Sıcak yaz günlerinde su içmenin önemi artıyor. Günlük su ihtiyacımızı karşılamadığımız zaman baş ağrısı, dikkat dağınıklığı, performans düşüklüğü, cilt kuruluğu gibi çok sayıda şikayet oluşabilmekte. Su ihtiyacımızı karşılamak adına gün içinde tükettiğimiz çay ve kahveler ise vücudumuzun su kaybını arttırıyor. Suyun yerine geçebilecek başka hiçbir içecek olmadığı gibi, su içerek elde edebileceklerimizi sağlayacak başka bir kaynak da yok. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, su içmenin faydaları konusunu ele alacağız.
- Su içmek niçin önemlidir?
- Su içmenin faydaları nelerdir?
- Metabolizmayı düzene sokar.
- İshal ve kabızlığı önler.
- Beyin fonksiyonları ve hafızayı güçlendirir.
- Böbrek taşı riskini azaltır.
- Reflü şikayetlerini hafifletir.
- Kilo vermeyi ve formda kalmayı kolaylaştırır.
- Cilt ve saç sağlığına iyi gelir.
- Hamileliğin sağlıklı geçmesine yardımcı olur.
- Editörün Tavsiyesi: Erikli 330 ml 12 Adet Pet Şişe Suyu
Su içmek niçin önemlidir?
Su içmenin faydalarına geçmeden önce, su içmenin önemiyle ilgili birkaç noktanın altını çizmek istiyoruz. İnsan hayatı için oksijenden sonra en önemli öge olan su, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarını ve hatta ölüm riskini beraberinde getiriyor. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 60’ını, yetişkin kadınlarda yüzde 50’sini su oluşturur, çocuklarda ise bu oranlar biraz daha yüksektir. Vücudumuzdaki suyun yüzde 60’ını hücrelerimiz kullanırken, yüzde 40’ını hücre dışı yapılar kullanır. Beynimizin yüzde 75’ini, akciğerlerimizin ise yüzde 80’ini su oluşturur. Vücudumuzdaki tüm sistemler, işlevlerini yerine getirirken sudan yararlanır.
- Suyun yerini tutabilecek hiçbir içecek yoktur.
Yemek yemeden haftalarca yaşayabilen insan, su içmeden yalnızca birkaç gün yaşayabilir. Vücudumuzdaki suyun sadece yüzde 10’unu kaybettiğimizde ciddi birtakım sağlık sorunları ortaya çıkmakta. Hücrelere besin ve oksijen taşınmasında ve atıkları hücrelerden uzaklaştırmada yerine getirdiği görevler, suyu insan hayatı için vazgeçilmez kılmakta. Bunun yanı sıra, vücudumuzda ısı dengesinin oluşmasından elektrolitlerin taşınmasına, cilt ve deri sağlığının korunmasından solunuma yardımcı olmaya kadar suyun yerine getirdiği çok sayıda işlevden bahsedebiliriz.
Su içmenin faydaları nelerdir?
Su içmenin önemine kısaca bu şekilde temas ettikten sonra yazımızın bu kısmında, su içmenin faydaları konusunu ele alacağız. Fakat şu noktayı özellikle vurgulamak istiyoruz. Burada paylaşacağımız bilgiler yalnızca genel sağlık bilgileri bağlamında olup herhangi bir hastalığın tedavisine yönelik değildir. Gün içinde yeterince su içmemekten kaynaklandığını düşündüğünüz herhangi bir sağlık sorununuz varsa, vakit geçirmeden hekiminize başvurmalısınız. Nitekim, yeterince su içmemekten kaynaklandığını düşündüğünüz şikayetler başka hastalıkların belirtisi olabilir ve bunu anlamak için muayene olmanız gerekir.
- Günde ortalama 1500 kalori alıyorsanız, tüketmeniz gereken su miktarı en az 1.5 litredir.
Metabolizmayı düzene sokar.
Su içmenin faydaları listemizin ilk sırasında, metabolizmayı düzene sokması var. Metabolizma kavramı, canlı organizmada hayatı sürdürmek için gerekli tüm biyolojik ve kimyasal değişimleri kapsamakta. Gün içinde yeterince su içerseniz, vücudunuzdaki tüm hücreler ve sistemler işlevlerini düzgün şekilde yerine getirir. Yeterince su içmediğiniz zamanlarda ise sindirimden dolaşıma, boşaltımdan sinir sistemine kadar birçok sistemde çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, vücudunuzda olması gereken su miktarı yalnızca yüzde 5 azaldığında baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetler oluşur. Yüzde 10 azaldığında bilinç kaybı, yüzde 20 azaldığında ise hayati riskler oluşur.
İshal ve kabızlığı önler.
Günlük su tüketimine yeterince özen gösterilmediğinde ishal ve kabızlık vakıaları çok kolayca oluşabilmekte. Bu vakıalara çoğu zaman baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik gibi şikayetler de eşlik edebilmekte. Özellikle de sıcak yaz günlerinde artan sıvı kaybı, ishal ve kabızlık vakıalarının en önemli nedenlerinden biridir. Bu gibi sorunlar yaşamamak için su içmenin faydaları içinde sıcak yaz günlerinde su tüketiminizi bir miktar arttırabilirsiniz. Özellikle de 0-5 yaş grubunda yaz ishali vakıaları ölümcül sonuçlar doğurabilmekte.
- 1 günden uzun süren şikayetleriniz için vakit geçirmeden hekiminize başvurmalısınız.
Beyin fonksiyonları ve hafızayı güçlendirir.
Beynimizin yüzde 75’i sudan oluşur. 24 saat içinde beyinden geçen su miktarı 1400 litreden fazladır. Beyin fonksiyonlarının işlevlerini yerine getirebilmesi için vücudun su ihtiyacının karşılanmış olması gerekir. Aksi durumda bu fonksiyonlar zayıflar ve dikkat dağınıklığından hatırlama güçlüğüne kadar birçok sorun ortaya çıkar. Gün içinde su ihtiyacını karşılamak adına bol miktarda çay, kahve ve benzeri içecekleri tüketen beyaz yakalılarda beyin sağlığı bozulur ve hatırlama güçlüğü ortaya çıkar. Su içmenin faydaları içinde beyin fonksiyonlarınızı ve hafızanızı güçlendirmek için günlük su ihtiyacınızı başka içeceklerle karşılamaya çalışmamalı, yeterince su tüketmeye özen göstermelisiniz.
Böbrek taşı riskini azaltır.
Böbreklerimiz yabancı ve zararlı maddeleri vücudumuzdan uzak tutar, vücudumuzdaki su dengesini korur, kan basıncının kontrolü için tuz ve potasyum dengesini sağlar. Aynı zamanda da birçok hormonu salgılayan böbreklerimiz, yeterince su içmediğimiz zaman işlevlerini yerine getiremez. Böbreklerde biriken mineraller nedeniyle oluşan böbrek taşı, çeşitli ağrılara yol açar ve hastanın hem yaşam kalitesini, hem de iş performansını düşürür. Su içmenin faydaları içinde böbrek taşı riskini azaltmak için yeterince su içmeli, fazla yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Sabah kahvaltıdan önce aç karnına içeceğiniz 1-2 bardak su, gece boyunca vücudunuzda biriken toksinlerin idrar yoluyla vücuttan atılmasına büyük katkı sağlayacaktır.
- Sindirim sisteminizi rahatlatmak için günlük su tüketiminize dikkat etmelisiniz.
Reflü şikayetlerini hafifletir.
Mide asidinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçışını ifade eden reflü hastalığı, göğüs kafesinin arkasında yanma şikayetiyle kendisini gösterir. Reflü hastaları yemekten sonra ağızlarına gelen acı suyla büyük rahatsızlık duyar. Toplumun yüzde 20’sinde görülen reflü, gereken önlemler alınmadığında yemek borusu kanserine dönüşebilir. Reflü tedavisinde günlük su tüketimi en önemli konuların başında geliyor. Gün içinde yeterince su tüketirseniz, reflü şikayetleriniz hafifler, hatta tümüyle iyileşebilir. Fakat yine de reflü konusunda tıbbi destek almanız gerekir. Su içmenin faydaları içinde günlük su tüketiminize özen göstererek reflü şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz.
Kilo vermeyi ve formda kalmayı kolaylaştırır.
Su içmenin en önemli faydalarından biri de metabolizmayı hızlandırması ve daha fazla kalori yakmayı sağlamasıdır. Bu sayede kilo vermeyi ve formda kalmayı kolaylaştırır. Bu konuda oda sıcaklığındaki su da faydalı olmakla birlikte, ılık su daha faydalıdır. Nitekim, soğuk suyun midede kalma süresi 20 dakikayken, ılık suyun midede kalma süresi 80 dakikayı bulur. Başka deyişle, ılık sunun verdiği tokluk ve doygunluk hissi çok daha yüksektir. Özellikle de sabah saatlerinde ve spor yapmadan önce 1-2 bardak ılık su tüketirseniz, vücudunuzdaki yağların parçalanması kolaylaşır, daha kolay kilo verirsiniz ve formda kalmakta zorluk çekmezsiniz.
- Spor yapmadan önce su içerseniz daha fazla kalori yakabilirsiniz.
Cilt ve saç sağlığına iyi gelir.
Sıcak havalarda vücudumuzun su kaybı arttığı için cildimizin nem dengesini korumak zorlaşır. Gün içinde yeterince su tükettiğimizde, cildin nem dengesini korumasını sağlayabiliriz. Su ayrıca, cilt hücrelerini tamir eder, cilde esneklik kazandırır, cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar. Saçlar için de yine su içmek çok faydalıdır. Yumuşak ve parlak saçlara kavuşmak için yeterince su tüketmeye dikkat etmelisiniz. Saç köklerindeki sinir uçlarını uyaran su, saçların sağlıklı bir görünüme sahip olmasına ve uzamasına da katkı sağlamakta.
Hamileliğin sağlıklı geçmesine yardımcı olur.
Su içmenin faydaları konusunda dikkat çekmek istediğimiz bir diğer konu da hamileliğin sağlıklı geçmesine yardımcı olmasıdır. Bebeklerin vücudunun yüzde 70 ile 75’i sudan oluşmakta. Başka deyişle, suya anneden çok bebeğin ihtiyacı vardır. Hamilelerin günlük su tüketimi 2 ile 2.5 litre arasında olmalı. Bu miktar korunduğunda hem annenin, hem de bebeğin metabolizması düzenli bir şekilde çalışır. Emzirme döneminde ise günlük su tüketimi 2.5 ile 3 litre arasında olmalı. Emziren kadınlarda süt üretimini arttıran su, vücut direncini yükseltip bağışıklık sistemini güçlendirerek bebeğin de sağlığını korumasına yardımcı olur.
- Hamilelerin günlük su tüketimi 2 ile 2.5 litre arasında olmalı.
Editörün Tavsiyesi: Erikli 330 ml 12 Adet Pet Şişe Suyu
Su içmenin faydaları konusunu ele aldığımız bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ofislerin en sık sipariş verdiği ürünlerimizden Erikli 330 ml 12 adet pet şişe suyunu kısaca tanıtmak istiyoruz. Türkiye’nin lider su markalarından biri olan Erikli, Uludağ’ın benzersiz lezzetteki suyunu tüketicilerle buluşturuyor. Büyük şehirlerimizde 1990’lı yıllarda yaşanan su kesintileri sırasında yaptığı yatırımlar ve hizmete açtığı dolum tesisleri sayesinde su piyasasında güçlü bir konum elde eden Erikli suları, içerdiği doğal minerallerle vücudu beslemekte, hastalıklara karşı direnci yükseltmekte. Uygun pH değerine sahip, doğal mineraller bakımından kaliteli, içimi lezzetli Erikli 330 ml 12 adet pet şişe suyunu sitemiz üzerinden sipariş vermek için burayı, kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…