Çıktı almak ve fotokopi çekmek için kullandığımız yazıcıların temizliği hem cihazın ömrü, hem de baskı kalitesi bakımından önem taşır. Yazıcı temizliği konusunda en sık yapılan hata, cihazın sadece dış yüzeyinin ve iç ekranının tozunu almakla yetinilmesidir. Oysa yazıcının dış yüzeyinin temizliği kadar iç yüzeyinin temizliği de önemlidir. Ve üstelik, cihazın ömrü ile baskı kalitesi açısından iç yüzeyinin temizliği, dış yüzey temizliğinden daha önemlidir. Düzenli olarak temizliği yapılan yazıcıların ömrü uzar, baskı kalitesi yükselir. Temizliği ihmal edilen yazıcılar ise istenen performansı gösteremez. Peki, yazıcı temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir? Yazıcı temizlemenin püf noktaları nelerdir? Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, yazıcı temizliği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
Yazıcı temizliği için gerekli malzemeler nelerdir?
Yazıcı temizliği için en önemli malzemelerin mikrofiber bez ve temizleyici sprey olduğunu söyleyebiliriz. Mikrofiber bez yerine sıradan toz bezlerinin kullanılması, temizlik sırasında bazı istenmeyen durumların oluşmasına yol açar. Mikrofiber bezlerin tozu hapsetme ve emiş güçleri, sıradan bezlere oranla çok daha yüksektir. Toz bezleri yüzeylerde bazı kalıntılar bırakırken, mikrofiber bezlerde kalıntı oluşmaz. Temizleyici spreyler ise yazıcının özellikle baskı bileşenlerinde oluşan lekeleri kolayca gidermesi bakımından önemli bir temizlik malzemesidir. Mürekkep kalıntılarını kolayca çözen yazıcı temizleme spreyleri, aynı zamanda kirleri ve diğer lekeleri çözmede de oldukça etkilidir. Bu ürünlerin bir diğer özelliği de toz emme ve antistatik etkiye sahip olmalarıdır. Genel yüzey temizleyicilere oranla yazıcı temizleme spreyleri, yazıcı temizliği konusunda daha başarılı sonuçlar verir.
Bu malzemelerin yanı sıra yazıcı temizliği için saf su, ılık sabunlu su, su ve sirke çözeltisi, tuvalet ispirtosu ve alkol temizleyici de kullanılabilmekte. Ne var ki, yazıcı temizliği sırasında özellikle tuvalet ispirtosu ve alkol temizleyici kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu ürünler ısıyla temas halinde kolayca tutuşabilen ürünlerdir. Sabunlu su ve sirke gibi temizlik malzemeleri ise yanlış kullanım durumunda cihaza zarar verebilir. Yazıcının dış yüzeyi söz konusu olduğunda ılık sabunlu su kullanmak etkin bir temizleme şekli olarak düşünülse de orta ve uzun vadede cihaza zarar verebilir. Sabun kalıntılarını yüzeyden temizlemek için cihaza fiziksel baskı uygulamak gerekebilir. Kontrol paneli gibi hassas yüzeyler söz konusu olduğunda bu baskı cihaza zarar verir. Sirke çözeltisi de yine riskli bir kullanım şeklidir. Mürekkep lekelerini temizlemek için sirke çözeltisi kullanırken cihazınızın baskı kartuşuna veya baskı kafasına zarar verebilirsiniz. Bu gibi riskleri önlemek için, yazıcı temizliği sırasında yazıcı temizleme spreylerini kullanabilirsiniz.
Yazıcı temizliği nasıl başlar?
Gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra yazıcınızı temizliğe hazırlamalısınız. Yazıcınızın markası ve modeli ne olursa olsun, temizlik işlemi sırasında cihazınızı kapalı tutmanız gerekir. Nitekim elektronik araçların temizliği sırasında cihazın çalışır durumda olması tehlikeli sonuçlar doğurur. Elektrikli ekipmanın içinde yapılacak temizlik işleri sırasında elektrik çarpması riskiyle karşılaşmamak için cihazın kapalı olması gerekir. Cihazınızı kapattıktan sonra, yüzey eğer sıcaksa temizliğe hemen başlamamalısınız. Cihazınızın soğumasını beklemelisiniz. Cihazınız sıcakken yapacağınız temizlik işleri de yine istenmeyen sonuçların doğmasına yol açabilir. Cihazınız soğuduktan sonra temizlik için parçalarını ayırabilirsiniz. Yazıcınızın modeline göre sayfa besleyici, kağıt desteği, çıktı tepsisi ve desteği gibi bileşenler varsa, yazıcı temizliği öncesinde bunları çıkarmanız gerekir. Baskı ve tarama ünitesi için de yine, çıkarılabilir kısımları çıkararak yazıcınızı temizliğe hazırlamalısınız.
Ofiste kullanılan araç ve gereçlerin dış yüzeyleri kadar iç yüzeyleri de tozlanır. Ne var ki, ofis temizliği sırasında daha çok dış yüzeyler üzerinde durulur, iç yüzeyler ihmal edilir. Yazıcı gibi hassas cihazların iç yüzeylerinin temizliği ihmal edildiğinde, istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Bunun için ofis temizliği sırasında yapılan dış yüzey temizliğiyle yetinmemelisiniz. Yazıcınızın ayda en azından bir kez iç yüzeyini temizlemelisiniz. Yazıcı temizleme konusunda farklı yazıcı türlerine göre farklı prosedürler izlenebilir. Bu konuda herhangi bir sorun yaşamamak için yazıcınızın türünü ve bileşenlerini iyi tanımanız gerekir. Yazıcı temizleme sırasında en sık karşılaşılan hatalar, özellikle kafa temizleme konusunda yaşanıyor. Bu bağlamda pek çok kullanıcı, yazıcı renkli yazmıyor, türünden şikayetlerde bulunabiliyor. Oysa yazıcınızı iyi tanır ve kafa temizleme solüsyonu gibi doğru ürünler kullanırsanız bu gibi şikayetlerle karşılaşmazsınız.
Lazer yazıcı temizliği nasıl yapılır?
Lazer yazıcı temizliği için öncelikle tüm kağıt tepsilerini çıkarmanız gerekir. Ardından, toneri yazıcıdan çıkarmalısınız. Olası bir sızıntıya karşı dikkatli olmalı, toneri uygun bir yere koymalısınız. Yazıcının bu kısmında temizlik sırasında ani hareketlerden kaçınmalı, deterjan gibi temizleyiciler kullanmamalısınız. İyi bir yazıcı temizleme spreyiniz varsa, bu kısımda gerekli temizlik işlerini kolayca yapabilirsiniz. Spreyde kullanılan temizleyici solüsyon, toner kalıntılarını ve kirleri çözmek için gerekli niteliklere sahiptir. Spreyi sıktıktan sonra iç kısımları mikrofiber bezle yavaşça ovalayarak yazıcı temizliği için başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Ardından, toneri temizlemeye geçebilirsiniz. Ancak yazıcı transfer silindirine dokunmamalısınız. İç kısımda fazlaca toz birikmişse, sprey kullanmadan önce bir fırça yardımıyla tozu süpürebilirsiniz. Kartuş temizliği için dilerseniz kartuş temizleme solüsyonu kullanabilirsiniz. Cihazınızın diğer kısımlarını temizlemek için nemli bir mikrofiber bez işinizi görür.
Lazer yazıcılarda kartuş ve toner temizliği sırasında bazı konulara çok dikkat etmek gerekir. Her şeyden önce, temizlik bezi seçiminiz önemlidir. Çünkü sıradan temizlik bezleri yüzeyde kalıntı bırakır ve bu da baskı kalitesine zarar verir. Toner ve kartuşa temas ederken mutlaka temizlik eldiveni kullanmalısınız. Toner tozları havada kolayca yayılabilir ve solunum yollarına zarar verebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için toner ve kartuş temizliği yaparken bulunduğunuz ortamda klima çalıştırmamaya dikkat etmeli, hava hareketlerini stabil tutmalısınız. Dilerseniz maske de takabilirsiniz. Ve tabii, tonerinizi yeterince soğumadan önce açmamalısınız. Tonerin sıcakken açılması durumunda tozların etrafa yayılması ve solunuma karışması daha büyük bir risk teşkil eder. Ayrıca toner ve kartuş temizliği yapacağınız yüzeyi gazete kağıtlarıyla örterseniz, temizlik sırasında çevreye zarar vermezsiniz.
Mürekkep püskürtmeli yazıcı temizliği nasıl yapılır?
Mürekkep püskürtmeli yazıcı kullanıyorsanız, yazıcı temizliği konusunda biraz zorluk çekebilirsiniz. Yazıcı temizliği sırasında en önemli konu, mürekkep kartuşu bölümü ve çevresinin temizliğidir. Bu kısım yazıcı modeline göre cihazın önünde veya arkasında olabilir. Bu bölümü çıkarmadan önce kartuşların doğru noktaya gelmesini sağlamalı, ardından yazıcının güç kablosunu çıkarmalısınız. Kartuş düzeneğinin altında lastik bir çerçeve vardır. Bu kısmı dışarı doğru çektiğinizde mürekkep emici pedler çıkar. Ardından, pedleri bir kaseye yerleştirebilir, temizleyici solüsyonu uygulayabilirsiniz. Pedler temiz hale gelinceye kadar solüsyonda bekletebilirsiniz. Solüsyonu temizlemek içinse kağıt havlu kullanabilirsiniz. Pedler kuruduktan sonra lastik çerçeveye yerleştirebilirsiniz. Diğer kısımlar için nemli mikrofiber bez kullanabilirsiniz. Tüm parçalar kuruduktan sonra çerçeveyi yerleştirip güç kablosunu takarak cihazınızı çalıştırdığınızda mürekkep kartuşu yerine yerleşir.
Yazıcı temizleme sırasında yaşanan sorunlar içinde baskı kafası temizleme ile ilgili sorunlar önemli bir yer tutar. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılan baskı kafası, kağıda püskürtülen mürekkep miktarını kontrol etmek ve sınırlandırmak için büyük kolaylık sağlar. Ancak, baskı kafası temizleme ile ilgili sorunlar nedeniyle baskılar soluk, eksik veya çizgi çizgi çıkabilir. Bunun nedeni, baskı kafasında biriken mürekkep kalıntılarıdır. Nitekim mürekkep kalıntıları kuruyup arttıkça, baskı kafasının tıkanmasına yol açar. Bu nedenle baskı ve renk kalitesi düşer. Yazıcı temizleme sırasında baskı kafası temizliği ile bu sorunlardan kurtulmak mümkündür. Eğer uygun bir baskı kafası temizleme solüsyonu kullanırsanız, baskı kafasındaki tıkanıklığı aşabilirsiniz. Bu konuda ayrıca, orijinal veya muadil ürünleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Baskı kafası tıkanıklığı, doldurma ürünlerde daha sık karşılaşılan bir sorundur.
Nokta vuruşlu yazıcı temizliği nasıl yapılır?
Nokta vuruşlu yazıcılar da yine mürekkep püskürtmeli yazıcılar gibi temizliği biraz zor olan ürünlerdir. İşyerlerinde daha çok muhasebe birimi tarafından ve sayılardan oluşan kayıtların basılmasında kullanılan bu ürünler, aynı anda birden fazla kağıda basım yapmaları nedeniyle tercih edilir. Ancak şerit, yazma kafası ve silindir temizliği gereğince yapılmazsa alınan çıktıların kalitesi düşer ve cihazın ömrü kısalır. Nokta vuruşlu yazıcı temizliği için yazıcınızı kapatmalı, kapağını kaldırmalı, yazma kafası ve silindire ulaşmalısınız. Bu kısımlara temizleyici solüsyon uyguladıktan sonra mikrofiber bezle üzerinden yavaşça geçebilirsiniz. Yazma kafasındaki kurumuş mürekkep lekelerinin çözünmesi için acele etmemelisiniz. Yazıcı temizliği konusunda ihmalleriniz varsa, bu işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Çözünme işleminin ardından kalan nemi temizlemek için kağıt havlu kullanabilirsiniz.
.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Taha
Teşekkürler, araştırdığım konuydu.