Teknik çizim kağıdı alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Teknik çizim işleriyle uğraşanların kullandığı teknik çizim kağıtları, yapılan çizimlerin niteliğini doğrudan etkilemekte. Yaptığınız çalışmalarda doğru ürünleri kullanırsanız, daha yüksek bir performans yakalayabilirsiniz. Peki, teknik çizim kağıdı alırken nelere dikkat etmek gerekir? Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, teknik çizim kağıtları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız ve teknik çizim kağıdı alırken nelere dikkat etmek gerektiğine kısaca temas edeceğiz.

Teknik çizim kağıdı nedir?

Teknik çizimlerde kullanılan kağıtlara teknik çizim kağıdı diyoruz efendim. Teknik çizimler, profesyonel anlamda üretilmesi veya inşa edilmesi planlanan herhangi bir makinenin, ürünün veya yapının hayata geçmesini sağlayan tüm adımları anlatan çizimlerdir. Başta mimarlık ve mühendislik alanları olmak üzere teknik çizim işleriyle uğraşanların sıklıkla kullandığı bu kağıtlar, bir proje veya endüstriyel tasarımı gerçekleştirecek teknik personeller arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlıyor. Teknik çizimlerin gerektirdiği koşullara uygun şekilde mat, yarı saydam, şeffaf, yağlı, pürüzsüz, pürüzlü gibi farklı özelliklerde ve gramajlarda üretilen teknik çizim kağıtları pafta, blok veya rulo şeklinde satılabilmekte.

Sektörel çizimlerin yanı sıra sanatsal çizimlerle ilgilenenlerin de sıkça kullandığı teknik çizim kağıtları, kullanım ve saklama koşulları konusunda yüksek hassasiyet göstermeyi gerektiren ürünlerdir. Nitekim, teknik çizim kağıtları içinde bazı ürünler sıcak ortamlarda çok kolay sertleşir ve kırılganlaşır. Bazıları ortamda rutubet arttığında kolayca dalgalanır. Ayrıca birçok teknik çizim kağıdı, katlanarak saklandığında çok kolay deforme olur. Teknik çizim kağıtları üzerinde yaptığınız çalışmaları eğer çok uzun süreler korumak istiyorsanız, arşivinizde bu kağıtları ya çarşaf gibi sermeli ya da elbise gibi asmalısınız.

Teknik çizim kağıdı türleri nelerdir?

Teknik çizim kağıtları hakkında verdiğimiz bu genel bilgilerin ardından yazımızın bu kısmında, teknik çizim çalışmalarında en çok kullanılan kağıtları kısaca tanıtacağız.

Aydınger Kağıtları

Teknik çizimlerde en sık kullanılan kağıt türü aydınger kağıtlarıdır. Tümüyle beyazlatılmış kimyasal selülozdan üretilen aydınger kağıtları parlak yüzeyli, yarı saydam, yağlı ve rulo biçimindedir. Farklı ihtiyaçları karşılayacak şekilde farklı kalınlıklarda üretilen bu kağıtların yüzeyi düz veya pürüzlü türleri bulunmakta. Bu kağıtların en önemli özelliği, yarı saydam oldukları için üst üste çizim yapmayı ve çizimleri çoğaltmayı kolaylaştırmasıdır. Ayrıca, alttan ışıklandırılmış bir masa üzerine serildiğinde projedeki hataların kolayca görülmesini sağlamakta. Profesyonellerin yanı sıra teknik üniversite, yüksekokul ve meslek liselerinde okuyan öğrencilerin de en çok kullandığı teknik çizim kağıtları içinde yer alan bu ürünler, teknik çizim kalemleri ile projelerin kağıda dökülmesinde büyük kolaylık sağlıyor.

Eskiz Kağıtları

Teknik resim kağıdı veya sarı kağıt olarak da bilinen eskiz kağıtları, kroki çizmek veya karakalem çizimler yapmak için kullanılan kağıtlardır. Eskiz kağıtları, asıl çizimin öncesinde bir ön çalışma yapmak için daha fazla tercih edilir. Eskiz çalışmalarının en önemli özelliği ise tasarlanan düşüncenin olgunlaşmasını sağlamasıdır. Ve tabii, fiyatları daha ekonomik olduğu için ön çalışmalar için en çok eskiz kağıtları kullanılır. Bu kağıtları piyasada hemen tüm boyutlarda bulmak mümkün.

Ozalit Kağıtları

Şeffaf kağıtlara yapılan çizimleri kopyalamak için kullanılan kağıtlara ozalit kağıtları denilmekte. Çizimin kopyasının alınabilmesi için mekanik ya da otomatik kopya makinelerinde ışık ortamından geçirilmesi gerekir. Bu kağıtlar ışığa, neme ve amonyağa karşı son derece hassas olduğu için çizim çalışması bittikten sonra bunları kuru ve ışık görmeyen ortamlarda saklamak gerekir.

Yağlı Kağıtlar

Kopya kağıdı olarak kullanılan yağlı kağıtlar, bitkisel içerikli yağlara batırıldıktan sonra havada kurutularak elde edilen kağıtlardır. Bu özelliklerinden dolayı rutubetten etkilenmezler ve yüzeyleri düzgündür.

Muşamba Kağıtlar

Bezli kağıt olarak da bilinen muşamba kağıtlar, yırtılmaya ve kazımaya karşı son derece dayanıklıdır. Bir yüzü mat, diğer yüzü parlak olan bu kağıtlar muşambayı andırdığı için muşamba kağıtlar olarak anılmakta.

Teknik çizim kağıdı alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Teknik çizim kağıtları ve türleri hakkında paylaştığımız bu bilgilerin ardından yazımızın bu kısmında, teknik çizim kağıdı alırken nelere dikkat etmek gerektiğine kısaca temas edeceğiz.

Çizim türünüze uygun ürünleri seçmelisiniz.

Yapacağınız çizim türüne uygun ürünler seçerseniz, çalışmanızda hem daha yüksek bir performans yakalar, hem de yaptığınız çizimleri uygun koşullarda arşivleyebilirsiniz. Örneğin, ışıklı kopya yapacağınız çizimlerde aydınger kağıtlarını ilk sırada değerlendirebilirsiniz. Bunlar içinde düz yüzeye sahip olanlarında çini mürekkebi, pürüzlü yüzeye sahip olanlarda ise sert kurşun kalemler kullanabilirsiniz. Işıklı kopya yapmayacaksanız, çini mürekkepli çalışmalarda yağlı kağıtları kullanabilirsiniz. Ayrıca, çizim türünüze göre saydam çizim folyosu veya film kullanmanız da gerekebilir.

Teknik çizimlerde asıl çizime başlamadan önce hazırlık için eskiz kağıtlarını kullanabilirsiniz. Aydınger kağıtlarını asıl çizimlerde kullanmak daha doğrudur. Çizimleriniz eğer yıpranmaması gereken veya çok uzun süreler saklamak istediğiniz çizimlerse, aydınger kağıtları yerine muşamba kağıtlarını deneyebilirsiniz. Nitekim muşamba kağıtlarının ömürleri aydınger kağıtlarının ömürlerine oranla çok daha yüksektir. Bununla birlikte, bu ürünlerin yüzeyleri mat olduğu için muşamba kağıtlarıyla üst üste çizim yapmanız mümkün değildir. Üst üste çizim yapmak ve çizimleri ucuza çoğaltmak, hataları kolay temizlemek istiyorsanız saydam teknik çizim kağıtları daha doğru bir seçim olacaktır.

Kullanım ömrüne dikkat etmelisiniz.

Teknik çizim kağıtlarının türlerine göre kullanım ömürleri birbirinden farklı olmakta. Yaptığınız çalışmaları eğer çok uzun süreler saklamak istiyorsanız, muşamba kağıtları ilk sırada değerlendirebilirsiniz. Ozalit kağıtlarını saklamak oldukça zordur. Işığa, neme ve amonyağa karşı çok hassas oldukları için ömürleri diğerlerine oranla daha kısadır. Aydınger kağıtlarını doğru koşullarda saklarsanız, kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Fakat rutubetli veya fazla sıcak bir çalışma ortamınız varsa aydınger kağıtları üzerinde çalışma yapmak da bunları saklamak da zor olacaktır.

Diğer taraftan, teknik çizim kağıtları üretilirken bileşimlerine çeşitli asitler karıştırılabilmekte. Oluşan karışım kimi yönlerden kullanıcılara kolaylık sunsa da sağlık riski oluşturabildiği gibi, yapılan çalışmaların kısa sürede bozulmasına da yol açabilmekte. Satın alacağınız teknik çizim kağıtları asidik bir bileşim içermemeli, tümüyle doğal yollardan üretilmiş olmalı.

Fiziksel özelliklerini iyi bilmelisiniz.

Teknik çizim kağıtları üzerinde yapılan çalışmalardan tam verim alabilmeniz için bu kağıtların fiziksel özelliklerini iyi bilmeniz gerekir. Bunlar içinde en önemlisi dayanıklılık özelliğidir. Yaptığınız çalışmayı daha sonra ofis cihazları içinde kullanacaksanız, dayanıklılık bariyerini yüksek tutmanızda yarar var. Teknik çizim kağıtları içinde birçoğu, fotokopi makinesi içinde yüksek ısı ve ışığa maruz kaldığında kolayca bozulabilmekte. Dahası, çalışacağınız kağıdın yalnızca dayanıklı olması yetmez, aynı zamanda leke tutmaması ve kolay silinebilir olması da gerekir. Bu özelliklere sahip olmayan ürünler, ofis ortamında kolayca zarar görür ve maalesef, tüm çalışmayı yeni baştan hazırlamanız gerekebilir.

Ofis dostu teknik çizim kağıtları Ofix.com’da!

Teknik çizim kağıtları hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız ve teknik çizim kağıdı alırken nelere dikkat etmek gerektiğine kısaca temas ettiğimiz bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ofislerin en sık sipariş verdiği teknik çizim kağıtlarından ilk üçte yer alanları kısaca tanıtmak istiyoruz. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Alex Schoeller President Aydınger Kağıdı 90/95 g/m² A4 250’li Paket

Listemizin ilk sırasında, Alex Schoeller President aydınger kağıdı 90/95 g/m² A4 250’li paket var. Isıya dayanıklı olduğu için lazer yazıcı ve fotokopi makinelerinde rahatlıkla kullanılabilen bu ürünler, elle yapılan çizimlerde de başarılı sonuçlar vermekte. Bu ürünleri buradan sipariş verebilirsiniz.

Alex Schoeller Rulo Aydınger 90/95 g/m² 20 x 110 cm

Listemizin ikinci sırasında, Alex Schoeller Rulo Aydınger 90/95 g/m² 20 x 110 cm var. Parlak yüzeyli, her çeşit yağdan arı, açık gri mat renkteki bu ürünler, tümüyle beyazlatılmış kimyasal selülozdan üretilmekte. Kurşun kalem veya çini mürekkebiyle rahatlıkla kullanabileceğiniz bu ürünleri buradan sipariş verebilirsiniz.

Alex Schoeller Rulo Eskiz Kağıdı 50/55 g/m² 33 cm x 20 m

Listemizin üçüncü sırasında, Alex Schoeller Rulo Eskiz Kağıdı 50/55 g/m² 33 cm x 20 m var. Parlak ve yarı saydam, beyazlatılmış selülozdan üretilen bu ürünler için siparişlerinizi buradan verebilirsiniz.

Ofix.com‘da satışı devam eden diğer teknik çizim kağıtlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir