İngiliz bilgisayar mühendisi Tim Berners-Lee, kısa adı www olarak bilinen internet ağını (World Wide Web, Dünya Çapında Ağ) yaratarak çağımızın en önemli buluşlarından birine imza attı. İnterneti daha kullanışlı ve popüler hale getiren www protokolü sayesinde farklı site ve sayfaları linkler aracılığıyla birbirine bağlamak mümkün oldu. Bilgiye ulaşım ve bilgi yayma olanaklarımızı genişleten, eğlenceden alışverişe kadar birçok alanda alışkanlıklarımızı değiştiren www protokolü, teknolojinin imkanlarından çok daha hızlı ve etkin bir şekilde yararlanmamızı sağladı. Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da her Pazartesi yer verdiğimiz başarı hikayeleri köşemizde bu hafta, Tim Berners-Lee‘nin hayatından kesitler sunarak başarı hikayesini okurlarımızla paylaşacağız.
- Kısaca Tim Berners-Lee
- Enquire ve Hipertext
- World Wide Web
- Dünyanın İlk Web Sitesi
- World Wide Web Consortium ve Sir Unvanı
- Ofis dostu network ürünleri Ofix.com’da!
- Tp-Link TL-WR841N Kablosuz Router N 300 Mbps 2 Anten
- Tp-Link TL-WA801ND Kablosuz Access Point N 300 Mbps PoE Destekli 2 Anten
- Tp-Link TL-PA8010PKIT Kablolu Access Point Gigabit Passthrough Powerline 1200 Mbps
Kısaca Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee, 8 Haziran 1955 tarihinde Londra’da dünyaya geldi. Hem annesi Mary Lee Woods, hem de babası Conway Berners-Lee matematikçiydi ve bilgisayar teknolojilerinin geliştirilmesi için çeşitli çalışmalarda yer almaktaydı. Tim‘in sayısal yetenekleri ve mühendislik becerileri henüz küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkmaya başladı. Öyle ki, elektronik aksama sahip oyuncak demiryolu üzerinde basit devreler geliştirmek en sevdiği işlerden biriydi. Ticari amaçla üretilen ilk bilgisayarlardan biri olan Ferranti Mark I‘in üretim sürecinde yer alan ailesi, küçük Tim‘in ileride bilgisayar mühendisliği alanında çalışmasını çok istiyordu. Tim de bilgisayarlara büyük ilgi duyuyor, bu alanda kendisini geliştirmek istiyordu.
Sheen Mount Primary School‘da tamamladığı ilköğretiminin ardından küçük Tim, 1969-1973 yılları arasında güneybatı Londra’daki Emanuel School‘da eğitimini sürdürdü. 1973-1976 yılları arasında Oxford’daki The Queen’s College‘a devam etti ve fizik bölümünü birincilikle bitirdi. Üniversitedeyken okuldaki bilgisayarları kullanarak “hackerlık” yaptığı için bilgisayar kullanması yasaklanan genç Tim‘in bilgisayarlara olan ilgisi bu dönemde fazlasıyla arttı. Öyle ki, bir tamir atölyesinden aldığı eski bir televizyondan bilgisayar yapmayı bile başardı.
- Geliştirdiği www protokolüyle Tim Berners-Lee, interneti daha kullanışlı ve popüler hale getirdi.
Enquire ve Hipertext
1980 yılında Tim Berners-Lee, İsviçre’de bulunan CERN araştırma merkezinde bağımsız bir araştırmacı olarak çalışmaya başladı. CERN‘de dünyanın farklı coğrafyalarından gelen farklı donanımlara sahip 10 bine yakın araştırmacının arasında bilgi paylaşımında bulunmak ve düzenli bilgi akışını sağlamak oldukça zordu. Bu konuda daha çok dosya paylaşımı yoluna gidiliyor, anlık veri paylaşımı ise mümkün olamıyordu. Bu sorun karşısında Tim Berners-Lee, bilgi akışını kolaylaştırmak ve anlık veri paylaşımını mümkün kılmak için köprü metin kullanımına dayalı bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Enquire adını verdiği ve daha sonra geliştireceği World Wide Web‘in öncüsü olan bu projede, bilgilerin elektronik veriye dönüştürülerek internet üzerinden paylaşılmasını sağlayan yeni bir dil geliştirdi.
İnternet aslında, 1960’lı yıllardan beri farklı bilgisayarlar arasında veri aktarma yolu olarak kullanılmaktaydı. Fakat bu aktarım, uygun yazılım dilinin henüz geliştirilmemiş olmasından dolayı oldukça sınırlı boyuttaydı. O güne kadar kullanılan Memex ve NLS yazılımları, farklı formatlara sahip verileri iletmekte son derece yetersiz kalıyordu. İlk olarak Enquire projesiyle Tim Berners-Lee, elektronik verileri hipertext ve alan fikriyle birleştirdi. CERN‘de 6 aylık bir çalışma sonucunda geliştirdiği bu sistem üstelik, yalnızca bilgisayarlar arasında değil, bilgisayara bağlı farklı sistemler arasında da veri akışını sağlamaya uygun özellikteydi. Bununla birlikte, henüz bir görüntü oluşturma sisteminden yoksundu. Yine de hipertext, farklı formattaki elektronik verilerin tek bir yazılımla iletilebileceğini gösterdi ve internet üzerinden veri paylaşımını büyük ölçüde kolaylaştırdı.
- HTML işaretleme dili ve HTTP protokolü sayesinde internette yeni bir dönem başladı.
World Wide Web
İnternetle ilgili çalışmalar, ilk olarak 1960’lı yıllarda başlamıştı. Kaynaklarda internetin fikir babası olarak adı geçen Leonard Kleinrock, 31 Mayıs 1961 tarihinde yayınladığı bir makaleyle konu hakkındaki görüşlerini ortaya koymuştu. 1962 yılında Joseph Carl Robnett Licklider tarafından gerçekleştirilen çalışmalar, bu fikirlerin bir kısmını hayata geçirdi. 1960’ların sonlarında geliştirilen Interface Message Processor (IMP), internet üzerinden veri paylaşımında önemli bir dönüm noktası oldu. İlk internet mesajı ise 29 Ekim 1969 tarihinde Leonard Kleinrock’ın UCLA’daki laboratuvarından gönderildi. Fakat kullanılan ağ, ABD’nin çok küçük bir bölgesini kapsamaktaydı.
İnternet üzerinden ilk e-posta, 1971 yılında Ray Tomlinson tarafından gönderildi. 1977 yılında modemin icat edilmesi, daha fazla kullanıcının internete bağlanmasını sağladı ve e-posta gönderimi konusunda sınırları genişletti. 1978 yılında geliştirilen TCP/IP ve DNS sistemleri, internetteki veri akışını güvenli hale getiren temel protokolleri sağladı. 1989 yılında Tim Berners-Lee ise CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek World Wide Web’i yarattı. Dünya Çapında Ağ olarak Türkçeye çevirebileceğimiz bu ağ, internet üzerinden veri paylaşım teknolojilerinde yeni bir devrimdi. Çünkü HTML işaretleme dili ve www protokolü, interneti herkese açtı ve çok daha popüler hale getirdi.
Dünyanın İlk Web Sitesi
Tim Berners-Lee, dünyanın ilk web sitesini CERN‘de bir NeXT bilgisayarında info.cern.ch alan adıyla geliştirildi ve 6 Ağustos 1991 tarihinde yayınlandı. http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html adresinde yayınlanan bu sitenin en önemli özelliği, dünyanın herhangi bir noktasındaki herhangi bir bilgisayar kullanıcısının erişimine açık olmasıydı. Başka deyişle www protokolü, internetin sınırlı sayıdaki kullanıcılar tarafından değil, dünya genelindeki tüm bilgisayar kullanıcıları tarafından erişilebilir bir ağ haline gelmesini sağladı.
- Tim Berners-Lee’nin kullandığı NeXT bilgisayarı CERN’de sergilenmekte.
World Wide Web ile Tim Berners-Lee, internet üzerinde herhangi bir yerde köprü metni web sayfalarını görüntülemeyi kolaylaştırdı. Geliştirdiği www protokolünde sayfaların yerini tanıyan HTML (Hypertext Markup Language, Köprü Metni Biçimlendirme Dili) ve HTTP (Hypertext Transfer Protocol, Köprü Metni Transfer Protokolü) sayesinde farklı site ve sayfaları linkler aracılığıyla birbirine bağlamak mümkün hale geldi.
World Wide Web Consortium ve Sir Unvanı
1994 yılında Tim Berners-Lee, Boston’da Massachusetts Institute of Technology‘deki LCS‘de (Laboratory of Computer Science, Bilgisayar Bilimleri Laboratuvarı) W3C‘yi (World Wide Web Consortium, Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu) kurdu. İnternet ağının kalitesini ve standartlarını iyileştirmeye çalışan bu organizasyon, internetin hayatımızda her geçen gün daha fazla yer almasını sağlayan sayısız başarıya imza attı.
Bilgiye ulaşım ve bilgi yayma olanaklarımızı genişleten www protokolüyle internet ağında devrim yaratan Tim Berners-Lee, W3C‘de sürdürdüğü çalışmalarla internet üzerinde uygulanan sansüre ve internetin suistimal edilmesine karşı çıktı. İnsanlık kültürüne yaptığı katkılardan dolayı 2004 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından kendisine Sir unvanı verildi. Tim Berners-Lee halen, W3C‘nin başkanlığını sürdürmekte ve MIT ile Oxford‘da bilgisayar bilimi alanında dersler vermekte.
- “İnternetten kopmak tutsaklık gibidir. Kimseyi internetten mahrum bırakmaya hakkımız yok.” TB-L
Ofis dostu network ürünleri Ofix.com’da!
Tim Berners-Lee‘nin hayatından kesitler sunarak başarı hikayesini kısaca özetlediğimiz bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ofislerin en çok sipariş verdiği network ürünlerinden ilk üçte yer alanları kısaca tanıtacağız. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Tp-Link TL-WR841N Kablosuz Router N 300 Mbps 2 Anten
Listemizin ilk sırasında, Tp-Link TL-WR841N kablosuz router N 300 Mbps 2 anten var. Bilgisayarların ve internet ağıyla bağlantı kurabilme özelliği olan cihazların birbirine bağlanmasına yarayan routerlar arasında kullanıcılarımız en çok bu ürünleri tercih ediyor. Ofisinizde kesintisiz ve kaliteli bir internet bağlantısı için bu ürünleri kullanabilir, HD video akışı gibi kesintiye duyarlı uygulamalar için ideal 300 Mbps kablosuz hızdan yararlanabilirsiniz. 5 dBi anten gücüne sahip bu ürünleri buradan sipariş verebilirsiniz.
Tp-Link TL-WA801ND Kablosuz Access Point N 300 Mbps PoE Destekli 2 Anten
Listemizin ikinci sırasında, Tp-Link TL-WA801ND kablosuz access point N 300 Mbps PoE destekli 2 anten var. Ofisinizde yüksek hız ve performansta bir kablosuz ağ oluşturmak ve bu ağa standart bilgisayarların dışında oyun konsolları, dijital medya adaptörleri, ağ yazıcıları veya ağ depolama üniteleri bağlamak istiyorsanız bu ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu ürünleri kablolu bir internet bağlantısını kablosuza çevirmek veya kablosuz yayın yapan bir cihazla köprüleme yapıp kablosuz menzilini genişletmek gibi pek çok uygulamada kullanabilirsiniz. Sipariş için ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Tp-Link TL-PA8010PKIT Kablolu Access Point Gigabit Passthrough Powerline 1200 Mbps
Listemizin üçüncü sırasında, Tp-Link TL-PA8010PKIT kablolu access point gigabit passthrough powerline 1200 Mbps var. Yüksek bant genişliği gerektiren aktiviteler için çok iyi bir seçim olan bu ürünler hızlı veri aktarımını mümkün kılmakta. Ofisinizde aynı anda birden çok cihazda HD video akışı veya büyük boyutlu dosya aktarımları yapıyorsanız, 1200 Mbps hıza sahip bu ürünlerle yüksek hızlı veri transferi gerçekleştirebilirsiniz. Sipariş için ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Ofix.com‘da satışı devam eden diğer network ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza başarı hikayeleri ile dolu bir hafta diliyoruz…