İnternetten arama yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

İnternet üzerinden yapılan aramalar hem günlük hayatımızda, hem de iş hayatımızda önemli bir yere sahip. Merak ettiğimiz konularda bilgi sahibi olmak, internet üzerinden alışveriş yapmak, ürün veya hizmet sunan e-ticaret sitelerine erişim sağlamak vb. amaçlarla internet üzerinden aramalar yapıyoruz. Arama sayfasında çıkan sonuçlar üzerinden pek çok konu hakkında görüş ve kanaat geliştiriyoruz. Her işte olduğu gibi internetten arama yapmanın da bazı püf noktaları var. Bunları bilir ve etkin şekilde kullanırsak, internetten arama yaparken gereksiz zaman ve emek kaybı yaşamayız. İstediğimiz sonuçlara daha hızlı ve kolay şekilde ulaşabiliriz. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, internetten arama yaparken nelere dikkat etmek gerektiği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Arama Motoru Seçimi

İnternetten arama yapmak için öncelikle arama motoru seçiminizi gerçekleştirmelisiniz. 2000’li yıllarda internetin yaygınlaşmasıyla birlikte arama motoru pazarında büyük bir rekabet görülmekteydi. Bu rekabet içinde pazara yeni oyuncular giriyor, reklam pastasından daha büyük pay alabilmek için mücadele veriliyordu. Bu süreçte Google, rekabet yarışını liderlikle tamamladı ve pazarın en büyük oyuncusu olmayı başardı. Öyle ki, arama motoru pazarının halen yüzde 90’dan fazlası Google’a ait. Google’ın yanı sıra Yahoo, Yandex, Bing, Ask, DuckDuckGo gibi arama motorları da internette arama yaparken kullanılabilmekte. En iyi arama motorunun hangisi olduğunu merak ediyorsanız, pazar payı ve sunduğu imkanlar nedeniyle Google olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki, kısa adı SEO olarak bilinen arama motoru optimizasyonu çalışmalarında temel belirleyiciler, Google tarafından konulan kriterlerdir. İnternet siteleri bu kriterlere uygun içerikler ürettiğinde Google aramalarında üst sıralarda yer bulmakta. 

Anahtar Kelime Seçimi

Seçtiğiniz arama motoru hangisi olursa olsun, yapacağınız aramalarda istediğiniz sonuçlara hızlı ve kolay şekilde ulaşmak için anahtar kelime seçimine dikkat etmelisiniz. Kullanacağınız anahtar kelimeler aradığınız konuyla doğrudan ilgili olmalı. Aksi durumda arama sayfasında işinize yaramayan pek çok sonuçla karşılaşabilirsiniz. Ve bu durum hem zaman, hem de emek kaybına yol açar. İnternette doğru arama teknikleri üzerine verilen faydalı bilgilerin hemen hepsi, doğru anahtar kelime seçimi üzerinde temellenir. Seçtiğiniz anahtar kelimeler aradığınız konuyla örtüşmüyorsa, diğer tekniklerin faydası olmaz. Arama motorlarının hemen hepsinde, kullanıcıların aramalarını kolaylaştırmak için kelime tamamlama özelliği bulunur. Eğer internetten arama yaparken bu özellikten yararlanırsanız, arama motorunun önceden indekslediği arama sonuçlarına çok daha kolay ulaşabilirsiniz. 

Google’dan arama yaparken doğru anahtar kelime seçiminde, kelimeleri tekil yazmak önemli bir avantaj sağlar. Anahtar kelimeniz eğer bir tamlamadan oluşuyorsa, kelimelerin birlikte geçtiği sonuçları görüntülemek için tırnak işaretini kullanabilirsiniz. Örneğin, Türkiye’nin ormanlarını arıyorsanız, arama butonuna “Türkiye’nin ormanları” ifadesini girerseniz aradığınız bilgilere daha kolay erişebilirsiniz. Birden fazla anahtar kelime kullanacaksanız, bunları birbirine bağlamak için “and”, “&” veya “+” işaretlerini kullanabilirsiniz. İçerisinde mutlaka geçmesini istediğiniz kelimeleri aratmak için önüne “+” işaretini ekleyebilirsiniz. İçerisinde geçmesini istemediğiniz kelimeleri elemek içinse önüne “-” işaretini koyabilirsiniz. Anahtar kelimeleri parçalı aratmak istiyorsanız, baş tarafına “?” veya “*” işaretlerini koyabilirsiniz. Anahtar kelimeleri ayrı ayrı listelemek içinse kelimelerin arasına “i” işaretini koyabilirsiniz. 

Kopya İçerikler

İnternet üzerinden hizmet veren site veya firma sayısı arttıkça, internete yüklenen içeriklerin sayısı artıyor. Buna bir de bireysel kullanıcıların oluşturdukları içerikler eklenince, internetten erişilen bilgilerin orijinalliği ciddi bir sorun haline gelmekte. Bu nedenle, internetten arama yaptığınızda çıkan sonuçlar içinde kopya içeriklerle karşılaşmanız mümkündür. Kopya içerikleri arama sonuçlarında üst sıralara çıkarmama konusunda arama motorları gelişmiş algoritmalara sahiptir. Ancak yine de arama sonuçlarında kopya içeriklerle karşılaşmanız mümkündür. Bunlar arasında hangisinin ilk kaynak olduğunu anlamakta da güçlük çekebilirsiniz. İlk kaynağın tespitinde içeriğin yayın tarihine bakmak da yanıltıcı olabilir. Halihazırda kopya içeriklerle baş etmek için kesin bir yöntem maalesef yok. Bu noktada kullanıcının dikkatli olması, kopya olduğunu anladığı sayfalarda uzun süre kalmaması gerekir. Kopya içeriği kullanan sitelerde kullanıcıların sayfada kalma süresi azaldıkça, arama sonuçlarındaki yerleri düşmekte. 

Yanıltıcı Linkler

İnternetin yaygınlaşmasının bir diğer sonucu da internet üzerinden yapılan dolandırıcılık işlerinin giderek artması. İnternet dolandırıcıları çok bilinen birtakım sitelerin alan adlarından bir ya da iki harfi değiştirerek gerçek sitenin benzerini kurup arama sayfaları üzerinden kullanıcıları kendi sitelerine çekmekte. İnternet kullanımı hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan orta yaş ve üzeri kullanıcılar, gerçek site zannederek bu siteleri ziyaret edebiliyor. Eğer internetten arama yaparken alan adı benzerliğinden dolayı yanılıp bu siteleri ziyaret ederseniz, kişisel verilerinizin internet korsanlarının eline geçmesini önleyemeyebilirsiniz. Bu nedenle, iyi bildiğiniz ve sıkça ziyaret ettiğiniz sitelere erişim için internetten arama yapma yoluna başvurmamalısınız. Tarayıcınızda sık kullanılanlar bölümüne bu siteleri eklerseniz, her seferinde internetten arama yapmanıza gerek kalmaz. Bu sayede yanıltıcı linklerle karşılaşma ihtimaliniz azalır. 

SSL Sertifikası

İnternet sitelerinin güvenilirliği hakkında en önemli kriterlerden biri SSL sertifikasıdır. Bu sertifikaya sahip sitelerde kullanıcıların kişisel bilgileri koruma altına alınır ve üçüncü şahıslarla veya kurumlarla paylaşılmaz. Banka bilgileri ise yalnızca ödeme sırasında kullanılır ve veri tabanında kayıt altına alınmaz. Bu yönüyle SSL sertifikası, internet alışverişlerini güvenli hale getiren en önemli unsurlardan biridir. Eğer internetten alışveriş için arama motorunu kullanıyorsanız, SSL sertifikasına sahip olmayan sitelerden kesinlikle uzak durmalısınız. Bu sertifikaya sahip sitelerin adres çubuğunda http:// değil, https:// ifadesi bulunur. Arama yaptıktan sonra karşınıza çıkan listenin üst sıralarında SSL sertifikasına sahip siteler yer alacaktır. Bu siteler internetten alışveriş için güvenilir sitelerdir. Diğer internet aramaları için de yine önceliği SSL sertifikasına sahip sitelere vermelisiniz. Bu sertifikaya sahip olmayan sitelerde yapacağınız işlemlerin veri güvenliği açısından risk taşıdığını unutmamalısınız. 

Arama Geçmişini Silme

İnternetten yapılan aramalar, kullanıcılar hakkında pek çok bilgiye erişim imkanı yaratabilir. Yaptığınız aramalara ilişkin verilerin başkalarının eline geçmesinden endişe ediyorsanız, arama geçmişinizi silerek bu konuda etkin bir çözüm geliştirebilirsiniz. Tarayıcı olarak eğer Chrome‘u kullanıyorsanız, arama geçmişinizi silmek için tarayıcınızın sağ üst kısmından Geçmiş sekmesine ulaşabilirsiniz. Karşınıza çıkan ekranda Tarama verilerini temizle kısmını tıkladığınızda karşınıza çıkacak ekrandan temizlemek istediğiniz verileri seçebilirsiniz. Bu kısımda tarama geçmişinizi, indirme geçmişinizi, çerezler ve diğer site verilerini, önbelleğe alınan resimler ve dosyaları, şifreler ve diğer oturum açma verileri ile form otomatik doldurma verilerini ayrı ayrı veya hepsini birden silebilirsiniz. Dilediğiniz seçme işlemini tamamladıktan sonra Verileri temizle kısmına bastığınızda tarayıcınızda bıraktığınız dijital ayak izi silinecektir. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir