Yakın dönemde hızlı bir gelişim ivmesi yakalayan internet teknolojileri en başarılı sonuçlarını iletişim alanında vermekte. İletişimin hızını, kalitesini ve güvenliğini arttıran, maliyetini ve risklerini azaltan birçok teknolojiyi hayatımızın hemen her alanında giderek daha fazla görüyoruz. Bu teknolojilerden biri olan VoIP teknolojisi, özellikle kurumsal işletmelerde iletişimin kalitesi ve güvenliği ile maliyeti açısından nitelikli çözümler sunuyor. İnternet hattı üzerinden iletişim kurmayı sağlayan bu teknoloji, analog santrallere oranla çok daha başarılı sonuçlar vermekte. Son yılların en popüler iletişim teknolojilerinden biri haline gelen VoIP’nin yeni protokollerle olanaklarının genişletilmesi, iletişim alanında hayal gücünü zorlayan çözümleri hayatımıza kazandırıyor. Pek çok bakımdan avantajlı bir iletişim kanalı sunan VoIP’ye ilgi kurumsal işletmelerde hızla artıyor. Bu teknolojiyi kullanmayı sağlayan IP telefonlar giderek yaygınlaşıyor. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, VoIP teknolojisi hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Bu teknolojiyi henüz tanımıyor ve buna nasıl geçiş yapabileceğinizi merak ediyorsanız ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
VoIP nedir?
VoIP ifadesi, Voice over Internet Protocol ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. İnternet teknolojileri alanında özel bir protokol olan VoIP, internet aracılığıyla telefon görüşmesi yapmayı mümkün kılar. İnternetten telefon araması yapmak için geliştirilen VoIP sistemleri, analog sesleri dijital verilere dönüştürür. Bu veriler yerel alan ağı sayesinde özel birtakım ses kodekleriyle iletilir. VoIP’yle uyumlu ağlarda dijital veriler kullanıldığı için iletim sırasında seste herhangi bir kayıp oluşmaz. Bu yönüyle VoIP görüşmeleri analog hatlar üzerinden yapılan görüşmelere oranla çok daha yüksek bir ses kalitesine sahiptir. Verilerin iletim hızı ise internet bağlantısının bant genişliğine bağlıdır. Geniş bant internet bağlantısına sahip kullanıcılar, VoIP’yle çok daha kaliteli bir iletişim gerçekleştirebilir. Bu iletişimi sadece sesle veya hem sesli, hem de görüntülü şekilde gerçekleştirmek mümkündür. Özellikle geniş bant internet kullanıcıları sesli ve görüntülü iletişimde mükemmel sonuçlar elde eder. İletişim sırasında ses ve görüntüde hiçbir kayıp oluşmadığı gibi, herhangi bir senkronizasyon sorunu da oluşmaz.
- VoIP teknolojisine ilgi kurumsal işletmeler arasında hızla artıyor.
İnternet teknolojileri gelişmeden önce telefon sistemlerinde analog santraller tek alternatifti. İletişim alanında yapılan tüm iyileştirmelerde esas zemin de analog santrallerdi. Bu santralleri geliştirmek için kullanılan örneğin PBX sistemleri, analog santraller üzerinden yapılan iletişimin kalitesini arttırmıştı. Ancak VoIP’yle birlikte iletişim alanında çok daha güçlü bir alternatif ortaya çıktı. Başka bir deyişle analog santrallere oranla daha ileri bir iletişim tabanı oluştu. Bu iletişim tabanının yeni protokollerle sürekli genişlemesi ve olanaklarının çeşitlenmesi, analog santrallere ilgiyi her geçen gün azaltmakta. Dijital dönüşüm konusunda belirli bir program izleyen kurumsal işletmelerin ilk yaptığı işlerden biri de analog santrallerin yerine VoIP’ye geçiş sağlamaktır. Öyle ki, VoIP’nin sağladığı kolaylıklar ve avantajlar kurumsal işletmelerde bu geçiş için güçlü bir motivasyon yaratıyor. Ayrıca bu sistemi kullanmak için farklı alternatiflerin mevcut olması da geçiş sürecini hızlandırıcı bir etkiye sahip. VoIP’de IP telefonlar özellikle tercih edilse de bilgisayarlar ve mobil araçlar da kullanılabiliyor.
- VoIP’yle iletişimde yeni bir dönem başladı.
VoIP nasıl çalışır?
İnternet hattı üzerinden telefon aramaları yapmayı sağlayan VoIP teknolojisinde ilk olarak analog sesler dijital verilere dönüşür. Bu verilerden oluşan dataların her biri ses kodekleri meydana getirir. Başka bir deyişle VoIP’yle yapılan görüşmelerde sesler dijital verilere dönüştürüldükten sonra belirli birtakım kodeklere bölünerek iletilir. VoIP’de tüm konuşmalar aslında birer kodek paketinden oluşur. Konuşan tarafın ürettiği sesler kodek paketi şeklinde dinleyiciye ulaşır. Üstelik kodek paketlerinin iletimi özel bir şifreleme teknolojisiyle gerçekleşir. Geniş bant aralığına sahip bu kodekler, farklı iletişim araçları üzerinden iletişim kurmaya olanak sağlar. Bu yönüyle VoIP teknolojisi, sabit hatlar veya mobil hatlarla da iletişime imkan tanır. Dahası ses kodeklerini meydana getiren verilerin kriptolanması, iletişim güvenliğini arttırır. İletişim bedeli ise çok düşük bir ücretle veya ücretsiz gerçekleşebilir. VoIP’nin iletişimde sunduğu güvenlik ve maliyet avantajının yanı sıra esneklik avantajı da kurumsal işletmeler için önem arz eder. İletişimi herhangi bir noktaya bağlı kalmaktan kurtaran bu teknoloji, istenilen her noktadan iletişim kurmayı kolaylaştırır.
- VoIP teknolojisinde analog sesler dijital verilere dönüştürülerek internet bağlantısı üzerinden iletilir.
VoIP teknolojisi dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de özellikle kurumsal işletmeler arasında giderek yaygınlaşmakta. Geniş bant internet ve uyumlu bir VoIP cihazıyla kaliteli ve ekonomik bir şekilde telefon görüşmesi yapmak kurumsal işletmelere birçok fayda sağlıyor. Bakır kablolar üzerinde gerçekleşen iletişime oranla hem daha kolay, hem de daha ekonomik sonuçlar yaratan VoIP teknolojisinin olanakları da sürekli artıyor. VoIP’de kullanılan protokollerden örneğin IETF (Internet Engineering Task Force) protokolü, farklı protokoller arasında ortak standartların oluşmasını sağlamakta. ITU (International Telecommunication Union) protokolü, multimedya dosyalarını iletmek için geçerli standartları ifade ediyor. Bunlara ek olarak ses kodlayıcılar için de özel standartlar mevcut. Bu standartlar, sıkıştırılmamış paketlerin iletilmesi için de geçerlidir. Nitekim sıkıştırma işlemi ile ses kalitesi azalabilir. Ancak geniş bant ihtiyacı azalır. Geniş bant internet hattı kullanmayan işletmelerde bu nedenle VoIP’de kalite standartları düşüktür. Ancak geniş bant internet kullanıcılarında veri alışverişi protokolleri ses ile görüntünün eş zamanlı iletimini sağlar.
- VoIP’de en iyi sonuçları geniş bant internet kullanımında alabilirsiniz.
VoIP teknolojisiyle telefon görüşmesi nasıl yapılır?
Telefon görüşmesi yapmak için VoIP teknolojisi farklı çözümler sunmakta. Bunlardan biri IP telefonlardır. Nitekim bu telefonlar, analog sesi dijital verilere dönüştürerek internet hattı üzerinden iletim sağlar. Bunun yanı sıra bilgisayar üzerinden de bu teknoloji sayesinde telefon görüşmesi yapabilirsiniz. Bu görüşmelerde analog sesler bilgisayarda işleyen protokoller sayesinde dijital verilere dönüşür ve karşı tarafa ulaşır. Diğer taraftan, mobil uygulamalar da VoIP teknolojisi sayesinde telefon görüşmesi yapmaya imkan sağlar. Mobil cihazınıza indireceğini uygulamalarla birlikte bu teknolojiyi IP telefon veya bilgisayara bağlı olmadan da kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak, normal bir telefonda analog telefon adaptörü kullanarak da VoIP teknolojisinden yararlanabilirsiniz. Teknoloji firmaları bu amaçla ürettikleri adaptörler sayesinde klasik telefon kullanmayı tercih eden kullanıcılara da VoIP’den yararlanma imkanı sunmakta. Bu adaptörler çok küçük bir cihazdır ve halk arasında VoIP modem olarak da ifade edilir. Analog sesleri dijital verilere dönüştüren bu cihazlar sayesinde klasik telefonları bilgisayara veya LAN ağına bağlamak mümkündür.
- IP telefonlar sayesinde iletişim maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.
VoIP telefon nedir?
VoIP teknolojisiyle uyumlu telefonlara VoIP telefon denir. Günümüzde daha çok IP telefon olarak ifade edilen bu telefonlar, bir bakıma klasik kablolu telefonlara benzer. IP telefon çeşitlerinde de diğer telefonlarda olduğu gibi bir ahize, butonlar ve bağlantı girişi mevcuttur. Fakat diğerlerinden farklı olarak IP telefonlarda yerel ağa bağlanmayı sağlayan özel bir konnektör bulunur. Bu telefonların temel özelliği, sesleri dijital veriye dönüştürerek iletmektir. Bu verilerle oluşan ses kodeklerinin iletimi analog santrallerdeki ses iletimine oranla çok daha kaliteli ve hızlıdır. VoIP telefonların bir diğer çeşidi de WiFi telefonlardır. Bu telefonlar, kablosuz ağlar üzerinden VoIP görüşmesi yapmayı sağlar. İster IP olsun, isterse WiFi telefonlar, VoIP’yle uyumlu telefonlarda iletişim dijital verilerle gerçekleşir. Dolayısıyla gelen ve giden çağrıları kontrol etmek için özel sinyal protokolleri mevcuttur. Bu protokoller aynı zamanda da çağrıları silme veya yönlendirme gibi işleri de kolayca gerçekleştirmeyi sağlar. Gerçek zamanlı uygulamalar için de birçok aktarım protokolü mevcuttur.
- Multimedya protokolleri sayesinde VoIP telefonlar çok farklı bir iletişim deneyimi sunar.
Bilgisayar üzerinden VoIP görüşmesi nasıl yapılır?
VoIP görüşmesi yapmak için VoIP telefon yerine bilgisayar kullanmak istiyorsanız, bazı donanımlara sahip olmanız gerekir. Nitekim bu donanımlar mikrofon, hoparlör ve ses kartıdır. İnternet bağlantısı için özellikle geniş bant interneti tercih ederseniz VoIP’yle daha güzel bir görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü internet hızınız düşükse ses ve görüntü iletiminde çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bilgisayar üzerinden yapacağınız VoIP görüşmeleri sırasında ayrıca bilgisayarınızın hızı da önemlidir. Hız sorunu yaşayan bilgisayarlarda yapılan VoIP görüşmelerinde kalite azalır. Bu gibi durumlarda bilgisayarı hızlandırma yolları etkin çözümler sağlar. Örneğin ağa bağlanmak için WiFi yerine ethernet kullanırsanız görüşmenizin kalitesi ve hızı artacaktır. Diğer taraftan, bilgisayarda VoIP görüşmesi yapmak için birçok program veya uygulama kullanabilirsiniz. Bunlar içinde en yaygın olanları Skype ve FaceTime‘dır. Diğer birçok program ve uygulama da herhangi bir IP telefon olmaksızın VoIP’yle iletişim deneyimi sağlar. Ayrıca iletişim için mobil araçları tercih ediyorsanız, bunları mobil aracınıza indirerek de mobil VoIP görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz.
- VoIP görüşmesi için bilgisayarı tercih ediyorsanız WiFi yerine etherneti kullanmanız kalite ve hız bakımından avantaj sağlar.
VoIP teknolojisinin faydaları nelerdir?
Bu teknolojinin birçok faydasından bahsetmek mümkündür. Bunlar içinde en önemlisi, iletişim kalitesini ve hızını ciddi ölçüde arttırması ve büyük bir maliyet avantajı sağlamasıdır. Analog santrallerde seste birtakım kayıplar oluşur ve kalite azalır. Oysa ses sinyallerinin dataya çevrilmesi, analog sistemlerde oluşan kayıpların açığa çıkmasını engeller. Bu nedenle analog santrallere oranla VoIP sistemleri iletişim kalitesinde ciddi bir artış sağlar. VoIP’de ses kodekleri çok küçük boyutlu dosyalara dönüşür. Bu sayede bunların internet hattı üzerinden ilerlemesi analog sistemlere oranla katbekat daha hızlıdır. Böylelikle iletişimde kesinti veya bekleme süresi oluşmaz. İyi bir internet bağlantısına sahip kurumsal işletmeler VoIP’yle kesintisiz ve güvenli şekilde iletişim kurma imkanı kazanır. Dijital veriler kriptolanarak iletildiği için iletişim güvenliği yüksektir. Diğer taraftan bu teknoloji, büyük bir maliyet avantajına sahiptir. İnternet hattı üzerinden çalıştığı için sabit hata ihtiyacı ortadan kaldırır. VoIP’yle oluşturulan santral sayesinde ihtiyaca göre yeni kullanıcılar sisteme eklenir. Bu da analog hatlara oranla büyük bir maliyet avantajı sağlar.
- VoIP’yle kuracağınız IP santral sayesinde işletmenizde sabit hat ihtiyacını ortadan kaldırabilirsiniz.
VoIP’nin sağladığı en önemli faydalardan biri de esnekliktir. Örneğin işyerlerinin adres değişikliği yapması analog santraller bağlamında sıkıntılı bir süreçtir. Adres değişikliği yapan analog hat kullanıcılarının ilgili kuruma başvurması ve bu değişikliği bildirmesi gerekir. Oysa VoIP teknolojisinde böyle bir durum söz konusu değildir. Bu teknolojide kullanıcılar, diledikleri sayıda telefon numarasına sahip olur ve diledikleri ortamdan iletişim kurabilirler. Ayrıca analog santrallerin altyapılarının bakım ve onarım işleri oldukça zor ve maliyetlidir. Fakat VoIP’yle bakım ve onarım işleri konusunda büyük bir maliyet avantajı elde etmek mümkündür. VoIP’nin arka planında birçok farklı protokol mevcuttur. Bu protokoller sayesinde kullanıcılara sağlanan iletişim deneyiminde alternatifler çok geniştir. Nitekim bu protokoller, görüşmeyle ilgili tüm parametrelerin yönetilmesini ve geliştirilmesini sağlamaktadır. İleride yeni geliştirilecek protokollerle çok daha geniş olanaklara da kolayca erişmek mümkün olacaktır. Aynı şekilde, geniş bant internet kullanımı yaygınlaştıkça VoIP’nin de yaygınlaşacağını ve özellikle multimedya paylaşımları konusunda pek çok yeni alternatifin ortaya çıkacağını söyleyebiliriz.
- İşletmenizde dijital dönüşüm için IP telefonlar güzel bir başlangıç noktası olabilir.
Ofislerin dijital dönüşümlerine katkı sağlıyoruz!
VoIP teknolojisi hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce küçük bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Online ofis marketiniz Ofix.com‘da ofislerin dijital dönüşümlerine katkı sağlayan pek çok ürünü uygun fiyat avantajıyla sipariş verebilirsiniz. Sitemizde ürün çeşitliliğimizi özellikle kalite ve uygun fiyat kriterlerine göre belirliyoruz. Pek çok markanın ürünlerine yer veriyor, kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına uygun ürünleri seçmelerini sağlıyoruz. Üstelik kullanıcılarımızdan gelen talepler doğrultusunda ürün çeşitliliğimizi sürekli arttırıyoruz. Sitemizde telekomünikasyon kategorisinde satışı devam eden tüm ürünleri buradan inceleyebilirsiniz. Eğer farklı bir ürüne ihtiyacınız varsa taleplerinizi bize buradan iletebilirsiniz. Bize ulaşan tüm talep formlarını dikkatle inceliyor, müşteri temsilcilerimizle hızlıca dönüş yapıp sizlere çeşitli fırsatlar sunuyoruz. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için de burayı tıklayabilirsiniz. Sitemizde 300 TL ve üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo hizmeti sunuyoruz. Ayrıca İstanbul ve çevresine bu tutardaki siparişleri kendi kargo araçlarımızla teslim ediyoruz.
- IP telefon ve diğer tüm ofis ihtiyaçlarınız için Ofix.com’u ziyaret edebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…