29 Nisan’da başlayan tam kapanma dönemiyle birlikte yüz yüze eğitime bir kez daha ara verildi ve uzaktan eğitime geçildi. Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen kesimlerden biri olan çocuklar bu süreçte ebeveynlerinin desteğine daha fazla ihtiyaç duyuyor. Eğitim hayatında çok önemli bir rolü olan okul ve ders rutinlerinde oluşan değişimlere çocukların kendi başlarına uyum sağlayabilmeleri oldukça güç. Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar yeni normallere göre kendi rutinlerini oluştururken ebeveynlerin bu sürece aktif katılımı gerekmekte. Evlerin hem ofis, hem de okula dönüştüğü bu zaman dilimini sorunsuz şekilde atlatabilmek için ebeveynlerin bazı konulara dikkat etmesi şart. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, uzaktan eğitim sürecinde çocuklara nasıl destek olmak gerektiği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
- Çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirmelisiniz.
- Çocuğunuz için özel bir çalışma alanı oluşturmalısınız.
- Çalışma alanında uzaktan eğitim için gerekli ihtiyaçları karşılamalısınız.
- Teneffüslerde cep telefonu ve sosyal medya kullanmasını önlemelisiniz.
- Uyku düzeni ve beslenmesine dikkat etmelisiniz.
- Ailece etkinlikler düzenlemelisiniz.
Çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirmelisiniz.
Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar, alınan önlemler nedeniyle okuldan, akranlarından, ev dışı sosyal hayattan uzak kaldı. Geçen yıl uygulanan kısıtlamalar sırasında çocuklara bu sürecin geçici olduğu, kısa sürede hayatın normale döneceği söylenmişti. Oysa 1 yıldan uzun bir süredir koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan sorunlar devam ediyor. Ve bu sürecin daha ne kadar süreceği hakkında herhangi bir tahminde bulunmak oldukça güç. Bu süreçte çocuğunuzla iletişiminizi güçlü tutmanız çok önemli. Çocuğunuz size veya kurumlara karşı herhangi bir güvensizlik duymamalı. Salgının devam eden bir süreç olduğunu, oluşan ihtiyaçlara göre farklı kararların alınabildiğini sizden duymalı. Size karşı duyacağı güven, aynı zamanda hayata ve kurumlara karşı duyacağı güvenin de teminatı olacaktır. Çocuğunuza her zaman doğru bilgiler vermeli, yaşanan değişimlerin nedenlerini de doğru şekilde anlatmalısınız. Çocuğunuzun size duyduğu güven arttıkça sürece uyum sağlaması ve başarılı olması kolaylaşacaktır.
- Çocuğunuz size veya kurumlara karşı herhangi bir güvensizlik duygusuna kapılmamalı.
Çocukların hangi olaylara hangi tepkileri vereceğini kestirmek güçtür. Bu konuda yaş farkı doğrudan belirleyici olmamakta. Aynı yaş grubundaki kimi çocuklar uzaktan eğitim sürecinin zorunluluğunu daha kolay anlarken, bazı çocuklar için bu süreç bir tür oyun gibi algılandı. Bu farklılığın en önemli nedeni şüphesiz ki, ebeveynlerin konuya yaklaşım şekillerindeki farklılıktır. Süreci eğer çocuğunuza bir oyun gibi anlatırsanız, evde okul disiplinini sağlaması ve derslere odaklanması oldukça zor hale gelecektir. Eğer iletişiminizi güçlü tutar ve bu süreci onun yaşına uygun ve doğru şekilde anlatırsanız, okul disiplinini evde sağlamanız kolaylaşır. Dahası, uzaktan eğitim sürecinde çocuklar ile ilgilenme konusunda ebeveynlerin elinde çok daha geniş imkanlar mevcut. Daha önce çocuğunuzun derslerini takip etmekte çeşitli zorluklar yaşamış olabilirsiniz. Bu süreci bir fırsata dönüştürürseniz, çocuğunuzun dersleri konusunda daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
- Çocuğunuzun derslerine yardımcı olarak onunla kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
Çocuğunuz için özel bir çalışma alanı oluşturmalısınız.
Koronavirüs salgını boyunca evler hem ofis, hem de okul haline geldi. İstesek de istemesek de bu durum hayatımızın bir gerçeği. Bu süreçte yaşanması muhtemel sorunların önüne geçmek için ebeveynlerin evde gerekli düzenlemeleri yapması çok önemli. Çocuğunuz için özel bir çalışma alanı oluşturursanız, ortak mekan kullanımından kaynaklı sorunların önüne geçebilirsiniz. Çocuğunuz dersleri nereden takip edeceğini, ödevlerini nerede yapacağını bilmeli, buna uygun şekilde kendi rutinlerini geliştirmeli. Evde böyle bir düzenleme yapmak yerine ortak alanları dönüşümlü olarak kullanmaya çalışırsanız, beklenmedik durumlar karşısında sorun yaşamanız kaçınılmaz hale gelir. Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar online dersler, konu anlatım videoları vb. konularda ev halkıyla herhangi bir sorun yaşamayacaklarından emin olmalı. Aksi durumda derslere odaklanmaları son derece zor hale gelir.
- Uzaktan eğitim sürecinde çocuğunuzun özel bir çalışma alanı olmalı.
Çalışma alanında uzaktan eğitim için gerekli ihtiyaçları karşılamalısınız.
Uzaktan eğitim için gerekli araçların başında bilgisayar, kamera, mikrofon, internet bağlantısı, tablet ve televizyon geliyor. Bu araçların yanı sıra kulaklık ve Wi-Fi güçlendirici gibi araçlar da uzaktan eğitim sırasında pek çok kolaylık sağlar. Uzaktan eğitim sürecinde bu araçlara erişim imkanı bulunmayan çocuklar maalesef dezavantajlı hale geldi. Çocuğunuzun bu araçlara erişim imkanı varsa uzaktan eğitim sürecini daha başarılı şekilde geçirmesi mümkündür. Erişim imkanı olmayan çocuklar için çeşitli kurumlar ve yardımseverler tarafından geliştirilen alternatif yolları devreye sokmak gerekir. Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar için başarının ölçüsü, teknolojik araçlara erişim ve bunları kullanma becerisiyle yakından ilgili. Bu araçları kullanırken yaşayabilecekleri güçlükler karşısında da öncelikle sizin çözüm üretmeniz gerekecek. Çözmekte sorun yaşadığınız konularda ise çocuğunuzun rehber öğretmeniyle iletişime geçebilirsiniz.
- Çocuğunuz uzaktan eğitim için gerekli araçlara erişim güçlüğü yaşamamalı.
Teneffüslerde cep telefonu ve sosyal medya kullanmasını önlemelisiniz.
Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar ile ilgili en önemli sorunlardan biri de yanlış cep telefonu ve sosyal medya kullanımıdır. Çocuğunuz normal zamanlarda yapamayacağı işleri uzaktan eğitim sürecinde evde olduğu için yapmak isteyebilir. Bu noktada ebeveynlere büyük sorumluluk düşüyor. Çocuğunuz okuldayken nasıl cep telefonu ve sosyal medya kullanmıyorsa, uzaktan eğitim sürecinde de ders aralarında bunları kullanmasına göz yummamalısınız. Evde çalışırken motivasyon konusunda okuldakine oranla çok daha az unsur olacaktır. Buna bir de cep telefonu ve sosyal medya kullanımı eklenince çocuğunuz derslere ilgisini büsbütün yitirebilir. Fakat bunun anlamı, çocuğunuza bunları yasaklamak değildir. Bu konuda daha önce ne gibi kurallar belirlemişseniz, uzaktan eğitim sürecinde de aynı kuralları uygulamalısınız. Çocuğunuz derslere katılıp ödevlerini bitirdikten sonra, sizin gözetiminizde ve belirlediğiniz süre içinde cep telefonundan oyun da oynayabilir, sosyal medyada arkadaşlarıyla da yazışabilir.
- Çocuğunuzun derslere ilgisini kaybetmemesi için gerekli önlemleri almalısınız.
Uyku düzeni ve beslenmesine dikkat etmelisiniz.
Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar, uyku düzeni ve beslenme konusunda da farklı davranış şekilleri geliştirme eğilimi içine girdi. Normal zamanlarda erkenden kalkıp okul için hazırlanan çocuklar bile uzaktan eğitim sürecinde erken kalkmak, dersten önce kahvaltı yapmak gibi konularda motivasyon düşüklüğü yaşayabiliyor. Bu süreçte ebeveynlerin, normal zamanlarda geçerli kuralları esnetmemek konusunda kararlı olması gerekmekte. Daha önce nasıl ki çocuğunuzu kahvaltı yapmadan okula göndermiyorsanız, uzaktan eğitim sürecinde de dersten önce mutlaka kahvaltı yapmasını sağlamalısınız. Uzaktan eğitim sürecinde okula gitme durumu söz konusu olmadığı için çocuğunuzun biraz daha geç yatmasına izin verirseniz, istenmeyen bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Çocuğunuz uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimden bu noktada hiçbir farkının olmadığını anlamalı. Bunun için yeni rutinleri oluştururken çocuğunuzun uyku düzeni ve beslenmesine mutlaka dikkat etmelisiniz.
- Çocuğunuz uzaktan eğitim nedeniyle uyku düzeni ve beslenmesini aksatmamalı.
Ailece etkinlikler düzenlemelisiniz.
Ailece etkinlikler düzenlemenin çocuk psikolojisi üzerinde çok önemli etkileri mevcut. Bu tür etkinlikler sayesinde çocuklar, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade etme imkanı bulur. Normal zamanlarda ifade etmekte güçlük çektikleri konuları bu etkinlikler sırasında dile getirirler. Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar tıpkı ebeveynler gibi sıkıntılı günler geçirmekte. Okula gidemedikleri için akranlarıyla sosyalleşemeyen, evde kısıtlı bir alanda zaman geçirmek durumunda kalan çocuklarda bu etkinlikler sayesinde birçok olumlu değişim gözlenebilir. Ailece düzenleyeceğiniz etkinlikler aynı zamanda aile içi iletişim ve güven duygularının gelişimine de önemli bir katkı sağlar. Etkinlikler sırasında anne ve babanın sergileyeceği rol modeli, doğru davranış şekillerinin çocuklara kazandırılmasına yardımcı olur. Bu etkinlikler masa oyunları şeklinde olabileceği gibi, birlikte egzersiz yapmak şeklinde de olabilir.
- Çocuğunuzun sizinle sosyalleşebilmesi için uygun fırsatları yaratmalısınız.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…