu ürünü incelemesi için IBM‘e yolladılar. Ürüne olan talep IBM‘in desteğiyle hızla artınca, 1992 yılında ilk yurt dışı satış ofisini Japonya’da hizmete açtılar.
- Jack Yuan, Eli Harari ve Sanjay Mehrotra
Sandisk Markasının Yükselişi
Şirket tarihinde 1993 yılı çok önemli bir dönüm noktası oldu. Nitekim, ABD’de bir uzay mekiğinin Rainbow isimli bir Sundisk flash sürücüyle uzaya fırlatılması dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. Bu fırlatış sayesinde Sundisk, veri depolama ürünlerinin sağlamlığını tüm dünyaya kanıtlamış oldu. Avrupa pazarında Sundisk ürünlerine yönelik ilgi, bu olaydan sonra hızla arttı ve şirketin Avrupa’da yeni satış ofisleri açılmaya başlandı.
Bu dönemde dijital ürünlerde veri depolama konusunda farklı teknolojiler benimsenmişti ve kart yuvaları konusunda henüz standartlaşma oluşmadığı için veri transferi oldukça güçtü. Kart yuvalarında standartlaşmayı sağlamak ve teknolojik ürünlerde veri transferini kolaylaştırmak için şirket, yeni bir ekosistem geliştirmek üzere Canon ve Kodak gibi firmalarla temasa başladı. Bu çalışmalar sonucunda, manyetik disk sürücüsünü temel alan yeni bir teknoloji geliştirdiler. Sürücü maliyetlerinde de önemli bir düşüş sağladılar ve 1 GB’lık bir flash belleğin maliyetini 1 dolara düşürmeyi başardılar.
- Sandisk compact flash bellek kartları, veri depolamada yeni bir dönemi başlattı.
1990’lı yıllarda ilk flash bellek tabanlı film kartları PCMCIA’lar, veri depolamada önemli bir dönüşüm sağlamıştı. 1994 yılında piyasaya sunulan Sandisk 4 MB compact flash bellek kartı ise veri depolamayı hem kolay, hem de ekonomik hale getirdi. Aynı zamanda da yüksek bir performansa sahipti. Dijital fotoğraf makinelerinde oldukça küçük, ucuz ve hızlı bir şekilde dijital film depolama imkanı sunan bu ürünlerin bellek kapasitesi arttıkça gördüğü ilgi de yükseldi. Öyle ki, 3 yıl içinde piyasaya sunulan compact flash bellek kartlarının sayısı 1 milyonu aştı.
1995 yılında şirket, adını Sandisk olarak değiştirdi ve halka açıldı. Compact flash bellek kartlarının dünya çapında kazandığı ün ve ticari başarı sonucu, hisselerinin borsada işlem görmeye başladığı ilk gün 16 milyondan fazla hisse el değiştirdi. Bir yıl sonra, dünyanın ilk 64 MB MLC NOR flash çipini piyasaya sundular. 1999 yılında ise flash bellek sektöründe ileri teknolojiyi geliştirmek ve yüksek hacimli üretim yapmak için Toshiba ile ilk NAND ortak yatırımını hayata geçirdiler.
- Sandisk ürünlerinin bellek kapasitesi kısa sürede arttı.
Dünya Pazarında Sandisk
1990’ların sonlarına doğru Sandisk, dünya pazarında çok önemli bir konuma yükseldi. Toshiba‘yla kurduğu uzun dönemli iş birliği, veri depolama ürünlerinin gelişimine çok önemli katkılar sağladı. Nitekim, bu iş birliği sonucunda daha kaliteli ve çok daha yüksek kapasiteli flash bellekler geliştirildi. 2001 yılında yine Toshiba‘yla birlikte, bit başına en düşük maliyeti sunan dünyanın ilk ticari NAND MLC 1 GB çipini piyasaya sundu. Ardından, 128 MB SD kartları, memory stick kartları ve 1 GB compact flash kartları piyasada yerini aldı.
2002 yılında şirket, tüm NAND flash yonga plakası üretimini Toshiba‘nın Japonya’daki fabrikalarına ve Yokkaichi’ye kaydırdı. Cruzer adlı ilk USB sürücüleri de bu tarihte piyasaya sunuldu. Yine bu tarihte cep telefonları için geliştirilen mini SD çıkarılabilir kartlara yönelik ilgi, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte giderek arttı. Bellek performansını yükseltmek ve güvenliğini arttırmak için geliştirdiği ABL teknolojisi ise NAND flash teknolojisinde standartların oluşmasını sağladı. Bir yıl sonra, yüksek performanslı endüstriyel sınıf SD kartları üzerindeki çalışmalarını daha da geliştirdi ve toplam geliri 1 milyar dolara ulaştı.
- Sandisk ürünleriyle dijital fotoğraf çekmek ve saklamak kolaylaştı.
Toshiba‘yla kurulan iş birliğiyle büyük başarılara imza atan Sandisk, 2004 yılında Motorola‘yla bir iş birliğine girdi. Bu iş birliğiyle, cep telefonları için transflash çıkarılabilir bellek kartını piyasaya sundular. Bu ürüne daha sonra “mikro SD” adı verildi. Aynı tarihte piyasaya sunulan 128 MB mikro SD bellek kartları ve Sansa MP3 çalarlar, marka tanınırlığını yükseltti. 2005 yılında şirket, 3D tabanlı bir kez programlanabilen çip teknolojisinin öncüsü ve tedarikçisi Matrix Semiconductor şirketini satın aldı ve dünya pazarındaki gücünü pekiştirdi.
Günümüzde Sandisk
Sandisk‘in büyüme süreci, 2000’li yıllarda artan bir ivmeyle devam etti. 2005 yılında şirket, mobil araçlarda veri depolama teknolojilerine yöneldi ve 1 GB mikro SD bellek kartlarını piyasaya sundu. Bir yıl sonra, USB belleklerin mucidi olan M-Systems şirketini satın aldı. Yeni üretim ve montaj fabrikalarını başta Çin olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında hizmete açtı. 2008 yılında piyasaya sunulan 32 GB SATA 5000 SSD, veri depolamada sınırları epeyce zorladığı gibi, veri kullanımında performans ve güvenilirliği de epeyce arttırdı. Aynı tarihte piyasaya sunulan pSSD flash bellek modülleri ise mobil bilgisayarlar için yeni bir dönemi başlattı.
- Telefonlarda kullanılan flash belleklerle veri depolama ve transferi kolaylaştı.
2010 yılında Eli Harari, başkanlık ve CEO’luk görevinden ayrıldı, yerine Sanjay Mehrotra CEO olarak atandı. Kurumsal SSD pazarının büyümesine paralel bir şekilde, şirketin büyümesi de devam etti. Pliant Technology şirketinin satın alınması, flash bellek üretiminde daha büyük ölçeklere ulaşmasını sağladı. 2012 yılında şirket, Şanghay’daki montaj ve test fabrikasını genişletti. Kurumsal depolama yazılım şirketi FlashSoft‘la birlikte Schooner Information Technology şirketini satın aldı. Günlük sevk ettiği ürün sayısı 2 milyonu aştı.
Ne var ki, 2016 yılında şirket, Western Digital‘e satıldı. Bu satışla birlikte, veri depolama alanlarında bir dünya devi olan Western Digital‘in deneyimlerinden yararlanmaya başladı. Sandisk, bu yeni dönemde de flash bellek teknolojilerinde lider markalardan biri olmayı sürdürüyor. Veri depolama olanaklarını sürekli geliştiren Sandisk, ilerleyen teknolojinin dünyayı yeniden şekillendirmesine büyük katkılar sunmaya devam ediyor.
- Cruzer Blade USB bellekleri, veri güvenliği için koruyucu yazılıma sahip.
Ofis dostu Sandisk ürünleri Ofix.com’da!
Sandisk markasının başarı hikayesini kısaca özetlediğimiz bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ofislerin en çok sipariş verdiği Sandisk ürünlerinden ilk üçte yer alanları kısaca tanıtacağız. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Sandisk Cruzer Blade SDCZ50-016G-B35
Listemizin ilk sırasında, Sandisk Cruzer Blade SDCZ50-016G-B35 var. Ofis dosya ve belgelerinizi saklamak için en uygun ürünlerden biri olan bu ürünler, 16 GB’lık bellek kapasitesine sahip ve tüm işletim sistemlerinde sorunsuz şekilde çalışmakta. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Sandisk Cruzer Glide 3.0 SDCZ600-016G-G35
Listemizin ikinci sırasında, Sandisk Cruzer Glide 3.0 SDCZ600-016G-G35 var. Bilgisayarınız USB 3.0 özelliğine sahipse ve 16 GB’lık bir flash bellek ihtiyacınız varsa, bu model doğru bir seçim olabilir. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Sandisk Cruzer Force Metal SDCZ71-016G-B35
Listemizin üçüncü sırasında, Sandisk Cruzer Force Metal SDCZ71-016G-B35 var. 16 GB’lık bu ürünler USB 2.0 bağlantı özelliğine sahip. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Ofix.com‘da satışı devam eden diğer Sandisk ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza başarı hikayeleri ile dolu bir hafta diliyoruz…