Telefonu şarj ederken nelere dikkat etmek gerekir?

Telefonların akıllı hale gelmesiyle birlikte hayatımızdaki önemi her geçen gün artıyor. Günlük hayatımızda ve iş hayatımızda pek çok işimizi akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Buna bağlı olarak telefonumuzun şarjı çabuk bitiyor. Telefonu şarj ederken yaptığımız hatalar ise batarya ömrünü azalttığı gibi, bazı hayati risklere de yol açabiliyor. Özellikle gece yatarken şarjda bırakılan telefonlar nedeniyle pek çok hayati risk oluşabiliyor. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, telefonu şarj ederken nelere dikkat etmek gerektiği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Bu bilgileri zihninizin bir köşesinde bulundurursanız, telefonu şarj ederken oluşan sorunlardan kurtulabilir, telefonunuzu daha uzun süre ve güven içinde kullanabilirsiniz. 

Telefonunuzu gece yatarken şarjda bırakmamalısınız.

Telefonu şarj ederken yapılan en önemli hataların başında, gece yatarken şarjda bırakmak geliyor. Bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün kısalmasına yol açan bu durum, aynı zamanda elektrik tesisatında kısa devre ve yangın gibi risklere de zemin hazırlamakta. Telefonların şarj süresi, pil seviyesi ve cihazın markasına göre değişmekle birlikte ortalama 2 saat kadardır. Uyku süresinin ortalama 8 saat olduğunu düşünürsek, gece yatarken şarjda bırakılan telefonlar normalin 4 katı fazla şarjda kalmış oluyor. Cihazınızın markası ve modeli ne olursa olsun bataryanın bu kadar aşırı yüke uzun süre dayanabilmesi mümkün değildir. Gece yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa, hem cihazınızın ömrünü uzatmak, hem de güvenliğini sağlamak için bundan vazgeçmeniz gerekir. Gün içinde telefonunuzu şarj etmek için uygun bir zaman dilimi belirlemeniz bu konuda karşılaşabileceğiniz pek çok riski ortadan kaldırır. 

Şarj cihazınızı prizde bırakmamalısınız.

Telefon şarjıyla ilgili doğru zannedilen en büyük yanlışlardan biri, cihaz tümüyle şarj olduktan sonra prizden güç almadığı şeklindedir. Bir diğeri ise şarj cihazını prizde bırakmanın sorun yaratmadığıdır. Bunların doğru olduğuna inanan kullanıcılar ne yazık ki, şarj cihazını prizde bırakmamak konusunda herhangi bir davranış tarzı değişikliği gerçekleştirmiyor. Oysa, bataryanız yüzde 100 dolu olsa bile şarjda kaldıkça prizden güç almaya devam eder. Ve bu durum hem bataryanın aşırı zorlanmasına, hem de ömrünün kısalmasına yol açar. Cihazınıza gelen bu aşırı güç, başta transformatörler olmak üzere tüm parçaların yavaş yavaş ısınmasına yol açar. Telefonunuzu şarj ettiğiniz ortam eğer nemli bir ortamsa, transformatörlerde oluşan aşırı ısınma kolayca kısa devreye neden olabilir. Ki bu durum, büyük bir yangının ilk kıvılcımı anlamına gelebilir. Özellikle gece şarjda bırakılan telefonlar nedeniyle çıkan yangınlara ilişkin haberlerden ders çıkarmak gerekir. Şarj olduktan sonra telefonunuzu şarj cihazından çıkarmalı, şarj cihazınızı da prizde bırakmamalısınız.  

Telefonunuzu yüzde 100 şarj etmemelisiniz.

Telefonu şarj ederken en sık yapılan hatalardan biri de telefonu yüzde 100 şarj etmektir. Cihazınızın markası ve modeli ne olursa olsun, yüzde 100 şarj ettiğiniz zaman bataryası yine aşırı zorlanmış olur. Bu durum, telefon bataryalarında kullanılan lityum-iyon pillerin yapısından kaynaklanır. Nitekim, lityum-iyon pilleri tümüyle şarj edildiğinde enerji depolama özellikleri zarar görmekte. Batarya ömrünü kısaltan bu durum, yüzde 100 şarjın daha uzun süre gideceğine yönelik yanlış bir algı nedeniyle telefon kullanıcıları arasında sıkça karşılaşılan bir durum haline geldi. Aslına bakarsanız, yüzde 98 ile yüzde 100 arasında sadece yüzde 2’lik bir fark vardır. Fakat bu fark, lityum-iyon pillerin çalışma şeklinden dolayı bataryanın ömrünü uzatır. Yüzde 2’lik farkın pil seviyesi üzerinde önemli bir etkisi olmasa da batarya ömrü üzerinde büyük etkisi vardır. 

Pil seviyesi yüzde 20 düzeyindeyken şarja koymalısınız.

Telefonu şarj ederken pil seviyesine dikkat etmek büyük önem taşır. Bataryanın yüzde 100 dolu olması ömrünü kısalttığı gibi, pil seviyesi yeterince düşmeden cihazın şarja takılması da batarya ömrünü kısaltır. Söz gelişi, pil seviyesi yüzde 60-70 düzeyindeyse bataryanın aslında şarja ihtiyacı yoktur. Gün içinde yapacağınız telefon görüşmeleri nedeniyle cihazınızı bu aralıkta şarja koyarsanız, batarya üzerinde gereksiz bir yük oluşur. Bir örnekle açıklamak gerekirse, karnınız acıkmadan yemek yerseniz mideniz daha çok yorulur. Yemek yemek için yeterince acıkmayı beklerseniz mideniz daha etkin şekilde çalışır ve formunuzu korursunuz. Telefon bataryaları da böyledir. Pil seviyesi yüzde 10 ile 20 düzeyindeyken telefonunuzu şarja koyarsanız batarya zorlanmaz. 

Telefonunuzun şarjını tümüyle bitirmemelisiniz.

Telefonunuzun markası ve modeli ne olursa olsun, pil seviyesiyle ilgili bir kritik eşik uyarısı mutlaka vardır. Bu uyarı ekranda belirdiğinde telefonunuzu ivedilikle şarj etmeniz gerekir. Şarj etmeden kullanmaya devam etmeniz durumunda batarya yine gereğinden fazla zorlanır. Pil seviyesi yüzde 10’un altına indiğinde lityum-iyon pillerin yapısı zarar görmeye başlar. Gün içinde pil seviyesini takip edip telefonunuzu yüzde 10 ile 20 düzeyindeyken şarj ederseniz lityum-iyon pilleri düzgün şekilde çalışır. Gün içinde telefonunuzu sıkça kullanıyor ve şarj sorunu yaşıyorsanız, batarya ömrü konusunda etkin önlemler almanız gerekir. Mobil bir işte çalışıyorsanız, yüksek batarya kapasitesine sahip bir powerbank kullanarak şarj sorunu konusunda etkin çözümler sağlayabilirsiniz. Taşınabilir şarj aletleri sayesinde telefonunuzu doğru zamanda ve doğru miktarda şarj edebilirsiniz. 

Telefonunuzu şarjdayken kullanmamalısınız.

Telefonu şarj ederken en sık karşılaşılan yanlışlardan biri de telefonu şarjdayken kullanmaktır. Bu durumda batarya, aynı anda iki işlem yapmak zorunda kalır. Bir taraftan lityum-iyon pillerin düşen enerji seviyesi yükselirken, bir taraftan da kullanım sırasında gerekli enerji sağlanmaya çalışılır. Telefonunuzun bataryasını uzun süre sorunsuz şekilde kullanmak istiyorsanız, şarj sırasında kullanmaktan kaçınmalısınız. Nasıl ki aynı anda iki iş yapmak sizi fazlasıyla yoruyorsa, batarya için de benzer bir durum söz konusudur. Cihazınız eğer eski bir cihazsa ve yanlış kullanım nedeniyle bataryanızın ömrü tükenmişse, telefonunuzu şarj sırasında kullanmanız durumunda bazı kaza ve yaralanma riskleri oluşabilir. Batarya üzerinde aşırı gerilmeye yol açan bu gibi durumlarda hayati kayıplar ve büyük maddi zararlar oluşabiliyor. 

Şarj için bilgisayarınızı kullanmamalısınız.

Telefonu şarj ederken pratik bir çözüm sağladığı düşünülen bilgisayar bağlantısı, aslında pratik bir çözüm değildir. Her şeyden önce bilgisayarlar, enerjiyi dışarıdan alır, kendi enerjilerini kendileri üretmez. Telefonu şarj ederken bilgisayar bağlantısı kullanıyorsanız, bu durumda bilgisayarınız enerjisini telefonla paylaşmak durumunda kalır. Bilgisayarınızı yüksek performans ayarında çalıştırsanız bile telefonu şarj ederken bilgisayar bağlantısı kullanırsanız hızı düşer, performansı zayıflar. Üstelik, adaptöre oranla bilgisayar bağlantısı ile telefonu şarj etmek daha uzun bir zaman alır. Ki bu durum, bataryanın daha fazla zorlanması anlamına gelir. Aynı anda telefonunuzdan kablo yoluyla internete giriyorsanız, bu durumda telefon bataryanız çok daha fazla zorlanacaktır. Bunu yapmak yerine telefonunuzu prize takarak şarj edebilir, şarjın ardından kablosuz bağlanma seçenekleri ile internete bağlanabilirsiniz. Bu sayede hem telefonunuz, hem de bilgisayarınız batarya, hız ve performans sorunları yaşamaz. 

Şarj sırasında telefon kılıfı cihazınızın fazla ısınmasına yol açmamalı.

Piyasada telefon kılıfları konusunda hemen her zevke hitap eden sayısız ürün çeşidi mevcut. Cihazınızın markası ve modeli ne olursa olsun kendi zevkinize uygun bir kılıf mutlaka bulabilirsiniz. Ancak ne var ki, kullanacağınız kılıfın koruyucu özelliğinin yanı sıra şarj sırasında aşırı ısınmaya yol açmadığından emin olmalısınız. Şarj halindeyken bütün telefonlarda bir miktar ısınma oluşur. Kullandığınız telefon kılıfı ısıyı dışarıya iletmede başarılı bir performans sergilerse, cihazınızın fazla ısınmasını önleyebilirsiniz. Aksi durumda kılıfı değiştirmeyi veya şarj sırasında telefon kılıfı kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Bu bağlamda, telefon kılıfı alırken ürün seçimine dikkat etmelisiniz. Cihazınızın fazla ısınmasına yol açabilecek materyal ve tasarımları tercih etmemelisiniz. Ve tabii, şarj sırasında ortam sıcaklığına da dikkat etmeli, cihazınızı ısı kaynaklarından uzak tutmalısınız. 

Yan sanayi şarj cihazlarından uzak durmalısınız.

Telefonu şarj ederken kullanılan yan sanayi şarj cihazları maalesef, başta kaza ve yaralanmalar olmak üzere pek çok istenmeyen duruma yol açabiliyor. Satın aldığınız telefonla birlikte şarj için her zaman bir adaptör verilir. Normal şartlar altında tüm telefon kullanıcıları, ürüne ait orijinal adaptörü kullanmayı tercih eder. Fakat ne var ki, orijinal adaptörde bir arızalanma ortaya çıkınca, pek çok kullanıcı yan sanayi şarj cihazlarına yönelebiliyor. Oysa, her telefonun markası ve modeline göre ihtiyaç duyduğu enerji miktarı farklıdır. Ürünler için özel olarak tasarlanan adaptörlerde, ürünün ihtiyaç duyduğu enerji miktarı dikkate alınır. Yan sanayi şarj cihazlarında böyle bir durum söz konusu olmadığı gibi, bu ürünlerin kalite standartlarına uygun şekilde üretilmediği de görülmektedir. Kaldı ki, başka telefonlar için üretilen orijinal adaptörler bile cihazınızın batarya ve diğer bölümlerine zarar verebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için cihazınızı yalnızca üretici firmanın adaptörüyle şarj etmeli, başka adaptörler veya yan sanayi şarj cihazları kullanmamalısınız. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir