Ofis malzemeleri için harcama yapmadan önce kılı kırk yarıp kararsız kalanlardansanız doğru adrestesiniz. Bugün size yazıcı alırken nelere dikkat etmeli konusunda yardım etmeye çalışacağız. Yazıcı ve baskı çözümleri alırken ikinci el veya sıfır ürün tercih edebilirsiniz. Yeter ki aradığınız aygıt için uygun kriterleri bilin ve doğru soruları sorun.
Yazıcı alırken hangi tür seçilmeli?
Günümüzde yaygın olarak iki tür yazıcı satılıyor. Mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcılar. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar genellikle daha uygun fiyatlıdır. Renkli baskı almak için daha uygundur. Lazer yazıcılar mürekkep yerine toz toner kullanır. Fiyatları mürekkep püskürtmeliye göre daha pahalı olsa da uzun vadede baskı maliyeti daha düşüktür. Çıktılarınız çoğunlukla metin içerikliyse lazer yazıcı almayı düşünebilirsiniz. Bir de popülerliği giderek azalan nokta vuruşlu yazıcılar var ki fatura, bordro, muhasebe hesaplarının dökülmesi gibi işlerde hala kullanılıyorlar.
Yazıcı baskı kalitesi
Yazıcı alırken soracağınız ilk soru: “Bunu hangi amaçla kullanacağız?” olmalı. E-posta çıktıları, tablo, liste ve metin okuma ve imzaya çıkacak belge gibi sadece rutin işler için kullanacaksanız birçok yazıcı işinizi görecektir. Ancak baskı kalitesinin kritik önemde olduğu ve bunlarla öne çıktığınız, müşteri odaklı bir sektördeyseniz görüntü kalitesi en önemli önceliğiniz olmalı. Yazıcı almadan önce baskı kalitesi adına dikkat etmeniz gerekenler şöyle:
Yazıcı baskı kalitesi ve çözünürlük
Çözünürlük için dpi değerlerine bakmalısınız. Tasarım ve fotoğraf gibi sanatsal işler için minimum 1200dpi baskı çözünürlüğüne sahip yazıcıları tercih etmelisiniz. Daha iyisine ihtiyacınız varsa baskı çözünürlüğü açısından size bunu sağlayan yazıcılara göz atmalısınız.
Yazıcı baskı kalitesi ve renk
Renk dünyası derya deniz. Eğer yaptığınız işte renklerin önemi büyükse yazıcının mürekkeple bağlantılı olarak size sunabileceği renk gamına dikkat etmeniz lazım. Bazı yeni yazıcılar, elde edebileceğiniz renk gamını genişleten geliştirilmiş mürekkep setlerine sahip oluyor.
Yazıcı baskı kalitesi ve mürekkep yoğunluğu
İstediğiniz baskı kalitesini elde etme konusunda bakmanız gereken bir diğer özellik olan yoğunluk; zengin, derin ve canlı renkler açısından önem taşıyor. Hangi mürekkep setinin size bunu sağlayacağını iyi seçmelisiniz. Farklı mürekkep setleri daha yüksek veya daha düşük mürekkep yoğunluklarına ulaşabiliyor. Bu nedenle sağlayacakları baskı kalitesini karşılaştırmak gerekiyor.
Yazıcı baskı kalitesi ve damlacık boyutu
Keskinlik konusunda en kritik hususlardan birisi damlacık boyutu. Bu, genel olarak pikolitre cinsinden ölçülen bir gösterge. Yaklaşık 4-12 pl damlacık boyutuna sahip bir yazıcı büyük ihtimalle işinizi görecektir. Yine de doğru pikolitre değerini bulmanız gerekiyor.
Yazıcı boyutu
Yazıcının fiziksel boyutu, istediğiniz özelliklere göre değişecektir. Bazıları bir çöp konteynırı boyutunda olurken bazıları yanınızda taşıyabileceğiniz kadar küçüktür. Bu nedenle hangi yazıcıya ihtiyaç duyduğunuzu belirlemeniz önemlidir.
Bu noktada ilk bakmanız gereken şey, ofisinizin boyutudur. Eğer ofisiniz küçükse ve yazıcıya sadece basit ihtiyaçlardan ötürü ihtiyaç duyuyorsanız, normal boyuttaki bir yazıcı işinizi görecektir.
Buna karşın ofisiniz (deponuz) büyükse ve elde ettiğiniz baskıların daha büyük olması gerektiğine yönelik bir ihtiyaç varsa daha büyük bir yazıcıya yatırım yapmanın zamanı gelmiş demektir. (Belki de bu yazıyı bu sebeple okuyorsunuz.) Daha büyük yazıcılar, genellikle daha uzun ve daha ağır ruloları işleyebiliyor.
Boyut demişken, yazıcının hangi tip ve boyuttaki kâğıtlara baskı yapabildiği de çalıştığınız sektördeki baskı ihtiyaçlarını karşılamak açısından önem taşıyor. Daha önce kâğıt boyut standartlarını anlatmıştık. Standart yazıcılar, A4 ve daha küçük boyutlara baskı yapabilirken yazıcı boyutu ve özelliklerine bağlı olarak daha kapsamlı yazıcılar, çok daha büyük ve farklı özellikteki kağıtlara baskı yapabiliyor.
Yazıcı hızı
Baskı yaptığınız kâğıdı müşteri mi görecek yoksa şirket içi günlük baskı işleri için mi yazıcıya ihtiyacınız var? Bunun cevabı ne olursa olsun, baskı kalitesi ihtiyacından da bağımsız olarak yeni yazıcı alırken en büyük talebiniz hız olabilir. Bu durumda dakikada ne kadar baskıya ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Bunu daha hızlı yapabilen lazer yazıcıları tercih edebilirsiniz. Renkli baskı için de hızı tercih ediyorsanız yazıcının dakikada kaç renkli baskı yaptığına bakın.
Ancak şunu belirtmekte fayda var: Daha yüksek baskı hızları, genellikle baskı çözünürlüğünde azalma anlamına gelebiliyor. Bu nedenle, çözünürlüğü korurken daha yüksek hızlara ulaşabilen yazıcılar bulmak en doğru yaklaşım gibi görünüyor.
Yazıcının kullanım kolaylığı
Yukarıda sıraladığımız özelliklerle ihtiyacınıza karşılık verecek yazıcı adaylarını buldunuz diyelim. Kullanım kolaylığını da yabana atmayın. Bazı yazıcılar yardımcı ve iş kolaylaştırıcıyken, bazıları kullanımının zor olması nedeniyle tam bir baş belasıdır. Bu da satın alım sonrası hayal kırıklığı demek. Örneğin her özelliği iyidir ama sürekli bağlantı sorunu yaşıyorsunuzdur veya kontrol paneli çok karmaşıktır. Arayüzü bilmediğiniz yabancı bir dilde ise hem siz hem diğer ofis çalışanları için kullanımı zorlaştırır.
Kullanım kolaylığı konusunda bir diğer önemli unsur ise yazıcının kâğıtları nasıl çektiğiyle ilgilidir; kâğıtları tepsiye elle mi yüklüyorsunuz yoksa yazıcı otomatik olarak kâğıdı kendi havuzundan mı çekiyor? Bu arada uzaktan kullanım rahatlığı istiyorsanız Wi-Fi özellikli yazıcılar, cep telefonundan bile baskı imkânı sunarak büyük bir tercih sebebi oluyor.
Yazıcı alırken dikkat edilmesi gereken diğer püf noktaları
Mümkünse satın almadan önce baskı kontrolü yapın. Mesela daha önce yaptığınız bir projenin çıktısını bir de bu cihazdan yazdırın. Daha önceki sonuçla karşılaştırın. Ürün, istediğiniz diğer özellikleri sağlıyorsa satın alabilirsiniz.
Çoğu yazıcının çözünürlük için çeşitli ayarları oluyor. Bu nedenle ihtiyacınıza cevap verecek birkaç yöntemi test edin; hız ve kalite birleşimi açısından size en uygun olanını bulun.
Enerji sarfiyatı sizin için önemliyse cihazların enerji kullanım değerlerini de dikkate alabilirsiniz.
Burada yazdıklarımızla ne gibi baskı ihtiyaçlarınız olduğunu az çok belirlemişsinizdir. Elinize kalem kâğıt alıp bir liste yapın ve size uygun yazıcıyı bulmak için harekete geçin.
Sizin için en doğru yazıcı, “Yazdır” komutunu verdikten sonra sorun yaşamadığınız yazıcıdır diyebiliriz. Tabii ki kullanım ömrü, garanti, teknik destek, fiyat ve performansa da dikkat etmeniz gerekiyor.
Uyarı: Yazıcı alırken dikkat edilmesi gerekenleri ele aldığımız bu yazı bilgilendirme amaçlıdır. Kapsamlı bir tavsiye listesi hazırlamaya çalıştık fakat gözümüzden kaçan bir detay olması ihtimaline karşı sizi uyarmak isteriz. Bu sebeple ortaya çıkacak herhangi bir sorun veya yanlış karardan ötürü bu yazının yazarı veya Ofix sorumlu tutulamaz. Bu konuda uzman biri veya bir kurumdan teknik destek almanızı öneririz. Ofix Blog olarak önerilerde bulunarak verimlilik ve tasarruflarınızda katkımız olması bizi memnun ediyor. Doğru kararları almanızı sağlayabiliyorsak ne mutlu! Bu yazımızı sevdiyseniz ikinci el bilgisayar alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsettiğimiz yazıya da göz atmanızı öneririz.