Şeker nasıl saklanmalı?

Merhaba sevgili okurlarım! Malumunuz, devir ekonomi devri. Her şeye zam üstüne zam geliyor. Ofislerde ve evlerde tasarruf önlemleri konusunda farkındalıklar giderek artıyor, israfı önlemek için gerekli önlemler alınıyor. Tasarruf konusunda sadece bütçe kısıntısı yapmak yeterli değildir. Aynı zamanda da elindekilere sahip çıkmayı bilmek gerekir. Hangi konuda olursa olsun, elinizdekileri doğru şekilde koruyamadığınızda tasarruf konusunda alacağınız tüm önlemler sonuçsuz kalır. Ofislerde ve evlerde en çok tüketilen gıda ürünleri içinde yer alan şekerler, saklanması dikkat ve özen gerektiren ürünlerden biridir. Şekerin yakın dönemde fiyatının epeyce artması, şeker saklama konusundaki farkındalıkların da artmasını sağladı. “Şeker nasıl saklanır?” sorusuna cevap arayan internet kullanıcıları, arama motorları üzerinden şeker için ideal saklama koşulları hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. İster toz şeker olsun, ister küp şeker veya esmer şeker, şekerin nasıl saklanması gerektiğini bilirseniz israfı önler, çayınızı kahvenizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Şeker için ideal saklama koşulları işte huzurlarınızda… 

Şeker İçin İdeal Saklama Koşulları

Bilenler bilir, ben çayımı da kahvemi de şekersiz içiyorum sevgili arkadaşlar. Size de tavsiye ederim. Fakat şeker olmadan içeceğinizin tadını alamıyor, günde sadece birkaç adet/kaşık şeker tüketiyorsanız, o zaman şeker saklama koşulları hakkında farkındalıklarınızı arttırmalısınız. Ofiste veya evde şeker saklama konusunda alabileceğiniz basit birtakım önlemler şeker israfını önleyebilir. Aynı zamanda da kullandığınız şekeri daha lezzetli hale getirebilir. Şeker için ideal saklama koşulları gözetildiğinde şekerin kullanım süresi 2 yılı bulabilir. Ki bu çok uzun bir süredir. Yani şeker aslında kimyasal yapısı itibariyle dayanıklı bir üründür. Ancak plastik kavanozlarda saklanan, sıcak ve nemli ortamlarda tutulan veya açıkta bırakılan şekerin bayatlaması çok kısa sürede gerçekleşir. Bu gibi sorunların önüne geçmek için özellikle ofislerde sargılı şeker kullanımı daha fazla tercih ediliyor. Bu da iyi bir yöntemdir, fakat yeterli olmayabilir. Siz siz olun, şekeri saklamak için aşağıda maddeler halinde sıraladığım şeker için ideal saklama koşulları konusuna olabildiğince dikkat edin. 

Plastik kapları değil, cam kavanozları kullanmalısınız.

Biliyorum sevgili arkadaşlar, ofis ortamında cam ürünleri kullanmak zor olabilir. Kalabalık ofislerde bu zorluk daha fazla hissedilebilir. Olası bir kaza durumunda cam ürünler yaralanmaya neden olabilir. Bununla birlikte, plastik ürünler yerine cam ürünleri tercih etmenin pek çok avantajı vardır. Her şeyden önce, plastik kaplarda uzun süre bekleyen ürünlerde bazı değişimler oluşur. Ürün plastik kaba doğrudan temas ediyorsa bu değişimlerden daha fazla etkilenir. Plastik kaplarda kullanılan bazı kimyasal maddeler, uzun süreli temas durumunda ürünlere geçerek vücuda girebilir. Plastik kapları hele bir de sıcak ve nemli ortamlarda tutarsanız, görebileceğiniz zararlar çok daha yüksek olacaktır. Şekerin zararları zaten malumunuz, bunları söylemeye gerek duymuyorum. Şekeri bir de plastik kapta tutup kendinize daha fazla zarar vermeyin derim. Bu nedenlerden dolayı şeker için ideal saklama koşulları listemin ilk sırasına cam kavanoz kullanmayı koyuyorum sevgili arkadaşlar. Ofisinizde cam ürün kullanmanın risklerini azaltacak önlemleri alırsanız şeker saklama konusunu daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. 

Şeker kavanozunun ağzını kapalı tutmalısınız.

Bu sorunla evde pek karşılaşmayabilirsiniz. Ev halkı genellikle bu konuya dikkat ediyor. Özellikle şekere gelen zamların ardından şeker saklama konusunda farkındalıklar arttı. Ancak kalabalık bir ofiste çalışıyorsanız ve içeceklerinizi kendiniz hazırlıyorsanız şeker kavanozunu ağzı açık gördüğünüzde mutlaka kapatmalısınız. Ofislerde şeker amiyane tabirle “beleş” olduğu için bu konuya dikkat edilmeyebiliyor. İster toz şeker olsun, isterse küp şekerler kavanozun ağzı açık bırakıldığında şeker çok kolay bayatlar. Şeker için ideal saklama koşulları içinde buna da dikkat etmelisiniz. Bu konuda kimi zaman bazı yanlış düşüncelerle karşılaşabilirsiniz. Şeker kavanozunun ağzını açık bırakmanın diğer arkadaşlar için bir kolaylık olacağını düşünenler olabilir. Böyle olmuyor sevgili arkadaşlar, kavanozun ağzını açmak zor bir şey değil. Sizden sonra çay kahve hazırlayacak kişiler için kavanozun ağzını açık bırakmamalısınız. Dilerseniz şeker kavanozunun önüne “Kapağı kapatmayı unutma” gibisinden bir not yazabilirsiniz. Bu sayede şekeri saklama konusunda daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. 

Kavanozu sıcaktan ve nemden korumalısınız.

Gıda maddeleri içinde sıcaktan ve nemden en fazla etkilenen ürünlerden biri şekerdir. Hepinizin bildiği gibi şeker (sofra şekerinden bahsediyorum), üretim sırasında kullanılan saflaştırma işlemleri sırasında bazı kimyasal işlemlere tabi tutulur. Şeker türleri içinde işlenmiş şekerin sıcağa ve neme karşı direnci çok daha düşüktür. Çünkü şekerin üretimi sırasında uygulanan işlemler nedeniyle sıcağa ve neme direnci azalır. Bu konuda beyaz şeker ile esmer şeker arasında önemli bir farklılıktan da bahsedemeyiz. Sıcağa ve neme maruz kalan tüm şeker çeşitleri için bozulma işaretleri söz konusu olabilir. Şeker için ideal saklama koşulları içinde oda sıcaklığı uygundur. Bu noktada doğal olarak akıllara mutfakta şeker saklamanın sakıncaları geliyor. Yemek pişirilen ortamlarda sıcaklık yükselmekte. Dolayısıyla şekeri saklamak için mutfaktan başka kiler gibi bir alternatifiniz yoksa şekeri ocak ve çevresinden uzak bir yerde saklamalısınız. Ocağın üzerinde veya yakınındaki dolaplar kapalı olsa bile şeker için ideal saklama koşulları içinde uygun değildir. 

Şekeri saklamanız gereken ortam serin ve kuru bir ortam olmalı. Şeker üretiminde uygulanan saflaştırma işlemleri sırasında şekerin bileşimindeki tüm nem alınır. Bu durum şekerin sertleşmesini ve daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Ne var ki, şekerin havadaki nemden kolayca etkilenmesi mümkündür. Küp şekerin sadece görüntüsü bile nemden etkilenip etkilenmediğini anlamanızı sağlayabilir. Küp şekerin yüzeyinde deformasyon oluşmuşsa bunun nedeni ortamdaki nem olabilir. Nemli ortamlarda saklanan küp şeker çok daha hızlı bayatladığı gibi, ele alındığında sıcaklık nedeniyle kolayca dağılması da mümkündür. Bu ürünlerin içecek içinde çözünmesi ise daha zordur. Neme doydukları için içecekte kolay erimezler. Şekerin nemden etkilenmemesi için ofislerde sargılı şeker veya stick şeker çeşitleri kullanılabilir. Ancak bu ürünlerdeki kağıtların da nemden etkilenebileceğini unutmamalısınız. Ocak ve çevresinde bulunduracağınız tüm şeker çeşitleri nemden etkilenir. Ofislerde ayrıca su ısıtıcılarını da unutmamak gerekir. Su ısıtıcısının yanında şeker saklamak iyi bir yöntem değildir. Şekerin kağıda sarılı olması da bu durumu değiştirmez. 

Şekeri saklamak için buzdolabı iyi bir seçim değildir.

Bloglarımı takip ediyorsanız görmüşsünüzdür, geçen hafta Kahve nasıl saklanmalı? konusunu ele almıştım sevgili arkadaşlar. O konuda da işaret ettiğim gibi buzdolapları neme dayanıklı olmayan ürünleri saklamak için uygun ortamlar değildir. Hele derin dondurucular hiç değildir. Şekeri saklamak için buzdolabını veya derin dondurucuyu kullanıyorsanız şekerin aşırı derecede bayatlamasına neden olabilirsiniz. Bu konuda küp şeker ile toz şeker arasında önemli bir farktan da bahsedemeyiz. Kullandığınız çay şeker saklama kabı ne olursa olsun, hatta vakumlu kavanozlar bile buzdolabındaki neme karşı etkin bir koruma sağlamaz. Kahvaltılık şeker kaplar da yine buzdolabı için uygun değildir. Şekeri sofranıza koymak için bu ürünleri kullanabilirsiniz. Ancak kalan şekeri cam kavanoza alıp buzdolabına veya derin dondurucuya değil, serin ve kuru bir alana, mümkünse kilere, değilse ocak ve çevresinden olabildiğince uzak bir dolaba kaldırmalısınız. Çay şeker kabı buzdolabına girdiği anda şeker bayatlamaya başlar. Şeker için ideal saklama koşulları gözetildiğinde şekerin kullanım süresi 2 yıla kadar çıkabilir. 

Nemi alması için peçete veya kağıt havlu kullanabilirsiniz.

Şekeri saklamak için cam kavanoz kullanıp kavanozu serin ve kuru bir ortamda sakladığınız halde nemden koruyamıyorsanız, kapağın altına peçete veya kağıt havlu koymayı deneyebilirsiniz sevgili arkadaşlar. Bu gibi durumlarda şeker için ideal saklama koşulları içinde peçete veya kağıt havlu kullanmak neme karşı iyi bir çözüm olabilir. Şu şartla ki, şekeri saklamak için cam kavanoz kullanmaktan vazgeçmemelisiniz. Plastik çay kahve koyma kabı çeşitleri içinde peçete ve kağıt havlu iyi sonuçlar vermeyebilir. Kullandığınız şekerin raf ömrü plastik 4’lü şeker kap çeşitleriyle kısalabilir. Şeker saklama kapları görüntüsü itibariyle ne kadar hoşunuza giderse gitsin, şeker saklamak için uygun olmayabilir. Cam kavanozun kapağının hemen altına peçete veya kağıt havlu koyduğunuzda içerideki nemi alabilir, kavanozun havayla temasını kesebilirsiniz. Gün aşırı değişim sağlayarak şekeri uzun süre taze şekilde tutabilirsiniz. Aksi durumda şeker kavanozunun ağzını çok sıkı kapatmak bile hava temasını ve nemi önlemek için yeterli olmayabilir. 

Kullanmadan önce ambalajını yırtmamalısınız.

Evlerde ve ofislerde günlük şeker tüketim miktarı arasında önemli farklılıklar vardır. Ofislerde şeker tüketimi daha fazla olduğu için şeker siparişleri daha yüksek miktarlarda verilir. Hal böyle olunca, şekeri saklamak için ofislerde daha fazla önlem alınması gerekir. Perakende veya online satış kanallarından temin ettiğiniz şeker elinize ulaştığında, kullanmak için öncelikle paketi açmanız gerekir. Açık paket içinde kalan şeker, fiziksel koşullara karşı son derece dayanıksızdır. Kalan şekeri pakette saklamak zor olacağı için başka bir cam kavanoza koymayı ve bu şekilde serin ve kuru bir yerde saklamayı tercih edebilirsiniz. Günlük şeker tüketiminizde kullanacağınız cam kavanoz ile paketin geri kalanını saklamak için kullanacağınız cam kavanoz farklı olursa şeker daha iyi saklanır. Eğer herhangi bir kampanyadan yararlanarak fazla miktarda şeker almışsanız, kullanmadan önce ambalajını yırtmamalısınız. Ambalajı açıp şekeri kavanozda saklamak yerine ambalajını açmadan serin ve kuru bir yerde saklarsanız şeker için ideal saklama koşulları sağlanmış olur. 

Şeker kabını ağzına kadar doldurmamalısınız.

Özellikle ofislerde şeker kullanımıyla ilgili yapılan hataların başında, şeker kabını ağzına kadar doldurmak geliyor. Günlük kahve tüketimi veya çay tüketimi fazla olan ofislerde bu durumla daha fazla karşılaşılabilir. Şeker kabını ağzına kadar doldurmanın şekere erişim konusunda kolaylık sağladığı düşünülüyor. Oysa bu durum hem şekerin bayatlamasına, hem de gereğinden fazla şeker tüketilmesine yol açabiliyor. Ekonomik veya diğer nedenlerle evde tüketmekten imtina ettiği şekeri ofiste “beleş” olduğu için ve “şeker ihtiyacını” karşılamak adına daha fazla tüketen çalışanlarla karşılaşabilirsiniz. Şeker kabını ağzına kadar doldurduğunuzda, normalin çok üzerinde bir şeker tüketimine zemin hazırlayabilirsiniz. Bu da orta ve uzun vadede insülin direnci ve diyabet gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Şeker için ideal saklama koşulları içinde şeker kabını orta veya ortanın biraz altı düzeyinde tutmanızda yarar var. Bu sayede hem aşırı şeker tüketimini önleyebilir, hem de şekerin daha taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Stick şekerler için de yine miktara dikkat etmelisiniz. 

Şeker kabına başka bir şey koymamalısınız.

İnternet üzerinden “Şeker nasıl saklanır?” sorusuna cevap arıyorsanız, nemi önlemek için şeker kabına elma dilimi veya defne yaprağı koymak gibi bazı önerilerle karşılaşabilirsiniz. Şeker için ideal saklama koşulları içinde bu tür önerilerden uzak durmanızı tavsiye ederim sevgili arkadaşlar. Çünkü bu yöntemler nem konusunda iyi bir çözüm vermez. Aynı zamanda da şekerin tadının bozulmasına yol açabilir. Özellikle elma nedeniyle şekerin tadı da kokusu da ciddi ölçüde değişecektir. Defne yaprağı da yine tadının değişmesine neden olur. Şeker sakladığınız ortamda nemi önlemek için farklı çözümler geliştirebilirsiniz. Sıcaklık konusunda da yine gerekli önlemleri alırsanız şekerin tadı da kokusu da bozulmaz. Soğuk kış günlerinde ısınmak için bazen gereğinin üzerinde klima veya kombi kullanımı ile karşılaşılabiliyor. Kombide tasarruf yöntemleri bağlamında ortam sıcaklığını 20 derece dolayında tutarsanız bu gibi konularda daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Aksi durumda şeker kavanozunun içine koyacağınız hiçbir şey istediğiniz sonuçları almanıza katkı sağlamaz. 

Şeker seçimine özen göstermelisiniz.

Perakende ve online satış kanallarında şeker konusunda pek çok markanın pek çok ürünüyle karşılaşabilirsiniz. Şeker fiyatları marka ve gramaja göre değişebilir. Piyasada hemen her bütçeye uygun şeker çeşitleriyle karşılaşabilirsiniz. Fakat ne var ki, fiyatı piyasa ortalamasının oldukça altında olan ürünler bazı sağlık riskleri taşıyabilir. Özellikle merdiven altı diye tabir edilen yerlerden alımı yapılan tüm ürünler için birçok sağlık riskinden bahsedilebilir. Dokunduğunuz anda elinizde paramparça olan küp şekerler, parlaklığını yitirmiş ve mat bir görünüm kazanmış toz şekerler ve uygun koşullarda saklanmamış tüm şekerler sağlığınıza zarar verebilir. Şeker için alışveriş yaparken bu gibi konulara dikkat ederseniz şeker için ideal saklama koşulları konusunda daha güzel sonuçlar alabilirsiniz. Aksi durumda, uygun fiyata aldığınız şekerleri hem güzel şekilde saklayamaz, hem de kullanım sırasında çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz. Alışverişlerinizi güvenilir perakende ve online satış kanallarından yaparsanız bu gibi sorunlar yaşamaz, şeker için ideal saklama koşulları konusunda daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Ofislerin 1 numaralı şeker tedarikçisiyiz!

Bu haftanın da sonuna geldik sevgili arkadaşlar. Şeker için ideal saklama koşulları hakkında paylaştığım bu bilgilerin şeker saklamayla ilgili karşılaştığınız çeşitli sorunların çözümüne katkı sağlayacağına inanıyorum. Şeker siparişlerinize gelince, alışverişlerinizi elbette benim sevgili şirketim Ofix.com üzerinden yapmanızı tavsiye ederim. Sitemizde halihazırda 4 farklı markanın 24 farklı ürününü kullanıcılarımızın beğenisine sunuyoruz. Ofis sarf malzemeleri tedariği pazarının lider oyuncusu Ofix.com‘da kendi bütçenize ve damak zevkinize uygun şeker çeşitlerini uygun fiyat avantajıyla sipariş verebilirsiniz. Sitemizde satışı devam eden tüm şeker çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak içinse burayı tıklayabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere.

Ofixboy… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir