Yumuşatıcı kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Çamaşır yıkarken yumuşatıcı kullanmanın birçok faydasından bahsedebiliriz. Yumuşatıcı kullanmak her şeyden önce kumaş liflerinin kolay hareket etmesini sağlar, sürtünmeden kaynaklı elektriklenmeyi önler. Bu sayede çamaşırların zarar görmesini engeller, kullanım ömürlerini uzatır. Liflerin etrafını sarar, lekelerin derinlere ulaşmasını önler. Ve tabii, çamaşırların daha güzel kokmasını sağlar, ferahlık hissini arttırır. Ne var ki, yanlış kullanım şekillerinden dolayı yumuşatıcılar cilde ve çamaşırlara zarar verebilir. Örneğin cilt hassasiyetiniz varsa yumuşatıcı nedeniyle cildinizde kızarıklık, yanma gibi şikayetler oluşabilir. Sıradan yumuşatıcılar bebek kıyafetleri için de uygun değildir. Bebeklerin ciltleri yetişkinlerden daha hassas olduğu için bebek kıyafetlerinin temizliğinde özel ürünleri kullanmak gerekir. Ayrıca mikrofiber bezler, spor kıyafetleri, aleve ve yanmaya dayanıklı kıyafetler ve su geçirmez kumaşlarda yumuşatıcı kullanmamak gerekir. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Yumuşatıcı kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız, ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Kullanım talimatlarına uymalısınız.

Yumuşatıcı kategorisinde piyasada pek çok markanın pek çok ürününü bulabilirsiniz. Hemen hepsinin formülleri birbirine benzer olsa da aralarında bazı farklar mevcuttur. Çünkü yumuşatıcı yapımında kullanılan kimyasal bileşikler bazı farklılıklara sahiptir. Piyasadaki tüm yumuşatıcı türlerini temelde iki başlık altında incelemek mümkündür. Bunlardan ilki standart yumuşatıcılardır. Diğeri ise konsantre yumuşatıcılardır. Her iki ürün tipi için kullanım miktarları farklıdır. Yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler içinde ilk olarak ürünün kullanım talimatlarını okumalısınız. Bu sayede ürünü doğru miktarda ve en yüksek verimlilikle kullanabilirsiniz. Yumuşatıcı kullanmak aslında çamaşırlara zarar vermez. Ancak gereğinden fazla yumuşatıcı kullanımı istenmeyen bazı sonuçlara yol açar. Bu nedenle birçok insan, yumuşatıcı kullanmak zararlı mı diye merak eder. Cevap olarak aslında hayır, doğru kullanım şekilleri zararlı değildir diyebiliriz. Ancak yanlış kullanım şekilleri çamaşırlara zarar verir. Hangi markanın hangi ürününü kullanırsanız kullanın, öncesinde kullanım talimatlarını okumayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. 

Yumuşatıcıyı doğru dozda kullanmamanız durumunda ya gereğinden az, ya da gereğinden fazla çamaşır yumuşatıcısı kullanmış olursunuz. Bunlardan ilki, çamaşırlara kazandırmak istediğiniz koku ve yumuşaklığın oluşmasını sağlamaz. Başka bir deyişle ürün yeterince etkili olamaz. Fazla doz kullanmanız ise yumuşatıcının etkisini arttırmaz. Üstelik kumaş lifleri arasında oluşan aşırı yumuşama, çamaşırın fiziksel etkilere karşı direncini zayıflatır. Diğer taraftan, fazla yumuşatıcı kullanmak özellikle hassas ciltler üzerinde bazı olumsuz sonuçlar doğurur. Örneğin dermatit bunlardan biridir. Cildiniz eğer alerjiye yatkınsa, fazla yumuşatıcı kullanmanın zararlarını çamaşırla temasın hemen ardından hissedebilirsiniz. İlk olarak kaşıntı ve kızarıklık şeklinde oluşacak tepkilerin ardından yanma şikayeti başlayabilir. Bunun yanı sıra kişide astım varsa, yumuşatıcı kokusunun aşırı bir duyarlılık geliştirmesine neden olması mümkündür. Yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler içinde kullanım dozu bu gibi nedenlerden dolayı çok önemlidir. Cildiniz eğer yumuşatıcıya tepki gösteriyorsa çamaşır yıkarken yumuşatıcıyı hiç kullanmamayı da tercih edebilirsiniz. 

İsraftan kaçınmalısınız.

Satın aldığınız yumuşatıcıyı kullanım talimatlarına uygun şekilde kullandığınız sürece herhangi bir israf oluşmaz. Ancak gereğinden fazla veya az yumuşatıcı kullanmak israfa yol açar. Kullandığınız yumuşatıcının etkisini zayıf buluyor olabilirsiniz. Bu durumda dozajı arttırmak yerine kullanım talimatlarına göz atmanızda yarar var. Çünkü yumuşatıcılar bazı kumaş çeşitlerinde yeterince etkili olmayabilir. Ya da çok az dozda kullandığınız halde bile yumuşatıcınız bazı çamaşırlara zarar verebilir. Örneğin spor giyime yönelik ürünler yumuşatıcıdan olumsuz etkilenir. Özellikle spor eşofmanda yumuşatıcı kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Nitekim spor eşofmanları vücutta oluşan teri emmek ve vücudu serin tutmak için özel dokulara sahiptir. Bu dokular az miktarda yumuşatıcıdan bile olumsuz etkilenebilir. Bu gibi durumlar yumuşatıcının kalitesi veya kalitesizliğini göstermez. Bu tür sonuçlarla karşılaşmamak için yumuşatıcının kullanım talimatlarının yanı sıra çamaşırın yıkama talimatlarına da dikkat etmelisiniz. Yumuşatıcı kullanmaya uygun olmayan giysilerde yumuşatıcı kullanmak bir taraftan giysiye zarar verir. Bir taraftan da israfa yol açar. 

Yumuşatıcıyı doğru yere koymalısınız.

Yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler içinde önemli konulardan biri de yumuşatıcıyı doğru yere koymaktır. Önden yüklemeli çamaşır makinelerinde deterjan için ayrı, yumuşatıcı için ayrı bölümler vardır. Normal şartlar altında kullanıcılar bu iki gözü birbirinden kolayca ayırır. Ancak bazen bu iki gözü ayırt etmek güç gelebilir. Bu gibi durumlarda gerekli bilgiye çamaşır makinenizin kullanım kılavuzundan ulaşabilirsiniz. Yumuşatıcı gözünün hangisi olduğunu anlamak için ürünün marka ve modelini internet üzerinden aratarak da kullanım kılavuzuna erişim sağlayabilirsiniz. Üstten yüklemeli çamaşır makinesi kullanıyorsanız, yumuşatıcıyı nereye koymanız gerektiğini ürünün kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Önden yüklemeli olmayan çamaşır makinelerinde genellikle tamburun ön kısmında yumuşatıcı için özel bir yer vardır. Yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler içinde yumuşatıcıdan en yüksek verimi ancak doğru yere koyduğunuzda alırsınız. Aksi durumda yumuşatıcı çamaşırlara yeterince nüfuz etmeyebilir. Bu bağlamda, hiçbir zaman deterjan gözüne yumuşatıcı koymamalısınız. Çünkü yumuşatıcı kullanımı deterjanla aynı anda gerçekleşmez. 

Yumuşatıcıyı son durulamada manuel olarak da ekleyebilirsiniz.

Çamaşır makinesinde yumuşatıcı kullanımı konusunda deneyiminiz yoksa ve makinenin yumuşatıcı bölümünü bulamıyorsanız, yumuşatıcıyı son durulama sırasında deterjan gözüne manuel olarak da ekleyebilirsiniz. Ayrıca çamaşır makinesini çalıştırırken yumuşatıcı koymayı unutmuş olabilirsiniz. Bu durumda son durulama aşamasında bu kısma manuel olarak ekleme yapabilirsiniz. Yumuşatıcılar en etkili sonuçları son durulama suyuna karıştırıldığında verir. Eğer yumuşatıcıyı ön yıkama suyuna karıştırırsanız hiçbir faydasını göremezsiniz. Unutmayın ki yumuşatıcılar deterjan değildir. Başka bir deyişle çamaşır yıkamak veya kahve lekesi çıkarmak için yumuşatıcılar yetersizdir. Çamaşırların temiz ve ferah kokması için de yine yumuşatıcıyı son durulamada kullanmak gerekir. Öncesinde kullanmanız durumunda yumuşatıcının kokusu kaybolacaktır. Bu gibi durumlarda kullanıcılar genellikle yumuşatıcının yeterli koku vermediğinden şikayet eder. Oysa sorunun esas kaynağı, yumuşatıcının kalitesinden ziyade yanlış kullanım şeklidir. Yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler içinde son durulamadan önce yumuşatıcı kullanmamaya özen göstermelisiniz. İster makinede olsun, isterse elde yıkama, yumuşatıcı kullanımı özen gerektiren bir iştir. 

Yumuşatıcıyı çamaşırın üzerine doğrudan uygulamamalısınız.

Yumuşatıcı kullanırken en sık yapılan hatalardan biri, yumuşatıcıyı çamaşırın üzerine doğrudan uygulamaktır. Bu kullanım hatasının temelinde yumuşatıcı ile deterjan arasındaki farkları bilmemek vardır. Nitekim leke temizliği söz konusu olduğunda deterjanı lekenin üzerine doğrudan uygulayıp biraz beklemek faydalı sonuçlar doğurur. Ancak yumuşatıcı kullanımı için böyle bir durum söz konusu değildir. Üstelik bu kullanım şeklinin çamaşırda leke oluşmasına neden olması da mümkündür. Özellikle spor giyimde kullanılan kumaş çeşitleri bu tür kullanımlardan daha olumsuz etkilenir. Bununla birlikte çamaşırınız yumuşatıcı kullanımına uygun olsa bile doğrudan uygulama şeklinde zarar görebilir. Bu bağlamda bebek kıyafetlerinde yumuşatıcı kullanırken daha dikkatli olmak gerekir. Çünkü bebek kıyafetlerinde kullanılan sıradan yumuşatıcılar bebeklerin hassas ciltlerine zarar verir. Ebeveynler genellikle bebek kıyafetlerinde yumuşatıcının çok faydalı olduğunu düşünme eğilimindedir. Ne var ki bebek kıyafetlerine sıradan yumuşatıcıları doğrudan uygularsanız bebeğinizin cildinde tahriş oluşabilir. Bebek kıyafetleri için özel olarak geliştirilen bebek yumuşatıcısı ürünlerini kullanmalısınız. 

Hangi çamaşırlarda yumuşatıcı kullanmamak gerektiğini biliyor musunuz?

Çamaşır yıkarken yumuşatıcı kullanmanın faydaları içinde akla ilk gelenler çamaşırda yumuşama sağlaması ve çamaşıra güzel bir koku kazandırmasıdır. Oysa yumuşatıcı kullanmanın en önemli faydalarından biri, yıkama sırasında oluşan statik elektriği azaltmasıdır. İster makinede olsun, isterse elde çamaşır yıkama, çamaşırlarınızda sürtünmeden kaynaklı elektriklenme oluşur. En kaliteli deterjan çeşitlerinde bile bu elektriklenmeyi önlemek zordur. Çünkü deterjanın suyla teması çamaşırların hareketini kolaylaştırır ve sürtünmeyi arttırır. Oysa yumuşatıcılar çamaşırların dokularına derinlemesine nüfuz eder ve oluşan elektriklenmenin azalmasını sağlar. Bu nedenle yumuşatıcı kullandığınız çamaşırlar bir taraftan daha az zarar görür. Bir taraftan da daha kolay ütülenir. Üzerindeki statik elektriği yumuşatıcı sayesinde atan çamaşırlar daha düşük sıcaklıkta bile daha kolay ütülenir. Ütüyü düşük sıcaklıkta kullanmak bir taraftan çamaşırın ömrünü uzatır. Bir taraftan da elektrik tasarrufu için önemli sonuçlar doğurur. Bununla birlikte, bazı çamaşırlar yumuşatıcı kullanımı için uygun değildir. Kumaş çeşitleri ve dokuma özellikleri nedeniyle bunların yumuşatıcıdan olumsuz etkilenmesi mümkündür.

Bu bağlamda örneğin mikrofiber bez özel bir dokuma tekniğine sahiptir. Bu dokuma tekniği, temizlik sırasında sürtünmeden kaynaklı elektriklenmeyi önler. Bu nedenle başta elektronik eşyalar olmak üzere pek çok eşyanın mikrofiber bezlerle temizliği önemli bir avantaj sağlar. Özellikle bilgisayar temizliğinde sıradan temizlik bezlerini kullanırsanız, elektriklenme nedeniyle bilgisayarınızın iç üniteleri zarar görebilir. Aynı şekilde, cam temizliğinde de mikrofiber bezler elektriklenmeyi önler. Bu sayede camlar tozu çekmez. Fakat mikrofiber bezinizde yumuşatıcı kullanırsanız özel dokusu zarar görür. Bunun sonucunda elektriklenmeyi önleme etkisi azalır. Yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler içinde bu gibi konuları ihmal etmemelisiniz. Diğer taraftan, aleve ve yanmaya dayanıklı kıyafetlerde de yumuşatıcı kullanmamalısınız. Çünkü yumuşatıcı nedeniyle bu kıyafetlerdeki dokuların da zarar görmesi mümkündür. Bu durumda kıyafetlerin ateşe direnci azalır. Benzer şekilde, su geçirmez kıyafetlerde de yumuşatıcı kullanmamalısınız. Bu kıyafetlerde zıt elektriksel yükle su moleküllerine itme kuvveti uygulanır. Oysa yumuşatıcı yük dengesini bozarak kıyafetin su geçirmesine yol açar. 

Konsantre yumuşatıcılar daha sağlıklı ve ekonomik sonuçlar doğurur.

Sıradan yumuşatıcılara oranla konsantre yumuşatıcıların bazı avantajları mevcuttur. Bunların başında az miktarda kullanım durumunda bile etkin sonuçlar vermeleri gelir. Çamaşırlarınızın yumuşatıcıdan olumsuz etkilenmesini önlemek için kullanım miktarınızı azaltacak konsantre ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu noktada konsantre yumuşatıcı nasıl kullanılır diye merak ediyor olabilirsiniz. Konsantre yumuşatıcıların üzerinde bir ölçü yumuşatıcıyı ne kadar çamaşır için kullanacağınızı gösteren açıklamalar mevcuttur. Bu ölçülere uygun şekilde tıpkı diğer yumuşatıcıları kullandığınız gibi bu ürünleri de kullanabilirsiniz. Makinede yıkama yapacaksanız makinenin yumuşatıcı gözünü kullanmalısınız. Elde yıkama için ise son durulama aşamasında konsantre yumuşatıcıyı suya karıştırarak kullanabilirsiniz. Bu ürünleri de yine çamaşırlara doğrudan uygulamaktan kaçınmalısınız. Aksi durumda üzerinde leke oluşması mümkündür. Yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler içinde yumuşatıcıların yoğun kokusundan şikayet ediyorsanız, kokusuz yumuşatıcı çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Bu ürünleri daha verimli kullanmak için çamaşır makineniz yeterince dolmadan yıkama yapmamalısınız. Aksi durumda çamaşır başına birim maliyet yükselir. 

Makinenizin yumuşatıcı bölmesini temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.

Yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler içinde son olarak yumuşatıcı bölmesini temizlemenin öneminden bahsetmek istiyoruz. Gerçekte çamaşır makinesi kullanıcılarının çok azı deterjan ve yumuşatıcı bölmesini temizlemenin öneminin farkındadır. Oysa çamaşır makinesinin bu bölmesi de temizliğe ihtiyaç duyar. Çünkü kurumuş deterjan ve yumuşatıcı kalıntılarının makinenizin iç ünitelerinde kireçlenmeye yol açması mümkündür. Bu kısmı düzenli şekilde temizlerseniz makinenizin ömrü uzar. Aynı zamanda da çamaşırlarınız daha temiz olur ve daha güzel kokar. Çamaşır makinesinin deterjan ve yumuşatıcı koyma yerinde oluşan tıkanıklık arttıkça bunu açmak zorlaşır. Bu gibi durumlarda özel temizlik malzemelerini kullanmak gerekir. Oysa en azından ayda bir kez bu kısmı temizlerseniz güzel sonuçlar alırsınız. Konsantre çamaşır yumuşatıcısı kullanmak da yine bu bağlamda özen gerektirir. Makinenizde tıkanıklık varsa bu ürünlerin çamaşırlara yeterince nüfuz edemeden ziyan olması mümkündür. Bu kısmı temizlemek için dilerseniz su ve sabun kullanabilirsiniz. Doğal ürünler içinde ise sirkeyi tercih edebilirsiniz. 

Yumuşatıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla bitirmek istiyoruz. Online ofis marketiniz Ofix, ofislerin ve evlerin en çok sipariş verdiği deterjan ve yumuşatıcı çeşitlerine uygun fiyat avantajıyla sahip olma fırsatı sunuyor. Sitemizde satışı devam eden tüm deterjan ve yumuşatıcı çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için de OfixPlus üyesi olabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir