Tesa: Yapışkanlı bantlarda bir dünya markası…

Alman markası Tesa, kendinden yapışkanlı ürün ve sistem çözümleri alanında dünyanın önde gelen markalarından biri. Geçmişi 1890 yılına kadar uzanan Tesa, dünya genelinde bant teknolojilerinin gelişiminde çok önemli roller üstlendi ve pek çok yeniliğe öncülük yaptı. Ofix sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da her Pazartesi ele aldığımız başarı hikayelerine, bu hafta Tesa markasıyla devam ediyoruz.

Tesa Markasının Doğuşu

19. yüzyılın son çeyreği, bugün bile kullanmakta olduğumuz pek çok icadın temellerinin atıldığı dönemdi. Diğer alanlarda olduğu gibi sağlık ve ilaç sektöründe de pek çok buluş yapılıyor, bu buluşların patentleri alınıp seri üretime geçilerek hem ticari başarılar elde etmek, hem de insanlığa faydalı olunmak isteniyordu.

Bu dönemde Alman eczacı Oscar Troplowitz, Heidleberg Üniversitesi‘nde yapıştırıcılar üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştı. 1890 yılında, eczacı Paul Carl Beiersdorf‘un Hamburg’da işletmekte olduğu eczane ve ilaç laboratuvarı Beiersdorf AG‘yi satın aldı ve çalışmalarını burada sürdürmeye başladı.

Paul Carl Beiersdorf, 1882 yılında ilk patentini tıbbi yapışkan sargı üretimi için almış ve yara bantları üzerine yoğunlaşmıştı. Geliştirdiği yara bandı, güçlü bir yapışma özelliğine sahipti; fakat, çıkartılması sırasında cilt yüzeyini tahriş ediyordu. Oscar Troplowitz, bu buluşu geliştirip piyasaya sunarlarsa hem sağlık sektöründe çok önemli bir başarıya imza atacaklarını, hem de ürünün satışından büyük bir ticari başarı elde edeceklerini düşündü.

1896 yılına gelindiğinde, istedikleri yara bandını geliştirememişlerdi. Fakat, kendinden yapışkanlı bantlar konusunda pek çok buluşa imza atmışlardı. İlk teknik yapışkanlı bant, bu tarihte piyasaya sunuldu. İlk ürünleri için Nivea, Leukoplast, Labello gibi marka isimleri kullandılar. Tesa ismi ise Nisan 1903’ten Ekim 1908’e kadar şirketin ofis katipliği ve müdürlüğünü yapan sekreter Elsa Tesmer’in soyadının ilk iki harfi ile isminin son iki harfinden oluşturuldu. Bu isim hem farklı, hem de akılda kalıcılığı yüksek olduğu için özel olarak seçilmişti.

Tesa Markasının Yükselişi

Tesa marka ismi, başlangıçta şirketin pek çok ürünü için kullanılmaktaydı. Üstelik, 1900’lerin başlarında ürün çeşitliliği hızla gelişiyor, yapışkanların yanı sıra diş macunu gibi oldukça farklı gruplardaki ürünler için de bu isim kullanılıyordu. Fakat şirket, ticari anlamda esas başarıyı yapışkanlı bantlar alanında yakaladı ve bu ürün grubuyla marka tanınırlığını yükseltmek istedi.

Tesa isminin kullanıldığı son ürün grubu olan şeffaf kauçuk bantlar, ilk olarak 17 Şubat 1936 tarihinde piyasaya sunuldu. Ürünün geliştirilmesinde en önemli rol ise Beiersdorf AG’de henüz yeni çalışmaya başlayan 25 yaşındaki Hugo Kirchberg’e aitti. Nitekim Kirchberg, şirketin şeffaf kauçuk bantlarında kullandığı üretim tekniğinde önemli bir değişim sağladı ve bu ürünleri renksiz-kristal-açık, sarı şeffaf, sarı kaplı ve siyah kaplı versiyonlarında 2 farklı uzunluk ve 6 farklı genişlikte üretmeyi başardı. Hemen ardından, bu ürünlerin farklı renkleri de üretilmeye başlandı. Bu tarihte ayrıca, ilk bant kesme makinesi icat edildi ve kullanıma sunuldu.

2. Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’da endüstriyel gıda sektörü canlanmaya başlamış ve raf ömrünün önemi artmıştı. Tesa bantları bu dönemde, kurutulmuş meyve karton ambalajlarından reçel kavanozlarına, ekmek kutularından değişik gıda ambalajlarına kadar pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Başka deyişle bu ürünler, yalnızca bant üretim tekniğinde bir değişim sağlamamış, endüstriyel gıda sektörünün ve ambalaj sanayinin gelişmesinin önünü açmıştı. Raf ömrünün uzamasına bağlı olarak endüstriyel gıda sektöründe ürün çeşitliliği giderek arttı.

Dünya Pazarında Tesa

Şirketin dünya pazarında yükselişi, 1970’li yıllarda büyük bir ivme kazandı ve ürünleri yüksek bir tanınırlık düzeyine ulaştı. Ar-Ge mühendisleri bu dönemde, her yıl ortalama 50’nin üzerinde yeni patent almaya başladı ve gelişmiş yapışkanlı bant çözümleri, sektörde büyük ilgiyle karşılandı. Ürün yelpazesi genişledikçe, sunduğu pratik çözümler de arttı ve çok fonksiyonlu ürün grupları bant alanında büyük bir ticari başarı getirdi.

Şirketin zaman içinde geliştirdiği Tesakrepp ve Tesamoll gibi alt markalar da bu dönemde dünya pazarında çok büyük bir ivme yakaladı. Nitekim, boyacılık sektöründe önemli değişimler yaratan Tesakrepp bantları, maskeleme bantları arasında bir dünya klasiği haline geldi. Tesamoll bantları ise yaşam alanlarını ısı, kum ve böceklere karşı koruyan en önemli yapı malzemelerinden biri haline geldi. Diğer alt markalarıyla şirket, basınca duyarlı yapışkanlı bant teknolojilerinin gelişimine öncülük etti.

Bugüne kadar yüzlerce ürün çeşidini piyasaya sunmayı başaran şirket, baskı teknolojilerinde de büyük değişimlere imza attı. Baskı süreci güvenliği için özel olarak tasarladığı çift kaplamalı köpük bantlar, fleksografik baskıda büyük bir devrim yarattı. Solvent içermeyen, yüzeylere kolayca yapışan ve fotopolimer plakaları yüksek bir tutuculuk gücüyle birbirine yapıştıran bu ürünler, endüstriyel alanlarda büyük ilgi gördü.

Günümüzde marka tanınırlığı, yüzde 98 düzeyine ulaşmış durumda. Ürün grupları içinde özellikle de koli bantları, ülkemizde büyük bir kitle tarafından beğenilerek kullanılıyor. Dünya genelinde ise Tesa‘nın son teknoloji elektronik ürünleri de sektörde ilgi görmekte. Nitekim, gazete basımındaki otomatik bobin aktarması ve otomotiv sektöründe değişik birtakım uygulamaları, hem enerji verimliliğini sağlıyor, hem de iş yükünü azaltıyor. Ürünleri içinde ayrıca, sağlık sektöründen inşaata, cephe güvenlik elemanlarından çeşitli yüzey kaplama ürünlerine kadar uzanan geniş bir çeşitlilik var.

Ofis dostu Tesa ürünleri Ofix’te!

Siz de Tesa markası ile birlikte hem kaliteli hem de ekonomik bant çeşitlerini online satış mağazamız Ofix’in masaüstü gereçler kategorisinde bulabilirsiniz.

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir