Soğuk su içmenin zararlarını biliyor musunuz?

Merhaba sevgili okurlarım! Sıcak bir İstanbul sabahında, bilgisayarımın başında papatya çayımı yudumlarken kısık sesimle hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum. Evet, kısık sesimle, çünkü bu aralar çok fazla soğuk su içtim ve sesim kısıldı. Birkaç güne kadar geçeceğini tahmin ediyorum. Ses tellerimi rahatlatmak içinse bitki çayı tüketiyorum. Benim favorim papatya çayı. Bu haftaki blogumda hangi konuyu ele alsam diye düşünürken aklıma soğuk su içmenin zararları geldi. İlhamı tabii ki kendimden! Soğuk su içmek sadece ses kısıklığına yol açmıyor, aynı zamanda sindirim sistemine zarar veriyor, kalp atış hızını düşürüyor, migren ağrılarını tetikleyebiliyor. Çok şükür, bende ses kısıklığından başka bir etki yaratmadı. Ancak durumdan vazife çıkarıp yazdığı bloglarla sizleri aydınlatmaktan keyif alan Ofixboy kardeşiniz bendeniz, bu hafta soğuk su içmenin zararları hakkında çok önemli bilgiler paylaşacağım. Soğuk su içmek zararlı mı diye merak ediyorsanız, vereceğim cevaplar çok işinize yarayacaktır. 

Biliyorsunuz değil mi, en önemli yaşam kaynağımız sudur arkadaşlar. Yaz aylarının gelişiyle birlikte vücudun su ihtiyacı artıyor. Su tüketiminize gereken özeni gösterdiğinizde, kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Şu şartla ki, suyun fazla soğuk olmaması gerekiyor. Bu konuda bana kızmayın lütfen! Evet arkadaşlar, maalesef durum bu. Yaz aylarında serinlemek için lıkır lıkır içtiğiniz o soğuk sular var ya, sağlığınız için önemli bir tehdit aslında. Sizi bu zevkinizden mahrum bırakacağım için bana biraz kızabilirsiniz. Fakat ben sizin Ofixboy kardeşinizim, ne söylüyorsam sizin iyiliğiniz için söylüyorum! Soğuk su içmenin zararları hakkında sizleri aydınlatmak da benim görevim. Sonra sesiniz kısıldığında, mideniz bozulduğunda, kalp atışınız yavaşladığında, hatta zatürreye yakalandığınızda, Ofixboy bizi uyarmadı demeyin! Son kısma lütfen dikkat! Evet, 1 bardak soğuk su zatürreye bile yol açabilir. Yaz sıcaklarının bunaltıcı hale geldiği bu zaman dilimini daha sağlıklı atlatmak için soğuk su içmenin zararları işte huzurlarınızda… 

Sindirimi yavaşlatır, mide ağrısına yol açar.

Muhakkak duymuşsunuzdur; soğuk su içmekle ilgili en önemli şehir efsanelerinin başında kilo vermeyi kolaylaştırdığı gelir. Soğuk su içmek zayıflatır mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Size bunu kim söylüyorsa bilin ki konuyu etraflıca incelememiş, kulaktan dolma bilgilerle bunu söylemiştir. Yemekten önce soğuk su içerek kilo veremez, formda kalamazsınız. Aç karnına soğuk su içmenin zararları düşündüğünüzden de büyüktür. Soğuk su içmek metabolizmayı sağlıklı şekilde hızlandırmıyor. Bu şehir efsanesinin bir diğer versiyonu, sabahları soğuk su içmenin kilo vermeye katkı sağladığı şeklindedir. Ve bu da diğeri gibi palavradır. Soğuk suyu ne zaman içerseniz için, kilo kontrolüyle ilgili olumlu bir sonuç elde edemezsiniz arkadaşlar. Soğuk su nedeniyle sindiriminizin yavaşlayacak olması sağlıklı ve olumlu bir gelişme değildir. Fazla kilolardan kurtulmak adına bunu yaparsanız, mide ağrılarından başka bir sonuç elde edemezsiniz. Hatta yemeklerden lezzet alamadığınız için bu sizi daha fazla yiyecek tüketmeye sevk edebilir. 

Sindirim sistemi üzerinde soğuk su, son derece zararlı etkiler gösteriyor arkadaşlar. Soğuk su nedeniyle mide kasları aşırı kasılır ve sindirim yavaşlar. İşte bu nokta, kilo vermek isteyenlerin kulağına hoş geliyor. Fakat soğuk suyun verdiği zararların farkında olan midemiz, bağırsakları korumak için suyun bağırsaklara geçmesini önlüyor. Mide içinde kalan soğuk su, mide kaslarındaki kasılma nedeniyle mide asitlerinin üretimini engelliyor. Sindirimin yavaşlamasına ve bazen durmasına yol açan bu durum, midede şişkinlik yaratıyor. Yemekten önce veya sonra soğuk su içtiğinizde, mide kaslarınızın kasılması başlar ve sindirim yavaşlar. Bu böyle olduğu için, her yıl özellikle yaz aylarında kilo kontrolü adına yemekten önce 1 bardak soğuk su içme tavsiyeleri verilmekte. Oysa midenizin çalışmasını yavaşlatmak adına midenize zarar vermemelisiniz. Kilo kontrolünü sağlamak için beslenme programınızı gözden geçirmeniz gerekir. Midenizin çalışma şekline müdahale etmeniz, sindirim sisteminizin zarar görmesine ve çoğu zaman mide ağrılarının oluşmasına yol açar. 

Kalp atış hızını düşürür.

Hepinizin bildiği gibi, normal şartlar altında vücut sıcaklığımız 36-37 derece arasındadır arkadaşlar. Vücudumuz 10 ile 12 derece arasındaki bir ısı farkına önemli bir tepki göstermez. Fakat sıcaklık farkının artması durumunda bazı tepkiler gösterir. Bu tepkilerden biri, kalp atış hızının düşmesidir. Soğuk suyla birlikte uyarılan sinir sisteminin büyük bir bölümü vagus sinirlerinden oluşur. Soğuğa karşı son derece duyarlı olan bu sinirlerin çalışması yavaşlarken kalp atış hızı da düşer. Soğuk su içmek kalbe zararlı mı diye merak ediyorsanız, evet zararlıdır. Ancak bazı soğuk iklim kuşaklarında insanlar kış aylarında bile soğuk su içiyor. Hatta soğuk suda duş yapıyorlar. Peki onların kalp atış hızları düşmüyor mu? Soğuk iklim kuşaklarında yaşayanların metabolizmaları bu gibi durumlara uyum sağlayacak şekilde gelişmiştir. Bizim gibi ılıman iklim kuşaklarında yaşayanlar ise soğuk su içmenin zararları içinde bu gibi durumlarda çok kolay hasta olabilir. Kalp atış hızının düşmesinin ötesinde, kalp krizinden felce kadar birçok hayati risk oluşabilir. 

Enerji kaybettirir.

Soğuk su içmenin zararları içinde bir diğer konu da enerji kaybettirmesidir sevgili arkadaşlar. Soğuk su vücuda girdiğinde, vücut ısısında ani bir düşüş meydana geliyor. Bu düşüşü doku ve organların çalışabilmesi için zararlı gören vücudumuz, ısı miktarını yükseltmek için bazı önlemleri hızlıca devreye sokar. Buna bağlı olarak metabolizma hızlanır. Metabolizmadaki bu hızlanma, soğuk suyun faydaları konusunda bazı yanlış algıların oluşmasına neden oluyor. Metabolizmanızı hızlandırmak adına soğuk su, hatta buzlu su içerseniz soğuk su içmenin zararları konusunda çok daha ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Metabolizmanın bu hızlanma şekli, vücudun ancak olağanüstü durumlarda devreye aldığı mekanizmaları kullanmasına yol açıyor. Bu mekanizmaların kullandığı enerji ise kişiye enerji kaybettiriyor. Soğuk su içtikten sonra enerjinizin düştüğünü hissediyorsanız bunun nedeni bu olabilir. Buzlu su içmenin zararları içinde enerji düşüklüğünü özellikle plajlarda daha fazla hissedebilirsiniz. Vücut sıcaklığınız ile ortam sıcaklığı arasındaki fark arttıkça enerji kaybınız artar. 

Enerji kaybı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de spordan sonra soğuk su içmektir. Sanırım bunu birçoğunuz yapıyorsunuzdur. Ya da en azından, sıcak bir yaz gününde eve gelir gelmez buzdolabına koşup soğuk su içiyorsunuzdur. Hele bir de alışveriş yapmışsanız, paket taşımışsanız, sıcaktan bunalmışsanız belki bir değil, iki, hatta üç bardak soğuk su içiyor olabilirsiniz. Bunlar da yine sağlığınıza zararlı alışkanlıklardır sevgili arkadaşlar. Spor veya başka bir fiziksel aktivite nedeniyle vücudunuz zaten enerji kaybetmiştir. Buna bir de soğuk su içerek kaybedeceği enerji eklenince, hissedeceğiniz yorgunluk ve bitkinlik artacaktır. Bu sizi yüksek kalorili gıda tüketmeye, şekerli atıştırmalıklara yönlendirebilir. Bunları tüketmeniz durumunda kandaki şeker seviyeniz hızlıca yükselir. Bunu düşürmek için pankreastan salgılanacak insülin ise şekerin metabolize edilmesi sonucu yine yorgunluk ve bitkinlik duymanıza yol açar. Bu bir kısır döngüdür arkadaşlar. Metabolizmanızın nasıl çalıştığını bilirseniz, bu gibi kısır döngülere kapılmadan sağlıklı şekilde yaşayabilirsiniz. 

Migren ağrılarını tetikleyebilir.

Migren çok ciddi bir sağlık sorunudur sevgili arkadaşlar. Migren şikayetiniz varsa beslenmenizden yaşam şeklinize kadar her şeyinizi doğru şekilde planlamanız gerekir. Soğuk su içmenin zararları bağlamında yapılan araştırmalara göre migren hastaları, soğuk suya karşı daha güçlü bir direnç gösteriyor. Migren söz konusu olduğunda metabolizma üzerinde olumsuzluk yaratan en küçük bir gelişme bile istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Soğuk su nedeniyle bu gibi durumlarla karşılaşmamak için migren hastalarının oda sıcaklığındaki suları tercih etmeleri gerekiyor. Ve tabii, migren ağrılarınız başladığında da vücut sıcaklığınız ne olursa olsun, serinlemek adına soğuk sudan uzak durmalısınız. Bu gibi durumlarda buz gibi su içerseniz migreniniz daha da kötüleşir. Soğuk su içmenin faydaları ve zararları hakkında paylaşılan bilgiler kafanızı karıştırmasın. Serinlemenin farklı yolları olduğunu da unutmayın. Migren hastaları için soğuk su serinlemek için iyi bir yöntem değildir. 

Zatürreye neden olabilir.

Bu madde size biraz ilginç gelebilir. Ama diğerleri gibi bu da tümüyle bilimsel gerçeklere dayanıyor arkadaşlar. Soğuk su içmenin zararları içinde bilmeniz gereken bir diğer konu da zatürreye neden olabileceğidir. Vücudumuzdaki doku ve hücreler, aşırı sıcağa ve aşırı soğuğa karşı yeterince dirençli değildir. Her iki durumda da hücresel fonksiyonlar düzgün şekilde çalışmaz. Bu konuda en önemli zararları sindirim, dolaşım ve bağışıklık sistemleri görür. Vücuda soğuk su girdiğinde, vücut ısısını dengelemek için metabolizmamız önlem almaya çalışır. Bu önlemleri etkin şekilde alamadığında bademcik, mide ve akciğer başta olmak üzere bazı organlarda iltihaplanmalar oluşabilir. Soğuk su içmeyi alışkanlık haline getirenler bu gibi iltihaplara daha kolay yakalanabilir. Vücut direnciniz zayıfsa, soğuk suyun zararları konusunda zatürre riskini aklınızdan çıkarmamalısınız. Terliyken soğuk su içmenin zararları içinde zatürre riski daha da yüksektir. Her ne kadar bu hastalık soğuk kış günleriyle özdeşleştirilse de yaz sıcaklarıyla baş etmek adına içtiğiniz soğuk sular da zatürre nedeni olabilir. 

Ses kısıklığına yol açabilir.

Ses kısıklığı da yine soğuk suyun zararları içinde ele alınması gereken bir konu. Eğer siz de benim gibi serinlemek adına soğuk su tüketiminizi arttırırsanız, ses tellerinizin zarar görmesini engelleyemezsiniz. Ses tellerimiz, fazla sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı değildir. Bu konuda bazı insanlar genetik nedenlerle daha avantajlı olabilir, onlar istisna. Ancak insanların büyük bir bölümünde fazla sıcak veya soğuk içecekler ses kısıklığına yol açıyor. Ses tellerinizle ilgili herhangi bir şikayetiniz varsa, gün içinde bolca su içerek ses tellerinizin nemli kalmasını sağlamanız gerekir. Yeterince su tüketmediğinizde, fazla sıcak veya soğuk su içmeseniz bile ses kısıklığı yaşayabilirsiniz. Tüketeceğiniz suyun sıcaklığı vücut sıcaklığınızdan 10 ile 12 derece arasında bir farka sahip olabilir. Bu farkı koruduğunuz sürece ses tellerinizde önemli bir sorunla karşılaşmazsınız. Ses kısıklığı sırasında buzlu su içmek zararlı mı diye merak ediyorsanız, son derece zararlı olduğunu söyleyebilirim. Sesinizin geri gelmesini sağlamak için ses tellerinizi rahatlatan bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Benim bu konuda favorim papatya çayı

Soğuk su içmenin zararları kısaca bu şekilde özetlenebilir sevgili arkadaşlar. Bu haftaki blogumu da bitirmeden önce, hep yaptığım üzere, araya bir reklam sıkıştırayım. Benim sevgili şirketim Ofix.com‘da 7 binden fazla ürünü kullanıcılarımızın beğenisine sunuyoruz. Birçok kategoride olduğu gibi içecek kategorisinde de geniş bir ürün çeşitliliğimiz var. Evde veya ofiste su ihtiyaçlarınızı karşılamak için siparişlerinizi Ofix.com üzerinden verebilirsiniz. Sitemizde an itibariyle 3 farklı markanın toplamda 18 ürününün satışını gerçekleştiriyoruz. Bu ürünleri incelemek için burayı tıklayabilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak içinse burayı tıklayabilirsiniz. Bu arada, soğuk su içerken dikkatli olmanızı, fazla soğuk su tüketmemenizi tavsiye ederim. Soğuk suyu ılıştırarak, eskilerin tabiriyle “aşlayarak” içtiğiniz sürece mesele yok. 

Haftaya görüşmek üzere.

Ofixboy… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir