Yoğurdun faydalarını biliyor musunuz?

Türk mutfağında çok önemli bir yeri olan yoğurt, zengin bir probiyotik, protein, mineral ve vitamin kaynağıdır. Sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilen yoğurt, süte oranla daha az laktoz barındırır ve dişlerden kemiklere, kaslardan eklemlere, sindirim sisteminden bağışıklık sistemine kadar birçok doku ve sisteme iyi gelir. Mevsim geçişlerinde yoğurt tüketimini arttırmak, enfeksiyon risklerine karşı vücudun doğal savunma mekanizmalarını güçlendirmek için çok faydalıdır. Enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık hücrelerini güçlendiren yoğurt, enfeksiyonların daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Yoğurdun zengin protein içeriği, mevsim geçişlerinde vücudun artan karbonhidrat isteğini kontrol altında tutmak için de faydalıdır. Sıcak yaz günlerini geride bırakıp kışa hazırlandığımız bu zaman diliminde yoğurdun faydaları sayesinde süreci daha sağlıklı geçirebiliriz. Günde 1 kase yoğurt tüketerek hem formumuzu koruyabilir, hem de metabolizmamızı güçlendirebiliriz. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, yoğurdun faydaları konusunu ele alacağız. Yoğurdun faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız, ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Bağırsak sağlığına iyi gelir.

Yoğurdun faydaları listemizin ilk sırasında, bağırsak sağlığına iyi gelme etkisi var. Yoğurdun mayalanmasını sağlayan faydalı bakteriler, birçok sindirim sürecinde etkin bir rol üstlenir. Yoğurtta bulunan probiyotikler, bağırsak floramızı besleyerek sindirim sorunlarının düzelmesine katkı sağlar. Bu konuda yoğurdun kendisi kadar yoğurt suyunun faydaları da etkilidir. Bağırsak florasında zararlı organizmalara karşı etkin bir koruma sağlayan probiyotikler, bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusları güçlendirir. Yoğurdun faydaları aynı zamanda da toksik maddelerin vücuttan atılmasında etkilidir. Özellikle yoğurt suyu faydaları ile bağırsak sağlığınızı güçlendirebilir, vücudunuzdan toksinlerin atılmasını kolaylaştırabilirsiniz. Yoğurttaki probiyotikler ayrıca, bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi şikayetlere de iyi gelir. Yatmadan önce yoğurt yemenin faydaları bu gibi şikayetler karşısında yüksektir. Sindirim sistemi üzerinde düzenleyici etkilere sahip yoğurdun faydaları içinde bu özellikleri, bağırsak sağlığı için yoğurt tüketimini vazgeçilemez hale getirmekte. Aç karnına yoğurt yemek mide ve bağırsaklarınızdaki pek çok şikayete iyi gelebilir. 

Yoğurdun bağırsaklara faydası hem sindirim, hem de bağışıklık sistemi açısından önemlidir. Bağırsaklarda sindirim süreçlerini rahatlatan yoğurt, bağırsak fonksiyonlarının düzgün şekilde çalışmasına katkı sağlar. Yoğurt bağırsakları çalıştırır mı diye merak ediyorsanız evet, bağırsakları çalıştırır. Bu sayede faydalı vitamin ve minerallerin emilimini arttırır. Yoğurt bağırsaklara iyi gelir mi diye merak ediyorsanız, buna da evet cevabını verebiliriz. Vücutta salgılanan pek çok hormonun en önemli bileşenleri bağırsaklarda sağlanan emilim sayesinde dolaşım sistemine kazandırır. Başta mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin olmak üzere pek çok hormonun üretimi için gerekli maddeler bağırsaklardan emilim yoluyla kazanılır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin önemli bir kısmı bağırsaklarda bulunduğu için düzenli olarak yoğurt tüketimi sayesinde vücudun enfeksiyonlara karşı etkin şekilde korunması sağlanabilir. Bağışıklık hücrelerinin yenilenmesi ve yeni hücrelerin oluşması için gerekli vitamin ve mineraller bağırsaklardan sağlandığı için bağırsak sağlığı çok önemlidir. Yoğurdun faydaları sayesinde hem bağırsak sağlığınızı, hem de sindirim ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. 

Vücut direncini yükseltir.

Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında vücut direncimiz düşebilmekte. Bağışıklık sisteminin iyi çalışabilmesi için vücudun yeterli miktarda antikor üretmesi gerekir. Yoğurdun faydaları içinde yer alan vücut direncini yükseltme özelliği, yoğurtta bulunan probiyotiklerden ve bileşimindeki protein, mineral ve vitaminlerden gelmekte. Bu özellikleri sayesinde vücudun antikor üretmesini destekleyen yoğurt, kişinin kendisini daha sağlıklı hissetmesini sağlar. Yoğurt yemenin faydaları bu bağlamda o kadar yüksektir ki, herhangi bir enfeksiyona yakalandığımızda “Yoğurt ye, iyi gelir” cümlesini sıkça duyarız. Aslında yoğurdun faydaları bağlamında güzel sonuçlar elde etmek için enfeksiyonlara yakalanmayı beklememek gerekir. Mevsim geçişlerinde vücut direncinizi yükseltmek için yoğurttan her zaman yararlanabilirsiniz. Ve tabii, yoğurdun faydaları konusunda en başarılı sonuçları ev yapımı yoğurttan alabilirsiniz. Ev yapımı yoğurdun faydaları hazır yoğurtlara oranla çok daha yüksektir. Çünkü ev yapımı yoğurtlarda herhangi bir katkı maddesi veya gıda koruyucu bulunmaz. Yoğurdun faydaları içinde vücut direncini yükseltme etkisinden yararlanmak için günde 1 kase ev yapımı yoğurt tüketebilirsiniz. 

Hücre ve dokuların onarılmasına katkı sağlar.

Yoğurdun faydaları listemizin üçüncü sırasında, hücre ve dokuların onarılmasına katkı sağlama etkisi var. Vücudumuzdaki hücre ve dokular, başta sağlıksız beslenme olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı zarar görür. Yoğun stres altında çalışan kişilerin vücutlarında hücre ve dokuların gördüğü zarar daha yüksektir. Hücre ve dokuların onarılması için vücuda gerekli protein, vitamin ve mineraller yoğurtta yüksek miktarda bulunur. Bu konuda özellikle ekşi yoğurdun faydaları daha etkilidir. Günlük düzenli olarak tüketilen ekşi yoğurt, hücre ve dokuların onarılmasına daha büyük katkı sağlar. Yoğurdun faydaları konusunda ayrıca yoğurt suyu da önemlidir. Yüksek miktarda riboflavin içeren yoğurt suyu, hücre ve dokuların onarılmasına yardımcı olur. Mevsim geçişlerinde yaşanan değişimler veya aşırı stres nedeniyle zarar gören hücre ve dokularınızın onarımı için günde 1 kase ev yapımı yoğurt tüketebilirsiniz. Yoğurdun faydaları vücutta oluşan yaralar için de oldukça güçlüdür. Hücre ve dokular üzerinde uyarıcı etkiye sahip olan yoğurt, yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. 

İskelet sistemi ve dişleri güçlendirir.

Yoğurdun faydaları listemizin dördüncü sırasında, iskelet sistemi ve dişleri güçlendirme etkisi var. Yoğurdun içerdiği yüksek miktarda kalsiyum ve çinko, iskelet sistemi ve dişleri güçlendirir. Diş sağlığınızla ilgili olumsuz bir gelişme yaşadığınızda yoğurdun faydaları sayesinde süreci daha sağlıklı atlatabilirsiniz. Bu konuda en iyi sonuçları manda sütünden yapılmış yoğurttan alabilirsiniz. Manda yoğurdu faydaları iskelet sistemi ve dişleri güçlendirmede inek sütünden yapılmış yoğurda oranla daha etkilidir. Eklem, kıkırdak ve kemikleri onaran manda yoğurdu, vücudun daha fazla D vitamini depolamasını sağlayarak kemik ve diş gelişimini destekler. Bu bağlamda keçi yoğurdu faydaları da değerlendirilebilir. Keçi yoğurdu özellikle diş çürüklerini önlemede etkilidir. Koyun yoğurdu faydaları ise diş minesi üzerinde daha etkindir. Yoğurt çeşitleri konusunda tercihiniz ne yönde olursa olsun, yoğurdun faydaları sayesinde vücudunuza mükemmel bir protein, vitamin ve mineral desteği kazandırabilirsiniz. Yoğurdun bileşimindeki kalsiyumun yanı sıra magnezyum, potasyum ve protein sayesinde kas fonksiyonları güçlenir, sinir iletimleri hızlanır. 

Yoğurdun faydaları bağlamında iskelet sistemi ve dişlerinizi korumak için yoğurdu ister tek başına, isterseniz başka yiyeceklerle birlikte tüketebilirsiniz. Fakat meyveli yoğurt çeşitlerini tüketirken dikkatli olmalısınız. Meyveli yoğurtlarda yüksek miktarda fruktoz vardır. Fruktozun fazlası dişlerinize zarar verebilir. Yoğurdun bileşiminde bulunan amino asitlerin iskelet sistemi ve dişler için daha faydalı hale gelmesi için ballı yoğurt tercih edilebilir. Ballı yoğurt faydaları ilerleyen yaşa bağlı olarak artan şikayetleri önlemede daha etkili sonuçlar doğurabilir. Bu bağlamda pekmezli yoğurt faydaları da değerlendirilebilir. Pekmezde özellikle kas ve iskelet sistemini güçlendiren pek çok amino asit, vitamin ve mineral bulunur. Ancak miktar konusunda abartıya kaçmamalısınız. Sabah aç karnına yoğurt yemek vücudun amino asit, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için etkili bir yöntemdir. Ancak şeker türleri içeren yoğurt çeşitleri diş sağlığına zarar verebilir. Düzenli yoğurt yemenin faydaları ancak doğru tüketim şekilleriyle söz konusudur. Bu nedenle, internette şekerli yoğurt faydaları konusunda paylaşılan bilgilere karşı temkinli yaklaşmalısınız. 

Kolesterolü düşürür, kan şekerini dengeler.

Yoğurdun faydaları listemizin beşinci sırasında kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme etkisi var. Yoğurdun bileşiminde yüksek miktarda potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko ve A, B, E vitaminleri bulunur. Bu maddelerin en önemli özelliği kolesterolün düşmesine yardımcı olmalarıdır. Yüksek kolesterol şikayetleri kalp damar hastalıkları için önemli bir göstergedir. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL değeriniz yüksekse, kalp damar sağlığınızda yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Yoğurdun faydaları sayesinde LDL değerinizi düşürebilirsiniz. Bununla birlikte, kolesterol hastalarının yoğurdun kaymağından uzak durmaları gerekir. Yoğurdun kaymak kısmı birçok insana lezzetli gelse de bu kısımda yağ miktarı çok yüksektir. Yoğurt kaymağından alınacak yağ nedeniyle kalp damar sisteminizde bazı sorunlarla karşılaşmanız mümkündür. Yoğurt türleri içinde yağ oranı yüksek olanları da kalp damar hastalıkları olanlar için uygun olmayabilir. Bu gibi konularda herhangi bir sorun yaşamamak için en doğru bilgileri hekiminizden alabilirsiniz. Kalp hastaları için yoğurdun faydaları yanlış tüketim şekilleri nedeniyle zararlı hale gelebilir. 

Kolesterolü düşürmede faydalı olan yoğurt, kan şekerini dengelemede de oldukça faydalıdır. Yemek yedikten sonra kan şekeri yükselmeye başlar. Kanda normalin üzerinde şeker dolaşmasını faydalı görmeyen metabolizmamız, pankreastan insülin hormonu salgılayarak şekerin metabolize edilmesini sağlar. Yoğurtta bulunan vitamin ve mineraller, şekerin metabolize edilmesini kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Günlük düzenli yoğurt tüketimi sayesinde pankreastan daha az insülin hormonunun salgılanması mümkündür. Yoğurdun faydaları aynı zamanda da tokluk hissi vermesi nedeniyle önemlidir. Açlık duygusunu bastıran yoğurt, vücuda alınan gıda miktarının azalmasını sağlayarak kilo kontrolüne de yardımcı olur. Kan şekerindeki ani çıkış ve inişleri önlediği için yoğurdun faydaları hem diyabet hastaları, hem de diyet yapanlar için son derece önemlidir. Bunun içindir ki yoğurt, hemen her mevsim yapılan diyetlerin ayrılmaz parçalarından biridir. Bununla birlikte, yoğurdun faydaları konusunda en iyi sonuçlar az yağlı sütten yapılan yoğurtlar için geçerlidir. Yağlı sütten yapılan yoğurtlar nedeniyle kolesterolü düşürmek ve kan şekerini dengelemek mümkün olmayabilir. 

Tansiyonu düzenler.

Yoğurdun faydaları listemizin altıncı sırasında, tansiyonu düzenleme etkisi var. Yoğurdun faydaları ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalara göre günlük düzenli yoğurt tüketimi, yüksek tansiyon riskini azaltıyor. Her gün 1 kase yoğurt tüketen kişilerin tansiyonları normal düzeyde seyrediyor. Yoğurdun bu etkisinin, bağırsak florasına sağladığı katkılardan kaynaklandığı düşünülmekte. Bağırsak florasını güçlendiren yoğurttaki probiyotiklerin, tansiyonu yükselten kortizon gibi maddelerin seviyesini dengelediği değerlendiriliyor. Yoğurtta bulunan potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko ve A, B, E vitaminleri de tansiyonun dengelenmesine yardımcı oluyor. Tansiyon hastaları için sabah yoğurt yemek faydalı birçok sonuç doğurabilir. Bununla birlikte, yoğurdun tansiyon ilaçlarına alternatif olamayacağını belirtelim. Tansiyon hastasıysanız, günde 1 kaseden fazla yoğurt tüketmekten kaçınmalı, doğru tüketim şekilleri hakkında hekiminize danışmayı ihmal etmemelisiniz. İnternette zaman zaman zeytinyağlı yoğurt faydaları gibi konularda pek çok abartma yapılabilmekte. Yoğurt kaymağının faydaları ise en çok abartılan konuların başında geliyor. Yoğurdun faydaları hakkında en doğru bilgileri hekiminizden alabilirsiniz. 

Cilt ve deri hastalıklarına karşı korur.

Yoğurdun faydaları listemizin yedinci sırasında, cilt ve deri hastalıklarına karşı koruma etkisi var. Yoğurtta bulunan faydalı bakteriler yalnızca bağırsak sağlığı ve sindirim sistemi ile bağışıklık sistemi için değil, aynı zamanda cilt ve deri sağlığı için de çok önemli. Ciltte oluşan sivilce ve kızarıklıklara iyi gelen yoğurt, bazı mantar enfeksiyonlarına karşı da koruyucu rol oynamakta. Yoğurt kullanılarak hazırlanan maskeler sayesinde sivilceleri kurutarak yok etmek mümkündür. Yoğurtlu maske türleri saç derisini nemlendirmek ve saç hücrelerini beslemek için de çok faydalıdır. Kuru bir cilde sahipseniz mevsim geçişlerinde cildinizin yağ ve nem dengesini korumada zorluk çekebilirsiniz. Yoğurt kullanarak hazırlayacağınız maskeler cildinizin doğal yağ ve nem dengesini korumasını sağlayabilir. Aksi durumda cilt çatlakları gelişebilir ve deri hastalıkları ortaya çıkabilir. Bunlar içinde dermatit en sık karşılaşılan cilt hastalıklarından biridir. Yoğurdunuzu günlük süt kullanarak kendiniz yapmayı tercih ediyorsanız, sütünüzü güvenilir yerlerden almaya ve yoğurt yaparken hijyen şartlarına uymaya dikkat etmelisiniz. 

Mevsim geçişlerinde yaşanan değişimler ve aşırı stres gibi çeşitli nedenlerden dolayı saç derisi zarar görebilir. Günlük düzenli yoğurt tüketimi metabolizma için çok faydalı olsa da cilt ve özellikle saç derisi için harici uygulamalar yapmak gerekir. Ev yoğurdu faydaları cilt ve saç derisine yapılacak harici uygulamalar için daha yüksektir. Marketlerde satılan hazır yoğurtlar ise harici uygulamalarda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilir. Ev yoğurdu tümüyle doğal bir besin olduğu için bağışıklık sisteminde reaksiyona yol açmaz. Hazır yoğurtlarda kullanılan katkı maddeleri ve gıda koruyucular ise bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermesine yol açabilir. Bu bakımdan, saç dökülmesi gibi bir şikayetiniz varsa saçınıza uygulayacağınız maskede hazır yoğurt kullanmayı tercih etmemelisiniz. Çünkü saçlarınız eğer genetik nedenlere bağlı olmadan dökülüyorsa, cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi açısından yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Bunlara bir de hazır yoğurtların yaratacağı etkiler eklenince, saçlarınız daha çok dökülebilir. Dermatit gibi şikayetlerinizde de artış gözlemleyebilirsiniz. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir