2019 yılında yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği ile birlikte kamuda ve özel sektörde atık türlerinin ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması zorunlu hale geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan sıfır atık projesi kapsamında geri dönüşüm kutusu kullanımı teşvik edilirken atık ekipmanlarına ilişkin farkındalıklar arttırılmaya çalışılıyor. Atıkları ayrıştırmak için geri dönüşüm kutuları ile çöp poşetleri kullanılmakta. Geri dönüşüm kutularında olduğu gibi çöp poşetleri için de atık türlerine göre bazı renkler belirlendi. Atık poşet renkleri ayrıştırma işlerini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Sıfır atık renk skalası aslında çok kolay ve herkesin rahatlıkla öğrenebileceği bir içeriğe sahip. Bu renklerin anlamını bilir ve çöp poşetlerini doğru şekilde kullanırsanız, sıfır atık projesine ciddi bir katkı sağlayabilirsiniz.
- Kağıt Atıklar İçin Mavi Renkli Çöp Poşetleri
- Plastik Atıklar İçin Sarı Renkli Çöp Poşetleri
- Cam Atıklar İçin Yeşil Renkli Çöp Poşetleri
- Metal Atıklar İçin Gri Renkli Çöp Poşetleri
- Organik Atıklar İçin Kahverengi Renkli Çöp Poşetleri
- Geri Dönüşmeyen Evsel Atıklar İçin Siyah Renkli Çöp Poşetleri
- Yemek Artıkları İçin Beyaz Renkli Çöp Poşetleri
- Ekmek Artıkları İçin Mor Renkli Çöp Poşetleri
Kağıt Atıklar İçin Mavi Renkli Çöp Poşetleri
Sıfır atık renk skalası içinde mavi renkli çöp poşetlerini kağıt atıklar için kullanıyoruz. Her türlü yazı ve çizim kağıdı, gazete ve dergiler, karton koliler kağıt atık kapsamında değerlendirilebilir. Yaptığınız işin gereği olarak ofiste çıktı almak zorunda kalabilirsiniz. İşi biten çıktıları çöpe atmak yerine mavi renkli çöp poşeti içinde biriktirebilirsiniz. Geri dönüşüm renk skalası içinde mavi renkli ürünleri işyerlerinin özellikle muhasebe ve insan kaynakları departmanlarında sıkça görebilirsiniz. Bu birimler işleri gereği daha fazla fotokopi çekmek ve çıktı almak durumunda olduğu için atık kağıtlarla daha fazla karşılaşıyorlar. Geri dönüşüm kutusu renkleri içinde mavi renkli ürünler de yine bu iş için değerlendirilebilir. İnternette kağıt geri dönüşüm kutusu hangi renk olur diye çokça arama yapılmakta. Cevap mavidir arkadaşlar. Sıfır atık renk skalası içinde mavi renkli çöp poşetleri ile atık kağıtlarınızı biriktirerek geri dönüşüme kazandırabilirsiniz.
Plastik Atıklar İçin Sarı Renkli Çöp Poşetleri
Sıfır atık renk skalası içinde plastik atıkları sarı renkli çöp poşetleri içinde biriktirebilirsiniz. Plastik şişelerin yanı sıra plastik kutular, plastik kaplar, plastik kapaklar ve plastik torbalar da sarı renkli çöp poşetlerinde biriktirilebilir. Çevre kirliliği konusunda plastik atıkların sicili çok bozuk sevgili arkadaşlar. Doğada çok geç çözündükleri gibi, pek çok organizma için hayati risk oluşturabiliyorlar. Plastik atıklarla ilgili yapılan tahminlere göre 2050 yılında denizlerde balıklardan çok plastik atıklar olacak. Bu durumu önlemek bizlerin elinde. Atık renk skalası içinde sarıyı plastik atıklar için değerlendirebilirsiniz. Bu bağlamda sarı renkli bir geri dönüşüm kutusu veya çöp poşeti kullanabilirsiniz. Atık kutularının renkleri ile çöp poşetlerinin renkleri uyumludur. Bu uyum sayesinde hem atık toplama, hem de atıkları ayrıştırma işleri kolaylıkla gerçekleştirilir. Tüm atıkları aynı renkli çöp poşetlerinde toplarsanız bazı karışıklıkları önlemek zor olabilir.
Cam Atıklar İçin Yeşil Renkli Çöp Poşetleri
Sıfır atık renk skalası içinde yeşil rengi cam atıklar için kullanılmakta. Atık kutuları ve renkleri içinde yeşil, cam atıkların çöpe dönüşmesini önlüyor. Cam atıkların geri dönüşümü diğer pek çok atıktan daha kolaydır. Ofiste gün içinde cam şişe ile su veya meyve suyu tüketiyorsanız, ürünün şişesini yeşil renkli çöp poşetleri içinde biriktirerek geri dönüşüme yollayabilirsiniz. Ofiste veya evde işi biten kavanozları da yine ekonomiye kolaylıkla kazandırabilirsiniz. Mutfak dolaplarınız içinde gereksiz yer işgal eden bu tür ürünler yeşil renkli çöp poşetleri ile işe yarar hale getirilebilir. Cam atık yeşil renk ile özdeşleştirildiği gibi cam toplama kumbaralarında renkli camlarla da ilişkilendirilmekte. Atıklarınızı eğer cam kumbarasına atacaksanız, yeşil kısma renkli camları atmaya dikkat etmelisiniz.
Metal Atıklar İçin Gri Renkli Çöp Poşetleri
Sıfır atık renk skalası içinde gri rengi metal atıklar için kullanılmakta. Metal atıkların neler olduğuna bakacak olursak, içecek kutuları ve konserve kutuları en sık karşılaşılan metal atıklardır. Teneke kutuda satılan içecek tüketme alışkanlığınız varsa gri renkli çöp poşetleri sayesinde bu kutuları geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Ofiste veya evde tükettiğiniz konserve gıdaların teneke kutularını da çöpe atmak yerine gri renkli çöp poşetleri içinde biriktirebilirsiniz. Sıfır atık renk skalası içinde metal atık gri renk ile gösterilmekte. Fakat metal atıklar için geri dönüşüm kutusu bulmak her zaman kolay olmamakta. Bu konuda isterseniz bağlı bulunduğunuz belediyeyle iletişime geçebilirsiniz. Metal atıklarınızı belediyelerin koyduğu atık metal geri dönüşüm kutularına ulaştırarak çöpe gitmekten kurtarabilirsiniz. Bu sayede doğal madenlerimizin daha az kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Metal atıkların geri dönüşüme kazandırılması ile sağlanabilecek tasarruf ciddi oranlara ulaşabilir. Bu arada, teneke kutuların içinin temiz olmasına da dikkat etmelisiniz. Bu sayede geri dönüşüm süreçleri firesiz şekilde gerçekleştirilebilir.
Organik Atıklar İçin Kahverengi Renkli Çöp Poşetleri
Sıfır atık renk skalası içinde organik atıkların rengi kahverengidir. Örneğin muz kabuğu, elma kabuğu, sebze ve yapraklar en sık karşılaşılan organik atıklardır. Organik atıklar geri dönüştürülebilir mi diye merak ediyorsanız evet, geri dönüştürülebilir. Organik atık kahverengi çöp poşetleri içinde biriktirilerek son derece iyi bir gübre haline getirilebilir. Gübre fiyatları malumunuz, son zamanlarda epeyce yükseldi. Buna bağlı olarak tarım ürünlerinin fiyatlarında da önemli artışlar gerçekleşiyor. Oysa ofiste veya evde yediğimiz muzun kabuğu veya elma kabuğu organik gübre olarak çok güzel şekilde değerlendirilebilir. Kabuklu yiyeceklerin kabuklarında toprak ve toprakta yetişen besinler için son derece faydalı bileşenler var. Organik atıklar kahverengi çöp poşetlerinde toplanarak organik gübreye dönüştürüldüğünde hem daha ekonomik, hem de daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir. Kahverengi çöp poşetleri veya çöp kutularını ister ofiste, isterseniz evde bulundurabilirsiniz. Organik atıkların geri kazanım yoluyla ekonomik bir değer haline getirilmesi bir parça farkındalıktan geçiyor.
Geri Dönüşmeyen Evsel Atıklar İçin Siyah Renkli Çöp Poşetleri
Sıfır atık renk skalası içinde siyah rengi geri dönüşmeyen evsel atıklar için kullanılmakta. Bu atıklar nelerdir diye merak ediyorsanız ıslak mendil, izmarit, ciklet, porselen tabak ve süprüntüler bu grupta en sık karşılaşılan materyallerdir. Genel kanaatin aksine, ıslak mendiller maalesef geri dönüşüme kazandırılamıyor sevgili arkadaşlar. Bu konuda halen yeterli farkındalıklar oluşmadı. Tamamen iyi niyetle ıslak mendilleri kağıt geri dönüşüm kutusuna atan kişilerle karşılaşabilirsiniz. Sıfır atık projesi kapsamında kullanılan çöp poşetleri giderek yaygınlaşsa da bu gibi konularda farkındalıklar yeterince hızlı gelişmiyor. Sıfır atık renkleri nelerdir diye sorduğunuz zaman doğru cevaplar veren kişiler bile ıslak mendillerin geri dönüştürüldüğünü zannedebiliyor. Ancak sıfır atık kutuları kullanımı yaygınlaştıkça bu gibi yanlış bilgilerin yayılmasının önlenebileceğini tahmin ediyorum. Sıfır atık çöp poşetleri ile bu konuda önemli mesafelerin katedildiğini de söyleyebiliriz.
Yemek Artıkları İçin Beyaz Renkli Çöp Poşetleri
Sıfır atık renk skalası içinde yemek artıkları için beyaz renkli çöp poşetleri kullanılmakta. Yemek artıklarını değerlendirme konusunda işyerlerinde daha iyi bir performans sergilendiğini söyleyebilirim. Bu iş için özel bir planlama yapılıyor ve yemek artıkları hayvan barınaklarına gönderilerek veya başka şekillerde değerlendiriliyor. Evlerde ise bu konuda maalesef istenilen noktada değiliz. Atık poşet renkleri içinde beyaz, yemek artıklarını geri dönüşüme kazandırmak için kullanılmakta. Atıkların kompostlaştırılması sayesinde hem daha az yer kaplamaları, hem de iyi bir gübre haline gelmeleri sağlanıyor. Konutların çevresindeki yeşil alanlar için mükemmel bir gübre haline gelen yemek artıklarını biriktirmek için beyaz renkli çöp poşetlerini kullanabilirsiniz. Sıfır atık poşetleri sayesinde çevre kirliliği önlendiği gibi, toprağın daha verimli hale gelmesi sağlanıyor. Yemek atık beyaz renkli ürünlerle toplanarak geri dönüşüme kazandırıldığında daha yeşil bir dünyaya ulaşmak için güzel bir adım atılmış oluyor. Siz de evde veya ofiste beyaz renkli sıfır atık poşeti kullanarak sürece katkı sağlayabilirsiniz.
Ekmek Artıkları İçin Mor Renkli Çöp Poşetleri
Sıfır atık renk skalası içinde ekmek artıkları için belirlenen renk ise mordur. Ekmek israfı konusunda da yine çok iyi bir durumda olduğumuz söylenemez. Bu konuda özellikle evlerde oluşan israf çok yüksek düzeyde. Bayat ekmekleri değerlendirmek için pek çok yöntem olsa da maalesef insanların büyük bir bölümü bunu yapmak yerine ekmeği çöpe atabiliyor. Bayat ekmekleri nasıl değerlendireceğinizi bilmiyorsanız veya bu işle uğraşacak zamanınız yoksa, çöpe atmak yerine geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Sıfır atık çöp poşeti renkleri içinde mor renkli ürünler bu konuda size yardımcı olacaktır. Atık kutuları renkleri içinde bayat ekmekler için uygun bir seçenek bulamıyorsanız, belediyelerin yerleştirdiği bayat ekmek kutularını kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz semtte böyle bir araç yoksa, bu konuda belediyenizden talepte bulunabilirsiniz. Mor renkli çöp poşetleri içinde toplanan bayat ekmekler hayvan yemi yapımında kullanılmakta. Bu konuda birçok belediyenin harika sonuçlar elde ettiğini medyada mutlaka görmüşsünüzdür. Bayat ekmekleri çöpe atarken bununla kaç hayvanı doyurabileceğinizi bir düşünün lütfen.