Merhaba sevgili okurlarım! Tasarruf konulu blog dizime bu hafta su tasarrufu yöntemleri ile devam edeceğim. Aslına bakarsanız bu yılki yağışlar gayet güzeldi. Barajlarımızdaki su seviyeleri epeyce yüksek. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde su sıkıntısı çekeceğimizi gösteren herhangi bir işaret yok. Fakat bununla birlikte yağmur gibi akan zamlardan maalesef su da nasibini aldı. Hepimizin bildiği nedenlerden dolayı artık hayatımızdaki en önemli kavramların başında tasarruf geliyor. Alabileceğimiz her önlemle tasarruf konusuna ne kadar dikkat edersek bu süreçte o kadar avantaj elde ederiz. İster evde olsun, isterse işyerinde su tasarrufu konusunda dikkat etmemiz gereken birçok husus var. Bunlarla ilgili olarak işyerlerinde farkındalıkların daha yüksek olduğunu söyleyebilirim. Çünkü işyerlerinde uyulması gereken kurallar daha sıkı takip ediliyor. Aksayan konularla ilgili önlemler daha hızlı alınıyor. Evlerde ise tasarruf yöntemleri çoğu zaman ihmal ediliyor. Tasarruf konulu blog dizimin bu haftaki bölümü olan su tasarrufu yöntemleri işte huzurlarınızda…
- Tasarruflu musluk başlığı kullanın.
- Muslukları gereksiz yere açık bırakmayın.
- Sensörlü musluklar su tasarrufu için avantaj sağlar.
- Uyarı etiketleriyle su tasarrufunu hatırlatın.
- Sebze ve meyve yıkarken su israfından kaçının.
- Haşladığınız sebzelerin sularını değerlendirin.
- Çamaşır ve bulaşıklarınızı makinede yıkayın.
- Sifonunuz fazla su harcıyorsa gerekli düzeltmeyi sağlayın.
- Devir küveti doldurma devri değil.
- Vahşi sulama yapmayın.
- Su tesisatınızdaki kaçakları önleyin.
- Çocuğunuza doğru davranış şekilleri kazandırın.
Tasarruflu musluk başlığı kullanın.
Su tasarrufu yöntemleri listemin ilk sırasında tasarruflu musluk başlığı kullanmak var sevgili arkadaşlar. Musluğu açtığımız zaman suyun sesi bile içimizde güzel duygular uyandırıyor, değil mi? El yıkamak veya diğer amaçlarla musluğu açtığımızda kendimizi iyi hissediyoruz. Fakat bu suyun gerçekte çok az bir bölümünü ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz. Yani büyük bölümü aslında israf oluyor. Tasarruflu musluk başlığı kullanmak bu israfı önlemede çok faydalı. Eğer tasarruflu musluk başlığı kullanırsanız su sarfiyatınız epeyce azalır. Gerçi bu ürünler bütçeniz için bir ek maliyet yaratır. Ancak orta ve uzun vadede bu maliyet tasarruf yoluyla size geri döner. Dilerseniz basit bir su tasarruf aparatıyla bile su sarfiyatınızı azaltabilirsiniz. Bu ürünler musluk ucuna takılır ve sarfiyatı azaltır. Tek bir musluk için bile olsa bu araçlar gerçekten önemli sonuçlar doğuruyor. Yeni yapılan binalarda artık tasarruflu musluk başlıkları kullanılıyor. Eski tip binalarda ise hiç olmazsa su tasarruf aparatlarıyla güzel sonuçlar almak mümkün.
- Musluktan akan her damlanın kıymetini bilmeliyiz.
Muslukları gereksiz yere açık bırakmayın.
İlk maddeyi yerine getirdiyseniz su tasarrufu konusunda önemli bir avantaj elde ettiniz demektir sevgili arkadaşlar. Peki iş bununla bitiyor mu? Hayır, su tasarrufu yöntemleri içinde dikkat etmemiz gereken daha pek çok konu var. Bunlar arasında en önemlilerinden biri muslukları gereksiz yere açık bırakmamaktır. Özellikle el yıkarken ve diş fırçalarken bu hata daha sık gerçekleşiyor. Beyler ise tıraş olurken bu hatayı sıkça yapabiliyor. Su tasarruf başlığı kullansanız bile hiçbir zaman musluğu gereksiz yere açık bırakmamalısınız. Çünkü gereksiz yere akıp giden her damla milli servetimizden bir kayıptır. Bu yıl için peki, su sıkıntımız yok gibi görünüyor. Ancak buna aldanmamak lazım. Genel kanaatin aksine, Türkiye aslında su zengini bir ülke değil. Çünkü israf düzeyimiz yüksek. Bunun en önemli nedenlerinden biri de vahşi sulamadır. Suyu açıp gitmek bahçe sulamak değildir. Ev işlerinde de yine su açıkken başka bir işle ilgilenmeyin. Önce suyu kapatın, sonra diğer işlerinize geçersiniz.
- Görselde açıkça görüldüğü üzere, tasarruflu musluk başlığı kullanmak yeterli değildir. Gereksiz akan suyu da önlemek gerekir.
Sensörlü musluklar su tasarrufu için avantaj sağlar.
Evlerde daha az kişi yaşadığı için sensörlü ürünlere pek ihtiyaç olmuyor. Ancak kalabalık işyerlerinde sensörlü ürünler birçok bakımdan önemli avantajlar sunuyor sevgili arkadaşlar. Eğer işyerinizde su tasarrufu yapmak istiyorsanız, sensörlü muslukları özellikle tavsiye ederim. Çünkü kalabalık işyerlerinde, AVM’lerde, kafe ve restoranlarda sensörlü ürünler gereksiz su akışını engelliyor. Aynı zamanda da kişisel hijyen açısından pratik çözümler sunuyor. Sonuçta her gün onlarca kişinin elinin değdiği bir musluğa dokunmak pek de iyi bir şey değil. Sensörlü musluklar tasarruf için olduğu kadar hijyen için de faydalı. İşyerinizde akıllı musluk sistemleri kullanırsanız su tasarrufu ve hijyen için önemli avantajlar elde edersiniz. Sensörlü musluk başlığı su faturanızda yüzde 30 ile 40 arasında bir tasarruf sağlar. Daha gelişmiş bir su tasarruf cihazı ile bu oran yüzde 50’nin bile üzerine çıkabilir. Fotoselli musluk ve sensörlü batarya sistemleri günümüzde hemen tüm AVM’lerde mevcut. İşyerlerinde de kullanımları her geçen gün artıyor.
- Sensörlü ürünleri kullanırsanız tasarruf ve hijyen konusunda başarılı sonuçlar alırsınız.
Uyarı etiketleriyle su tasarrufunu hatırlatın.
İşyerlerinde su tasarrufu yöntemleri içinde uyarı etiketleriyle hatırlatma yapmak da faydalı bir yöntemdir sevgili arkadaşlar. Çalıştığınız şirkette sensörlü musluk başlığı yoksa uygun bir yere uyarı etiketi yapıştırarak su tasarrufuna katkı sağlayabilirsiniz. Hatta su tasarruflu musluk kullansanız bile uyarı etiketlerinden yararlanabilirsiniz. Çünkü gerçekten de el yıkama sırasında akan suyun büyük bölümü israf oluyor. Musluk başlığı tasarruf için ne kadar önemliyse doğru kullanım şekli de o kadar önemli. Tasarruf önlemlerini çoğu zaman dikkate almadan hareket edebiliyoruz. İşte bu gibi durumlarda uyarı etiketleri devreye giriyor. “Muslukları açık bırakmayın”, “suyu boşa harcamayın” türünden uyarıları ifade eden bu etiketler su tasarrufu yöntemleri içinde faydalı sonuçlar doğurur. İşyerinizde batarya tasarruf başlığı olsun ya da olmasın uyarı etiketlerinden de yararlanabilirsiniz. Hatta gerekirse evde bile bu etiketlerden yararlanabilirsiniz. Ben mesela birden fazla yaptığım hataları post-it kullanarak ilgili yerlere yapıştırıyorum. Bu beni aynı hataları tekrar yapmaktan koruyor.
- Muslukların açık bırakıldığını görüyorsanız uyarı etiketi kullanarak hatırlatma yapabilirsiniz.
Sebze ve meyve yıkarken su israfından kaçının.
Yönümüzü işyerlerinden evlere çevirelim biraz. Dediğim gibi, işyerleri tasarruf konusunda genel olarak daha bilinçli hareket ediyor. Fakat evlerde israfın boyutları çok yüksek. Su israfı konusunda özellikle sebze ve meyve yıkama şekline dikkat çekmek istiyorum. Gerçi bu aralar her şeyin fiyatı ateş pahası. Artık eskisi kadar bol sebze ve meyve alamıyoruz. Ancak yine de yıkama sırasında dikkatli olmamız lazım. Sebze ve meyveleri iyice temizlemek sağlığımız için çok önemlidir. Çünkü iyi temizlenmezlerse zararlı mikroorganizmalar vücudumuza girer. Kimyasal ilaçlar da yine bu yolla vücudumuzda birikir. Fakat bunlardan kurtulmanın yolu musluğu açıp altında sebze ve meyveleri tutmak değildir. Doğru yöntem, bunları sudan geçirdikten sonra sirkeli suda yarım saat bekletmektir. Hatta söz konusu olan ıspanak gibi toprakta yetişen sebzeler değilse sudan geçirmeden de sirkeli suda bekletebilirsiniz. Ardından yıkadığınızda çok daha temiz olmalarını sağlarsınız. Musluğu açıp altında sebze ve meyveleri tutmak israftan başka bir şey değildir.
- Sen tasarruflu muslukla yapılan su israfının resmini yapabilir misin Abidin?
Haşladığınız sebzelerin sularını değerlendirin.
Konu sebzelerden açılmışken bir noktaya daha kısaca işaret etmek istiyorum sevgili arkadaşlar. Yemek yaparken kullandığımız yöntemlerden biri haşlamadır. Birçok sebzeyi haşlayarak pişirmeyi tercih edebiliyoruz. Peki haşlanmış sebze suları nereye gidiyor? Eğer lavaboya döküyorsanız bir taraftan önemli bir fırsatı kaçırıyorsunuz. Bir taraftan da su israfı yapıyorsunuz demektir. Oysa haşlanmış sebze sularını birçok yemekte kullanmak mümkün. Örneğin makarna sosları bu konuda birbirinden ilginç deneyimler sunuyor. Diyelim ki ıspanaklı börek yapacaksınız. Veya lahana dolması. Haşlayacağınız ıspanağın veya lahananın suyunu makarna sosu olarak kullanmanız mümkün. Ayrıca haşlanmış sebze sularından cilt maskesi de yapabilirsiniz. Çünkü bu sular vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Bu sayede cildi besler. Eğer bunlara üşeniyorsanız, suyun soğumasını bekleyin ve bitkilerinizi sulamak için kullanın. Lavaboya gideceğine bari bitkileriniz faydalansın. Evde tasarruf yöntemleri bağlamında bu tür pratik önerileri de dikkate almak gerekir. Su tasarrufu yöntemleri bu gibi faydalara da imkan tanımakta.
- Bitkinizi sulamak için musluk suyu yerine haşlanmış sebze suyu kullanabilirsiniz.
Çamaşır ve bulaşıklarınızı makinede yıkayın.
Tasarruf konulu blog dizimde geçtiğimiz haftalarda çamaşır makinesinde tasarruf yöntemleri ile bulaşık makinesinde tasarruf yöntemleri hakkında faydalı bilgiler paylaşmıştım. Gerçekten de çamaşırları ve bulaşıkları elde yıkamak israf konusunda önemli bir başlık. Elde yıkama yapmak bazı durumlarda gerekli olabiliyor. Ancak iyi bir programlama ve zaman yönetimiyle bu konuda da tasarruf sağlamak mümkün. Su tasarrufu yöntemleri içinde çamaşır ve bulaşıklarınızı makinede yıkayarak su sarfiyatınızı ciddi ölçüde düşürebilirsiniz. Eğer A+++ ürünler kullanırsanız bu konuda daha yüksek avantajlar elde edersiniz. Çünkü bu ürünler sadece elektrik tasarrufu için değil, su tasarrufu için de faydalıdır. Bu ürünlerin tasarımları ve yıkama şekilleri su tasarrufu yöntemleri için başarılı sonuçlar doğuruyor. Üstelik deterjan sarfiyatını da azaltıyor. Ancak makinenizi dolmadan çalıştırmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi durumda sağlayabileceğiniz avantajlar kaybolur ve maliyet artar. Su tasarrufu ile her yıl bütçenize önemli bir katkı sağlamanız mümkün. Kalabalık aileler buna özellikle dikkat etmeli.
- Elde yapacağınız yıkama işleri su tasarrufu konusunda başarılı olmanızı engeller.
Sifonunuz fazla su harcıyorsa gerekli düzeltmeyi sağlayın.
Su sarfiyatını arttıran en önemli nedenlerden biri de sifon sistemleridir sevgili arkadaşlar. Günümüzde birçok evde ve işyerlerinde çift kademeli sifon sistemleri mevcut. İhtiyaca göre su sarfiyatını kontrol etme fırsatı sunan bu sistemler su tasarrufu için faydalıdır. İmkanınız varsa çift kademeli sifon sistemine geçerek su tüketiminizi azaltabilirsiniz. Su tasarrufu için bu gibi değişimlerden kaçınmayın. Oluşacak maliyet sizi korkutmasın. Çünkü kısa sürede bu maliyet tasarruf sayesinde size geri dönecek. Su tasarruf önlemleri konusunda artık inşaat ve yapı firmaları çok daha duyarlı. Yeni yapılan binalarda genellikle tasarruflu sifon çeşitleri ön planda. Ancak eski tip bir rezervuarınız varsa basit bir pet şişiyle bile su sarfiyatınızı azaltabilirsiniz. Rezervuarınıza yarım veya bir buçuk litrelik dolu bir pet şişe bıraktığınızda evde su tasarruflu sifon yapmış olursunuz. Böylelikle sifonu her çektiğinizde içerisindeki pet şişenin hacmi kadar su tasarrufu sağlarsınız. Su faturası tasarrufu için pet şişe yöntemi etkili bir yöntemdir.
- Rezervuara pet şişe koyarsanız sifonunuz daha az su harcar.
Devir küveti doldurma devri değil.
Evde su tasarrufu için dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da küvette su kullanımıdır sevgili arkadaşlar. Şöyle güzel bir küvette oturup banyo keyfi yapmayı kim istemez ki, değil mi arkadaşlar? Fakat devir böyle bir devir değil. Suya ve doğal gaza gelen son zamlardan sonra artık duş yaparken bile suyu boşa harcamamalısınız. Küveti doldurmak için kullanacağınız suyla belki iki veya üç kez duş yapabilirsiniz. Maddi durumunuz ne olursa olsun, küvet keyfinizi artık bir tarafa bırakın derim. Eğer kas ve eklem ağrılarınız için doktorunuz tavsiye etmişse o ayrı tabii. Çünkü sağlık için bazı durumlarda küvette sıcak su iyi geliyor. Ancak sağlığınız yerindeyse boş verin derim. Duş yaparken de yine, suyun ısınması için geçen süreye dikkat edin. Bu aşamada musluğu yüksek tazyikli şekilde akıtmamalısınız. İmkanınız varsa, bu suyu bir kovaya alarak daha sonra temizlik işlerinizde kullanabilirsiniz. Bu da su tasarrufu yöntemleri içinde faydalı bir yöntemdir.
- Sağlığınız için gerekli değilse küveti doldurmaktan artık vazgeçmenin tam zamanı.
Vahşi sulama yapmayın.
Bu maddeyi sizin için yazıyorum çiftçiliğe merak saran sevgili okurlarım. Bakın arkadaşlar, müstakil bir evde oturuyor ve hobi olarak bahçenizde sebze ve meyve yetiştiriyor olabilirsiniz. Bu hobinizi saygıyla karşılıyorum. Fakat bahçenizi vahşi sulama yöntemleriyle suluyorsanız çok yanlış bir iş yapıyorsunuz demektir. Eğer gerçek anlamda çiftçilikle uğraşacaksanız doğru sulama yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Hatta imkanınız varsa damla sulama sistemleri için yatırım yapmalısınız. Bu sayede ürünleriniz için önemli bir maliyet avantajı elde edersiniz. Aksi durumda 1 kilo domates için bilmemkaç metreküp su harcamak zorunda kalırsınız. Peki bunun adı israf değildir de nedir? Üstelik vahşi sulama yöntemleri bahçenizdeki verimliliği azaltır. Yani daha çok ürün almaya çalışırken rekolte düşer. Bu yöntemler toprak altındaki organik hayata da zarar verir. Kendinizi bir de oradaki canlıların yerine koyun bakalım. Evinizi su bassa ne hissedersiniz? Vahşi sulama yaptığınızda toprak altındaki canlılar işte tam olarak bunu yaşıyor.
- Bahçe işleriyle uğraşıyorsanız vahşi sulama yöntemlerinden kesinlikle uzak durun.
Su tesisatınızdaki kaçakları önleyin.
Su boruları ve sulama üniteleri zaman içinde yıpranarak kaçağa neden olabiliyor sevgili arkadaşlar. İster evde olsun, isterse bahçede zaman zaman tesisatı gözden geçirmede fayda var. Su tasarrufu yöntemleri içinde bu konular da önemli konulardır. Bunları ihmal ederseniz aldığınız diğer önlemler boşa gider. Tasarruf hakkında hep söylediğim bir şeyi bu vesileyle bir kez daha belirteyim. Hangi alanda olursa olsun tasarruf yöntemleri bir bütündür. Birini yapıp diğerlerini yapmadığınız zaman alacağınız sonuçların etkisi azalır. Kullandığınız tesisatta kaçak varsa bu durum bir taraftan ek maliyet yaratır. Bir taraftan da su basması risklerine zemin hazırlar. Bu nedenle evde veya bahçede su borularınızı her yıl düzenli şekilde gözden geçirin derim. Contası yıpranan musluk su tasarrufu yöntemleri konusunda ciddi bir sorundur. Musluk su tasarrufu konusu sadece su tüketim şekliyle ilgili değil. Tesisatınızın da tasarrufu desteklemesi gerekir. Musluk su tasarruf başlığı kullansanız bile conta yıpranmışsa israf devam eder.
- Kaçakları önlemezseniz su tasarrufu yöntemleri yetersiz kalır.
Çocuğunuza doğru davranış şekilleri kazandırın.
Evde tasarruf yöntemleri bağlamında dikkat etmemiz gereken konulardan biri de çocuklara doğru davranış şekilleri kazandırmaktır sevgili arkadaşlar. İster su tasarrufu yöntemleri olsun, isterse diğer tasarruf yöntemleri için çocuğumuzla doğru bir iletişim şekli geliştirmemiz lazım. Çocuklar bazı şeyleri yavaş öğrenir, öğrendikleri şeyleri çabuk unuturlar. Bu nedenle onlara doğru davranış şekillerini kazandırmak için uyanık davranmamız lazım. Örneğin çocuğunuz su içerken bardak kullanmıyorsa bunun yanlış bir davranış şekli olduğunu ona uygun şekilde anlatmalısınız. Doğru su içme şeklini de bizzat göstermelisiniz. Bir kere, iki kere, beş kere, fark etmez. İstediğiniz davranış değişikliğini sağlayıncaya kadar iletişimi sürdürün. Su tasarrufu yöntemleri hakkında burada anlattığım konuları aynı zamanda çocuğunuza da yaşına uygun şekilde anlatmaya çalışın. Çocukların küçük yaşlarda kazandıkları alışkanlıklar hayat boyu devam eder. Çocuğunuza güzel alışkanlıklar kazandırın ki hayatını güzel şekilde sürdürsün. Sonradan davranış tarzı değişikliği sağlamak gerçekten de çok zordur.
- Çocuğunuzun yanlış davranış şekillerini görmezden gelmeyin. Doğrusunu anlatın ve daima ona örnek olun.
Su tasarrufu yöntemleri ile bu haftanın da sonuna geldik sevgili arkadaşlar. Tasarruf konulu blog dizim umarım hoşunuza gidiyordur. Önümüzdeki haftalarda bu diziyi sürdürmeye devam edeceğim. Beni izlemeye devam edin.
Haftaya görüşmek üzere.
Ofixboy…