Türkiye’de Rafting Yapılacak En İyi 10 Nehir

Adrenali bol ekstrem sporlar içinde rafting, yapımı en kolay ve eğlenceli sporlardan biri. Bir botun içinde azgın sularla boğuşan rafting sporcuları, parkuru devrilmeden tamamlamaya çalışırken birlikte heyecanlı dakikalar geçiriyor. Rafting sporu için ülkemiz, birbirinden güzel parkurlara sahip. Raftinge ilgi duyuyorsanız, soğuk kış günlerinin geride kalıp baharın yaklaşmakta olduğu bu zaman diliminde rafting için parkur seçmeye şimdiden başlayabilirsiniz. Ofix Blog‘da bu ayki gezi rehberi köşemizde, Türkiye’de rafting yapılacak en iyi 10 nehir hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Rize Fırtına Deresi

Listemizin ilk sırasında, Rize Fırtına Deresi var. Kaçkar Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamacındaki derelerin birleşmesiyle oluşan Fırtına Deresi, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin akınına uğruyor. Rize’nin Ardeşen ilçesinin yaklaşık 2 km batısında Karadeniz’e dökülen Fırtına Deresi, 23 km uzunluğunda parkura sahip. 3 farklı zorluk derecesine sahip Fırtına Deresi, en sakin zamanlarını Nisan-Mayıs döneminde yaşıyor. Haziran ayında düzenlenen Türkiye Rafting Şampiyonası, bölgedeki ziyaretçi sayısını arttırıyor. Fırtına Deresi’ne rafting için giderseniz, Fırtına Vadisi ve çevresindeki trekking parkurlarını da mutlaka değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Rize İkizdere Nehri

Türkiye’de rafting yapılacak en iyi 10 nehir listemizin ikinci sırasında, Rize İkizdere Nehri var. Fırtına Deresi’ne oranla daha sakin bir parkura sahip olan İkizdere’de parkur uzunluğu 25 km. İkizdere’nin en yoğun zamanları Mayıs-Haziran arasında yaşanmakta. Rize Valiliği tarafından düzenlenen Rafting Şampiyonası, hemen her yaştan sporcunun raftinge katılımını sağlıyor. İkizdere ayrıca, profesyonel raftingciler için de uygun. Tüm parkuru yaklaşık 1.5 saatte tamamlayabilirsiniz.

Artvin Çoruh Nehri

Listemizin üçüncü sırasında, Artvin Çoruh Nehri var. Daha çok profesyonel raftingciler için uygun bir parkura sahip olan Çoruh Nehri’nde parkur uzunluğu 169 km. Rafting tutkunları tarafından “çılgın nehir” olarak anılan Çoruh Nehri, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri. Çoruh Nehri’nin dünya genelinde üne kavuşması, 1993 yılında Dünya Rafting Şampiyonası‘na ev sahipliği yapmasıyla gerçekleşti. Bölgeye rafting için giderseniz, Arsiyan ve Sahara yaylalarını da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Artvin ilimiz raftingin yanı sıra trekking ve yayla keyfi için de oldukça zengin bir coğrafyaya sahip.

Artvin Barhal Çayı

Türkiye’de rafting yapılacak en iyi 10 nehir listemizin dördüncü sırasında, Artvin Barhal Çayı var. Çoruh Nehri’ne oranla daha sakin bir parkura sahip olan Barhal Çayı’nın parkur uzunluğu 18 km. Bölgede bahar aylarında başlayan rafting etkinlikleri, Temmuz ayında oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşiyor. Parkurun çevresinde Hıristiyanlar için çok sayıda kutsal mekan olduğu için, yurt dışından da misafirleri çok oluyor. Raftingin yanı sıra trekking de bölgede oldukça ilgi gören bir spor.

Muğla Dalaman Çayı

Listemizin beşinci sırasında, Muğla Dalaman Çayı var. Parkur uzunluğu 12 km olan Dalaman Çayı, rafting sporu için yakın dönemde ilgi odağı olmaya başladı. Parkur özellikleri bakımından hem profesyonel, hem de amatör sporcular için uygun olan Dalaman Çayı, çocukların da rafting yapabilmesi için elverişli. Tüm parkuru 2.5-3 saat içinde tamamlayabilirsiniz. Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi gözde turizm ve tatil merkezlerine yakın olan Dalaman Çayı’nın çevresi trekking için de uygun.

Tunceli Munzur Çayı

Türkiye’de rafting yapılacak en iyi 10 nehir listemizin altıncı sırasında, Tunceli Munzur Çayı var. 20 km uzunluğunda zorlu bir parkura sahip olan Munzur Çayı, adrenalin düzeyi yüksek bir rafting için iyi bir seçim olabilir. Bununla birlikte, rafting sporuna yeni başlıyorsanız Munzur Çayı’nda rafting yaparken çok dikkatli olmalısınız. Parkur üzerinde teknik düzeyde henüz yeterli çalışma yapılmadığı için hangi noktalarda ne gibi risklerin olduğu bilinmemekte. Kar sularının erimesiyle Munzur’da en yoğun zaman Haziran-Temmuz döneminde yaşanıyor.

Düzce Melen Nehri

Listemizin yedinci sırasında, Düzce Melen Nehri var. 16 km’lik parkura sahip olan Melen Nehri, İstanbul ve Ankara’ya yakın olması nedeniyle bu şehirlerimizden her yıl yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Bolu sınırında bulunan Melen Nehri’ne ulaşım kolaylığı sayesinde günübirlik ziyaretler yapabilir, bahar aylarında yükselen sularda keyifli bir rafting macerası yaşayabilirsiniz. 1.5 saat süren Melen Nehri parkuru, 3 farklı zorluk derecesine sahip.

Antalya Köprüçay

Türkiye’de rafting yapılacak en iyi 10 nehir listemizin sekizinci sırasında, Antalya Köprüçay var. Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprüçay’da parkur uzunluğu 12 km. Parkuru 1 saatte tamamlayabilir, ardından bölgede trekking turu yapabilirsiniz. Köprüçay da yine ulaşım kolaylığı bakımından oldukça rahat bir parkur. Köprüçay’da su sıcaklığı yaz-kış sabit olup 9 derece düzeyinde seyretmekte.

Kayseri Zamanaltı Irmağı

Listemizin dokuzuncu sırasında, Kayseri Zamanaltı Irmağı var. Yahyalı ilçesi sınırları içinde yer alan Zamanaltı Irmağı’nın parkur uzunluğu 13 km. 8 farklı zorluk derecesine sahip olan bu parkuru daha çok profesyonel raftingciler tercih ediyor. Parkurun en zor bölümleri, Değirmenocağı ve Yerköprü mevkilerinde bulunmakta. Profesyonel raftingciyseniz tüm parkuru 2 saatte tamamlayabilirsiniz. Bölgede Kapuzbaşı takım şelaleleri ve Hacer ormanları da ayrıca görülmeye değer.

Denizli Bekili Deresi

Türkiye’de rafting yapılacak en iyi 10 nehir listemizin onuncu sırasında, Denizli Bekili Deresi var. Uzunluğu 9 km olan Bekili Deresi parkuru, 3 farklı zorluk derecesine sahip. 2 saatte tamamlanabilecek parkur, amatör raftingciler için uygun değil. Hatta su debisi saniyede 25 metreküpten fazla olduğu için bölgede rafting yapmak profesyonel sporcular için de tehlikeli olabilir.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

Görsel Kaynaklar:

https://dogadayiz.net
https://www.dha.com.tr
https://www.atlantisrafting.com
https://gezilmesigerekenyerler.com 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir