Toshiba: Yeniliği yöneten marka…

Japonya’nın ünlü teknoloji markası Toshiba, 140 yıldan uzun bir süredir elektronik alanında ve bilgi teknolojisi sistemlerinde pek çok yeniliğe imza attı. İlk çift bobinli elektrik ampulü, ilk elektrikli çamaşır makinesi, ilk görüntülü telefon, ilk elektronik kasa, ilk notebook bilgisayar, ilk NAND flaş bellek, ilk dijital fotokopi makinesi ve ilk özel gözlük gerektirmeyen 3D LCD televizyon bu yeniliklerden birkaçı. Bu ürünleriyle Toshiba, yalnızca yenilikçi bir marka değil, aynı zamanda da yeniliği yöneten marka olmayı başardı. Ofix Blog‘da her Pazartesi ele aldığımız başarı hikayelerine bu hafta, Toshiba markasıyla devam ediyoruz.

Hisashige Tanaka ve Ichisuke Fujioka

Toshiba markasının doğuşu, 1873 yılına kadar uzanıyor efendim. Japonya’nın modernleşme sürecinin hızla devam ettiği bu dönemde, Mühendislik Bakanlığı için telgraf ekipmanı geliştirmek üzere Hisashige Tanaka görevlendirilir. Tanaka bu görevi, dönemin kısıtlı imkanlarıyla karşılamaya çalışır. 2 yıl sonra, Tokyo’da yeni bir fabrika kurulur. Tanaka Seizo-sho isimli bu fabrika, Toshiba‘nın temellerini atacaktır.

Toshiba‘nın bir diğer kurucusu olan Ichisuke Fujioka, henüz 18 yaşındayken telgraf ve elektrikli aydınlatma alanında uzman William Ayrton‘la çalışmaya başlamıştı. Bu çalışmalar sonucunda, 1878 yılında Japonya’nın ilk ark lambasını geliştirmeyi başardı. O güne kadar tüm elektrik lambalarını ithal etmek zorunda kalan Japonya için bu başarının önemi çok büyüktü. 1884 yılında Fujioka, Amerika’ya yaptığı bir gezi sırasında Thomas Edison ile tanıştı ve Japon elektrik enerjisi endüstrisinin kurulmasına kendisini adadığını söyledi. Japonya’ya döndükten sonra, akkor ampullerin prototiplerini üretmeye başladı ve 1890 yılında kendi şirketi Hakunetsu-sha‘yı kurdu.

Hakunetsu-sha, akkor ampulleri geliştirerek daha ekonomik ve dayanıklı hale getirdi. Bu ampuller, elektrikli aydınlatmada Avrupa ve Amerika’ya bağımlılığı ciddi oranda azalttı. Ark lambasının değişik elektronik devrelerde kullanılması, elektrikli ekipmanların geliştirilmesinde çok önemli başarıları beraberinde getirdi. Elektrikli demir yolunun inşa edilmesi ve elektriğin genel tüketiciye sunulması, Edison‘a verdiği sözü yerine getirmesini sağladı. Ichisuke Fujioka, Japonya’da elektrik endüstrisinin kurulmasını sağlayarak Japonları deyim yerindeyse elektrik çağına taşıdı.

Diğer taraftan, Tanaka‘nın ölümünden sonra Tanaka Seizo-sho, 1893 yılında ismini Shibaura Engineering Works olarak değiştirdi ve su çarkıyla çalışan türbin jeneratörü geliştirdi. Bu jeneratör, Japonya’da gelişimi hızla devam eden elektrik endüstrisi için çok önemli bir devrimdi ve genel tüketicilerin şebekeye bağımlılığını azalttı. Kısa bir süre sonra geliştirilen radyo vericisi ise şirketin elektronik alanında imza atacağı yeniliklerin ipuçlarını veriyordu. 1899 yılında bir isim değişikliği de Hakunetsu-sha‘da meydana geldi ve şirket, bundan böyle yoluna Tokyo Denki olarak devam etti. 1905 yılında ise General Electric‘le ortaklık kurdular.

Toshiba Markasının Doğuşu

1918 yılında hayata veda eden Ichisuke Fujioka, elektrik ve elektronik alanında pek çok keşif ve icadı ömrüne sığdırmayı başarmıştı. Bu çalışmaları daha da geliştiren Tokyo Denki, 1921 yılında çift bobinli elektrik ampulünü geliştirmeyi başardı. Ampul teknolojisi tarihindeki altı büyük icattan biri olarak kabul edilen bu ampul, Japonların elektrik tüketim alışkanlıklarının değişmesinde çok önemli bir rol üstlendi. Ne var ki, 1923 yılında Büyük Kanto Depremi, tüm Japonları olduğu kadar hem Tokyo Denki, hem de Shibaura Engineering Works şirketini ciddi anlamda etkiledi. 100 binden fazla insanın ölümüne neden olan bu depremin ardından Tokyo Denki, şirket çalışanlarının büyük bir bölümünü kaybetti. 

Depremin izleri, 1930’lı yıllara kadar etkisini hissettirdi. Bu dönemde Tokyo Denki, Japonların tıbbi ekipman ve radyo cihazı ihtiyaçlarının karşılanmasında çok önemli roller üstlendi. Küçük elektrikli ekipmanların üretimiyle şirket, Japonya’nın en büyük entegre elektrikli ekipman üreticisi haline geldi. Fakat, iki dünya savaşı arasındaki dönemde Japon hükümetinin savaş hazırlıklarına başlaması, şirket açısından önemli sonuçları beraberinde getirdi. Savaş sırasında çok önemli hale gelecek demir ve çelik malzemeleri korumak için hükümet, elektrikli ev aleti üretimini yasakladı. Bu dönemde Shibaura Engineering Works ise ağır elektrikli makinelerin üretimine yoğunlaştı. 

1939 yılına gelindiğinde, Shibaura Engineering Works ile Tokyo Denki, Tokyo Shibaura Electric Co. Ltd. adıyla birleşti. Bu birleşme, her iki şirketin de kendi alanlarında edindiği deneyimlerin çapraz paylaşımları sonucu pek çok buluşun önünü açtı. Savaş döneminde bazı askeri malzemelerin üretimini yapan şirket, jeneratör üretimiyle hem ordunun, hem de sivil halkın enerji ihtiyacını karşıladı. Savaş sonrası dönemde ise elektrikli ev aletlerine yönelik iç talebin artması, şirketin bu alana odaklanmasını sağladı. Elektrikli çamaşır makinesinden mutfak aletlerine kadar geliştirdiği pek çok ürün, Japon pazarında büyük ilgi gördü. 1984 yılında bir kez daha isim değişikliğine gidildi ve şirketin adı Toshiba Corporation olarak değiştirildi.

Dünya Pazarında Toshiba

Savaş sonrası dönemde Japonya’nın yükselişe geçebilmesi için düşük sermayeli katma değeri yüksek işlere yönelim başlamıştı. Bu dönemde elektronik alanına pek çok yeni oyuncu girmeye başlıyor, sektördeki rekabet yükseliyordu. Elektronik alanında başlayan yarış, beraberinde iletişim endüstrilerinin de gelişmesini sağladı. Bu yarışta Tohsiba, yalnızca yeni ürünler yaratmadı, yeni teknolojilerin gelişmesine de öncülük etti. Mevcut fabrikalarını genişlettiği gibi, bu fabrikaları büyük birer Ar-Ge merkezine dönüştürmeyi de başardı. Pazarın büyümesine paralel bir şekilde, şirketin satışları ve kârlılık düzeyi hızla arttı.

1970’li yıllar, Toshiba‘nın dünya pazarına açıldığı yıllardı. Uluslararası ticaretin geliştiği ve çok uluslu şirketlerin yeni satış kanallarını devreye soktuğu bu yıllarda teknoloji şirketleri, tutarlı büyüme oranları yakalamaya başlamıştı. Petrol krizinin etkileri sürerken teknoloji şirketleri arasındaki rekabet, piyasanın itici gücü haline gelmeye başlamıştı. Nitekim, teknoloji şirketlerinin geliştirdiği ürünler, enerji ve iş gücü maliyetinde büyük bir tasarruf sağlıyor, üretimde kaliteyi yükseltiyor, tüketici memnuniyetini arttırıyordu.

Toshiba‘nın elektronik ürünlerle girdiği dünya pazarındaki yükselişi, bilgi sistemlerinde imza attığı yeniliklerle devam etti. Kısa zamanda dünyanın sayılı teknoloji markalarından biri haline gelen Toshiba, 1980’li yıllarda büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürdü. Toshiba ürünleri, yalnızca yüksek teknolojik özellikleriyle değil, ergonomik tasarım, dayanıklılık ve sağlamlıklarıyla da rakiplerinin önüne geçmeyi başardı.

Günümüzde Toshiba

1990’lı yıllarda Japon ekonomisinde yaşanan ekonomik durgunluk, tüm Japon şirketlerini olduğu kadar Toshiba‘yı da etkiledi. Çok geniş bir yelpazede birbirinden farklı ürün gruplarına sahip olan şirket, sürdürülebilir büyüme için önemli bir stratejik adım attı ve büyüme potansiyeli yüksek alanlara yoğunlaşmaya başladı. Şirket içi reform sürecinin devam ettiği bu yıllar, PC sektörüne ve yarı iletkenler üzerine yoğunlaşmaya başladığı yıllardı. 2000’lerin başlarında şirket, reform sürecini “şirket içi şirket” sistemiyle tanımadı ve hızlı karar alma süreçlerini desteklemek için 8 şirket içi şirket kurdu. Şirketlerin her birine geniş bir özerklik tanındı ve kendi Ar-Ge süreçlerini yönetme imkanı verildi. 

Toshiba‘nın günümüzde ürün grupları bilgisayar çözümleri, görüntüleme sistemleri ve yazıcılar, bellek ve depolama çözümleri ile diğer iş birimleri üzerine yoğunlaşmış durumda. Bilgisayar çözümleri içinde işyerlerinin ihtiyaçlarına uygun iş amaçlı bilgisayar çözümleri ve mobil cihazlar daha fazla öne çıkıyor. Bellek ve depolama çözümleri içinde ise sabit sürücüler, taşınabilir hafıza çözümleri, yarı iletkenler ve depolama ürünleri daha fazla talep görmekte. Bu ürünlerin yanı sıra klima, güvenlik ve otomasyon sistemleri, aydınlatma sistemleri, ticari ekran çözümleri, endüstriyel kameralar ve televizyonlara yönelik ilginin de yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Ofis dostu Toshiba pilleri Ofix.com’da!

Toshiba markasının başarı hikayesini kısaca özetlediğimiz bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ofislerin en çok sipariş verdiği Toshiba pillerinden Toshiba Heavy Duty karbon AA kalem pil 1.5 V 4 adet ürünümüzü kısaca tanıtmak istiyoruz. Karbon piller daha çok düşük akım çeken TV kumandası, mini el feneri gibi araçlar için uygun özelliktedir. Ofisinizde bu gibi araçlar için AA kalem pil ihtiyacınız varsa bu ürünler iyi bir seçim olabilir. 1.5 V’luk 4 adet AA kalem pilden oluşan bu ürünleri düşük akım çeken cihazlarınızda kullanabilirsiniz. Sipariş işlemleriniz için burayı tıklayabilirsiniz. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlar için gerekli işlemleri buradan yapabilirsiniz.

Ofix.com‘da satışı devam eden diğer Toshiba ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Tüm okurlarımıza başarı hikayeleri ile dolu bir hafta diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir