Kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar ne anlama geliyor?

Okul alışverişlerinin en önemli parçalarından biri şüphesiz ki kalemlerdir. Gün içinde uzun süre öğrencilerin elinde tuttuğu kalemler doğru şekilde kullanıldığında yazı, çizim ve işaretleme işlerini kolaylaştırır. Kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar, hangi kalemin nerede ve hangi amaçla kullanılabileceğini gösterir. Bunların ne anlama geldiğini henüz çözemeyenler için kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar hakkında faydalı bilgiler işte huzurlarınızda… 

Kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar nelerdir?

Kurşun kalem alırken mutlaka dikkat etmişsinizdir; üst kısımlarında birtakım harfler ve numaralar var. Meraklısı bunların ne anlama geldiğini bilir ve ihtiyaçlarına uygun kurşun kalemi bu harfler ve numaralar sayesinde satın alır. Bu bilgiler aynı zamanda sizin için de faydalı olabilir. Yaptığınız işlerde kurşun kalem kullanmanız gerekiyorsa, kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar konusunda bilgi sahibi olarak ihtiyaçlarınıza en uygun kalemleri rahatlıkla seçebilirsiniz. Şirketlerin özellikle muhasebe departmanlarında kurşun kalemler daha fazla kullanılır. Çünkü bu kalemleri kullanmak da temizlemek de kolaydır. Ancak seçerken dikkatli olmak gerekir. Eğer fazla sert uçlu kurşun kalem kullanırsanız belgelere zarar verebilirsiniz. Kalın uçlu kurşun kalemler ise işinizi zorlaştırabilir. Harfler ve numaralar konusunda bilgi sahibi oldukça kalem alışverişlerinizde daha bilinçli hareket edebilirsiniz. 

Kurşun kalemlerin üzerinde bulunan harfler, kalemlerin sertlik ve yumuşaklık durumlarını gösterir. Numaralar ise sertlik veya yumuşaklığın derecesini anlatır. Kalemlerin üzerinde 3 farklı harf görebilirsiniz. Bunlar B, H ve F harfleridir. B harfi “Black” sözcüğünün kısaltmasıdır. Koyu ve yumuşak uçlu kalemler B grubu kalemleri oluşturur. H harfi “Hard” sözcüğünün kısaltmasıdır. Açık renk ve sert uçlu kalemler H grubunda yer alır. F harfi ise “Fine” sözcüğünün kısaltmasıdır. Ne açık, ne de koyu ve sert uçlu kalemler ise F grubunda yer alır. Bu harfleri yan yana görebileceğiniz tek durum HB kalemleridir. HB’nin anlamı, genel kullanım için uygun olduğudur. HB kalemleri öğrenciler için uygun olduğu gibi, kurşun kaleme ihtiyaç duyan herkes için uygun ürünlerdir. Bu kalemleri dilerseniz ofiste de genel yazı ve işaretlemelerde kullanabilirsiniz. Kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar içinde en sık görebileceğiniz ifadelerden biri de 2B kalemlerdir. Bunlar da sınav kalemi olarak bilinir. Daha koyu işaretlemeleri bu kalemlerle kolayca yapabilirsiniz. 

F uçlu kurşun kalemler sayı doğrusunun 0 noktası gibidir.

Kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar için sayı doğrusu örneğini kullanabiliriz. Bu sayı doğrusunun 0 noktasını F uçlu kalemler oluşturur. Kurşun kalemler söz konusu olduğunda F harfi, kalemin ne açık, ne de koyu ve sert uçlu olduğunu anlatır. F grubu kalemlerle daha ince yazılar elde edebilirsiniz. F harfini kurşun kalemlerin yanı sıra dolma kalem veya roller kalem çeşitlerinde de görebilirsiniz. Bu kalemlerde çizgi kalınlığı yaklaşık 0.6 mm düzeyindedir. Bununla birlikte, farklı kalem üreticilerinin ürünleri arasında F grubu kalemlerin çizgi kalınlığı değişebilir. Dolma kalemler söz konusu olduğunda Japon dolma kalemlerinde F grubunun çizgi kalınlığı diğerlerine oranla daha incedir. Kurşun kalemlerde ise F grubunun özellikleri hemen hemen aynıdır. F kalemleri 0 noktası olarak düşündüğümüzde, B grubu kalemler sayı doğrusunun sağ tarafına düşer. Bu kalemlerde numara büyüdükçe yumuşaklık ve koyuluk artar. H grubu kalemler ise sayı doğrusunun sol tarafına düşer. Bu kalemlerin önündeki numara büyüdükçe sahip oldukları sertlik ve renkteki solukluk artar. 

B grubu kurşun kalemlerin genel özellikleri nelerdir?

B grubu kalemler genel olarak yumuşak ve koyu uçludur. Önündeki numaranın büyümesiyle birlikte kalemin yumuşaklığı ve koyuluğu artar. Bu grupta öğrenciler 2B kalemleri çok iyi tanır. Öğrencilik yıllarımızda hepimizin elinden mutlaka geçmiş olan bu kalemler için sınav kalemi ifadesi kullanılır. Testlerde işaretleme yapmak için 2B kalemleri en uygun ürünlerdir. Bu işaretleme F uçlu kalemlerle yapılmak istendiğinde hem zorluk çekilir, hem de vakit kaybedilir. 2B kalemleri eli yormadan ve hızlıca işaretlemeyi sağlar. Bu gibi durumlarda H uçlu kalemleri kullanmak ise hem kağıda zarar verir, hem de işaretleme sırasında eli fazlasıyla yorar. 2B’den sonra gelen B uçlu kalemler ise teknik çizim ve resim işlerinde kullanılır. Karakalem çalışmalarında gölgelendirme yapmak için 3B ve üzeri kalemler daha uygundur. Kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar içinde F ve H uçlu kalemlerle gölgelendirme yapmak çok daha zordur. Ayrıntı gerektiren çizimlerde ise B uçlu kalemlerde düşük numaralar veya F kalemleri tercih etmek gerekir. 

H grubu kurşun kalemlerin genel özellikleri nelerdir?

Kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar içinde H grubu kalemler, açık renk ve sert uçlu kalemlerdir. Bu kalemler daha çok grafik çalışmalarında ve mimari çizimlerde kullanılır. H uçlu kalemlerin önündeki numara 2H, 3H, 4H şeklinde büyüdükçe sertlik dereceleri artar. Eğer grafik veya teknik çizim işleriyle uğraşmıyorsanız, 2H ve üzeri kalemleri pek tercih etmek istemeyebilirsiniz. Çünkü H uçlu kalemlerin önündeki numara büyüdükçe, kalemlerin kullanılabileceği yüzeyler değişir. En sert yüzeyler için 9H ve üzeri kalemler sorunsuz şekilde kullanılabilir. Sıradan kağıt yüzeylerde ise 3H ve üzeri kalemler yırtılmaya yol açabilir. Teknik çizim çalışmalarında 2H kalemleri daha sık kullanılır. Bu kalemler ayrıntılı çizim yapmak için daha uygundur. 2H kalemlerinin yanı sıra 3H kalemleri de makine ve inşaat resimlerinde kolaylık sağlar. 4H ve üzeri kalemlerin kullanım yeri teknik çizim kağıtları değil, madeni levha veya taş gibi sert yüzeylerdir. Bu kalemler sert yüzeylere resim veya çizim yaparken ya da diyagram çizimlerinde kullanılır. 

Hangi kurşun kalemler okul kalemi için daha uygundur?

Çocuğunuz için kurşun kalem alacaksanız kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar konusunda dikkatli olmanız gerekir. Okul kalemi olarak seçeceğiniz kalemler 2B, B, F veya HB kalemlerinden biri olabilir. Çocuğunuzun yazı yazmakla ilgili herhangi bir sıkıntısı yoksa F ve HB kalemleri rahatlıkla kullanabileceğini söyleyebiliriz. Ancak çocuğunuz yazı yazmaya yeni başlıyorsa veya yazı yazmakta güçlük çekiyorsa, F veya HB uçlu kalemlerin yerine B veya 2B kalemleri tercih edebilirsiniz. Bu kalemler kağıt üzerinde kolayca hareket eder. Çizgi kalınlıkları da geniş olduğu için okumayı yeni öğrenen çocukların bunları kullanması daha kolaydır. Çocuğunuz çizim yapmakta zorluk çekiyorsa, bu durumda 3B kalemleri tercih edebilirsiniz. Ancak B grubu kalemlerin numarası büyüdükçe kalınlığı artacağı için bunları silmek zor olabilir. Çocuğunuzun defterinde veya kağıt üzerinde kötü bir görüntü oluşmaması için iyi bir silgi kullanması gerekir. F ve HB kalemler defter veya kağıttan daha kolay silinir. Kolay silindiği için öğrenciler bu kalemleri okul kalemi olarak daha kolay kullanabilirler. 

Hangi kurşun kalemler ofiste genel kullanım için daha uygundur?

Ofiste genel kullanım için F ve HB kalemleri değerlendirebilirsiniz. Tıpkı öğrenciler için olduğu gibi yetişkinler için de bu kalemlerin kullanımı ve temizliği daha kolaydır. Eğer muhasebe veya pazarlama gibi hesap işleriyle ilgili bir birimde çalışıyorsanız, F veya HB uçlu kalemleri daha kolay kullanır, gerektiğinde daha kolay temizleyebilirsiniz. Bu kalemler yüzeyde fazla iz bırakmadığı için basit bir silgiyle kolayca temizlenir. 3B ve üzeri kalemler, ofiste genel kullanım için uygun olmayabilir. Eğer bir belgenin üzerine not almanız gerekiyorsa, 3B ve üzeri kalemle yazacağınız not hem çok kalın bir görüntü yaratır, hem de bunu temizlemek zor olabilir. 2H ve üzeri kalemler de not almak için uygun değildir. Bu kalemlerle hızlı yazı yazma şansınız azalır. Kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar içinde 2H ve üzeri kalemleri teknik çizim çalışmalarında değerlendirmek gerekir. H grubu her ne kadar yüzeyde soluk bir görüntü yaratsa da kullanım sırasında kağıt üzerinde zorlama oluşturabilir. 

Kurşun kalemlerdeki harfler ve numaralar hakkında benim söyleyeceklerim bu kadar sevgili arkadaşlar. Almak istediğiniz kurşun kalemin üzerindeki harfe ve numarasına karar verdiyseniz, siparişlerinizi benim sevgili şirketim Ofix üzerinden verebileceğiniz hatırlatmasıyla bu blogu tamamlayayım. Ofix’te kurşun kalem çeşitlerimizi inceleyebilirsiniz. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak içinse OfixPlus üyesi olabilirsiniz. Yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrenciler ve aileleri için hayırlı ve sağlıklı geçmesini diliyorum.

Haftaya görüşmek üzere.

Ofixboy… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir